Gå till innehåll
tisdag 14 januari 2025

Chrille_Pettersson

Medlemmar
  • Innehålls Antal

    17
  • Gick med

  • Besökte senast

Allt postat av Chrille_Pettersson

  1. Hej! Tack för alla svar, tänkte uppdatera med hur jag gjorde. Gick lös med en kittkniv i de områdena där färgen lossnat, och med stålborste på vissa lite ojämna områden. Sen målade jag bara över allt med ett tjockt lager bottenfärg. Resultatet blev ju sådär men det blir sista året innan jag antingen säljer båten eller får renskrapa och "börja om" med botten. Som TVR_gbg sa så är bottenfärg av den giftigaste typen tyvärr lite av ett måste, men om det skulle dyka upp borststationer i gbg-trakten så skulle jag kunna tänka mig att testa en hård giftfri bottenfärg och borsta regelbundet under säsongen.
  2. Hej! Jag har en gammal H-båt som ska läggas i havet om ett par veckor. Inför detta ska jag bottenmåla men har lite frågor om hur jag göra för att få en slät yta utan att behöva lägga ned allt för mycket jobb. 1. Bottenfärgen har flagnat på några ställen. Förra året målade jag bara över men det lämnade små gropar där flagorna ramlat av. Jag har sett att en del erfarna gubbar i småbåtshamnen lägger något spackel där färgen flagnat lite innan de målar y bottenfärg. Jag tänkte göra likadant. Jag undrar bara, vad ska jag spackla med? 2. Järnkölen har rostat lite längst ned, antagligen efter någon grundstötning. Tänkte borsta bort rosten, hur och med vad ska jag sedan fylla ut de små groparna som rosten lämnat? Jag vet att det bästa vore att ta bort all bottenfärg, lägga X antal lager epoxifärg, coppercoat etc. etc., men jag är student så det är inte så gott om vare sig tid eller pengar, så söker bara en ok lösning för att få en ok-slät botten inför säsongen. Gärna tips på produkter från Biltema Tacksam för svar
  3. Hallå! Jag och tjejen går och drömmer om en segelbåt för lite längre seglingar, och vad vore en långseglare utan vindroder? På youtube, och i båthamnarna här på väskusten, ser man nästan bara vindroder av typen "servo pendulum", se nedan. Dessa verkar fungera bra på de flesta båtar, men verkar väldigt komplexa och ganska dyra(tusentals euro). Jag läste nyligen en artikel om en annan typ av vindroder, nämligen "Trim tab wind vane", där själva "vindpaddeln" istället verkar på ett litet trimroder på baksidan av rodret, vilket i sin tur vrider rodret. Denna sort fungerar bara på båtar med utanpåliggande roder, men våra svenska långseglare (Allegro, Laurin, Storfidra) har ju utanpåliggande roder! Känns som ett betydligt enklare, billigare, och för kosterbåtar med dålig bäraktighet i aktern, lättare alternativ. Dessutom slipper man linor från servorodret till rorkulten med den här typen, se bild: Har ni någon erfarenhet av någon av typerna? Varför ser man inte "trim tab" vindroder oftare? Dela med er av era erfarenher!
  4. Var på seglarläger i södra frankrike 2016, seglade Hobiecat 16 Några saker som är värda att notera: Finns både med fullattesegel utan bom, och med bom. Seglen med bom som vi hade var större, och gav rätt mycket bättre fart, se om de kan få tag på ett sådant! De är riktigt roliga och kvicka med stor och fock, men har man gennaker och trapets-sele blir den ett riktigt skott, rekomenteras! Våtdräkt är så gott som obligatoriskt, inte en båt som du håller dig torr i... Och den slår rätt långsamt, man måste "dra sig igenom" slaget m.h.a. focken, och i kraftig vind kan båten nästan börja backa i slagen när trapolinen fångar vinden. Speciella segelegenskaper, men väldigt roliga!
  5. Tänkte mest använda spinnakern i lättvind, känns läskigt i mycket vind eftersom min tidiga Artekno (enligt Curt Gelin) har ett så litet roder att den blir svajig när det drar ordentligt i spinnakern. Får pyssla ihop ett nedhal i veckan och testa utan suggor! Rolig båt ja!
