Grumpy
Medlemmar-
Innehålls Antal
57 -
Gick med
-
Besökte senast
-
Dagar Vunna
1
Innehållstyp
Nyheter
Kustkort
Forum
Bloggar
Galleri
Butiken
Köp&Sälj
Allt postat av Grumpy
-
- Hur mätte du strömmen "via bA" och "vid bB" ? Med tångmätare. -Intressant att det gick precis 0 (noll) A genom bA (start) Det kan ha varit 0,5 -En gissning är att batterierna var fulladdade vid testet Nej -En annan förklaring kan ju vara att den nya generatorn som sattes dit hade SENS-ledning Nej -Eller att strömmätningen inte gjordes på rätt sätt eller med instrumentet fel inkopplat...... Naturligtvis ( av två personer )
- 34 svar
-
- 3
-
Kunde säkert ha formulerat mig bättre, men nu börjar jag lite misstänka att du egentligen inte är intresserad av fenomenet med den söndriga generatorn utan en grälsjuk besserwisser.. 😀
- 34 svar
-
- 2
-
Vad tycker du att var fel I rådet som jag gav: Felet kan vara söndrig generator, dålig kontakt eller dött batteri. Men det är överraskande enkelt att hitta felet bara man gör det metodiskt: - mät spänningen vid batteriet - starta motorn på lite högre varv och mät spänningen vid batteriet Om spänningen stiger med över 1 Volt är batteriet troligtvis slut Om spänningen inte stiger har du dålig kontakt eller söndrig generator. Mät då spänningen vid generatorn med motorn på lite högre varv. Om spänningen inte då stiger så är generatorn sönder.
-
Eftersom vi nu har förstört denna tråd med att diskutera min gamla generator så här är all information som jag har ( och kommer ihåg ). - två batterier, bA = start och bB = bruks, skiljda med diod - shunt till bB - spänningen före diod ~14V, (13,5V - 14,4V) - spänning efter diod 13.3V - spänning vid bA 13.3V - spänning vid bB 13.3V - ström före diod 0A - ström efter diod 0A - ström via bA 0A - ström vid bB 0A Inga andra laddare inkopplade, brukar inte starta motorn med landström. Detta var för över 10 år sedan och allt har fungerat bra sedan dess så jag är inte så hemskt orolig. Gissningen var då att någonting gått sönder i generatorn som gör att den "slår på och av" men mera än så fundera vi inte på det för med den nya generatorn var problemet borta. Jag har en minnesbild av att jag har sparat generatorn någonstans för jag tänkte då att det skulle vara intressant att utreda vad som är fel... Men sen kom nya problem så jag tappade intresset. Om jag hittar den så kan jag skicka den till någon som är nyfiken 😀
-
Blybatterier laddas precis som du säger. Men vad jag försöker säga är att fast en generator lyckas höja spänningen så kan den ändå vara sönder och inte ge ström. Jag kan lova dig att vi mätte spänningen och ampere på alla ledningar och batterier som på något sätt var kopplade till generatorn. Och jag slösade många, många timmar på detta för jag trodde att om generatorn är på 14V så är den ok.
-
Jag har plockat och satt ihop ganska många motorer under årens lopp. Jag mätte och kollade alla ledningar och hittade inte felet. Min vän från klubben - med 40+ års erfarenhet av motorer - kom över och gick igenom allt men hittade inte felet. Så vi ringde en bekant motor mekaniker som föreslog att prova med en ny generator, och det löste problemet.
-
Nja, jag vet inte riktigt hur man skall argumentera mot detta inlägg? Min generator höjde spänningen men inga ampere for genom shunten till batteriet. Böt generator och amperena börja flöda. Så uppenbarligen kan det hända...
-
Felet kan vara söndrig generator, dålig kontakt eller dött batteri. Men det är överraskande enkelt att hitta felet bara man gör det metodiskt: - mät spänningen vid batteriet - starta motorn på lite högre varv och mät spänningen vid batteriet Om spänningen stiger med över 1 Volt är batteriet troligtvis slut Om spänningen inte stiger har du dålig kontakt eller söndrig generator. Mät då spänningen vid generatorn med motorn på lite högre varv. Om spänningen inte då stiger så är generatorn sönder. Men det här är tyvärr inte hela sanningen. Jag hade en gång en generator som nog höjde spänningen, men gav inga amper, men det kan du lätt kontrollera med att köpa en billig tång ampermätare från Biltema. Om du inte lyckas lista ut var felet är så skriv vilka mätvärden du fick, så kan man fundera vidare 😀
- 34 svar
-
- 1
-
En hobby skall kosta. Ju mera det kostar destu bättre hobby är det! Vill du ha avkastning på insatt kapital så rekommenderar jag aktier eller dylikt
- 31 svar
-
- 1
-
Du har säkert rätt, inte spelar det på någon roll hur hårt man far. Men jag är gammaldags och tycker att det är slött att tappa en knop bara för att det finns växtlighet på skrovet. När jag var yngre så skulle det alltid gå så fort som möjligt, nuförtiden trimmar jag seglen helt enligt vad som är bekvämast för besättningen.
- 64 svar
-
- 1
-
Min båtklubb införde för några år sedan en rekommendation att man inte skulle måla om hela bottnen - av miljöskäl - utan bara lappa på där det behövdes. Har nu gjort det I några år och märker ingen skillnad på hösten jämfört med när jag varje år målade hela bottnen.
- 64 svar
-
- 3
-
Det här kan vara världens bästa narcisstiska skämt eller en olycklig beskrivning över dagens liv
-
Har seglat den själv och det är en av de roligaste jag någonsin gjort. Om jag kommer rätt ihåg så kunde man vända på den med en lina när man lutade på den andra pontonen. Har aldrig gjort det för jag var så feg att jag kom inte nära på att välta den, släppte alltid skotet när det lutade för mycket.
