Gå till innehåll
tisdag 12 november 2024

kofot

Medlemmar
  • Innehålls Antal

    13
  • Gick med

  • Besökte senast

Anseende bland gemenskapen

0 Neutral

Om kofot

  • Placering
    Kadett

Senaste Profilbesöken

Blocket med senaste besökare är inaktiverat och visas inte för andra besökare.

  1. Jag valde att endast tanka 98-e5 från landmack nu när vi fick vår Buster X. Försiktighet + båttyp + typ av bränsletank avgjorde. Det lär inte bli mer än 4 tankningar per säsong så merkostnad är i mitt fall skit samma. En mkt erfaren tekniker berättade att motorer mår bäst av att användas kontinuerligt. Låter ju ganska självklart. Ett stort skäl till motor- och bränsleproblem hos båtmotorer är den säsongsmässiga användningen så ut å kör soliga höst- vinter och vårdagar Jag kanske häller i stabilisator även i 98 under vinterhalvåret som backup för att jag inte kör lika mkt då.
  2. Nu justerat till 40 cm fri gång. Tycker det är anmärkningsvärt att alla tillverkare rekommenderar speciella anordningar för upptiltade motorer men att så få använder det!
  3. Nu är båten på släpet kopplad på bilen. Jag får 30 cm markfrigång till skäddan. Funkar ju på motorväg men visst blir man lite orolig för ev. gupp. Jag vet att jag kommer passera 2 på vår 40 mil långa väg. Kanske är lösningen att då hissa upp motorn eftersom guppen är någon kilometer före målgång. Eller räcker 30 cm?
  4. Kan du förklara ”se till så att fjärdingsvägen på vagnen tillåts innan skeddan tar i” ?
  5. Hej! Ett par frågor till er med erfarenhet av långväga trailerkörning då båtmotorn inte kan köras i nerfällt läge på det sätt som alla tillverkade av utombordare rekommenderar. (Jag är medveten om att det finns speciella akterspegelavlastare men det har jag inte tillgång till nu). 1. Om jag använder en träkloss, säg 45*45mm…vad ska jag tänka på? Är det rätt att tilta ner motorn så att träklossen precis hålls på plats eller vågar jag låta hydraliken hålla klossen väldigt tajt? 2. Vad är rimlig markfrigång? Jag har hittat ett läge för klossen som möjliggör 33 cm. Lägstanivå på trailerns bakaxel är ca 27. 3. Bör metoden med träkloss kombineras med en rem som ser till så att motorn inte ”studsar upp”, dvs utåt? Båten är 18 fot, trailern för drygt 18 fot, bromsad. Motorn 70 hk (100kg isch). Tack på förhand för era synpunkter!
  6. Buster har nu uppgraderat Buster X med bl.a. nya säten, räcken och alu-durk. Ett sätt att hålla liv i en gammal men bra konstruktion. Priset följer säkert med uppåt också är jag rädd (vilket det inte borde göra eftersom komponenter som redan används på andra modeller nu används på denna modell, men marknaden bestämmer som vi vet...) https://www.buster.fi/en/news/new-buster-x-2021-season
  7. Utväxlingen är större på 70 vs 60, i övrigt lika. Vad nu det betyder i praktiken, möjligen vid mkt last... acceleration?
  8. Har begärt offert på Buster X men såhär på slutet av sommaren finns bara 60hk. Rekommenderad styrka är mellan 60-70. Vill ha 70 men hur mycket svagare är 60? Någon om det är samma motor som 70 men nedtrimmad till 60?
  9. Kul att höra att det funkar så bra! Men hur ofta tvättar du?
  10. Intressant, vilken modell har du? Oavsett vilket båt jag väljer så tänker jag nog inte bottenmåla den. Tar hellre upp den då och då och spolar av.
  11. På vår nuvarande lilla Uttern så stänker det mycket vid sidvind, men å andra sidan sitter man mycket nära vattenlinjen. Det är ju en liten båt. Kanske ska valet av båt inte bero på vindrutetorkare eller ej. Plexirutan får, som någon var inne på, behandlas så att vattnet lättare åker av. Vet ni om någon båttidning har testat Buster L2 (sedan 2016?). Det är många stora båtar som testas, se tex på Hamnen.se som mest testar båtar mellan 500.000 till 1.000.000kr
  12. Ah såklart menar jag aluminium Jag tror Buster bygger i en billigare variant, 5754 (Almg 3,0). Att Falcon så tydligt marknadsför att de bygger med 5083 är ett sätt att föra tankarna till professionella flytetyg snarare ön konsumentbåtar
  13. Dagens lyxproblem! Jag står inför att pensionera en 30 år gammal öppen plastbåt (Uttern 4700) med 20 hk till förmån för en större båt. Inomskärs har det varit en OK badbåt för korta turer, men skärgården är stor och vi vill komma ut oftare och längre. Valet står mellan Buster L2, Buster X eller Falcon BR 5. Pris, inkl utrustning, ligger mellan 230 000 - 350 000 kr beroende på modell, och varje båt har sina för- och nackdelar. Buster L2 ligger bra till för sin enkelhet, Falcon BR 5 för sitt mycket tysta skrov, rikliga utrustning och ”storbåtskänsla”. Buster X har jag lite svårare att sätta en stämpel på, men det är ju uppenbart att den är populär? Knäckfrågor: 1. Falcon är ensam om att ha vindrutetorkare. Jag åker sällan båt i regn, men hur stor nytta kommer jag ha av dem tex utomskärs ”en fin sommardag”? 2. Falcon uppger att de bygger i 5083-stål (inget om tjockleken). På pappret ett mer saltvattenbeständigt stål relativt Busterbåtarna, men hur avgörande är det? Vi kommer använda båten både på väst- och ostkust. 3. Hur mycket låter/skramlar L2 och X relativt Falcon tror ni? Jag har bara kört L2, men då bara i svaga vindar utan nämnvärda vågor. 4. Tror ni att Buster X är nära att uppdateras? Dagens modell utkom 2014.
×
×
  • Skapa nytt...