  6. Hej! Jag vill använda min spinnaker mer, känns synd att den bara får flyga nån gång per år... Det som talar emot att använda den mer är att det snabbt blir stökigt med alla linor på däck, särskilt på en mindre båt som H-båten. Jag undrar därför om några av er mer erfarna seglare har tips på lite "genvägar" för att minska antalet linor på däck, och göra det lättare att slänga upp den! Skulle man kunna segla utan suggor om man har ett tillräckligt styvt nedhal till spinnakerbommen? (förutsatt att nedhalet är fäst vid mastfoten så att bommen ändå kan rotera fritt). Eller har ni några andra tips på hur jag kan minska antalet snubbeltrådar på däck? Tack på förhand, här kommer en härlig spinnakerbild!
  7. Oj det här låter som en väldigt fiffig lösning! Kanske gör såhär för att kona ut den och sen plastar lite för säkerhets skull! Tack för alla svar!
  8. Tycker du att jag ska limma fast rören med den gamla ”plastklumpen” eller sätta dit nya rör? Rören har en ganska stor ”krage” av plast runt så om jag ska sätta nya måste jag plasta med något väldigt trögflytande för att det ska gå att göra kragen, är epoxi med fiber så tjockt?
  9. Hallå! de 50 år gamla dräneringsrören som går från rännan kring stuvfacken har bestämt sig för att lossna på min hbåt. hade gärna lagat dem men vet inte vilken produkt jag ska använda. Ska jag blanda epoxi med mikroballonger? Plastic padding? Polyester? Tacksam för tips
  10. Misilen är ett bra alternativ! Gillar att den har pentryt bak som Amigo 23, men kanske är lite roligare att segla!
  11. Håller med om att de är i liknande stoleksklass, men tror verkligen att det är skillnad på Amigo och H-båt i hur de klarar vind och vågor. Amigon känns som att den närmar sig Fidran i egenskaper...
  12. Hej Jag och tjejen har för tillfället en 70-tals Artekno-Hbåt, som vi lärt oss segla på de senaste 2 åren kring Göteborg. Vi känner båda att den kanske är lite för livlig och har lite för låga fribord för att segla på öppet hav, så vi är sugna på att skaffa något lite tryggare för längre turer, gärna något som jag skulle kunna ensamsegla någon vecka om året också! Har funderat lite på IF för långkölen, men även Amigo 23 som känns som en välbyggd och omtyckt båt. Några idéer? Simma lungt!
  13. Ajaj jag hade inte tänkt på det faktum att hjärtstocken är så lång, båten står ju upptställd på asfalt och jag tror inte Grefab här i göteborg uppsakttar om jag bygger en mini-damm på deras finfina parkeringsplats.....
  14. Hej! Jag tog upp min hbåt häromdagen för vintern, och fick tyvärr bekräftat att det glapp som finns i rodret kommer ifrån ett av de nedre roderlagrena. Det här kommer jag försöka åtgärda i vinter, men det finns ett par saker jag behöver hjälp att lista ut: 1. Det övre lagret, som sitter direkt under rorkulten, verkade slitet och gick sönder när jag tog ut det ur båten. Finns detta som reservdel eller måste jag göra en ny del av delrin? 2. Jag förstår inte riktigt hur jag ska montera ner rodret, det känns som att det bara borde gå att dra ut hjärtstocken nedåt, men rodret sitter ju även fast i skäddan, och det finns inga synliga bultar. Från ett sen länge dött forum fick jag då följande information: Jag skulle gärna vilja ha lite mer detaljer kring detta, var sitter den här bulten mer specifikt och var på hjärtstocken sitter låsringen? Hoppas det gick att förstå, är nybliven båtägare så allt är väldigt nytt för mig!
  15. Låter bra, testar det direkt helgen efter att jag tagit upp henne! Och om detta inte skulle funka så är det alltså ny topcoat/gelcoat som gäller?
  16. Hej! Jag är student i göteborg och har nyligen blivit ägare till min första båt, nämligen en 1972 Artekno H-båt. Fick den till ett väldigt förmånligt pris, delvis på grund av hur sorglig den röda färgen ser ut (se bild). Skrovet har inga större skador förutom kasnke enstaka små hack i förstävet och några repor här och där. Jag har bokat upptagning av båten nu i slutet på September, och undrar vad som behöver göras för att få en acceptabel finish på den inför nästa säsong. Som jag förstår det kommer jag bli tvingen att slipa bort färgen, men hur går man sedan tillväga, vilka produkter ska användas och i vilken ordning? Behöver inte ha resultat som ser bra ut under mikroskop, utan snarare få bort det rosa och se till hon hon blir röd och fin igen. Tips uppskattas!
×
×
  • Skapa nytt...