HavsBjorn
Medlemmar-
Innehålls Antal
15 -
Gick med
-
Besökte senast
Anseende bland gemenskapen
5 NeutralOm HavsBjorn
-
Placering
Kadett
Senaste Profilbesöken
Blocket med senaste besökare är inaktiverat och visas inte för andra besökare.
-
Jag skulle vilja slå ett slag för Flipper 850 - en stabil, trygg båt från 80-talet och ligger prismässigt omkring 300.000:-. Har efter åtta år fortfarande kvar mitt första båtköp och mycket nöjd. En rymlig båt med hardtop över förarplatsen, d.v.s. mindre med kapell att montera av/på och underhålla. Dinette som serverar fyra pers och kan utökas med extrastol för 5 platser, samt kan bäddas ner till ytterligare en sovplats. Nedbäddad förpik rymmer gott 2 vuxna och ett eller två barn. Akterruff som rymmer två bäddar där det finns en våningsbädd som extra tillval. Med akterruffen är det ingen risk att den lilla tar sig ut till vattnet vid lite ouppmärksamhet. Denna har även varit räddningen att få med tonåringen ut - med egen kabyss där det går att stänga om sig har det funkat kanon. Ovanpå akterruffen kan man sitta med räcke runtom och hittar du en med förlängd badbrygga är det gott om plats att sitta och plaska med fötterna där efter tilläggning. Har en KAD42 i min, vilket gör den lite tung i "gumpen" - men går upp i planing lätt utan kompressor. Med åldern och barnen blivit stora har dock de tre stegen upp för att komma ut börjat bli dags att byta ut till sittbrunn, men med en 2-åring har ni många år tills dess. Det enda jag känner personligen jag saknat är en flybridge, men det hänger ju på storleken främst och med hardtopen över förarplatsen finns ju "fattigmans-flybridgen" (sitter på taket och styr med fötterna genom takluckan) att tillgå om man vill. Det finns många av dem i omlopp fortfarande också, så framåt sommaren finns det säkerligen en hel del att välja på. Lycka till i båtköpet och välkommen ut på sjön! :)
- 19 svar
-
- 1
-
Vi verkar alla vara rörande överens här. Exakt den häverten inköptes för detta ändamål, Georg. Jag låter de filtrerade dunkarna stå några veckor och tar ev en vända till med filtrering. Racor-tratten som stoppar rena vattenmolekyler bör ta lite av slagg också. Har ju även alternativet att tanka tillbaka dunkarna i två omgångar och varje gång blanda ut med ny färsk diesel.. men jag ser samtidigt gärna att jag bränner av det här så fort som möjligt. Kan som kuriosa nämna att melittafilter filtrerar ca 2,5 dl per minut. Så 15 liter tar 1 timma. 😀 Tack allihop!
- 21 svar
-
- 3
-
Låter bra. Det känns tryggt att fler hade haft samma idé. Tack!
-
-
Plastkoppen (skålen) till mitt förfilter fick en spricka vid senaste vinterkonserveringen, som resulterade i att ca 160 liter diesel läckte ut i motortråget och kölsvinet under december månad. Jag har nu samlat upp all diesel i 20 litersdunkar och låtit dem stå ett par veckor så sediment lagt sig på botten. Har nu filtrerat över de övre 15 litrarna i dunkarna med vattenseparator, https://ph.parker.com/se/en/fuel-filter-funnel, och dubbla kaffefilter samt spetsat med lite extra Bio-protect (https://www.seasea.se/motortillbehör/olja-fett-vätska/bränslestabilisator/bränsletillsats-diesel-bio-protect-2). Den filtrerade dieseln har nu inga synliga slaggprodukter i botten av dunkarna, men är heller inte klar så man ser botten uppifrån (vet inte om det ska vara det). Med en ficklampa som lyser upp botten kan jag dock se att inget slagg samlats där. Är jag dumsnål som försöker rädda en del av dieseln och bara kommer att skapa mig bekymmer längre fram i form av motorproblem? Om vatten och olja är upplöst med dieseln, kan det skapa problem annat än att det ev. ger en lägre effekt? Är diesel normalt klar och jag fått med slagg trots min filtrering? Kan mina försök här sätta igen insprutningen? Motorn är en KAD42. Jag förstår att det finns inga "rätta svar" här, utan är mest intresserad av vad alla fantastiska människor med sina kunskaper har för åsikter runtomkring detta i detta forum..
-
Tog Förarintyg och Kustskeppare innan köp av båt. Ska ta VHF när jag kommer till att installera en sådan..
