Gå till innehåll
torsdag 21 november 2024

NW355

Medlemmar
  • Innehålls Antal

    425
  • Gick med

  • Besökte senast

  • Dagar Vunna

    10

Allt postat av NW355

  1. Powertrim VP DP-D/DP-E Då var trimkolvar bytade och renoverade. Med hjälp av ett hydraulpress verktyg så gick trimkolvarnas sprintar att trycka ut utom en som konstigt nog skurit(rostfritt mot aluminium). Hydraultrycket var uppe i 1100 bar utan att sprinten rörde sig. Den sprinten satt rejält, med hjälp av avdragare, hydraultryck och distinkta slag med dorn så rörde den sig sakta inåt i båten. Nästa problem var att samtliga slangkopplingar troligen inte var försedda med gängtätning då dessa ej gick att rubba. En släppte ett varv med värme innan nippeln gick sönder. Det blev till att montera av den trimkolven med slang i och den andra slangen fick bytas ut. Den andra trimkolven med slanganslutningar fick sitta kvar och blev renoverad på plats. Med Orbitrades verktyg kombinerat med ett spännband och 36 hylsa, så blev det enklare att lossna ändlocken på plats. Renovering i verkstan där trimkolvarna till styrbords drev monterades och provades med trimpumpen innan det monterades i båten. Då blev det tätt och utluftat i kolvarna. En ny slang, två nästan nya trimkolvar, en trimkolv ompackad med ny kolvstång, en trimkolv ompackad samt översyn av båda trimpumparna och ny ATF olja så gick det vägen. Det blev några ny verktyg för att ta av muttrarna till trimslangarnas genomföring. Lite havsvatten i ATF oljan visar sig på de kulor som tjänstgör som säkerhetsventil/backhake i kolven. Inre läckage här är nog vanligt och då sjunker drevet in mot aktern vid hård belastning. Några blev utbytta mot lösa ifrån SKF. Montering av kolvtätning bestående av PTFE-band och o-ring måste ske på rätt sätt annars skadas bandet vid montering. Värm bandet med värmepistol samtidigt som det roteras. När bandet är så varmt att man knappt kan ta i det, ha kolven i närheten med o-ringen monterad, kräng på bandet och lägg kolven direkt i kallt vatten för att sen ställas in i en frys i 10 minuter. Då drar PTFE-bandet ihop sig max och ingen plastfilm behövs vid montering. Utmärkt att ha en reservkolv med monterad kolv med stång och ändlock som man tar med sig till den kolv som ska monteras på plats i båten. Vid montering tas kolven ut ur extra cylindern, smörjs med ATF-olja för att sedan monteras direkt med lätt vickande rörelse. Har nu tre defekta kolvstänger och en defekt trimcylindermantel, med urborrad gänga. Helicoil 3/8–24 finns att tillgå då detta är vanliga rostfria bromsrörsnipplar. Rören mellan trimcylindrarna är rostfria bromsrör. Får man problem med den koniska tätningen så finns det koniska kopparbrickor som passar i trimkolvarnas anslutningar.
  2. Mäklaren kommer alltid undan konstigt nog.... Som köpare både av fritidsbåtar och villor så har jag haft ansvaret för att undersöka. Det är jag som köpare som anlitat besiktningsman. På de två villor jag köpt har jag anlitat erfarna besiktningsmän som då varit anslutna till ett rikstäckande branschorganisation med klart regelverk. Har inte anlitat auktoriserade besiktningsmän till de tre fritidsbåtar jag köpt, men haft bra koll själv och via en Volvo Penta tekniker. Den senaste båten hade lite dyra brister som säljaren ej stod för dock. Undrar om båt besiktningsmännen är organiserade i någon form av branschorganisation.
  3. Bytte slangar och rensade vår rostfria septitank 2022/2023. Monterade samtidigt ny tankgivare och renoverade membranpumpen. Har satt Sika och Tec7 på samtliga slangstosar. Har pumpen monterad lågt vilket inte är något problem i vår båt då vi kan sugtömma ur manhål och lyfta pumpen uppåt med slang kvar om den behöver tas ut. Doftfritt i båten numera. Har färskvattendusch i blandaren på toa som vi spolar igenom toan med när vi lämnar båten längre stunder. Använder regelbundet Transclean vilket avverkat en del urinsten i tanken det senaste året. Var den rostfria tanken väldigt liten?
