HeFe
Medlemmar-
Innehålls Antal
26 -
Gick med
-
Besökte senast
Innehållstyp
Nyheter
Kustkort
Forum
Bloggar
Galleri
Butiken
Köp&Sälj
Allt postat av HeFe
-
Du skall väl ställa tändningen på 10 grader BTDC !? ! Använd en strobolampa där du kan ställa in "Advanced" graderna som motorn ska ha (10 !) Justera sedan fördelardosan tills du ser ditt "timing märke" linjera med 0 markeringen. Då har du ställt din tändning 10 grader BTDC. Glöm inte att koppla bort jordningen när du är klar!
-
ja 5-6 knop är optimalt sen drar förbrukningen iväg tills man går upp i plan https://sv.wikipedia.org/wiki/Deplacementsfart
-
Tack Ingemar, det var inte svårare att räkna ut än så alltså..🤓. ..verkar vara en utmaning att få rättvisande siffror.. Min förhoppning var att kunna bättre få koll på hur många liter man faktiskt bränner på en åktur som ofta består av sträckor med både låg fart såväl som sträckor i plan. Det blir nog till att koppla in en extern dunk med känd volym och sedan väga/ mäta efter trippen.
-
jo förhoppningsvis.. 3-4 l/nm i 6 knop ..som flödesmätarn visar nu känns aningens mycket även om jag är medveten om att man plogar mycket vatten i den farten..
-
jo vid planingsfart funkar även Garmin bra, Jag hade en förhoppning om att kunna få bättre koll på totalförbrukningen under en tur eftersom tanknivåmätaren lämnar en del övrigt att önska .. we shall see.. Lycka till du med!
-
Tror det kan var svårt att reklamera till Garmin om det är så att det är det faktum att jag har en mekanisk pump som ställer till, Garmin specar minsta flöde till 7,5 l / h - vad det nu blir i L / nm…
-
aha , ja jag har just beställt en reservdunk med slanganslutning som jag tänkte ställa ovanpå motorluckan som får stå på glänt som slangen får gå ned igenom. sedan köra en sväng i låg fart och sedan mäta/väga. Det bör väl ge mig faktisk förbrukning som Förhoppningsvis är väsentligt lägre än vad flödesmätaren påvisar…
-
Hallå Daniel, ja det verkar vara svårt med små flöden. Har du elektrisk eller mekanisk bränslepump? Jag fick tips av IngemarE om att skaffa en ”pulsation damper ” som förhoppningsvis kan jämna ut flödet..
-
Hej igen Ingemar , Jo det sitter en mekanisk bensinpump på min motor, hmm så dess "spottande" karaktär gör det svårt för GFS10 att mäta flödet vid låg hastighet . Jag läste ett gammalt inlägg ( 2009) från någon som var helnöjd med sin GFS10 - Kan det varit så att han hade en elektrisk bränslepump. !? (TS har inte varit aktiv sedan 2011 så jag har inte ställt frågan) Min avsikt med att installera GFS10 var dels att se var jag har optimal hastighet/förbrukning men inte minst även hålla reda på den faktiska förbrukningen eftersom "fuel sender´n" visar allt annat än rätt. Detta syfte verkar dock gå om intet om inte mätning vid låga hastighet är rättvisande . Jag funderar på att koppla in en extern tank med känd volym /vikt för att kunna mäta den faktiska förbrukningen vid 5-6 knop .. Något förslag på lämplig "set-Up"- Tank - koppling - placering av tank ??
-
Som IngemarE påpekar; det kommer bensin ur avluftningen så det tyder väl på att det är fri passage i avluftningsledningen.. Jag har INTE anslutit GFS10 till min "fuel sender" då den är allt annat än pålitlig.. visade att kvarts tank återstod men ack vad jag bedrog mig...
-
hm tack för input men tveksamt - har aldrig sett någon info om delad tank, dessutom tankade jag ca 170 l vid ett tillfälle förra säsongen..
-
Hallå där, Bayliner 2355 (1997) med Mercruiser 5,7 l , förgasare som enligt Garmin flödesmätare drar ca 2l /nm i marschfart 22-23 knop. Det verkar väl rimligt !? Men.. i låg fart 6-7 knop,kan flödet hoppa allt mellan 1-18l / nm.. Kan detta stämma eller är det något problem med flödesgivaren? och om det skulle stämma ,är detta ett. förgasarproblem ? Som lök på laxen är det något problem med tanken.. enl. spec skall den rymma 210 L men när jag tankade idag (efter att ha fått soppatorsk trots att tankmätaren visade på kvarts tank…) och fyllt ca 15 l från reservdunk, så fick jag inte i mer än 135 L , sedan rann det bensin ur avluftningsventil och tankmynning.. All input välkomnas tacksamt! Kul med båt!!
-
informativt om ACR och vilka strömmar som uppstår
- 19 svar
-
- 1
-
#kane Ha, nu fattar jag vad du menade med ”ej från fabrik” i tidigare svar, (uppfattade det som om det var BEP relät som inte hade några säkringar .. .) De säkringar som visas i BeP instruktionen svarar ju faktiskt mot mina två huvudsäkringarna snarare än c+ d . #ABC Ja 150A på förbrukarsidan kanske blir för mycket, har inte räknat efter på vad den totala strömmen kan bli ännu men kanske räcker det med 80 A säkring. Har inte ännu funderat på hur säkring av förbrukarkablarna görs bäst, finns det möjligen någon plusplint med säkringshållare som kan vara lämplig att använda ?
