Gå till innehåll
måndag 25 november 2024

stefan_rk

Medlemmar
  • Innehålls Antal

    3
  • Gick med

  • Besökte senast

Anseende bland gemenskapen

0 Neutral

Om stefan_rk

  • Placering
    Landkrabba

Senaste Profilbesöken

Blocket med senaste besökare är inaktiverat och visas inte för andra besökare.

  1. Återigen, tack för alla svar men jag blir ändå inte så mycket klokare. Korrosionen har varit kraftig vilket syns på bilden där det ätit sig in i en 5 mm tjock plåt. Det är första gången jag har placerat kameran i bräckt vatten och har tidigare haft samma typ av kamera i sötvatten i två år i sträck ut minsta tecken på korrosion. Kan det bli så här kraftig (galvanisk) korrosion på vanligt rostfritt (ej syrafast) under en så kort tid som tre månader? Eller är det mer rimligt att det är elektrolytisk korrosion när det gått så fort? Att försöka isolera kamerahuset, så att ingen del utav den rostfria plåten har kontakt med vare sig plus- eller minuspol borde väl minska risken för elektrolytisk korrosion? Jag har bara en vanlig multimeter för att kunna mäta och är inte så haj på detta. Men om jag inte tillför någon ström så det ingen kontakt (fullt motstånd) mellan kamerahuset och minuspol. Även mellan kamerahus och pluspol. Om jag sedan tillför ström så får jag kontakt mellan kamerahus och minuspol och kan mäta ca 8 Mohm en kort stund och sedan ökar motståndet om jag håller kvar mätproberna. Om jag mäter på inkommande pluspol (24V) och på kamerahuset så visar multimetern initialt ca 1,8 Volt men detta sjunker ganska snabbt och efter 10 sekunder är det 0,7 V. Det antar jag att det är någon läckström som uppstår när jag strömsätter utrustningen? Tanken med en jordanslutning till kamerahuset var att låta denna läckström passera ut genom ett jordspett i marken men jag kanske tänker helt fel här? För att förtydliga så kunde jag mäta 24 volt mellan kamerahus och pluspol när utrustningen i tidigare utförande när korrosionen var kraftig. Om jag ska placera en offeranod på utrustning, är aluminium då att föredra i bräckt vatten?
  2. Tack för alla svar! Att huset var en minuspol var ett misstag från min sida. Jag insåg inte att stativgängorna i kameran var kopplade till minuspolen. Om jag mäter motståndet mellan stativgängorna och minuspolen så är det inget motstånd alls. Detta medförde att hela kamerahuset blev en minuspol. Det var alltså inte meningen utan var slarvigt utav mig. Nu har jag kunnat isolera detta genom gummipackningar i kamerafästet och huset är inte längre en minuspol. Men jag har inte testat det under vatten än. Räcker detta för att undvika korrosion eller kommer den fortfarande vara lika aggressivt mellan de olika metallerna bara för att de är av olika kvalité? Kamerahuset är inte syrafast men muttrar och brickor är med största sannolikhet av kvalité A4.
  3. Hej, Jag har en fråga gällande likström i vatten. Nu är det inte relaterat till en båt tyvärr men min förhoppning är ändå att kunna få hjälp utav er här i forumet. Jag har försökt hitta svar på min fråga i forumet och på nätet utan att lyckas. Jag har tillverkat en undervattenskamera som är placerad i ett rostfritt kamerahus som utsatts för kraftig korrosion. Utrustningen strömförsörjs via batterier (24 VDC) som laddas med solcellspaneler. Dessa är inte anslutna med något jordspett eller dylikt på land. Strömkabeln (24 VDC) går ner till undervattenskameran som är placerad i bräckt vatten och kraftig korrosion har uppstått i form av rost på kamerahuset, rostfria muttrar har vittrats bort och på kamerahuset syns det tydligt att det har ”ätits” på materialet. Minuspolen har varit ansluten till det rostfria kamerahuset genom en skruv som fäst i kameran med ett fäste av rostfri plåt som är fastskruvad i kamerahuset. Så hela kamerahuset har agerat minuspol. Jag har haft samma kamera placerad i sötvatten och inte haft några problem med rost eller korrosion där. Det var först när jag placerade den i bräckt vatten som detta problem uppstod. Jag misstänker att det har blivit galvaniska strömmar som gjort att korrosionen har blivit så kraftig? För att komma till rätta med det här tänker jag mig två alternativa lösningar. 1. Isolera minuspolen från kameran med gummipackningar så att inte kamerahuset är anslutet till minuspolen. 2. Slå ner ett jordspett på land och anslut minuspolen till jorden. Vad tror ni är bästa lösningen för att undvika galvaniska strömmar? Båda ovanstående? Jag har försökt läsa på om ämnet på nätet men då jag inte är elingenjör är det lite som att fumla i mörkret. Jag funderar även på att fästa en offeranod utav aluminium på kamerahuset som ett plåster om galvaniska strömmar inte helt kan undvikas. Hjälp tas tacksamt emot!
×
×
  • Skapa nytt...