  4. Jag hade inte chansat på att byta ifrån den uppsättning som VP valt i grunden. Om VP inte har kommit med någon servicebulletin om att 41B ska förses med spridare av annan modell. Bytade alla 6 på min AD41B anno 1990 (finns i tråd på MG om en Nimbus29C). 196 spetsen av Bosch i orginalampuller med obrutna förseglingar inköptes i något baltikumland via ebay. Har för mig att det var en lastbilsfirma. Motorn minns jag gick betydligt bättre på tomgång och rök mindre.
  5. Just det, de där DP-SM dreven blandar jag ihop med de lite äldre DP-A till G om jag inte ser dom på bild.
  6. Inget jag råkat utför eller känt efter på de växlare jag rensat. Är tuben i mitten av paketet ? En tub igensatt av 96 st kan inte påverka kylningen nämnvärt. Det är en 4 stråks växlare. Kontrollera på just denna typ av växlare att alla sektionerings väggarna sitter ordentligt fastlödda utan sprickor i lodet. Vid montage av gavellock se upp så att anoden inte vrids mot väggarna.
  7. P79 som Marko använder funkade i flera år på vår gamla båt (N29C). Finns ifrån Airmar till de flesta navigatorerna.
  8. Bra tips. Tänkte prova LeFant paintremover i höst/vinter/vår.
  9. När du lossnat förgasarens två muttrar så sitter reedventilplattan kvar på två bultar. Antar att förgasaren går att vrida något när den dragits utåt.
  10. Jag kör lin och unipack på vattensidan. Är det gas, olja eller dylikt används 577:an. Linvarianten är säkrare om det råkar bli helcylindriska gängförband. Glöm inte att rispa gängtopparna. Byt till en säv typ Syr, Esbe, Flamco, Lk, med vridande lättverk och vänd den rätt(då är lin en bra lösning för anpassning). Tänk på att maxtryck VVB och öppningstryck säv ska harmonisera, dvs säv öppnar innan vvb sprängs.
  11. Har en SidePower/Sleipner mottagare över efter min senaste installation. Den hanterar, om man vill, bog och akterpropeller samt ankarspel i fören och aktern. Har även ett antal meter fyrledarkabel över. Kontaktstycken anpassade för SidePower/Sleipner finns ,för att själv termera, att köpa på nätet (t ex Rinab). Du behöver en ny sändare(fjärrkontroll) till SidePower/Sleipner mottagaren dock. Kabelmässigt enkelt att koppla Engbo:s styrkablar in i SidePower/Sleipner mottagaren.
  12. Så var säsongen över och nya förbättringar på gång. Fick provat vår nya akter/heck propeller med framgång denna sommar. Den underlättar tilläggning med bravur även vid 7-8 sekundmeter. Påväxt av havstulpaner ställde till det ordentligt vilket gjorde att normala 32 knop på maxvarv endast blev hälften 16 knop vid 2700 varv. Trodde först att de nästan nya turborna redan hade gett upp. I år valde vi p g a att bottenfärgen VC17 förbjöds att inte måla hela botten vilket visade sig ge en massa extra bekymmer, som syntes vid upptagning då stora delar av kölen fulla med mattor av havstulpaner. Under semestern rensades propellrarna, som till i år slipats ner omlackerats och sedan målats med Internationals svarta skyddsfärg. Efter rensning ifrån havstulpaner gjorde båten ca 25 knop. Det blir att slipa lite av botten denna vinter. Bytet av olja blev snabbare i år då jag sög med hjälp av en köldmediecylinders fulla vacuum. I höst/vinter ska remspännarhjulen bytas på SB motor , nyare varianten av remspännare (men begagnad ) där ett lager gett upp nya hjul inköpta på Winparts, och BB motor ska få en helt ny remspännare (VP:s). Vidare så läcker det lite olja ifrån ventilkåpan på BB motor som i år ska genomgå ventilspels kontroll så det blir troligen tätt som det blev på SB motor. Konserveringen är lättast när dreven