-
När det blåser tillräckligt så tar nog fysikens lagar över. Ingen segelbåt har sådan köl att den "balanserar" båten i kraftig storm. Skippa storen och segla med så liten fock at stormfocken känns stor. Stora "trubbiga" vågor är långt mera krångliga.
- 16 svar
-
- 1
-
På Östersjön så har jag varit i storm med både små gamla båtar och stora nya båtar. När det kommer höga, men "långa" vågor så är det ju som att vara på tivoli, men gratis. Nästan alla lite större segelbåtar klarar av hårda vindar bara man revar tillräckligt. Jag brukar ibland fara iväg med så revade segel att det känns löjligt, och sedan ge ut lite mera segel om det känns tryggt. Men en anständig skeppare kräver att 100% av besättningen vill utsätta sig för det. Och verkar det som någon av besättningen inte är helt övertygad så stannar man i hamn och äter en god middag istället
- 16 svar
-
- 1
-
Det beror ju helt på hurudan båt man har och vågornas karaktär. Jag tycker att det är roligt att segla på Östersjön i 20 m/s om vågorna kommer från sidan eller aktern. Men gör det hemskt ogärna i Hanöbukten, Lumpparn eller Rigabukten.
-
Tror nog att sannolikheten att masten kommer ner är betydligt större än att en lina fastnar i en fast propeller när man seglar. Propellern är ganska bra skyddad av både köl och roder.
-
Om du har plats för en Kiwipropeller så kan jag varmt rekommendera den. Backar bättre än min trebladiga fasta VP.
-
Jo, alla båtar större än 5,5m eller motor större än 15 KW måste nuförtiden registreras. Troligtvis har sjöfartsverket prissatt det för stora skepp, var priset inte spelar så stor roll, men för en vanlig fritidsbåt är det ju helt orimligt. Förra sommaren stals en båt i Sverige och höll på att seglas till Ryssland, och det var bara tur att den upptäcktes just före Ryska gränsen. Med ett registernummer skulle den ha stoppats långt tidigare. Hört rykten om andra dylika fall som lyckats ta sig till Ryssland. Skulle inte vara överraskad om det i framtiden blir en EU lag att båtar som rör sig inom EU måste vara registrerade någonstans.
-
Det här är ju helt sinnessjuka summor! I Finland kostar det 300SEK att registrera båten och gissar att det är samma i de flesta andra EU länder?
-
Har på riktigt ingen aning, men skulle en möjlighet kunna vara att det är ett charterbolag som äger båten och enligt Slovensk lag skulle de inte behöva betala moms för båtar som de hyr ut? När de säljs inom EU måste sedan momsen betalas. Kommer ihåg att Malta fifflade med momsen på leasing båtar, men EU tyckte inte om det.
- 55 svar
-
- 1
-
Skulle jag vara yngre och ha "begränsad" budget skulle jag fundera på en äldre skärgårdskryssare, typ S30 ( https://sv.wikipedia.org/wiki/S_30 ). Man får otroligt mycket båt för en liten peng, och de seglar överraskande bra. En båt från slutet av 80-talet är i praktiken lika sliten som en båt från 70-talet, men det blir pengar kvar för "upgrade". Har själv en 20 år gammal båt som jag köpte som ny och den börjar vara sliten, och det mesta borde förnyas, alla ytor inne borde slipas och lackas, teaken borde bytas etc.
- 9 svar
-
- 1
-
För det första så tycker jag att ni borde vara trevligare mot varandra. Internet är full med seglingssajter var de flesta trådar går ut på att vara oartiga mot varandra och I alla fall orkar jag inte mera följa dem. Allt beror ju förstås på vinden, men som du skrev, så är sydväst den vanliga vinden och då kan man lätt göra det på 1 vecka. Men vill man göra det lugnt så är det bra att reservera 2 veckor, då kan man stanna I hamn i dåligt väder. Har själv gjort Hangö-Kalmar på 5 dagar, med 1 jätte lång dag. Om båten är från före 1995 så är det bara att sälja den, 1995-> så skall du ha papper på att momsen är betald i ett EU land. Men marknaden i Finland är nog ganska mättad på "billiga" båtar från 70-80 talet, så vill du ha den snabbt såld så måste du sälja den mycket förmånligt. Från Finland säljs många av dessa båtar till Estland, så en möjlighet är att sälja den i Estland, med "leverans" i Hangö.
- 9 svar
-
- 2
-
"Blev så glad att jag ropade "yes" högt ut över hamnen!"" Kan bra förstå det 😀 Man blir ju ibland ganska olycklig med båtproblem. Bra att du meddelade var felet var, skulle själv aldrig ha gissat det. Men nu vet jag att huvudströmbrytaren också kan bråka.
- 39 svar
-
- 1
-
Du har fått en massa goda råd här, och jag skulle rekommendera att du går igenom det lite systematiskt när det gäller startmotor problemet. - koppla bort solpaneler, ( den råddar alla volt mätningar) - se till att batteriet är fulladdat ( låt det stå 3 timmar utan laddning och mät spänning över polerna ) - mät spänningen över polerna när någon startar motorn - mät spänningen vid startmotorn Ofta när det gäller startmotor problem så är det antingen en lös ledning någonstans, eller ett dåligt batteri. Men startmotorer går ju förstås sönder ibland. (Vid mitt senaste startmotor problem var det minusledningen tii motorn som verkade sitta bra, men var ändå så pass lös att den inte förde tillräckligt mycket ström vid start. )
- 39 svar
-
- 2