Albin_22
Medlemmar-
Innehålls Antal
30 -
Gick med
-
Besökte senast
Innehållstyp
Nyheter
Kustkort
Forum
Bloggar
Galleri
Butiken
Köp&Sälj
Allt postat av Albin_22
-
Ja precis akterspegeln behöver en ny plywoodbit. Har inte sett den själv än men blir att jag hämtar den och tvättar av den och ser hur mycket jobb det är. Men då verkar det ju vara ett bra objekt om den inte är för rutten i plasten. Glömde skriva att det står 4,25m på typskylten och att den är godkänd för 25hk och 5 personer.
-
Fått erbjudande att hämta denna båt. Legat på land i 10 år och var väldigt tung så flytblocken är väl dränkta i vatten. Men den kostade 0:- så kan ju vara värt lite jobb om den är okej i övrigt. Kollat lite på Google och ser vissa likheter med Crescent 425, kan det stämma? Det verkar vara en båt som flera rekommenderar och är ju i så fall intressant.
-
Uppdatering angående kylen. Jag köpte den jag länkade till och använde den fre-sön och är jättenöjd. Kyler jättefort och drar nästan ingen ström. Batterierna sjunker med ca 0,3 volt under den minuten kompressorn går för att sedan återgå till 14,4 volt. Äntligen kan man lämna kylen påslagen även när båten inte används utan att batterierna dras ur då endast solcellen klarade hålla batterierna fulladdade nu.
- 26 svar
-
- 1
-
När vi ändå halkat in på kylskåp. Skulle det här kunna vara en energisnål ersättare till min kyl? Toppöppnad känns bra då man inte släpper ut att kalluft när man öppnar, den har även batteriurladdningsskydd. Jag är helt inkompetent att tolka förbrukning osv.. Klipper ut lite data: - Nominell strömförbrukning 45W - Den maximala märkströmmen är 3,75A / 1,87A https://www.24.se/hem-tradgard/koksprodukter/kokstillbehor/minikylskap/adler-portabelt-kylskap-med-kompressor
-
Passar på att höra era synpunkter på min strömförbrukning. När jag köpte båten ifjol satt det en vanlig 220v kyl på ca 70 liter, märke Jula, med en 12v/220v omvandlare. Som sagt har jag en solcell på 100w med en mttp 75/10 regulator som laddar 3st tudor 80Ah från 2022. Jag satte på kylen igår och hade då 13,5 volt när jag lämnade, idag har vi haft sol hela dagen och batterierna var nere i 12,5v, är det verkligen möjligt att kylen drar så mycket ström?
-
När jag skapade tråden hade jag ett startbatteri på 80Ah och två förbrukningsbatterier på 80Ah/styck. Idag kopplade jag på ett tredje 80Ah till förbrukningsbanken. Jag har en kyl som drar mycket ström och nu tidigare på säsongen när man vill köra värmaren var det inte alltid det fanns ström till den på morgonen. Kör oftast runt en timme enkel väg så tänker att generatorn hinner stödladda batterierna en del.
-
Hej, det där verkar ju vara precis vad jag tänkte på, och automatiskt dessutom. Antar att båda batteriernas pluspoler kopplas till reläet?
- 26 svar
-
- 1
-
Vill kunna välja vilket batteri som ska laddas av generatorn
Albin_22 postade ett ämne i MotorbåtSnack
Har sökt men inte riktigt hittat vad jag vill ha. Har idag ett startbatteri som laddas av generatorn, och en separat förbrukningsbank med 2 batterier som laddas av en 110w solcell. Ibland räcker inte solcellen till och jag vill kunna ladda förbrukningsbatterierna under färd. Tänker en enkel switch som styr till vilket batteri laddningen ska gå, finns det något liknande? -
Den passar bara åt ett håll, i ena hörnet är det ett litet hål för en oljekanal, var noga med att på den rätt ställe.
-
Jag har bytt tätningarna på impelleraxeln och packningen till vattenpumpen så den ska vara tät.