är avplockade då man lättare kan köra ut sjövattnet för att sen cirkulera runt sötvatten som blir varmare och varmare. Där efter sugs glykolen in ca 10 liter för KAD44P/DP-E. Dreven har en trimkolv var som läcker och ska bytas ut så alla kolvsprintarna ska plockas loss. Lagom till det så provade jag vårt SKF hydraulverktyg med stor framgång. Trimkolvarna vars sprint sitter låst på insidan innanför avgasröret gick även den att få loss. Krävde dock 700 bars tryck på den ena, ja det är så att man är rädd för att aluminiumet ska spricka. Ytterligare ett större projekt i vinter är att bygga in en hydropresstank till vattensystemet samt att förse varmvattnet med en blandningsventil. Kommer att förbättra avsäkringen av varmvattenberedaren och dess avtappnings funktion.
  13. Kör med Lundgrens slang och Transclean, ingen doft och framförallt betydligt bättre miljö i septitanken. Hydroscands marina slang sortiment kostar lite mer även med min industrirabatt. Skriv på era slangar när ni bytat dom.
  14. Har en gång haft en Johnson 55hp sent 70-tal där först tändningslåsets stoppfunktion låg sluten p g a skadat tändningslås. Fick ingen gnista o dylikt. Monterade då en separat stoppknapp vilket jag tror att du också har. Efter ett par år fick vi problem med att den bara gick på en cylinder vilket visade sig att kabeln in i tändspolen var av precis där den går in i själva tändspolen. Gick att skarva men tror inte att du har det problemet. Är det brytare eller CDI-tändning med powerpack? Har du CDI o powerpack så får du mäta pickupen under svänghjulet/startkransen för att se om den funkar, går att indikera med mätinstrument vid rotation på svänghjulet. Elschema är bra att ha tillgång till. Vi hade en Haynes bok på vår Johnson som även täckte Evinrude motorerna .
  15. Instämmer i Rollens inlägg. Har du stopp i avluftnings slangarna mot expansionskärlet så får du problem med luftfickor. Kolla om du lossar slangarna mot expansionskärlet att den lilla anslutningen med metallhylsa inte slaggats igen. Expansionskärlet går att enkelt plocka av och rentvättas med t ex krossad is i de vråer man inte kommer åt mekaniskt. Systemet är självavluftande, dock kan det behövas handpåläggning på värmekretsen (VVB , värmepaket) om sådan är ansluten.
  16. Wrappar med bra ventilation i södra Sverige. Torrbollar på hösten, avfuktare på våren.
  17. Vid avtappning stäng ev. värmekranar till VVB , värmepaket. Fyll på sakta. Avluftar sig själv på kylsystemets högpunkter , turbinhuset och termostathuset. Vid start håll koll på nivån i expkärlet.
  18. Byter på KAD44 från VP:s gröna till VP:s gröna för att slippa tveksamheter och sköljningar. Då räcker 15 liter färdigblandad som dock kostar 950 kr för 3x5 liter. 18 liter får man inte i om man vet att nivån ska vara låg i expkärlet....
  19. Jag körde med röda siliconkablar , okänd tillverkare, inköpt för 10 år sen på KG Trimning. Väljer du 123ignition fördelare så tror jag att de flesta siliconkablar löser uppgiften bra.
  20. Välj en 123Ignition finns för 4k kr . Lite dyrare hos KG Trimning . Lägg till en riktig märkes tändspole ifrån t ex Bosch(Blå) eller NGK . Byt tändkablar och stift samtidigt. Med 123 fördelaren följer flera möjligheter bl a olika tändkurvor beroende på trimgrad (förgasarbetyckning och kamaxel), inbyggd knacksensor, noll dwell. Har monterat 123 på en AQ165(B30) och en på AQ145(B23) med resultat att motorerna gick fantastiskt smidigt och inga överraskningar eller svåra startförsök. AQ145:an fick Weber förgasare med chokespjäll , anpassat KG-insug, bearbetad 405 topp bättre än original, ny spole, nya tändkablar och tomgång på 600 varv utan att hoppa av motorkuddarna. Blev byte av propeller då motorn började övervarva. Mycket positiv.
×
×
  • Skapa nytt...