BMF
Medlemmar-
Innehålls Antal
17 -
Gick med
-
Besökte senast
Anseende bland gemenskapen
6 NeutralOm BMF
-
Placering
Kadett
Senaste Profilbesöken
Blocket med senaste besökare är inaktiverat och visas inte för andra besökare.
-
Av erfarenhet ifrån andra system så hade jag velat sära 12V och 48V systemet helt. Kan alltid dyka upp konstig spökfel då du börjar blanda ihop jord eller 0V mellan olika spänningssystem. Blir jobbigt om du vill ha någon form av övervakning som jobbar mot båda systemen. Visst, det kan fungera. Men du kan också få väldigt fel som kommer och går. Jag hade nog mer satsat på två helt separerade system och även två olika övervakningsystem. Ett till varje spänning.
-
Blir spontant lite nyfiken. Om gränsen för att det blåser för hårt för att segla går redan vid 5-6m/s. Då blir det inte så många gånger man kan segla. På sommaren när sjöbrisen kommer så brukar det blåsa mer än då. Är du verkligen allvarlig med ditt uttalande? Nu har jag ju kappseglat sedan 7års ålder och la av vid 22 så kanske inte ska uttala mig. Men jag tyckte mer tvärt om. Jag orkade inte ta fram seglen om det blåste mindre än 5m/s. Det var liksom inte värt det. Men vi är väl olika allihopa. Själv älskade jag när det passerade 10m/s. Då började det bli kul liksom.
- 81 svar
-
- 1
-
Tror snarare att det är så att folk som inte är så jättekunniga innom segling inte fet skillnaden mellan ett nyare bra segel och ett gammal. Är inte bara så att seglet bukar mer. Du får även buken på fel ställe. Den flyttar på sig på ett sätt den inte ska beroende på vindstyrka etc. Kappseglat mycket i yngre ålder och seglade 606 extremt mycket. Vi hade två uppsättningar segel till den båten. Ett riktigt gammalt och ett nästan nytt. Var en upplevelse att på skoj testa att gå från bra till äldre segel. Visst, det rör på sig framåt men drivet saknas. Mest märktes det vid byig vind då båten bara krängde omkull istället för att tryckas framåt. Men det är klart. Om man bara bryr sig om att det går framåt men inte mer och man inte vill lägga pengarna på nya segel så är det ju en personlig smak och val man gör. Tror många som köper segelbåt gör det av det "romantiska" skälet. Glida fram tyst och lugnt för segel i fint väder. Vad det är som driver dom framåt vet dom inte. Hur många vet egentligen vad de har för motor, cylindrar och antal hk i motorn på sin bil? Är lite samma sak med segel på båten. Märke och årsmodell ha de inte en susning om. Det är inte av någon vikt för dom.
-
Semesterseglade den sträckan fast åt andra hållet när jag var yngre med mor och far. Dag 1 Nynäshamn - Södertälje Dag 2 Södertälje - Strägnäs Dag 3 Strägnäs - Kungsör Dag 4 Kungsör - Hjälmare kanal - Valön Dag 4 Valön - Örebro Var 18 då men vad jag minns så var det ganska lagom etapper för oss. Var en 25fots segelbåt med 5.5knop med motor. Var en sådan där skön glida för motor och njuta av en god bok och spegelblankt vatten vecka inne på både mälaren och hjälmaren.
-
Skulle nog säga att det mest handlar om att du ska kunna segla och vara van att hantera båten. Är ju lättare/säkrare att lära sig att hantera båten med 2-3pers ombord. Men när känsla väl sitter och du är bekväm med båten fixar man det själv.Kräver lite mer planering och lugnare hantering i hamn och trånga passager bara. Längd och vikt har aldrig varit problem för mig. Var runt 15 när jag började köra en del single-hand race. Autopilot underlättar ju helt klart när segel ska upp och ner. Men det funkar även att bara surra rodret. I hamnar tycker jag snarare att storlek och vikt underlättar. Det bär inte iväg lika snabbt utan du kan lätt glida in långsamt till brygga. Kommer du med en liten lätt båt tar både vind, vågor och ström båten mycket lättare. Tycker det är bra mycket lättare att lägga till med en 40-fotare än med min lilla 5meters styrpulpet när det är lite vågor och blåser lite vid bryggan.
- 28 svar
-
- 1
-
Vet faktiskt inte. Verkar mer vara så att på sjön ska man få göra som man vill. Vet många med körkort som aldrig skulle drömma om att sätta sig bakom ratten på sin bil efter ett glas öl som utan att tveka sätter sig bakom ratten på sin båt så packade att de knappt kan gå. Att få bort denna attityd om lagfrihet på sjön är nog svår att få bort tyvärr.
- 13 svar
-
- 2
-
Det där låter ju nästan som tidigt 90-tal när "miljonbåtarna" på den tiden, dvs princess och storebro 35ór plöjde fram på E4án söderut och låg och körde slalom mellan seglande båtar i farlederna. Dom var inte så vanliga men farsan blev lika förbannad varje gång.
