Gå till innehåll
söndag 08 september 2024

sdrmi

Medlemmar
  • Innehålls Antal

    36
  • Gick med

  • Besökte senast

Allt postat av sdrmi

  1. Tack båda för svar! Reglarna är massivt trä och nästintill orörda av möglet. Ni ger mig en gnutta hopp om att jag inte behöver riva alltet.
  2. Så här ser det ut direkt under mitt teakdäck, och därmed ut mot kanterna i rufftaket. Detta har då uppstått efter att det läckt in från däcket. När det regnar som bara den under en kort period så var det droppar i taket, inga jättemängder men tillräckligt. Jag har arbetat nu flera säsonger med att försöka täta och tror nu äntligen att jag hittat läckan efter mycket arbete. Hur skulle ni fixa till detta nu? Jag vill verkligen inte riva upp däcket.. Däcket ser bra ut för övrigt.
  3. Jag tror inte att det är där vattnet kommer in, utan stannar.
  4. Har skickat nu! Jobbet tog över allt efter jag skrev sist. Sen tycker jag inte att det är fel att det syns att man arbetat på båten, det kan vara vackert det med.
  5. Ja, väldigt gärna. Det skulle jag uppskatta. Det var ju oväntat nära. Jag skickar mitt telefonnummer via meddelande.
  6. I Stockholm, Slagsta. Jag ska testa denna metod. Har tidigare bara gjort på inredning och kändes som att lacken satt djupt i fibrerna.
  7. Jag ska testa det nästa gång, tack för tipset! Förra gången jag använde värmepistol tog det dock så lång tid per kvadratdecimeter att få lacken tillräckligt varm, trots att jag hade på väldigt varm temperatur(jag började på en lägre). Jag ska testa igen dock.
  8. Jag satt precis och kollade på den videon Boanjohan! Jag har även pratat med glasmästaren, 1500kr för två rutor skulle han ha. Jag tror det är värt det för att verkligen få det bra gjort så kan jag även ägna tankarna åt annat.
  9. Ok, fast fernissa är kul! Det är en av mina favoritgrejer att göra på båten. Slipa däremot... När jag kollar på de verktyg du nämner får jag känslan av att man bör ha gjort det några gånger för att få det bra alt. inte kämpa så mycket. Vill gärna undvika fler läckor då de har varit min nemesis i 3 år tillbaka.
  10. Absolut, jag har själv aldrig gjort det och skulle nog hellre vilja lägga tiden till att måla rufftaken, slipa, olja och lacka sidorna, nåta om 50% av båten osv.. Jag har hamnat i för många fällor där experimenterande ibland tar upp 50% av fixartiden, sånt är dyrbart som småbarnsfar. 😅 Jag kommer utan tvekan kolla på om glasmästaren är där och fixar och göra andra fönster på egen hand nästa gång.
  11. Jag börjar med att kolla hos närliggande glasmästare. Tack för svaren!
  12. Jag vet ju detta egentligen, och att det ni säger är sant. Det var min ursprungliga plan hela tiden men letade nog efter ett sätt att fuska. 😅 Har arbetat ikapp detta område nu, har varit mycket att fixa sen jag tog över båten nu. Det jobbigaste kommer onekligen bli att lyckas slipa ytan under fönstret(utan att ta bort listerna). Har hört att det är fruktansvärt att få dit de där listerna om man väl tar bort dom.
  13. Hur hade ni gjort? Bara slipa de uppenbara slitageskadorna och sen punktolja och därefter lacka hela ytan(efter uppruggning av bra lackytor), eller slipa bort all lack även där lacken är bra(om än tunn), sen olja och lack på allt? Detta är solsidan i hamnen så den får ta lite extra stryk. Tar också gärna emot tips om hur jag lättast kommer åt att slipa den smala delen under fönstret utan att ta bort fönsterlisten.....
  14. Som Peter_K sa, och i detta fall var jag inte säker men jag oljade för säkerhets skull, plus att det blir lite mörkare och finare. Det är ett område som får ta lite stryk.
  15. Tack för att du påminde mig om tråden. Det fick bli olja och sen 8 lager lack.
  16. Oljade du den innan lackning då? Bra tips! Jag försöker kontakta den ägaren! Tack.
  17. Jag ska fixa om relingslisten. Undrar nu om jag ska olja den eller inte. Det jag främst går på är om det är teak eller mahogny, om jag ska olja(kom gärna med andra åsikter?). Lacka kommer jag såklart att göra. Jag gissar på teak... Jag bjuder på före-bild och efter slip.
