Gå till innehåll
lördag 12 april 2025

LSU

Medlemmar
  • Innehålls Antal

    20
  • Gick med

  • Besökte senast

Anseende bland gemenskapen

1 Neutral

Om LSU

  • Placering
    Kadett

Senaste Profilbesöken

Blocket med senaste besökare är inaktiverat och visas inte för andra besökare.

  1. Hur tycker ni att man kan konstatera om ett batteri håller måttet eller inte? När batteriet belastas så sjunker alltid spänningen. Och spänningen kan även sjunka pga spänningsfall på vägen. Var går gränserna?
  2. Jag mäter resistansen och den bör fånga dålig anslutningar. Batterier är svåra att komma underfund med. Vilospänningen går bara att mäta om det är helt urkopplat och dessutom är den temperaturberoende... Mät en dag senare när temperaturen har stigit och då har vilospänningen ökat! Så under säsongen så vet man ingenting, eller nästan inget om vilospänningen. Tror dock att håller ett batteri som är urkopplat hyfsat sin spänning så är det ok.
  3. Har en riktigt grov kabel från batterierna till huvudbrytaren och från den till shuntgruppen där spänning och ström mäts. Redan där går en några dm lång kabel över till säkringen där kökets egna kontakter är anslutna. Mätt den ledningen inkl säkring och inga problem där. Efter shuntgruppen kommer skiljereläet som upphört att fungera. Det skiljer inte längre korrekt, men det kan inte spela någon roll för detta. I ena änden av skiljereläet går laddningen in och i andra änden är ansluten till de två batterigrupperna som i praktiken är en grupp iom att skiljereläet inte fungerar fullt ut. På förbrukningsplinten på skiljereläet sitter en kabel till elcentralen och en till kylskåpet. På motorplinten antar jag att startmotorn sitter. Har inte tillräckligt långa armar för att kunna mäta totalen av batteri till inkopplingspunkt, men jag har mätt alla kopplingspunkter på vägen. Skulle iof sig kunna skruva fast en ledning i inkopplingspunkten och mäta inkl den.
  4. Det skumma här är att det finns ett före och efterdatum. Före fungerade det alltid och efter så fungerade det bara om spänningen var 12,7 V eller högre. Har också bytt batterier och lämnat in köket, utan framgång. Men jag har även mätt resistansen från köket till inkopplingspunkten. Och över varje skarv på vägen dit från batterierna. Har kvar att mäta spänningen under belastning, när det inte fungerar. Tänker att det finns tre möjliga fel kvar: 1. Batterierna gör inte riktigt sitt jobb (men där får jag väldigt lite medhåll om att 0,1 V kan ha någon betydelse) 2. Polskorna har dålig kontakt 3. Att jag har för lite laddning, så batterierna blir aldrig tillräckligt laddade Nummer tre är lite spännande. Det är ju närmast helt omöjligt att veta vad vilospänningen är. Den spänning som jag ser påverkas av solcellen och av olika förbrukare och dessutom av temperatur. Går successivt allt mindre för motor, är ute allt mer, men har samtidigt bytt till 75 W solcell från att tidigare haft 35 W och innan det 25 W. Vi klarade oss en hel sommar med 25 W solcell och märkte inte att generatorn hade gått sönder på våren. Köket startade utan problem, samma med motorn, men på hösten blev det problem. Samma kyl fortfarande, men lyssnar mer på radio och fler saker att ladda.
  5. Verkar vara Exide som tillverkar, fick iaf svar därifrån när jag frågade om vilka inställningar som jag ska ha på solcellsregulatorn. Frågade senare Hjertmans kundtjänst om det avvikande beteendet är något problem. Fick inte något vettigt svar, så därav att jag söker info på andra ställen. Hade problem i somras med elstarten till mitt fotogenwallas. Inte hittat något fel i elsystemet. Men jag har inte gjort mätning under belastning utan mest tittat på spänningen före och efter. Började med att lämna in köket, så där ligger inte felet.
  6. Har två äldre Multimarine 60 Ah AGM-batterier och ett nytt likadant. Har kopplat isär systemet, laddat batterierna separat och sedan gjort mätningar på vilospänningen. Det skumma är att de äldre batterierna ligger på 12,89 V resp 12,88 V ett dygn efter laddning. Medan det nya bara kommer upp i 12,84 V Laddar med smart laddare. Efter en vecka är det lika skumt. De äldre visar 12,81 och 12,80 V Medan det nya sjunkit till 12,71 V Har jag fått ett dåligt batteri, som jag bör reklamera? Avser att koppla samman de tre till en förbrukningsbank.