-
Detta utspelade sig utanför nynäshamn så jag skulle nog räkna det som "yttre" skärgård. En intressant sak jag såg var att att ju nyare, snyggare och dyrare båt man har innebar visst även klädsel anpassad efter det. Och flytväst verkar inte behövas då. Så äldre båt = flyväst och nyare mellandyr båt = uppblåsbar flytväst och dyr båt = bara piké tröja. Se det som mellandyr i segmentet yamarin 64 och dyr så är det båtar på 7.5m och oftast dc eller liknande.
-
BMF började följa Repor i gelcoat, Yamarin, Vad har hänt med förnuftet på sjön?, GPS-logg och och 1 annan
-
Är väl nästan uppväxt på sjön och har hållit på med båtar i olika former sedan 7års ålder. Sålde min segelbåt för 10år sedan och har sedan dess inte varit ute. Fick ett återfall och köpte en styrpulpet i höstas och var ute nu i helgen en tur. Började klockrent med att möte en stor segelbåt för motor i ett trångt sund. Jag höll åt styrbord och tänkte möte den som man bör. Dessutom är det väldigt grunt på den sidan av sundet. Dock tyckte segelbåten att den skulle hålla åt den sidan så jag jag tvingades över mot barbord och jag fick ta mötet fel. Samtidigt som killen på segelbåten ylade något om att motorbåtar ska hålla undan för segelbåtar. Jaja, skit samma. Brände iväg och en stund senare går jag genom ett annan smal sund med fartbegränsning 8knop. Möten en ny fin motorbåt som testar sin motor och drar väl 15-20knop genom det sundet. Grabben och jag lägger sedan till vid en brygga och tar lite lunch. Sol och bad gängen börjar dyka upp. Bryggan ligger i en liten vik precis innan 8knopssundet och man bör ha fått ner farten så det ska inte bli mycket vågor in dit vi ligger. Låg en del andra båtar ankrade mot en strand brevid oss också. Men många kör ovanligt fort eller la sig precis runt 8knop och plöjde en jä*la sjö in där vi låg. Oftast verkade det hänga ihop med ju nyare båt, desto mer illa och tanklöst körde dom. Är det corona-köparna som jag fick bevittna? Var inte såhär illa för en 15-20år sedan. Då hade man lite respekt i alla fall. Visst fanns det rötägg även då men inte i denna omfattningen. Avslutade med att någon ställde sig med en drönare och filmade där vi låg. Pratade med folket som hade ankrat nära oss men ingen av dom ägde den. Så ägaren var antagligen utom synhåll för drönare. Gisses! Vad har hänt med världen? Är väl bara att glömma allt man fått lära sig och inse att jag ska göra som jag själv vill och skita i alla andra.
- 13 svar
-
- 2
-
Sitter och kollar på lite alternativ till logg i min styrpulpet. Tänkte först på en trycklogg men har inte hittat någon logg som verkar visa mindre än 10 knop. Och det är mest de lägre farterna jag är intresserad av. Mest för att kunna följa fartbegränsningarna runt 5knop. Såg då att det finns GPS-loggar som tydligen ska visa bra även i låga farter. Någon här som har erfarenheter? Plus och minus på olika alternativ.
-
Lät du polermedlet torka in? Polermedel ska torkas av direkt. Polera och sedan torka av med en trasa. Vaxet ska däremot torka.
-
Problemet var att förra ägaren inte alls minns vad han hade målat med. "Jag tog en burk jag hade ståendes hemma" var svaret jag fick när jag frågade. Kommer ligga med med den i Sthlms södra skärgård.
-
Förra ägaren hade ingen koll alls på vad han hade målat botten med. Så nu har jag slipat över hela botten med 80papper och det är slätt och bra. Vad en svart färg och under låg det en blå. Misstänker att den svarta var en självpolerande färg då en trasa som jag blött färgades då jag testade att skrubba färgen lite innan jag började slipa.Men nu är allt slipat och slätt och bra. Nästa steg blir att tvätta rent med såpvatten och spola så allt slipdamm försvinner helt. Vad ska jag välja för färg egentligen? Är en 5meters styrpulpet med 50hk motor. Funkar självpolerande färger bra på dessa eller nöter det för hårt på färgen av farten?
-
Har köpt en Yamarin 50SC där förra ägaren bjudit på några repor i den blå delen av gelcoaten. Inga jättesaker och troligen skulle väl de flesta inte bry sig. Men jag är sjukt petig av mig och vill åtgärda dessa när jag ändå ska polera upp hela båten och fixa allt annat. Snubblade över detta klippet på hamnen.se https://www.hamnen.se/kunskap/laga-repor-i-gelcoat-med-hyvel-otroligt-resultat/ Funkar det på Yamarins båtar. Lär väl knappast vara någon större skillnar i tjocklek på gelcoaten mellan olika bätmärken gissar jag? Samtidigt känns det lite hemskt att "hyvla" på det sättet. Några här som har lite åsikter? Jag hade en tanke att våtslipa försiktigt och sedan polera upp men kanske både blir bättre och går snabbare att ta denna metoden de kör med i klippet?