Gå till innehåll
torsdag 19 september 2024

Joakimharlin

Medlemmar
  • Innehålls Antal

    4
  • Gick med

  • Besökte senast

Anseende bland gemenskapen

1 Neutral

Om Joakimharlin

  • Placering
    Landkrabba
  1. Hade en 999 för några år sedan. Den hade vattentanken akterut. Tror det går fint med en extra typ 100 liters tank under förpiken. Inte värre än när en besättningsmän står på fördäck. Man har ju dessutom ofta mängder med packning i akterstuven så jag tror inte det blir ett balansproblem Extra vikt är ju aldrig bra för fart förstås men vattentankar kan tömmas om man ska kappsegla.
  2. En mjuk och "trådig" lina som STORM följer med runt kabelaret vilka spärrar som än sitter där och skapar ett obeskrivligt trassel med bomstopp i ankarspelet som följd. Däremot som snubberlina är den idealisk. Så använder jag den också numera de få gånger jag ligger enbart på kättingen. Att lägga linan på en separat hylla / fack för att hålla den torr är ett bra tips!
  3. Rekommenderades för detta ändamål av PolyRopes själva....
  4. Att hitta info om lämplig 3-slagen lina till ankarspel är inte enkelt så jag tänkte dela lite erfarenheter. I höstas monterade jag ett elektriskt ankarspel i stäven på min 37fot segelbåt. Det blev en Lewmar Pro series 1000 med hosiontell axel monterad på en hylla nere i ankarboxen. So far so good. Nu till kombinationen kätting och lina. Man vill ju gärna ha kätting mot botten och nästan ända upp till båten i normala djup men sedan lina för fjädring när allt är stumt och för att utan att det blir för tungt därframme få till ca 60 meter total längd när så krävs. Jag valde att ha 25 meter kätting och 40 meter lina. Detta innebär att i de flesta fall på ostkusten blir det lagom att lägga ut hela kättingen ner till strax under vattenytan och knopa fast med den lina som är ute som snubber. (15m + 2 × djupet) För spel med kättinghjul som även kan mata in lina krävs en treslagen sådan. Men vilken typ ska man välja? Till att börja med så var mitt spel dimensionerad för 8 mm kätting och 14 eller 16 mm lina. Man ska välja 14 mm annars blir det dels för trångt i sista länken där man kopplar ihop och dels kan splitsen i sig själv bli för fet för att smidigt gå runt kättinghjulet. Valet av den treslagna linan är mycket viktigt för att slippa problem vid in och utmatning. Man ska välja en lite tyngre, något styvare och relativt hårdare slagen polyesterlina än för vanlig förtöjning. Naturligtvis får linan inte vara jättestyv då rinner den inte ner i boxen på ett bra sätt. Men för detta ändamål är funktionen kring ankarspelet och den underliggande ankarboxen helt avgörande. Inte goda fjädringsegenskaper i linan som annars prioriteras. Initialt blev jag rekommenderad linan STORM av PolyRopes. Denna lina är utmärkt som förtöjningslina men fullständigt olämplig för att matas igenom ett elektriskt ankarspel med kättinghjul för en kätting och lina kombination. Undvik STORM linan eller liknande mjuka och löst slagna linor för detta ändamål. Det ledde till en total intrassling runt kättinghjulet och haverering av mitt sprillans nya ankarspel. Har nu bytt ut spelet till ett likadant, men nu försett det med den rätta typen av treslagen lina enligt ovan. Funkar perfekt.
×
×
  • Skapa nytt...