Gå till innehåll
söndag 29 september 2024

Till_havs

Medlemmar
  • Innehålls Antal

    10
  • Gick med

  • Besökte senast

Allt postat av Till_havs

  1. Alla surfplattor har GPS inbyggt så det är inget problem. Ju större skärm desto bättre, säger jag. Ger bättre överblick när man ska planera färden eller se lite framåt från där man är. Med mobiltelefonen blir det ett hysteriskt zoomande av kartbilden in och ut hela tiden . Jag köpte i somras en Samsung Tab A9+ 10" endast för att ha i båten och köra Skippo och andra båt- och navigationsrelaterade appar. A9+ är en budgetplatta som kostar ungefär 1/3 av vad de dyraste Androidplattorna kostar men jag tycker den duger till ändamålet ändå. Tillräckligt snabb. Det största problemet, förutom ömtåligheten, är skärmens maximala ljusstyrka. Den är på tok för svag och det är svårt att se något på skärmen soliga dagar. Man får huka och kika under sprayhooden eller annan skugga. Det är helt uselt att vi 2024 fortfarande ska behöva dras med prylar som inte går att använda i starkt dagsljus! Tillverkarna månar väl om drifttiden/laddning (det är främst skärmen som käkar upp batterikapaciteten) men det borde vara upp till mig som användare att avgöra. Det är bara att köra med konstant laddning så är drifttiden ett ickeproblem. Men detta problem gäller för alla mobiler och surfplattor oavsett pris, förutom Apples senaste iPads som har någon ny, extremt ljusstark skärmteknik. Men de kostar uppåt 20.000 så de går bort totalt för min del! Du behöver inget separat simkort för plattan, bara dela ut telefonens internet till plattan så kör de båda på samma abonnemang. Men tänk på att dataförbrukningen gärna drar iväg när man börjar använda surfplattan till allt möjligt, så du kanske behöver växla upp abonnemanget. Jag hade 20 GB/mån men det räckte inte långt med surfplatta så fick byta till obegränsat, men det var inte mycket dyrare.
  2. Någon mer kunnig får svara på frågorna men jag undrat hur du gjort schemat? Det är riktigt snyggt. Är det Victron som har någon programvara för sånt?
  3. Skakningarna kan bero på risiga motorfästen. Min båt har det. De är i gummi och efter 40-50 år med vibrationer, hög värme och kanske dieselspill har de helt enkelt blivit utslitna och behöver bytas. Tyvärr en ganska dyr historia, runt 1500 kr/st för piratfabrikat och ännu värre för Volvo Penta originaldel. Vicka försiktigt på motorn med spett eller kofot och se om fästena glappar eller har gått sönder synligt. Ganska pyssligt att byta, man behöver rigga nån anordning för att lyfta motorn lite för att kunna få bort fästena. Görs helst med båten på land för att undvika att den sjunker om något går snett och det börjar läcka vid drev/axel under arbetet. Vad gäller motorn är det svårt att säga exakt vad som är fel utifrån beskrivningen. Generellt gäller: Vit rök - vattenånga i avgaserna pga att kylvatten på ngt sätt kommer in i förbränningsrummet. Svart rök - oförbränd diesel blandas med avgaserna. Motorn får för mycket bränsle. Grå/blå rök - motorn förbränner motorolja pga otäta kolvringar eller annat fel som gör att smörjoljan når förbränningsrummet. Har du otur har motorn överhettats så mycket att smörjningen tillfälligt havererade eller kolvringarna nypt fast, vilket skulle förklara fartreduktionen och att den "sackade ihop". Men gamla Pentor är tåliga och den verkar ju ha överlevt ändå. Jag skulle innan nästa start gå igenom motorn noggrant, byta olja och kontrollera kylsystemet med impeller, termostat osv. Tempvarningen verkar inte heller fungera eftersom kontrollpanelen inte larmade om överhettning. Det ska tjuta och lysa två lampor när nyckeln står i körläge med motorn avstängd, gör det det? Gamla saltvattenkylda båtmotorer är dessvärre ofta kraftigt igenrostade inuti och har dålig vattencirkulation pga igensatta kylkanaler. Detta måste kollas upp innan motorn får gå för fullt igen! Vad det kostar är svårt att säga. Kan tyvärr bli rätt många tusenlappar för att ta