  7. Har nu haft urkopplat en vecka och batterierna har laddat ur 0,1 V. Började med 12,9 V och nu är det 12,8 V, skiljer 1/100 mellan de två förbrukning. Motorbatteriet var lite mindre laddat, men också sjunkit med 0,1 V och är nu på 12,76 V Vet inte om det är ok, men det har varit kallt här. Regulatorn verkar vara skyldig, tar mer än vad panelen har gett. Ska senare mäta om det är något mer som ligger och drar. Vid motorbatteriet hittade jag ingen förbrukning, med avslagna huvudbrytare.
  8. Det gjorde skillnad, på förbrukningsbanken steg spänning när jag kopplade ur dem. Där finns en förbrukning, vet inte om det bara är regulatorn. Ingen förbrukning kunde mätas upp på motorbatteriet. Spänningen sjunker med ett par hundradelar per dag
  9. Oklart vad som hände de dagarna i somras. Vet att huvudbrytarna var på och jag kan ha lyssnat på radio. Men nu har jag laddat upp de två bankerna och allt är helt avstängt. Motorbatteriet AGM har vilat i två dygn 12,83 V (12,86 efter ett dygn) Förbrukning 2 st AGM efter ett dygn 12,85 V Kommer följa dem nu varje dag och då bör jag se om något batteri är dåligt. Och vad som händer. Funderar på om jag ska täcka solcellen, så jag får se batterierna utan påverkan av solcellen. Blir ju underligt när solcellen är med i mätningen. Så fort den laddar det minsta så visar mätningen spänningen ut från regulatorn i stället för batteriets egentliga spänning. Det är iaf vad jag tror är förklaringen till att spänningen på batterierna hoppar upp och ned över dygnet.
  10. Jag har dem inkopplade, men hoppas att laddningen under den genomskinliga presenningen ska kompensera för det som regulatorn förbrukar. Alltid gjort på det sättet, men då hade jag fritidsbatterier, en enklare regulator och en 35 W solcell.
  11. Sterion vet jag inte säkert, knappen lyser iaf inte, men tappar inte inställningen över vintern. Värmaren vet jag hur den är kopplad och den är helt avstängd. Något annat finns inte förutom ett trasigt skiljerelä. Tror att batterierna är i bra skick, de är inte så många år och har aldrig varit i närheten av kristisk urladdning. Har elstart till köket och det vägrar att starta om det är dålig kräm i batterierna, behöver vara 12,7 V på mina instrument för att det ska starta. Laddaren som jag nu använt testar batterierna som en del av laddcykeln, så det ska inte finnas något stort fel. Har AGM-batterier så de ska hålla högre värde än de tidigare fritidsbatterierna. De senare brukade klara sig 8-10 år innan de gav upp, så förväntar mig minst 15 år av AGM
  12. Nu har jag laddat med en smart laddare. Motorbatteriet har vilat ett dygn och då får jag 12,86 V. Förbrukningsbatterierna 2 st har bara vilat några timmar och där får jag 12,91 V, de kommer nog också sjunka ner till 12,86 V Vilket är lägre än vad jag trodde. Trodde att jag skulle hamna på ca 13 V... Även tittat på de foton som jag har på värdena från regulatorn, minvärdena ligger ibland i närheten av 12,86 V, så till större delen är det fel förväntningar. Maxvärdena är klart under 14,7 V, så absorption är nog inte möjligt med 75 W solcell. Men vad jag förstår av tråden så fylls batterierna ändå, så kanske mindre betydelse. Blir spännande att följa vad som händer med spänningen över tid, för det är den andra frågan. Tycker att spänningen ska stanna på en hög nivå och inte krypa ner till typ 12,6 V på ett par veckor.
  13. Nu har jag laddat med en smart laddare. Motorbatteriet har vilat ett dygn och då får jag 12,86 V. Förbrukningsbatterierna 2 st har bara vilat några timmar och där får jag 12,91 V, de kommer nog också sjunka ner till 12,86 V Vilket är lägre än vad jag trodde. Trodde att jag skulle hamna på ca 13 V. Kan betyda att laddningen från solcellen fungerar bättre än vad jag trott. Dock snårigt att mäta sommartid, både förbrukning och laddning påverkar resultatet
  14. Nu har jag laddat med en smart laddare. Motorbatteriet har vilat ett dygn och då får jag 12,86 V. Förbrukningsbatterierna 2 st har bara vilat några timmar och där får jag 12,91 V, de kommer nog också sjunka ner till 12,86 V Vilket är lägre än vad jag trodde. Trodde att jag skulle hamna på ca 13 V
  15. Laddar gör det, men jag tar aldrig klivet upp till hög spänning. Håller nu på och laddar med en smart laddare, får se vad som händer därefter. En del av problemet är att jag ser med den smarta regulatorn vad som händer och villn då att det ska hända mer.
×
×
  • Skapa nytt...