Gå till innehåll
tisdag 19 november 2024

Anders_I

Medlemmar
  • Innehålls Antal

    6
  • Gick med

  • Besökte senast

Anseende bland gemenskapen

7 Neutral

Om Anders_I

  • Placering
    Kadett

Senaste Profilbesöken

Blocket med senaste besökare är inaktiverat och visas inte för andra besökare.

  1. Det är inte alls frågan om att se ner på någon men i den lilla del av Sverige där jag har kört båt har det alltid funnits en mängd oskrivna regler de flesta har hållit sig till. Kalla det tradition eller vanligt sunt förnuft, men här är några saker jag tycker fungerar klart sämre nu för tiden (kalla mig gärna traditionell stofil. Jag kan ta den kritiken): 1. Man tömmer inte septiktanken när man ligger i gästhamn. Gå på toaletterna på land om din tank är full alternativt töm den på vedertaget sätt. 2. Häng inte ut "paketet" och pinka på eller i vattnet framför andras båtar, framförallt inte framför barnfamiljers båtar. Alla uppskattar inte att se din dolme när de äter frukost och i 9 fall av 10 brukar det finnas toalett ett stenkast bort. 3. Sköt din flagga.
  2. Intressant men ändå lite märkligt att traditionerna är så olika över landet. De områden jag mest rört mig i med båt är områden där Schartaunismen var som starkast. Vet att svärfar växte upp i ett sådant hem. Varje gång pappa kom hem från sjön vankades det stryk för sådant som hänt under veckan, samt 3-timmarspredikningar varje söndag. Svärfar fick nog och flyttade hemifrån när han fyllt 15. Kanske en del av förklaringen till att man höll fast vid traditionerna på ett annat sätt?? Kyrkan var väl ett ett ypperligt sätt att kontrollera folket på. Nu för tiden är det populärt med diktatur istället. Given vinnare och bäst på att kontrollera folket är väl Kina men tyvärr finns det många som inte är långt därefter. Rörande tapto så har vi upplevt detta i bland annat Hunnebostrand (som är en av de större gästhamnarna på västkusten) samt Hovenäset som tyvärr inte är gästhamn längre. Synd då det är en underbar miljö. Nej, det är bara att inse att det är kört. Det är ju inte den enda traditionen som fått stryka på foten. Julen är ju numer ingen familjetradition utan det primära syftet är att stimulera handeln. Midsommar är inte någon familjetradition längre, fast det ger fortfarande klirr i kassan hos Systembolaget. Ett antal ställen där familjer tidigare firade midsommar i närområdet har försvunnit. Påskkärringar finns inte längre. Påsken är utbytt till förmån för Halloween, vilket bara är ett amerikanskt påfund för att låta barnen tigga godis. Så varför bry sig?
  3. Ej någon 30-talsfantasi. Har använts av armén mycket längre än så. I de hamnar jag hört tapto har detta varit kl 21 (vilket är logiskt). Förstår din irritation om detta förstört din nattsömn. Är inte husbil istället för båt ett mer logiskt val för att slippa den mer konservativa båtbranchen?
  4. Kallas väl fortfarande korvhandlare vad jag vet, i alla fall kring Orust? Bor man inte på västkusten och är väldigt lat så behöver man ju inte använda flaggan alls. I Bohuslän, framför allt i de norra delarna är flaggan nödvändig av en enda anledning. Att visa att man inte är norrman.
  5. Bra teori Mackey. Visst är många äldre lite skröpliga rent fysiskt. Vi har hjälpt ett åtminstone 10 båtar om inte fler under veckan att lägga till (med äldre par). Många har svårt att röra sig ledigt och en del har berättat att den ena eller andra parten är opererad och har svårt att röra sig ordentligt. Självklart hjälper man någon att lägga till eller lägga ut om man ser att de har problem. Så har det alltid fungerat på sjön. Precis lika naturligt som det har varit att hissa och hala flaggan. Även om flera vi hjälpt lägga till och lägga ut inte haft toppfysik så tror jag inte det är sämre status på pensionärerna nu än för 15 år sedan. En allmän lättja kanske, men visst var det härligt när någon spelade tapto och sjöbodarna stängdes. Anders
  6. Det här året (2020) är helt uppenbart inte som de tidigare jag varit med om på sjön. Många är i år nybörjare och är osäkra både när det gäller att navigera och att lägga till. I alla fall är detta väldigt uppenbart för mig efter en veckas augustisemester på västkusten. Denna osäkerhet och okunskap är inte så mycket att hänga upp sig på ett sådant här år utan de som precis börjat upptäcka båtlivet önskar jag varmt välkomna och hoppas de skall trivas. Det är istället den äldre generationen som förbryllar mig i år och jag förstår inte vad som hänt. När vi på allvar började besöka gästhamnar för knappt 20 år sedan så fanns det många oskrivna och vedertagna regler som alla följde, inte sällan initierade av den äldre generationen. Till exempel hur flaggan skall hanteras. I en del hamnar var det tapto kl 21, och i de hamnar det inte fanns så löste sig detta ändå. Så fort någon tog ner sin flagga spred sig detta som en löpeld i hela gästhamnen. Det här året har jag konstaterat att detta är helt ute. Förutom att vi själva tagit ner flaggan varje dag så har det mestadels varit norska båtar som setts kvällstid utan flagga (fast de har ibland inte, av kända skäl haft norska flaggan uppe på dagen heller). Då det nu är slutet på säsongen så är det uppskattningsvis 75-80% som är 65+ eller äldre, och jag har svårt att tro att samtliga dessa är nybörjare på sjön. Har svårt att tro att alla köpt båt i år för att de inte kan besöka sin lägenhet i Spanien. Är det bara vi som är för traditionsbundna och tycker att det här är bedrövligt slappt när bara 1 av 50 båtar anstränger sig? Vi som nu är drygt 50 har ju med detta från skola och scoutverksamhet och de som är ännu äldre borde ju verkligen ha fått detta inpräntat under uppväxten. Mvh Anders
×
×
  • Skapa nytt...