-
Okej skönt att det gick att laga. Toppen jag hittade var drygt 100 mil bort så jag har bara sett bilder på den. Men den ska ha köpts från Albinmotor för ca 10 år sedan och därefter använts i fem år innan motorn byttes ut. Den såg fin ut så jag hoppas den ska funka.
-
Vad var det för fel på din topp och hur åtgärdades det? Jag skruvade av min topp igår och hittade ett ca 7x7mm stort hål i kammaren för ena avgasventilen. Lyckades få tag på en begagnad topp som är påväg.
-
Trodde jag fått ordning på motorn men efter ytterligare provkörning visar det sig att motorn blir vattenfylld, både i cylinder och oljan. Ska plocka av toppen ikväll och provtrycka samt penetrantprova efter sprickor, och misstänker att jag kommer hitta det.. Därför undrar jag om någon har en topp i inte allt för dåligt skick?
-
Idag blev det provstart, den hoppade igång direkt efter att jag blåste in varmluft i insuget. Lät den gå en kort stund bara, ska låta den gå 1h någon dag och se om oljan behöver bytas efter det. Det var olja/vatten även i svänghjulskåpan så svänghjulet har skruvats loss och rengjorts och packningarna på vardera sida svänghjulet byttes. Bytte även packningarna på impelleraxeln OM det var där vattnet letade sig in från början. Så projektet kan väl ses som avslutas, den ska bara målas igen nu när allt sitter på plats och sedan monteras ner i båten igen.
- 14 svar
-
- 3
-
Ny uppdatering. Motorn är nu rengjord från alla gammal olja, och jag kom på hur vattnet kom in i motorn. Det var ju naturligtvis när jag lyfte toppen i somras, då rann allt vatten i kylkanalerna i toppen ur och en del rann ner i hålen för stötstängerna. Dumt men skönt att bocka av den. Har gått över motorn med en första strykning färg i väntan på nya packningar, filter och impellrar, närmar sig provstart👍
-
Tänkte återkoppla här då problemet inte är helt löst och jag har påbörjat en lite mer omfattande renovering/översyn. Vi använde båten resten av sommaren utan problem, men sedan stod den ca 1 månad innan upptagning och då hade startmotorn fastnat så den startade inte. Bogserade den till rampen och tog upp den, väl hemma tänkte jag istället dränera ut vattnet ur motorn genom avtappningskranarna men den nedre kranen var helt tät av rostflagor. Det var droppen för mig och jag beslöt mig för att lyfta ur motorn och ge den en ordentlig genomgång. Fick omedelbart ytterligare en käftsmäll då jag inser att det dessutom är vatten i oljan, lyfter ventilkåpan och det ser inte så roligt ut.. Jaja bara att börja felsöka och se vart vattnet kommit in, skruvar av grenröret och ser att kylkanalerna är i stort sett helt täta av sot, det ligger dessutom flera impellervingar i rörböjen på undersidan, plockar ur alla frostpluggar och får ut all skit ur kanalerna. Jag vill tro att det här är boven till allt, vattnet kom inte förbi grenröret och kröp då bakvägen genom avgasventilen och in i motorn?? Kollar kylkanalerna i motorn och känner med en ståltråd att det ligger rost/grus i nedersta 3-4cm, fyller kanalerna med citronsyra i två dygn och lyckas sedan blåsa och skölja ur detta genom avtappningshålet. Har plockat isär toppen och rengjort och oljat in allt där, plockat bort två impellervingar från termostathuset, kokat och kontrollerat termostaten. Skruvat isär och smörjt upp startmotorn så att den fungerar igen. Kvar att göra: Skruva ner och rengöra oljetråget och allt man kommer åt där, byta alla kylslangar, kolla över vattenpumpen, köra igenom motorn med olja tills allt vatten är borta. Slutligen tänkte jag gå över den med ny färg. Det är i alla fall skönt att ha motorn på en pall i garaget och slippa ligga i båten och skruva.
- 14 svar
-
- 1
-
Nu går den, så här gjorde jag. Droppade ner lite olja i problemcylindern och kompen blev inte något bättre som tur var. Rev av toppen och slipade in ventilerna, avgasventilen på problemcylindern läckte kraftigt då sätet var väldigt ärgat. Det sätet byttes ut. Bytte alla packningar i sotningssatsen och ställde in ventilspelet igen. Luftade bränslesystemet på nytt och motorn hoppade igång efter 5 sek på första försöket.
- 14 svar
-
- 3
-
Nytt försök idag. Bytte alla bränsleslangar av gummi, dieselfiltret och förfiltret och tömde/rengjorde vattenavskiljaren (inget synligt vatten). I med nyrenoverade spridare och började lufta. Efter många om och men startade den och vi tog en tur på en timme. Åter i hamn var den fortfarande svårstartad och fick köra länge på starten innan den hoppade igång. Dock märkte jag att det kom avgaser ur luftintaget när vi försökte starta motorn. Är det en ventil som läcker?
-
Tack för bra svar. Jag har inte bytt olja, förre ägaren bytte olja+filter strax före han ställde ner den och den är svart och fin. Jag ska prova att byta all bränsleslang och dieselfiltren, och sedan testa ditt tips med olja i cylindern och se om det påverkar kompressionen.
-
Tack för snabbt svar, ska kolla över slangar och lufta igen.
-
Har nyligen hämtat en Albin 25 -70 med en Albin AD-21 som är svårstartad. Historia: Förre ägaren hade problem med alger i tanken, lämnade in på verkstad som gjorde rent tank, insprutningspump och hela köret. Efter det gick båten bra i några år. Båten har stått på land i två år och motorn satt fast när vi skulle provstarta. Vi drog hem båten och fick loss motorn genom att bända på svänghjulet, men motorn ville inte starta. Luftade hela bränslesystemet och kontrollerande att det kom diesel ur spridarna. Inga konstigheter där utan fina dieseldimmor. Efter flera timmars startförsök och luftande av bränslesystem hoppade den igång och vi lät den gå i 10-15 min innan vi stängde av den. Vi gjorde ett startförsök direkt efter och då startade den direkt. Trodde då att problemet var löst och att den bara var tjurig efter att ha stått så länge. Iläggning några dagar senare och den vägrar då att starta, åker dit morgonen efter och då startar den nästan direkt när jag lyfter ventilerna på spaken, håller inne stoppknappen, kör startmotorn några sekunder och sedan samtidigt släpper stoppknappen och ventillyftarna. Vi åker ut på sjön och kör drygt en timme utan problem. Nästa dag lite svårstartad men startar, startar sedan igen nästan direkt med varm motor. Nästa dag vägrar starta och vi får bogseras i land. Jag tror inte det är något bekymmer med bränsletillförseln utan problemet ligger i att dieseln inte förbränns. Efter detta har jag kollat tanken och den var klininskt ren från alger, plockat ur spridarna och ultraljudstvättat dom, spridarspetsarna var lite missfärgade så dessa ska bytas ut och sedan provtryckas. Kompressionen i motorn ska vara 21kg, mätt upp till endast 16kg i främre cylindern och ca 25kg i bakre (mätaren gick bara till 21). Den låga kompressionen i ena cylindern borde vara en orsak till tändningsproblemet. Ventilspelet ska vara 0,3mm, det låg mellan 0,3 och 0,45. I och med att motorn satt fast funderar jag på om vi har skadat någon kolvring. Vad annars kan orsaka låg kompression? För att kolla/byta kolvringar antar jag att jag måste lyfta ur motorn, hur mycket jobb drar det med sig med justering mot backslag osv? Andra ideer om varför den är så svårstartad vid kall motor? Lång text och många frågor men hoppas någon har någin ide. Mvh
-
Aah naturligtvis är det det, tack!
-
Ja ifjol roterade jag upp svänghjulet så det var fräscha kugg framför startmotorn och då kuggade den i direkt som den ska. Jag gör ett försök att lossa svänghjulet idag så jag får se hur det ser ut. Pratade med han som kör trådgnisten och han trodde inte det skulle vara något problem att gnista ett nytt kilspår om det nu blir aktuellt. Stort tack så länge, jag återkommer säkerligen när svänghjulet är av.