ParL
Medlemmar-
Innehålls Antal
20 -
Gick med
-
Besökte senast
Innehållstyp
Nyheter
Kustkort
Forum
Bloggar
Galleri
Butiken
Köp&Sälj
Allt postat av ParL
-
Gör troligtvis samma som du, men hade tänkt mig en parnoia-prusik (icicle hitch) runt masten när jag jobbar för att minska risken att staten slipper betala ut min pension.
- 20 svar
-
- 1
-
Två saker: sätta upp en Windex och koppla bort ett extra stag som går ned till en peake, med en kedja ned till strax över vattenlinjen, där den smidigt och enkelt kan dunka in i bryggkanten med spännande potential. Om jag kan få bort staget nu när hon ligger i vattnet kan jag ta av kedjan, och sedan, efter upptag, få till en solid stötta som inte går så långt ned. Vi tar upp/sjösätter med vagn på varvet, så ingen kran här.
-
Får testa, men kört med icicle hitch -- som liknar prusik -- på saker som jag inte trott att det skulle hålla. Och om allt annat går år helvete så kanske den bromsar ned det så att jag bara går sönder lite när jag stannar?
-
En sådan (Mastmate är en tillverkare) är något jag tittat efter. Inte hittat en leverantör i Europa ännu.
-
Om jag monterar maststeg (eller "repstege-versionen") så blir det givetvis ett fall med en prusik-säkring också, och sedan en prusik runt masten till klätterselen när jag väl är där uppe. Klätterselar är förvånansvärt prisvärda, min har varit stöd vid en takomläggning och ett antal takskottningar...
-
Ahh, jag har sett alla som säger att det krävs kraftiga winchar, så jag hade avskrivit det.
-
Det finns en typ 8 NM bort, men jag är askass på att manövrera med utombordaren och den ligger längst in bland en massa svindyra båtar. Ja, jag klättrar hellre, annars hade det varit den självklara lösningen.
-
Hej! Jag kan behöva ta mig upp i masten, och då är frågan om bästa sättet. 1. Vincharna på en Amigo 23 är nog inte kraftiga nog för att någon skall kunna hissa upp mig 2. Montera (infällbara) maststeg skulle ev. vara valet om jag planerade en långfärd (och hade några tusen över...) 3. Ett kit med ascenders liknande det som arboristerna använder (hissa upp en 10-12 mm klätterlina i storfallet, "klättra" på den) 4. En av de där "repstegarna" i plattband (Mastmate, etc): inte heller det gratis, men verkar smidigt. Vad säger erfarenheten från andra här? /Pär
-
Är inte en "soft shackle" ett alternativ?
-
Nybliven båtägare, så nybörjarfråga. Enligt allt jag läst bör man ha 4-6 gånger djupet som ankarlina/kedja. För tämligen resonabla summor hittar man 40 m rullar av ankarlina, men så bort man skall handla per meter verkar priset gå upp rejält, typ 100% dyrare. Där jag skall segla är det bitvis kuperad terräng på botten, och då vill jag ha möjligheten att ankra en bit ut, men då hamnar man ibland på 10 m eller mer. Så alternativen verkar vara betala 500 kr för 40 x14 mm (2 ton Amigo 23), 1500 för 60 m av vad som verkar vara samma lina. Finns det ett rimligt tredje alternativ? Jag har övervägt att göra en överdrivet lång splits och få 80 m (okej 75+ m om jag gör en långsplits). Inget ankarspel, så av den anledningen är inte en splits utesluten. /Pär
-
Airhead vore mitt försthandsval, men är på tok för dyrt just nu. Och inte helt trivialt att få plats med i en Amigo23. I en större båt...
-
Beställt: det är ju inte som om man har plats för något större "badrum" på 23 fot...
-
Fler tankar... Dometic säljer ett MSD-kit (Marine Septic Discharge) till några av sina modeller (https://www.seasea.se/tömningsrör-till-4578 i USA -- eller från AMazon -- kan man tydligen köpa dem som ett komplett kit). Är det någon som har testat det systemet? Går det att få att funka med en normal pumpstation?
-
Airhead ser onekligen ut som det rent tekniskt bästa alternativet. Sedan är det inte så där jättebilligt (12,5 tusen), så då skall iaf jag känna mig ganska säker på att det passar mina behov. Såvida jag inte missar något skulle en vanlig båttoa av enklare modell gå på hälften av det. Det man borde göra är nog att "bygga ut" den lilla garderoben till en rimlig toa, men det är ett större ingrepp än jag känner för i år.
-
Frågan är hur länge en portapotti räcker. Det är ju ingen våldsam volym på dem. Erfarenhet? Nej, inte ens Julas lösning (https://www.jula.se/catalog/fritid/friluftsliv-och-camping/husvagn-och-husbil/vatten-och-sanitet/latrinkarl-011316/) är särdeles civiliserad. Och om man inte klarar av att "manuellt" separera blir den nog inte luktfri.
-
Jag hade för ett antal år sedan ett utedass med "separett-topp", och det funkade fint. Frågan är om den får plats på ett anständigt sätt. Mår mäta ordentligt.
-
Det finns (minst) 3 st i Storsjön (den i Jämtland), så helt orimligt är det inte. Vad gäller storleken så kommer jag från kajak, kanadensare, vandring, och skidturer med pulka, så det är ganska gott om plats i en Amigo 23:a för mestadels en person. Men just toa är nytt att behöva ordna, tidigare har en liten spade och ett eldstål löst alla sådana problem (om det är säkert så eldar man pappret).
-
Hej! Första säsongen med en för mig ny Amigo 23. Den förra ägaren körde med enklast möjliga toa: en liten hink (han använde den mest som dagseglare). Jag funderar på en mer riktig toa-lösning (jag tänker vara ute veckor i sträck). Alternativ som jag kommer på är 1. Julas version av skogastoan: hink med toalock + en säck med torvströ. Får plats, är snorbilligt, men blir ju knappast urinseparerande, och kan därmed börja lukta. Jag kan pinka i dunk, men kanske inte alla andra klarar det... 2. Portapotti i någon form. Begränsande på grund av kapacitet, men enkel att installera. 3. Riktig båttoa. Om jag måttat rätt får jag plats med de minsta (tänkte mig att bygga in den i "steget" in i förpiken, med ett mer eller mindre klurigt inbyggnadssystem för att dölja den). Men de behöver ju vatten för att spola, och båten har inga vatteninlopp i dag. Men det finns en mindre vattentank (20-30 l?) som jag inte ser att jag kommer att använda (båten ligger i Storsjön, så jag kan dricka sjövattnet mha vattenfilter av friluftstyp). Är det rimligt att tänka sig att köra spolvatten från den tanken (man får ju rigga upp något sätt att fylla den med en elektrisk/handvevad pump: inga jättevolymer åt gången). Om jag i framtiden flyttar henne till Östersjön får jag hur som helst sätta in en modernare vattentank, och då kan ett vattenintag ordnas för toan. Folk här har mycket mer erfarenhet än jag, så jag är intresserad av tips och råd.
-
Tydligen kring mitten av juni (första året med båt större än kajak...): Storsjön har för lågt vattenstånd före dess för att båtarna inte gå på grund i hamnen. Sedan blir det nog typ oktober som båtarna åker upp igen..