Gå till innehåll
lördag 25 januari 2025

wvansl

Medlemmar
  • Innehålls Antal

    9
  • Gick med

  • Besökte senast

Anseende bland gemenskapen

2 Neutral

Om wvansl

  • Placering
    Kadett

Profile Information

  • Plats
    Köping

Senaste Profilbesöken

Blocket med senaste besökare är inaktiverat och visas inte för andra besökare.

  1. Tack för all input. Har till slut landat med en Dufour 36 Classic i Grekland, känns bra!
  2. Jag fattar inte... Jag läser att flaggan behövs och båten behövs vara registrerat i nån land. Tex, man kan göra det enkelt i Polen för alla nationaliteter. Man behöver inte vara polsk eller vara bosätt där för att kunna registrera båten där. Mer info tex här: https://www.poland-yacht-registration.com/ Om jag förstår rätt kan man inte segla en båt i EU utan nån form av registrering.
  3. Alla Svenska båtar har en Svensk flagga eller hur? När de är registrerat i Polen har de en Polsk flagga, osv. Om man seglar utanför Sverige, behöver båten inte vara "registrerat" nånstans?
  4. Hej! Jag bor i Sverige och är på väg att köpa en segelbåt från 2004 (36ft) i medelhavet. Båten ligger i Grekland. Har aldrig köpt båt innan och jag vet nu den mest viktigaste saker (besiktning, moms papper etc etc) men jag förstår inte helt hur man "registrerar/flaggar båten". Båten ska inte segla till Sverige, den kommer att vara kvar i medelhavet för några år. Hur fungerar det i Sverige, hur registrerar jag båten? Har kollat lite på internet men fattar inte helt hur det fungerar. Jag har också läst på internet att registrera båten i Polen är enklast, kostar typ 4.000SEK och är giltigt för livslängden utan årliga faktura osv. Sen har båten också VHF (dsc) och IPERB som behövs omregistreras?
  5. Eller så kan man komma överens att skriva en kvitto som är lite lägre och ge norrmannen en liten present.... Båten i sig har varit i Sverige med Svensk betalat moms, sen har den blivit en Norsk båt (och de betalade Norsk moms) och nu kanske kan båten komma till Sverige igen, men moms som var tidigare betalat gäller inte så nu måste man betala moms IGEN. Kanske inte helt bra men lagen är inte helt bra heller....
  6. Hej! Jag undrar om att importera en båt från Norge. Jag vet att man behöver betala 25% moms + 2% tullavgift. Men vad ska den 25% moms vara baserat på? Om jag köper den extremt billigt (andrahands naturligtvis), blir det ett problem för tullen? Säg jag köper en båt för 150.000 sek som är värd i Sverige (blocket) typ 500.000 sek. Baseras 25% moms på privat "köpkontraktet"? Någon som vet?
  7. Ja, Med är dyrt men man behöver inte vara på en topplats varje dag heller. Har aldrig spelat lotto så det blir svårt att vinna Eurojackpot tyvärr 😃. Men pengarna finns pga egen online företag som inte behöver mycket jobb att hålla igång. Därför bör vi just nu också året runt i husbilen för några år redan. Det betyder inte att vi inte kollar på pengarna men framtiden ser bra ut. Att segla blir också betydligt dyrare än att bo i husbilen. "Vi" är sambo och jag, båda i 30-40 års ålder. Inga barn. Varför skulle man välja bort rattstyrning förutom att det tar mer plats? Jag tänkte lite med sikte på framtiden att det är bättre att ha ratt styrning i den "lär dig segla båten".
  8. Det har jag också tänkt om detta men planen är nånstans att köpa en nyare båt (från 2012-2020, 40-45ft) i medelhavet om några år. Sen segla i medelhavet för några år innan ta oss vidare. Jag tror det är bra att ha en litet båt (som inte kostar för mycket) för att testa segla med, få erfarenhet osv. Gör man nånting fel med den "riktiga" båten blir det lite mer pinsamt... Jag tror också att det blir inte lätt att sälja en båt men man blir säkert av med detta om man sjunker i priset tillräckligt... Att hyra är en möjlighet men vi är bara med 2 så hyrpriset är oftast ganska dyrt för en vecka och jag vill gärna ha några månader segel erfarenhet innan vi ska köra en stor (och dyrare) båt. Lite som, om nånting går fel med den lilla båten då lär man från detta men det spelar inte så stort roll. Sen är vi ganska tekniska själva så vi kan fixa det mesta. Ståhöjden är ett problem och jag förväntar mig inte att jag lyckat att stå i båten (är 1.90m+). Mest troligen kommer vi att segla båten för max en vecka i rad och sen lite paus och sen kör vi igen. Så har vi tänkt göra det för 2 eller 3 sommaren. Därför, båten behövs inte vara bästa båten som finns, vad jag gärna vill är: - diesel, inombord - ratt styrning - toa
  9. Hej! Vi har en plan för att köpa vår första segelbåten under sommaren av 2023. Jag kommer att ta en två veckors RYA Day Skipper + VHF kurs i Grekland under vår och innan vi bestämmer oss att köpa en stor båt (för att leva på) har vi tänkt att börja med en mindre båt (30ft eller mindre) för att få mer erfarenhet . Vi lever idag på heltid i en husbil i Europa och varje sommar kommer vi till Sverige. Då har vi tänkt att använda båten så mycket vi kan under sommaren och sen lägga den i vinterförvaring för nästa år. Sen efter några år är vi mer säkert på vad vi vill och har vi byggt upp erfarenhet. Eftersom vi bor i en husbil spelar det ingen stort roll vart båten ska finnas under sommaren/vintern. Men vi har tänkt oss inte mer nord än Stockholm och det skulle vara jätte fint i område som Nyköping eller norr om Strömstad. Vi har tänkt att köpa en billigt båt (vi kan överleva på en mindre båt och det är mest för att få erfarenhet). Budget mellan 50.000-150.000. Vad ska man tänka på? Finns inte så många båt idag på blocket, kanske pga det är vintern nu? Är det svårt att köpa en båt under (sen)sommar? Eller är det bättre i vår? Är det svårt att hitta en båtplats (i hela södra Sverige från Stockholm till Strömstad) för +/- 10.000kr/år? Tack!
×
×
  • Skapa nytt...