  18. Ok, tack! Eftersom det är ovanför vattenlinjen så kommer vi nog inte måla, om det inte behövs såklart. Vi vaxade iallafall båten i år så det kanske hjälper något.
  19. Absolut, det skulle göra mig mindre orolig i jämförelse med att den blöder osmosis iallafall. Eller så är det ännu sämre. Gjorde du något åt saken? Tack för ditt inlägg.
  20. Dom kommer tillbaka(i mindre styrka) om solen ligger på, annars inte alls. Den sida av båten som hamnar i skugga slutar "tillverka" dessa bubblor. Jag vet inte vad som finns under det lager man ser med ögat. Möjligtvis glasfiber som kan jag skymta genom en annan orelaterad skada. Båten blev renoverad för gissningsvis 10 år sedan, men jag tror det mest var trätoppen som renoverades. Jag hade inte alls detta förra året. Sprickorna kan nog ha uppkommit genom att just den ytan som jag fotat är väldigt utsatt för både vatten och sol. En tanke, som kanske är helt befängd, är att jag har haft väldigt många lager linolja(en del utspädda lager) på trätoppen på båten nu under våren. Kan det vara den som har färdats så långt...? Om det nu inte har med plasten att göra såklart.
  21. Ok, jag tror inte detta är kåda men det är något som jag hoppas inte kommer göra mig allt för olycklig och eventuellt fattig. Har precis lagt i båten men dagarna innan så har jag nu upptäckt att det satt små kådaliknande droppar på plasten. Jag avfärdade det först som något som droppat från träd eller beväxtlighet runt om men efter jag arbetat på båten en dag dök dom upp igen efter jag torkat bort dom så fort solen låg på. Låg solen inte på så dök dom inte upp förutom där solen lös. Det är inte överallt på båten utan på isolerade områden och inga blåsor på plasten heller. Antingen dyker dom upp från de sprickor ni ser(som jag nu försökt täta med crack sealer) eller bara på en helt plan yta på plasten utan uppenbara märken under droppen. Dom luktar lite fränt om jag tar på fingret och luktar men inget direkt äckligt. Hade inte alls detta förra året. Jag har ett teakdäck ovanpå. Jag har sökt och googlat på plastpest osv men inte hittat något som ser ut som detta.
  22. Ville bara uppdatera, tycker det är rätt när man fått så mycket hjälp plus att någon annan kan ju få svar på sina frågor. Är jag nöjd med resultatet? Tillräckligt nöjd. Det hade kunnat göras bättre men jag ser detta som att jag håller på att lära mig. Jag slipade bort allt som satt löst eller ramlade av med lite våld. Försökte sedan slipa alla kanter så mjukt och runt det bara gick, sen fyllde jag med glasfiberspackel(https://www.seasea.se/plast-glasfiber/spackel/glasfiberspackel-plastic-padding). Det var väldigt kallt så det var lite svårarbetat. Efter det slipade jag med slipkloss. Nu ska det epoxymålas några lager ovanpå detta så jag hoppas det håller. Det gröna verkar vara en slags gelshield fick jag det gissat av en på plats?
  23. Stort tack för svar och ursäkta för sent svar från min sida. Jag vet ärligt talar inte vad det turkosa är. När jag köpte båten var det en bottenfärg som hade fallit av, sen har båten gått utan bottenfärg i några år. Jag tvättade bort den färgen och applicerade en egen färg(röd). Nu är båten blästrad och detta är det som finns kvar. Kan inte se att det är en färg bara då båten blästrats. Kan det vara nån gelcoat som färgats eller har samma färg som bottenfärgen? Jag ska ut till båten imorgon för att spackla och slipa. Kommer nog slipa kanterna på kratrarna med nåt sånt här: https://www.biltema.se/verktyg/slipning/slipverktyg/sliprulleset-16-delar-2000018438 Sen spackla med detta(eftersom det innehåller glasfiberarmering): https://www.seasea.se/plast-glasfiber/spackel/glasfiberspackel-plastic-padding Jag kanske får fylla de värsta hålen med glasfiberväv. Jag kommer nog leja bort epoximålningen till en firma. Ska konsultera med dom imorgon innan spacklingen.
  24. Groparnas kanter så spacklet kan fästa så bra som möjligt. Inte hela båten utan bara fokus på skadorna/groparna i detta fall.
×
×
  • Skapa nytt...