Gå till innehåll
söndag 26 januari 2025

JoakimFagerudd

Medlemmar
  • Innehålls Antal

    10
  • Gick med

  • Besökte senast

Anseende bland gemenskapen

2 Neutral

Om JoakimFagerudd

  • Placering
    Kadett
  1. Tack, sorry att jag missat din tidigare kommentar, men jag har inte hunnit med att besvara allas glada tillrop.
  2. Tror det är ett Isostar White Line 42 liters. Det är gammalt.
  3. Jag förstår liknelsen med uttag och insättning. MEN, mellan gångerna vi använder båten, så står den med solpanel i söderläge i ca 2-3 veckor utan någon förbrukning. Alla ampere går rakt in i förbrukningsbatterierna. När vi sedan använder båten, så kör vi normalt minst en timme med en 60A generator (KAD43) innan vi lägger oss i naturhamn. Enligt min mening BÖR batterierna vara fulladdade vid denna tidpunkt. Men redan på morgonen efter så börjar utrustning i båten varna för låg spänning. Min känsla är att det finns en onormalt hög förbrukare ombord. Jag har landström med en kraftig CETEK laddare och den använder vi alltid i gästhamnar med el för att just fylla batterierna till max. Jag tänker tre saker baserat på vad ni alla har skrivit:: 1. Säkerställ att batterierna är i god kondition (trots att de är helt nya) 2. Mät förbrkningen i båten för att veta uttaget i ampere. 3. Gå igenom manualen till regulatorn för solpanelen och kolla att alla inställningar är ok.
  4. Då ska jag ändra inställningen på MT50. Då jag ser på MT50 panelen, så visar den 19V från solpanelen. Du har helt rätt att man inte kan använda MT50 som tankmätare. Jag kanske behöver investera i en ”riktig”?
  5. Så fort motorn är igång så har vi laddspänning på över 14V.
  6. Tack, ska testa detta. Solpanelen driver inga förbrukare direkt från regulatorn. Laddningen från regulator går till batterierna. Därför visar det högra värdet 0A förbrukning. Bifogar även bild som visar mer normalläge på laddningen från solpanelen.
  7. Nej, bilden är tagen tidig morgon med solen lågt. Den brukar vara högre.
  8. Hej, tack för allas kloka inspel! jag har en digital mätare via solpanelen som både mäter laddningen från panelen men även status och förbrukning på batterierna. Modellen är en MPPT med remote display MT50. Min tanke är inte att 80w panel ska göra att jag blir självförsörjande på el, men att det iallafall ska förlänga batteritiden. Som någon skrev, så är något galet. Jag ska börja med att mäta verklig strömförbrukning på kylskåpet och även om jag har någon tomgångsförbrukning (”läckage”) som kan tömma batterierna. Jag tror inte att batterierna är dåliga. De är köpta på ett företag som bara säljer batterier och jag tror att dem underhåller dem innan försäljning.
  9. Jag har en Nimbus 28DC med två batteribankar 2+2 dvs 4st 75ah batterier med 150ah per bank. Jag har även en solpanel på 80W som gör att förbrukningsbatterierna alltid är fulladdade när vi kommer till båten. Spänningen är då ca 12,9V Toppen! Vi har även en även ett batteriseparationsrelä som gör att båda bankerna laddar från motorn vid gång. Så snart båten står still med kylskåpet igång och lite användning av vattenpump, så går batterispänningen ner till 12,2V på ca8tim trots att solen skiner på solpanelen. På ett dygn så är vi nere på 11,8V och saker börjar slå ifrån på grund av låg spänning. För mig är det helt obegripligt med en bank på 150ah. Lek med tanken att kylskåpet drar i snitt 3ah (det är ett gammalt kylskåp), det borde motsvara minst 2dygn. Då fylls det dessutom på med 80W så fort solen skiner. Förbrukningsbatterierna är helt nya för säsongen. Finns det några tips och idéer om varför det är på detta sättet? mvh Joakim
×
×
  • Skapa nytt...