Gå till innehåll
söndag 08 september 2024

namdo

Medlemmar
  • Innehålls Antal

    45
  • Gick med

  • Besökte senast

Allt postat av namdo

  1. Tack för era svar. Kan tillägga att jag nu hittade ett inlägg på Maringuiden där en rekommendation på 0,5 dl olja per 10 liter bensin givits av Albin Motor för O21:or. Kanske är det fortfarande lite onödigt för andra äldre motorer men jag kommer med denna motor köra på med olja men tydligen en lägre inblandning. Blyersättningen verkar däremot mindre nödvändigt. Ju mindre man behöver blanda desto fortare kommer man iväg dessutom. När 5 knop är marschfart vill man ju helst minimera tiden vid bryggan. 🙂
  2. Jag måste rätta mig själv. Vi blandar i mindre än så. 0,1 liter olja per 10 liter bensin, dvs 1% olja. Vi gör det bara för att en f.d. maskinist rekommenderat det, men har inte lyckats hitta någon annan källa som rekommenderar det.
  3. Ja det är en Albin O21, går på bensin och har tändstift.
  4. Hej, Har fått höra att man bör blanda ut bensinen till en Albin fyrtakts inombordare med 1 dl tvåtaktsolja per 10 liter bensin. Kan dock inte se något om detta när jag söker på Google eller på Maringuiden. Vad jag kan se så är tvåtaktsolja till för motorer som ska ha en blyfri bensinblandning, men vår Albin får blyersättning då den är gjord för äldre tiders bensinblandningar. Någon som vill förklara hur det ligger till?
  5. Tack för ditt svar. Innebär detta att man bör undvika att använda motorn? Den har sedan inköpet för tre år sedan alltid ”hostat” ut rök från luftintaget vid start, men först nyligen noterade jag att lite rök även kommer vid körning. Dock så undrar jag om det kan vara konserveringsoljan som vi sprutar in i luftintaget på vintern som kan tänkas ligga kvar och bilda denna rök? Båten har inte haft mer än 10 gångtimmar i år.
  6. Tack, kan nålventilen ha att göra med att det också kommer lite rök som luktar avgas / bränt från luftintaget? Bör man kanske helt undvika att köra motorn när det kommer rök ur intaget?
  7. Syftar på luftintaget / spjället som sitter akter om förgasaren. Ventil var nog helt fel ord att använda nu när du påpekar det, enligt manualen heter det tydligen startspjäll?
  8. Hej, Har en Solex-förgasare som sitter på en Albin O21. Har till att börja med märkt att det ibland droppar lite bensin från förgasarventilen. Lite mer oroande är att om man kör motorn i marschfart så kommer det ut lite avgasdoftande rök från ventilen. Motorn går dock bra och oljetrycksmätaren samt temperaturmätaren indikerar inga problem. Finns det någon anledning att öppna upp förgasaren och vad skulle det då kunna vara som man bör byta ut eller hålla utkik efter? Tack på förhand
  9. Nya batteriet av märke Varta har en högre ”startström” dvs A (EN) än gamla batteriet. Ville med trådstarten bara veta om det fanns någon risk med detta när det inte finns någon säkring. Känner att jag har fått bra hjälp av alla här i tråden. Tack till samtliga. Det har funkat bra att starta och batteriet laddar vid körning.
  10. Tack. Detta borde jag kanske ha poängterat från början. Batteriet är på över 700 A (EN), vilket jag antar är den ström i Ampere som batteriet kan ge maximalt. Ah är på en realistisk nivå. 🙂
  11. Tack så mycket för hjälpen. Passar på att fråga en annan elektroniskt oinsatt fråga: behöver ett kraftigare batteri (sett till ampere) en kraftigare batteriladdare?
  12. Tack för svar. Är det verkligen inte Ah du pratar om nu dock? Jag tänker på att startströmmen i ren Ampere är starkare. Men det kanske begränsas av vad startmotorn drar, precis som att en länspump inte överbelastar kablarna bara för att den är kopplad till ett starkare batteri?
  13. Hej, Det är dags att skaffa nytt startbatteri till en Albin O21. Nuvarande batteriet har en Ampere på 510 och tills nyligen fungerat bra. Kan man sätta in ett lite starkare batteri på 700A eller finns det några risker med detta, ifall man bara har startknappen nedtryckt någon sekund i taget? Vi har ingen säkring installerad. Kabelarean okänd.
