Gå till innehåll
måndag 30 december 2024

jhnlfgrn

Medlemmar
  • Innehålls Antal

    49
  • Gick med

  • Besökte senast

Allt postat av jhnlfgrn

  1. Den är privatägd så ingen garanti utan lite grisen i säcken:) Ska dock få provköra den i vattnet men det kan ju ändå bli svårt att avgöra för en lekman att allt är ok.
  2. Hej igen! Fick just nys på en begagnad Yamaha 60hk från 2006 (4-takt). Den har dock gått 1000 timmar. Mycket trolling enligt ägaren. Är 1000 timmar mycket på 18 år? Är det sämre eller bättre om mycket är trollingtid? Han vill ha 38000 för den.
  3. Jo. Nog hade det varit kul med en större motor. Dock så går vikten upp och priset... Jag vet inte exakt vad den dragit men någonstans mellan 1.2-1.5 L/sjömil. Med 4 personer har den maxat ca 18 knop. Ungefär samma med 2 personer. Jag vet dock inte om den gjorde skäl för sina 65 hk. Har inget att jämföra med. Bara kört båten i sommar då jag renoverat den under några år. Enligt ett gammalt Båtnytt-test så fick dom maxfart 20 knop (med 2 pers) med en 40hk och 16-17 knop med en 30hk. Jag tänker därför att motorn inte riktigt varit så kry. (Det som hänt nu är att den slutade gå på alla cylindrar och att det verkar bero på att det kommer in vatten i den nedersta cylindern.)
  4. Jag bifogar en lite pixlig bild där man kan få en ide om skrovets form. Hur är detta med service hos auktoriserad verkstad och garantier? På vissa märken hittar jag inget om att det krävs men det står inte heller att det inte krävs.
  5. Det är en träbåt "Capri Cabin" på 6 meter. Vet ej vad den klassas som men kanske halvplanande?!. Rekommenderad motorstyrka är 25-75. Väger enligt spec i en gammal båtnytt 450 kg. På "sökbåt" står det 675kg https://www.sokbat.se/modell/capri/cabin. Har nu en gammal 65hk från 68. När den fungerade tidigare i somras så tyckte jag att den kändes tillräcklig. Oklart om den utvecklade 65 hk dock.
  6. Hej! Funderar på att köpa ny motor till båten. Väljer i dagsläget mellan dessa (som finns att köpa + serva inom rimligt avstånd) Mercury F60 ELPT: 86.000 kr inklusive reglage mm. Suzuki DF60 ATL: 94.000 kr inklusive reglage mm. Tohatsu MFS60 ETL: 84.000 kr inklusive reglage mm. Vilken skulle ni välja och varför? Just nu är de för och nackdelar jag ser följande: -Tohatsun är billigast och lättast men har mindre cylindervolym än de två övriga (om det nu är en nackdel?) -Suzukin är dyrast men har kamkedja (bra?) -Mercuryn är tyngst.
  7. Hej! Har en gammal mercury 65hk från 68. Jag har problem med att den ej går att stänga av med nyckeln. Efter mycket felsökande hittade jag att felet var glapp i själva handsken som man kopplar in i motorn som såklart är helgjuten. Jag löste detta genom att dra två nya kablar som är kopplade direkt på respektive del i motorn och satte en stoppknapp framme vid kontrollboxen/gasreglaget. Det funkar kanon. Tyvärr så är det ett liknande glapp för att starta motorn. Dock händer det väldigt sällan. Funderar ändå på att dra en extra kabel för det också. När jag ändå är på gång kanske man helt borde överge den gamla dragningen och dra nya kablar för tändning, start och avstängning. Min fråga är om jag måste ha någon speciell tjocklek på kablarna? Hur mycket ström går det genom starten för solenoiden samt tändningen? Räcker 2,5mm2 eller ska man gå upp tjockare? Det är ca 3 meter kabel enkel väg.