-
Hallå igen , Jag har gjort ett nytt schema/skiss men är osäker på var jag bör säkra kablaget utöver de två huvudsäkringarna (150A Förbrukare & 300A Start ). Behöver jag säkra både "c" och "d" om jag använder 16mm2 enligt Kane´s förslag ? Om även "b" är en 16mm2 kabel , behöver den egen säkring eller skyddas den tillfredsställande av "förbrukarsäkringen" ? Tackar på forehand !
-
ay ay captain👍
- 19 svar
-
- 1
-
Hej & Tack IngemarE ! Ovärderligt med att få hjälp & kommentarer, saker och ting klarnar när man läser och begrundar svaren. Huvudsäkringen så nära batteriet som möjligt alltså och jag håller mig till en vanligt förekommande säkringstyp , dvs ANL. Kan man tänka sig följande : polsko med M8 - kopplingsbleck- ANL-hållare som hänger fritt med 35mm2 kabeln ansluten, eller är det risk att det blir för tungt och viker sig om inte hållaren skruvas fast?
-
jag är våg…🥴 ….å ena sida å andra.. tyckte det verkade smart med polsäkring - minimera kablaget , fast å andra sidan .. bökigare att komma åt om de behöver bytas.. Är biltemas ANL- hållare etc. ” good enough”? Jag var ner i båten för att kolla på bef. kablage, jag mätte Diametern på kablarna till start- och förbr. batteri; ytterdiam= 12 mm , google säger mig att det då är 35 mm2 - enligt säkringstabeller är 315amp max för att säkra mot kortslutning- men jag har för mig att en startmotor kan dra väsentligt mer i startögonblicket, men det kanske en ANL säkring kan hantera !? När jag kollar på div mercruiser info så ser det ut som det sitter en 90 amp säkring direkt på startmotorn, borde det inte räcka det inte med den för att skydda startkretsen ? 90amp fuse
-
Hittade dessa ”polsäkringar” ; https://www.bluesea.com/products/5191 men de verkar inte vara särskilt poppis - ingen svensk ÅF som har hemma , Varför undrar man ? Max 300 amp - räcker det till det om den sitter på startbatteriet?
-
Aha , Tack ja där har man ju ritat in avsäkringar , Jag ser att det har man inte gjort i instruktionen till "BEP DVSR" .. men jag antar att du ändå satt dit dessa ? Är "ANL-säkringar " från Biltema ett lämpligt val ? Jag ser även att "BEP DVSR" tål alltså högre ström ( 120 A ) jämfört med Blue Seas ; 65 AMP har jag någon fördel av det i mitt fall med en generator som ger Max 60 A ?
-
inte helt lätt att veta vad som blir bäst men när jag nu läser på om Bluesea kitet så lutar det nog mot det ,ser det som en fördel med en dual circuit brytare , det tar mindre plats och endast en brytare att vrida på/ av , även om man tappar flexibiliteten med att kunna bryta endast den ena kretsen.. Brytaren har ju även ett combine läge ifall man skulle behöva.. och som jag förstår förbikopplas reläet i detta läge och riskerar inte att brinna pga höga startströmmar. !? men man bör alltså avsäkra på båda sidor av reläet ?
-
Tack snälla för input !! Jag flyttar på brytare D till förbrukarbanken genom att ansluta till Säkring B - !? Cyrix-relät var det en säljare på en av butikerna i stan som rekommenderade. Men jag har själv funderat på just det som du länkade till; https://www.seasea.se/båtel/elinstallation/skiljerelä/add-a-battery-blue-sea-65a Men det låter som en bättre idét att göra som du skriver och köpa relät samt två separata brytare. Är det någon skillnad i funktionalitet mellan BlueSea relät och Cyrix ?? Jag är osäker på vilken kabelarea som sitter idag men om jag förstått rätt så har startmotorn en spec som säger "Max 120 A" - Är det det som styr vilken area och säkring jag skall ha ?
-
Bakgrund; nybliven båtägare : Bayliner Ciera 2355 från 1997 med en ( törstig) Mercruiser 5,7L förgasare.. Två batteribanker med en "1-2 -All- off" brytare som jag vill ersätta med skiljerelä ! I ritningen har jag två säkringar ( A,B ) Säkring "B" skall skydda mot kortslutning i relät. Säkring "A" är då den som i Skyllermarks schema kallas "huvudsäkring" -. Frågor ; Hur skall jag tänka angående storlek på Säkringarna ? Om jag läst rätt ger min generator max 55A ifrån sig men jag antar att startmotorn drar väsentligt större strömmar momentant !? Jag har blivit rekommenderad att använda ett "Cyrix relä´" ( Victron) Det är specat att klara 120A. (Jag tittade på Biltema´s variant men läste i deras manual att reläet inte fick monteras i motorrummet, så det går bort för min del..) Jag är även tacksam för rekommendation om vilken modell av Brytare ( C,D )man bör använda !? Är den inritade shunten /batteri monitorn placerad rätt ? Tack på forehand !!
-
Hallå igen , ber om ursäkt för kidnappning - Inte min mening att röra till det -jag är lite ny på det här med att skriva på forum ! Jag skapar en ny tråd !
- 69 svar
-
- 1