Gå till innehåll
onsdag 18 december 2024

valbiten

Medlemmar
  • Innehålls Antal

    26
  • Gick med

  • Besökte senast

Allt postat av valbiten

  1. Leta efter "time to demold" eller liknande i plastens TDS (Technical Data Sheet), där står hur länge du behöver vänta innan du tar det ur formen, d.v.s. då laminatet är härdat nog för att vara bärande.
  2. Huggen matta Kommer på rulle där korta fibrer ligger huller om buller. För att inte fibrerna skall falla isär finns dessa mattor i pulverbunden (inte jättevanlig där vi bor) och emulsionsbunden form. Styrenet i polyestern löser upp bindemedlet, så att fibrerna släpper från varandra. Detta gör att huggen matta är lätt att få runt hörn och kanter. Nackdelen är att hållfastheten är lägre än för vävda och sydda tyger i och med kortare fibrer. Även om den går att använda huggen matta med epoxi, finns det inget i epoxin som löser bindemedlet enligt ovan men epoxin kommer trots det att kunna binda ihop allt till ett laminat. Vävd glasfiber Finns i flera varianter och tjoklekar. Traditionell "plain" väv eller rowing är ofta vävd med hälften av fibrerna till varp och väft (50/50) och blir då lika stark i dessa riktningar. Eftersom fibrerna är vävda, d.v.s. att det löper över, under över medger en väv större flex än ett fleraxligt tyg. Fleraxligt sytt glasfibertyg I dessa tyg ligger fibrerna ovanpå varandra i med varierande vinklar t.ex. +- 45 grader. De är sedan ihopsydda för att inte falla isär. Detta ger ett laminat med minimalt med flex som blir starkare än ett av väv. Denna länk jämför olika typer av glasfiber och denna jämför epoxi & plyester
  3. Vad kan utvärdera en el-konvertering bättre än en månads semestersegling med hela familjen? Det hela kan sammanfattas med ett ord : succé! Läs mer här : https://grinde-19.se/blog/sommarsegling-2024
  4. Bochspruta som en vanlig grön "hemma-spruta" ? Hur klarar plasten sig och hur gör du rent?
  5. Varför krångla med våg och räkna med densitet när det är volym som anges? Snacka om att gå över ån efter vatten! Använd blandningsbägare, de finns färdiggraderade från 1:1 upp till 1:10. Dessa t.ex.
  6. Intressant! Har du sprutat eller rollat? Hur blir resultatet jämfört med Perfection ? Har du några bilder? Jag föreställer mig att en stålbåt är lite mer förlåtande när det gäller ytfinish än ett glasfiberskrov, som direkt avslöjar gräng /gardiner.
  7. Jag föredrar epoxi under vatten eller vid högre krav på hållfasthet. Jag skulle avråda att montera en stödlagerbock med sika. Även om epoxin skulle fästa på det som finns kvar, har du en fog som är flexibel, vilket betyder att den kommer att röra på sig och med tiden kanske läcka igen. Med en stumt monterad bock, d.v.s. fastplastad med glasfiber får man inte samma problem. Så här gjorde jag. Slipade bock och skrov helt rent vid kontaktytorna. Plastade fast bocken, först med förtjockad epoxi för att fixera. Sedan förstärktes det hela med epoxi & glasfiber. Målade med 2k epoxi-primer för att få bra fäste Målade med bottenfärg. Text och bild om vårt arbete finns här.
  8. Jag känner inte till Interhane 990. Hur är den i jämförelse med Perfection.
  9. Kolla med Grimmereds Verkstads AB i Högsbo, Göteborg. tel: +46 (0)31 45 50 65
  10. Har bara hört talas om dit epoxi. Kan föreställa mig att det är svårt att få till blandningen mellan polyester och härdare som vanligtvis är 100:2, jämfört med epoxi som ofta ligger i trakterna av 1:2.
  11. Kan vara intresserad men undrar Vilken vit? Ålder / prod. datum för färgen? Perfection eller Perfection Pro? Blandningsförhållande 2.67:1 eller 2:1?
  12. Biltemas klarlack verkar vara undantaget, av någon anledning. Såväl väl Biltemas 2k-PU-färg som Internationals Perfection finns inte längre att köpa. Hittar inte heller någon från Hempel. Det som återstår är Epifanes och De IJssel men det kanske bara är en tidsfråga in även de ryker.