-
Kan nu avsluta denna tråd som löst och undanröja de sista frågetecknen som kvarstod. Har fått insatsen provtryckt av Autokyl i Gbg som konstaterade att det fanns ett läckage i de inre kanalerna. I mitt fall märktes det enbart under tryck - obelastad läckte den ingenting. Tyvärr var detta inget som gick att reparera, så det blev till att hosta upp till en ny insats. Lyckligtvis landade kostnaden på enbart drygt hälften av vad VP debiterar. Lyckades också till sist, efter noggrann inspektion, hitta det dräneringshål som varit orsaken till hälften av inläggen (inringat på bilden). Kan således bekräfta att KAD42 har detta. Nu väntar jag bara på sommar för att se om detta var det sista som behövdes göras på motorn och kanske kan få lyxen att bara njuta av sjölivet under en hel säsong. Tack allihop för era bidrag och hjälp.
-
Det låter som hålet pinnskruven för "fotfästet" sitter i (953041). Ngt öppet hål har jag inte noterat. Ska inspektera ordentligt efter upptagning, om det kanske är igensatt av 20 års sot. Vatten in är hur som helst huvudproblemet.
-
Jodå, den sitter på plats (nyköpt och bytt även den). Är det dräneringshålet alltså? Trodde det skulle vara ett öppet hål...
-
Ja, är rädd för det. Dräneringshål hittade jag inte - möjligtvis där bulten för bakre "fotfästet" ( 953041 på http://www.marinepartseurope.com/sv/volvo-penta-sprangskiss-7745930-26-20707B.aspx), är fäst som kan liknas vid ett dräneringshål.. Turbon kickar in som den brukar den lilla tid jag kunnat utnyttja den i sommar. Nu drar det ihop sig för upptagning, så det blir nog att få insatsen provtryckt under vintern i alla fall - och i värsta fall lämna in hela huset för inspektion. Många tack, Ingemar! Tipsen är guld värda.
-
*Uppdatering* Det blev en tur ut till båten i morse för att rätta till packningen enligt tipsen. Resultatet blev bättre, men inte gott nog tror jag - läcker fortfarande i bakre nederkant (skarven av utblåset mot turbon). Denna är tätad med Loctite om jag förstått det rätt. Enligt Volvo rekommenderas dock inte att denna tas bort. Samtidigt är det väl bra att vatten slår ut från den om det nu är ett läckage? Jag bedömde läckage till ca ½-1 dl under 10 minuter vid 1.500 rpm's belastning och en motortemp på ca 60 grader. Det låter väl lite mycket, va? Kan också meddela att när jag lyfte bort locket, utan att först dränerat, var insatsen full med vatten upp till bredden - vilket alltså bör betyda att inget läckage i själva insatsen.. Tillsammans med vattnet ut blåstes också luft, så det känns som att det är hyggligt stor "glipa" (har tyvärr för trångt för att inspektera okulärt). Kan det vara så att insatsen enbart läcker när motorn blåser igenom luft? (fortfarande alltså provtrycka insatsen). Finns ngn annan anslutning för vatten (slang eller motordel) straxt under och bakom laddluftkylaren? (kan nämna att jag råkade ut för en överhettning i somras där motortemp gick upp till 120 grader och jag behövt byta slangar från Termostathuset p.g.a att det brändes hål). Inspektionskamera innan justering av packningar filmat från baksidan av laddluftkylarens hus (Huset bör vara det som syns till vänster i bilden: https://www.dropbox.com/s/14fqtcyssfowk9g/Laddluftkylare.avi?dl=0 Tips och idéer?
-
Mycket bra forum detta. Glad att jag hittade hit. Oftast behöver man bara en liten knuff i rätt riktning och inte hela lösningen på en gång, så alla svar och synpunkter uppskattas stort. Som icke-mekaniker, men händig så finns viljan men tyvärr inte detaljkunskapen. Härligt trevlig stämning här också.
- 25 svar
-
- 1
-
Strålande! Kanonvideo. Bekräftar Ingemars förslag. Ska se om jag får tid att testa redan imorgon.
-
Tack, men har kollat v-handboken. Ger ingen klar vägledning om nedre packningen annat än "återställ i omvänd ordning"..
-
Ok, låter mer logiskt. Har dock för mig att båda packningarna inte följde med upp vid demontering. Ska dock kontrollera nästa gång jag är ute. Många tack, Ingemar!
-
Har läckage från nedre bakkant av min laddluftkylare på min KAD42. Bytte samtliga packningar, men blev tyvärr inte bättre. Funderar dock på om jag verkligen fått den nedre rektangulära packningen rätt eftersom den inte kunde träs på insatsen innan återmontering (blir för brett för att insatsen ska gå i då). Jag lade helt sonika bara packningen i botten av huset och räknade med att insatsen, efter återmontering, pressas nedåt mot packningen. Stämmer det eller är jag helt vilse? En annan fundering som slog mig var, om nu insatsen skall vara helt tät, varför behövs den nedre packningen? (Den övre kan jag förstå, så att det inte "skvimper" över kanterna..) Har jag missat med packningen eller ska jag se till att få insatsen provtryckt direkt alternativt bytt mot ny? Någon som har en installationsbeskrivning för dessa packningar, annat än själva sprängskissen från MarineParts eller verkstadshandboken?
- 25 svar
-
- kad42
- mellankylare
-
(och 2 mer)
Taggad med: