Gå till innehåll
tisdag 19 november 2024

clippan

Medlemmar
  • Innehålls Antal

    8
  • Gick med

  • Besökte senast

Allt postat av clippan

  1. Hej. Har en gammal segelbåt med en MD7 i. Har försökt att få igång en temperaturvarning i den. Den har ingen temp-mätare utan bara en varningslampa. Därför har jag förstått att det ska vara en tempvakt till den , inte en temp-givare som ska vara till en mätare. Har beställt och fått en givare som anges vara en temp-vakt men på förpackningen står det temp-sensor. Om jag kopplar upp den "lokalt" med strömkälla och lampa så lyser lampan lite svagt redan vid rumstemperatur och än mer om man sätter givaren i en kastrull med vatten och värmer på. Som jag förstår ska en temp-vakt fungera som helt "släckt" upp till ca. 95 grader och där ska den slå till och ge strömgenomgång till lampan som då ska lysa ordentligt. Har jag förstått det hela korrekt?
  2. Tack för svaren, jag har förstått hur det ska vara. Ang just lanternan i toppen av masten som inte fungerar och som inte går att urskilja hur den ser ut riktigt, om den bara är röd/grön och har inget vitt akterut, hur används den?
  3. Får inte riktigt ihop det här med lanternor. Försökt att läsa mig till detta och fått fram följande: (Redigerat texten lite, tagit bort hur långt de ska synas, börjar med vilka som ska synas och när) Segelbåtar för vit topplanterna endast då de använder (också) motor och därmed betraktas som maskindrivna fartyg. Övriga fartyg är väjningspliktiga gentemot de som för röda och gröna lanternor vid sidan om eller istället för topplanternan. Motorbåt under 12 m Motorbåt under 12 meter skall föra vit topplanterna, röd och grön sidolanterna samt vit akterlanterna. Den vita topplanternan och akterlanternan får även föras som en enda runtomlysande lanterna med vitt ljus. Topplanterna eller vit runtlysande lanterna skall placeras minst en meter ovanför sidolanternorna. Motorbåt 12–20 meter Motorbåt på 12–20 meter skall föra (vit) topplanterna. Lanternan placeras minst 2,5 meter ovanför relingen och minst 1 meter ovanför sidolanternorna. Sidoljusen får även föras i en sammansatt lanterna. Segelbåt under 12 m Segelbåt under 12 meter som seglar kan föra sidolanternor och akterlanterna eller en sammansatt lanterna, eller nära masttoppen, som visar rött, grönt och vitt ljus i de rätta sektorerna. Sistnämnda lanterna är mest praktisk vid segling då den syns bäst och förbrukar mindre ström, men måste kompletteras med lanternor för maskinfart. Sidolanternor kan antingen föras separat eller i en sammansatt lanterna som placeras i stäven vid förpulpiten. Segelbåt 12–20 m Segelbåt mellan 12 och 20 meter som seglar skall föra samma lanternor som segelbåtar under 12 meter, men samtliga lanternor skall synas minst 2 nautiska mil. Vi ligger uppe på land än så länge och försöker få fart på elsystemet och jag försöker reda ut vilka lanternor som ska lysa och när. Vi har en segelbåt över 12 meter med motor. Lanternorna som finns är: 1 (vit) akterlanterna, 1 (röd/grön) lanterna i förstäven, 1 (vit) lanterna som lyser framåt ett par meter upp i masten samt 1 (röd/grön) lanterna i masttoppen. Den i masttoppen kanske också har en vit färg, det är svårt att avgöra nerifrån så där är jag osäker. Vi får undersöka detta efter sjösättningen och ta oss till en mastkran för kontroll. Den lanternan fungerar inte heller så vi kan inte se det även om det är mörkt. Mina frågor är då: Vilka lanternor av de vi har ska/kan lysa när vi seglar? Vilka lanternor av de vi har ska/kan lysa när vi går för motor? (Med kan menar jag om man får ha t.ex. att röd/gröna i masttoppen lyser samtidigt som de röd/gröna i förstäven? Likaledes om det är vitt i lanternan högst upp i masttoppen, får det lysa vitt där samtidigt som den vita lanternan ett par meter upp på masten lyser vitt? Två lanternor syns väl bättre än en, tänker jag.)
  4. Tack för svaren, jag har monterat radion nu, och det låter ganska ok även om jag inte har laborerat något med antennplaceringen ännu.
  5. Hej, har läst i forumet om bilradio och antenn i båten. En undran jag har är att en normal bilantenn har ju en "signalledare" och jordanslutning genom en stor mutter + taggad bricka som ska ges en ordentlig kontakt med bilens kaross, då karossen sägs fungera som ett jordplan till antennen. Jag vet inget om detta men om det behövs ett jordplan till en antenn i båten hur fixar man till det?
  6. Tackar för svaren! Med hjälpen jag fått så har jag tagit isär lamphållaren och det var ärg och oxid inuti och ett av stiften hade fastnat. Ska göra rent och byta kablage nu och räknar med att den kommer att fungera fint. Tack för hjälpen!
  7. För ett klargörande: Det är den svarta delen undertill på bilden som går att vrida på, det är en strömbrytare, den är också vriden på för att kolla, om man vrider på den så kan man alltså dra ur lampkontakt med fastsatt kabel på ur själva metalllamphuset. Då får man ut den del som lampan sitter på osv. Det är den delen jag undrar om det går att ta isär ytterligare för kontrollen.
  8. Hej. Har en båt med en gammal akterlanterna som jag inte får att fungera. Jag har provat ledningen till den så långt jag kan komma (med en nålförsedd spänningsprovare så nära lanternan som möjligt) och fram till den punkten finns det ström. Jag har provat lampan, (flera stycken), och de fungerar i andra lanternor. Jag har tagit loss lanternan och monterat isär den så långt jag kan komma. Jag skulle vilja ta isär den helt så jag kan kolla de sista centimetrarna av kabeln och lampkontakten, ev. lödning m m. Men jag vet inte hur jag får isär det stycket som finns kvar(om möjligt). Är det någon som vet eller kan visa någon instruktion för detta? Har letat men inte hittat något. Jag vill ju inte bryta isär den och riskera förstöra någonting om det inte är meningen att den ska kunna tas isär. Då sparar jag nog den hellre, jag tycker den är fin, och köper en ny istället. Bifogar en bild av den som jag hittat på nätet.
×
×
  • Skapa nytt...