  14. Tack för svaret. Det är ju en väldigt bra anledning. Men hur är det med bottenbeväxning på Ettan som inte är täckt med färg, ifall det dyker upp några havstulpaner m.m. som ger friktion kan väl detta gradvis rycka loss Ettan?
  15. Har tidigare säsonger använt ettan innan jag strukit på bottenfärgen. Tanken har dock slagit mig att det kanske är bäst att dra på ettan efter bottenmålning. Vad skulle ni rekommendera, hur gör ni?
  16. Tack för varningen! Då undrar jag om man ändå inte ska låta en fackperson kika på det, eller så får man som du säger inspektera att kopplingen ser rimlig ut och kanske även anta att etablerade affärer säljer acceptabel kvalitet. Cirka 0,4 A ska det givetvis stå, eftersom kameran drar 5 watt.
  17. Tack så mycket för hjälpen. Vi har dock möjlighet att automatiskt ladda startbatteriet några timmar varje dag (kopplar till landström med förinställd timer). Det borde väl kunna kompensera för de 2,4A som kameran kräver dygnet runt? Är det annars så att ett förbrukningsbatteri delar strömåtgången med startbatteriet så att man får den dubbla kapaciteten, eller tar förbrukarna enbart från förbrukningsbatteriet?
  18. Eftersom det nuvarande batteriet är på över 1000 wattimmar och laddas regelbundet så kanske man kan komma undan billigare utan ett förbrukningsbatteri, men om det inte visar sig räcka till så låter ett förbrukningsbatteri som något att satsa på. Laddning av mobil skulle vara det enda syftet på sjön, men vid den stöldutsatta bryggan kanske jag kopplar in en <5 watt övervakningskamera nattetid. Kanske blir en säkring då önskvärd eftersom kameran kostar... så frågan är om man bäst drar en separat säkrad koppling direkt mellan 12V-uttag och batteriet, eller om man bör sätta en säkring på de redan existerande kablarna som går till pump och startmotor och skaffa ett infällbart 12V-uttag? Det finns inga lediga kontakter, men kanske att man kan sätta in en plint någonstans...
  19. Tack så mycket för informationen och rekommendationerna. Jag tror med det du säger i åtanke att jag skulle nöja mig med en kylväska och att med 12 volt kunna ladda mobilen och eventuellt koppla in annan elektronik med låg strömförbrukning. Går det i sådana fall bra att koppla in ett 12 v cigarettuttag direkt till batteriet, så att klämmorna får samsas bredvid de som leder till länspump och startmotor? Och gäller säkringskravet fortfarande med en sådan "installation"? En kabel som verkar relevant är Skyllermarks, men den är osäkrad: https://www.moory.se/p/cigarettuttag-skyllermarks-utanpaliggande-12-v-30-a-med-kabel-batteriklammor/
  20. Skulle vilja ha ett 12v enkeluttag för att kunna koppla in kylbox och ladda mobiltelefonen denna säsong. Vi har ingen säkring eller huvudströmbrytare, länspumpen är redo 24/7. Just nu är båtbatteriet direkt kopplat via sedvanliga fastmonterade klämmor till först länspump och sist inombordarens startmotor. Kan man koppla fast två till klämmor på batteriet till ett utanpåliggande cigarettuttag eller påverkar det spänningen för startmotorn och pumpen? Det jag kopplar in vill givetvis ha 12 volt också. Alternativet är väl att ansluta till kopplingen där den grenar sig till länspump och startmotor.
  21. Det låter som en bra idé med Takacat eller motsvarande, om man vill kunna åka lite fortare (till sommaren). Blir nyfiken på hur många knop du gör med 3 HK?
  22. Tack för era svar. Vilken HK / dragkraft skulle man egentligen behöva för att plana? Det låter som att 3HK ändå är på gränsen.
  23. Vi har en 230 cm gummibåt som väger 34 kg. Funderar på att skaffa en 3HK elmotor för att inte behöva ro i motvind mellan bryggan och ön, behöver inga snabba hastigheter men det vore ändå bra om den kunde plana. Skulle ni tro att 3HK elmotor räcker för att plana när man enbart är en vuxen ombord med lätt packning?
  24. Frågan är om billiga PVC-båtar som vår Aquarib har en väv som ens kan jämföras med professionella farkoster. Men det är väl rimligt att om svävarna klarar kallaste vintertiden så skall en billig gummibåt åtminstone klara lufttemperaturer nära nollstrecket och kanske även några enstaka frostnätter.
×
×
  • Skapa nytt...