  8. Jo, det är ett nytt system. Tidigare fanns bara ett startbatteri som motorn var kopplad till. Det blev såhär: Utombordsmotorn kopplad till startbatteri. Från startbatteri dragit negativ till minusplint bredvid regulatorn. Till den är även minus från regulator och minus från förbrukningsbatteri kopplat. Sedan är det dragit till plus på startbatteriet från regulators "startbatteri-laddning" och till förbrukningsbatteri från regulatorns "förbrukningsbatteri-laddning". (med säkring närmast respektive batteri) Så från motor finns det bara en väg för minus till startbatteri-förbrukningsbatteri och solcellsregulator. Från förbrukningsbatteriet är det sedan en kabel (+ och -) till säkringsdosa där alla lampor, plotter mm kopplas in. Verkar detta vara rätt? /Johan
  9. Löste det själv. Mätte upp på regulatorn och där är ju alla minus ihopkopplade. Utom chassit då. Alltså blir det ju gemensam jord när jag kopplar med +- till batterierna. Sedan chassit till minus så är allt jordat tillsammans och med motorn. Det borde väl funka?!
  10. Hej! Jag har en Epever Duoracer https://sunlux.se/produkt/epever-duoracer-dr1106n-ddb-mppt-12v-10a/?gad_source=1&gclid=CjwKCAjwmYCzBhA6EiwAxFwfgGRl-ywOApmczENGNsLH_BHQ_n8d2KcOEnPJ4RxHZkItX2OXAjAK_xoC0AcQAvD_BwE Manual: https://www.epever.com/wp-content/uploads/2021/05/DuoRacer-Manual-EN-V2.5.pdf Den har möjligheten att ladda förbrukningsbatteri och på sidan om ladda startbatteriet. Solcell, regulator samt förbrukningsbatteri kommer att vara på ett ställe medan startbatteri kommer att vara längre bak vid motorn. Min fråga är om jordning/minusterminaler: -Dels ska "chassit" av regulatorn jordas. Jag har förstått att det kan jag göra genom att koppla den till minus på tex förbrukningsbatteriet. -Sedan ska väl minus på start och förbrukningsbatteri kopplas ihop?! Då får jag dra en lite längre kabel för att koppla ihop dessa. Efter det borde motor/startbatteri, förbrukningsbatteri och regulator vara jordade på samma punkt?! -Men då kommer vi till att koppla laddningen till start och förbrukningsbatteriet. Det finns ju både en -terminal och en + terminal för respektive laddning. Dvs en - och + för laddning av förbrukning och en - och + för laddning av startbatteri. Jag förstår att jag drar +terminalerna till respektive batteri. Man ska jag även dra - till respektive batterierna?! De är ju ihopkopplade på minussidan redan. Eller ska lämna en av dom tomma och bra dra -terminalen till tex förbrukningsbatteriet och låta -terminalen för laddning av startbatteri vara tom?! /Johan
  11. Jo. Har funderat på det. Problemet är att lampan skall monteras i ett stående glasrör. Möjligtvis går det att "limma" fast den stående med tex sikaflex eller liknande.
  12. Hej! Jo. Det har suttit en spollampa. Jag har fjädrarna men de är ju som lösa och jag vet inte hur jag ska kunna fästa kablarna på nåt vettigt sätt utan att höljet blir strömförande. Därav funderingar på byte av sockel.
  13. Tack för lite klargörande av socklar samt lamptyp att tänka på @Lintott och @IngemarE.
  14. Hej! Jag har en akterlanterna (samma som den på bilden) som saknar en hel sockel för lampan, Jag funderar på att sätta dit en ny sockel av typen som man kan byta lampan uppifrån. Har kollat på BA15-varianter men blir inte klok på de olika varianterna. Jag vill kunna skruva fast plus och minus-sladd på den. Vilken sockel ska jag välja? En enpolig BA15s verkar inte ha nån fastsättning för minus utan då måste man sätta den i höljet, eller? BA15d och BAY15d verkar ha två terminaler men då läser jag att det är båda för plus?! Eller? Eller kanske finns någon annan sockel som kan fungera? Invändig diameter på glasröret är ca 30mm
  15. Jo. Tanken är att vi ska byta ut den mot en 4-taktare pga miljö och bränslepris, men inte i år om allt går som tänkt. All elektronik använder ett förbrukningsbatteri som är kopplat till solpanel så motor och startbatteri jobbar bara med varandra. Tack för alla tips och råd samt allmän info om laddning mm @guestsson , @IngemarE och @ChristerN Jag återkommer i denna tråd om jag har fler funderingar efter jag startat upp den med nytt batteri mm