  13. Ja, jag tror också det skall gå ganska lätt att dämpa bort en hel del. Videon är dessutom med den gamla riggen i aluminium, vilken jag tänker mig "sjunger" lite mer än den nya i glasfiber. Oceanvolt har en servostyrd flöjlande (ej folding) propeller i sitt S-drev, som kostar skjortan.
  14. För att beräkna kabelarea behöver behöver du ta reda motorns spänning och strömuttag.
  15. Kul att du uppskattar det! Tack. Ja, jag tror också att 5 kW räcker, det är ju trots bara en hjälpmotor Mina beräkningar på återladdning är än så länge teoretiska men grundar sig på vad jag fick ut förra sommaren utan växel. Jag har dock hört från andra med liknande storlek på båt, motor och växel att det ligger ungefär i den häraden. Ja det där med ljudet är ju en ganska viktig del... Nu med kuggremmen blir där ett till ljud så att säga, av själva remmen. Jag hoppas dock att ljudet från själva motorn, skall märkas lite lägre i och med att motorn nu inte sitter direkt på axeln. Men jag ser denna sommaren som ett en utvärdering av just det. På något vis kokar det väl ner till hur många gratis watt-timmar tystnaden är värd så att säga. Skulle det visa sig att det låter för mycket, så får det bli en folding istället.
  16. Ett 50-tal blogginlägg och några tusen timmar senare tuffar arbetet alltjämt på. Senaste nytt och mycket annat finns här : https://grinde-19.se/. Mycket nöje!
  17. 4:e oktober hos Viking Yachting i Göteborg https://grinde-19.se/blog/foredrag-om-elkonvertering
  18. Kolla gwl. De skickar till Sverige snabbt och smidigt. https://shop.gwl.eu/LiFePO4-batteries-12V/ThunderSky-WINSTON-Lithium-Battery-12V-90Ah-TSWB-LP12V90Ah.html
  19. Hej @MichaelBj Vi har konverterat vår Grinde till eldrift. Projektet är dokumenterat i både text, bild och film på båtens hemsida med både blogg och informationsarkiv. Jag kommer att hålla föredrag (i Göteborg) om det projektet någon gång i slutet av september / början oktober. Håll utkik på hemsidan för tid och plats.
  20. Hur har det gått @westfjord29 ? Jag har själv precis erfarit samma som er andra här och går i tankarna att helt koppla förbi elektroniken. När jag tog ur batteriet, för att toppladda det i en vanlig laddare, noterade jag att elektroniken på kretskortet verkar vara helt oskyddad inne i fläkten. Det kanske funkar i en husvagn men jag undrar just hur länge den överlever den salta luften på västkusten.
  21. Jag är på jakt efter förtennad kabel 3G2,5; H07RN-F eller H07BQ-F för landströmsinstallationen i båten. H07RN-F, även kallad RDOE eller gummikabel finns i vilket byggvaruhus som helst men alla jag hittar har ledare i ren koppar. H07BQ-F, ibland kallad PUR-kabel (ofta gul, orange eller blå) är inte lika vanliga i butik men är talrik online - i ren koppar. Tacksam för tips.
  22. Tackar! Kul att det finns ett intresse för detta.
  23. Postar i egen tråd istället, i förhoppning att slippa trådkapning / OT-inlägg. Jag har sedan i höstas arbetat med elkonvertering av vår Grinde och tänkte dela med mig av min erfarenheter. Projektet är väldokumenterat i både text, bild och film på båtens hemsida med både blogg och informationsarkiv.
  24. Vi har sedan i höstas arbetat med elkonvertering av vår Grinde. Projektet är väldokumenterat i både text, bild och film på båtens hemsida med både blogg och informationsarkiv.
  25. Skall plasta upp ett par skott för montage av bl.a. trycklager och skulle önska lite tips på vettigt distansmaterial. Jag vill ha helt oorganiskt, ply och balsa är med andra ord helt uteslutet. Divinycell (H100) i två lager med glas i mellan skulle nog funka. Ett annat alternativ är lägga upp massivt laminat med huggen matta och polyester. Har sett på tuben en kille som använder något som heter coosa board men den hittar jag bara i Tyskland för 4000 kronor / skiva vilket är onödigt och dyrt. Tips mottages tacksam!
×
×
  • Skapa nytt...