isär, kontrollera, rengöra och renovera upp det som är dåligt. Många varv och verkstäder vill nog inte ta sig an en gammal överhettad 70-talsmotor och säger bara att det är dags att byta ut den och att de gärna gör jobbet. För 100-120.000 kronor..... Det är ju liksom inte aktuellt på en så gammal och billig båt. Hoppas du får till den. Bor du i sthlmstrakten kanske jag kan hjälpa till. Det finns en väldigt bra guide till MD5, skriven av en ingenjör som hade en sådan. Den innehåller allt som är värt att veta om denna motor och heter "MD5 for dummies". Väl värd att ladda ner som pdf. Bara att googla namnet så kommer det upp länkar. Spara, skriv ut och sätt i en pärm i båten.
  4. Jooo...men det är väl det som är syftet i det här fallet ? Att se om batteriet är kass/kortslutet/sulfaterat/kokat/kemiskt trasigt. Alla dessa fel kommer att leda till dålig förmåga att leverera hög ström eller ta laddning. Att det sedan handlar om marin- och inte startbatterier är en annan femma. På mina batterier står det förövrigt att det är kombi, både start och förbrukning. Undrar hur de får till det.. För att få reda på laddningsgrad och återstående kapacitet får man ju använda andra grejer, t ex rigga upp en riktig batterimonitor.
  5. Det enda sättet att testa batteriernas skick är med en belastningsprovare. Spänningen i viloläge kan vara ok även i ett defekt batteri, men så fort du lägger last på det (=kopplar in olika strömförbrukare) så dyker spänningen, alt. att det laddas ur väldigt snabbt. Förr mätte man syradensiteten för att se status men det går ju inte längre i dagens kapslade batterier. Det finns billiga testare på nätet, som den här: https://www.biltema.se/bil---mc/verkstadsutrustning/testinstrument/batteritestare/batteritestare-2000035744
  6. Oooh....med den akterspegeln undrar jag hur det ser ut inne i båten? Den ser lite tung ut. 😬
  7. På 110S-drevet ska det sitta tre offeranoder runt axeln, som en ring. Jag hittade en av dem i en låda ombord och undrade varför. Förklaringen visade sig vara att mitt drev bara har två st monterade, skruven för den tredje har gått av i skruvhålet så det behöver fixas innan den saknade anoden kan monteras. Går det bra att köra med två anoder eller kommer det att bli alltför mycket obalans och vibrationer? Jag vill ju inte att drevet ska gå sönder eller slitas onödigt mycket. Anoderna ser helt oanfrätta ut så båten har nog inte varit i vattnet på detta vis någon längre stund, eller kanske inte alls.
  8. Jag kan flika in här att undvik Biltemas butyl. Den torkar inte och förblir smetig och kladdig månader efter applicering så en massa skräp fastnar på ytan. Det står inget om att den måste täckas med något. Men tätt blir det ju iofs.... Nästa gång använder jag vanlig tätningsmassa från ett kvalitetsfabrikat till uppgiften.
  9. Aha, bra ide. Ska prova. Jo, motorn är parad med ett S-drev, 110S. Så inget behov av injustering vad jag förstår.
  10. Ohoj, jag har äntligen blivit med båt och det här eminenta forumet har gett mig mycket hjälp med motorkunskaper och kommer säkert att vara till ännu mer nytta nu. Så första tråden får bli om motorfästen/-kuddarna. Hittade ingen befintlig. Hon (en Maxi Fenix) har en MD5b som verkar gå skapligt, svårt att bedöma när båten står på land, men motorn ruskar förfärligt på tomgång. Flera centimeter åt varje håll. Med lite varv blir det bättre men ändå rätt mycket skak. Är det vad man ska förvänta sig av en 43 år gammal encylindrig marindiesel, eller är motorfästena utslitna? Fästena ser okej ut och känns någorlunda fasta men det är svårt att bedöma visuellt. Vore ju rimligt att de faktiskt är helt slut efter så lång tid med vibrationer och dieselspill från service och underhåll. Kan det vara motorns ventiler och insprutare som behöver justeras? Jag såg något om det, att knack och ojämn gång kan bero på att ventiler och insprutare är feljusterade. En kort video: https://youtube.com/shorts/9GB5rXmESFU?feature=share
×
×
  • Skapa nytt...