  16. Nu hittade jag ett öppet (verkar det som?!). Dyrare än på biltema men då kanske jag slipper modifiera laddningskretsen på motorn: https://www.batteriexperten.com/sv/artiklar/fritidsbatteri-80ah-80ah-outdoor-265-x-174-x-224-mm.html Vad tror ni om det batteriet?
  17. Jo. Många val men inga som känns klockrena. Jag vill ju inte lägga allt för mycket pengar på gammmotorn. Särskilt inte innan jag vet att statorn är ok. Hur stor risken är att det blir problem med ett "underhållsfritt" batteri?! Är det om man kör länge samt att den verkligen laddar som den ska, eller är det nåt som uppstår relativt ofta/snabbt? Vad händer om det skulle inträffa? Som sagt verkar det ej gå att köpa batterier med påfyllningspluggar. Har googlat men hittar inget vettigt....
  18. Denna: https://sunlux.se/produkt/epever-duoracer-dr1106n-ddb-mppt-12v-10a/ Finns även kraftigare varianter i samma serie.
  19. Ok. Solpanelen som ska ladda förbrukningsbatteriet är på 35w. Till den har jag en solcellsregulator (mppt) med två utgångar. En för att ladda förbrukningsbatteriet och en som skickar 1 ampere till tex startbatteriet om förbrukningsbatteriet är fullt. Så där skulle ju startbatteriet få lite laddning ibland iallafall MEN jag har även en annan enklare solcellsregulator (pwm) som vi tidigare hade i stugan. Den klarar max 10 ampere från solpanel och ger max 10 ampere. Skulle man kunna använda denna och koppla efter likriktaren för att reglera laddningen till batteriet?
  20. Något tips på vilken regulator som passar? Hittar denna från CDI https://www.cdielectronics.com/product/193-5114/ som verkar ska gå att använda. Vet du om det finns andra alternativ?
  21. Jo, jag har förstått att man helst ska mäta med en MVA (?) -meter för att få korrekt värde.
  22. Ok. Tack. Det batteri jag använde var i tveksamt skick (det är därför jag ska köpa nytt) så det kanske är att det slukade ström och att spänningen inte blev så hög?!
  23. När jag gjorde felsökningen innan jag bytte likriktare mätte jag AC-sidan med likriktaren bortkopplad och fick mellan 14-16 volt vid ca 3000 varv och 5-6 V vid tomgång. Mätte med vanlig multimeter. Även resistansen i spolen var inom de värden den ska vara tror jag. 1 ohm mellan polerna och oändligt mot jord. Det var efter det jag bytte likriktaren. Vad tror du om statorns status utifrån mätvärdena? Hur mäter jag strömmen?
  24. Ok. Intressant. Jag köpte båten med motor för nåt år sedan. Har renoverat båten och sjösatte en kort sväng i höstas. Körde bara till bryggplatsen. Mätte laddningen och tyckte den var låg (ca 12.4 V vid tomgång). När jag tagit upp den gjorde jag lite felsökning och kunde inte mäta upp nåt fel. Bytte ändå likriktaren men oavsett kommer batterispänningen bara upp i ca 12.8-12.9v vid högre varvtal (kanske 2000-3000). Nu när jag läser det dokumentet du tipsade om står det ju att batterispänningen ska vara mellan 12-16v. "Check the battery voltage at approximately 3500 RPM, MAXIMUM reading allowable is 16 volts and minimum is 12V. Running below 12V or over 15.5V may damage the ignition". Betyder detta att jag kanske inte har något fel på laddningen från motorn?! Vad tror du? Ser också att man rekommenderar ett öppet batteri. "Maintenance free batteries are NOT recommended for this application" Betyder det att jag inte ska välja tex detta?: https://www.biltema.se/bil---mc/fordonsbatterier/bilbatterier/tenn-kalciumbatterier/startbatteri-12-v-62-ah-2000049714 Finns det ens icke underhållningsfria batterier att köpa idag. Hittar typ inga... /Johan
×
×
  • Skapa nytt...