Gå till innehåll
måndag 20 januari 2025

ebonbrd

Medlemmar
  • Innehålls Antal

    22
  • Gick med

  • Besökte senast

Anseende bland gemenskapen

1 Neutral

Om ebonbrd

  • Placering
    Kadett

Senaste Profilbesöken

Blocket med senaste besökare är inaktiverat och visas inte för andra besökare.

  1. Tack för svar! Verkar ha glömt bort tråden lite. Gängorna på skruvarna var 15mm och de stack ut på insidan 1-2mm. Laminatet i friborden är 7-9mm. Orsaken till att jag inte vill täta bara vid skruvarna är att det helt tydligt hade läckt fastän det var ganska nyligen monterat. Jag har nu spacklat för på insidan men laminatet suger ju också åt sej vatten fastän det inte kommer in i båten. Det är kanske bäst att skippa epoxin som du säger. Min nuvarande plan är en bred sträng casco xtremfix på hela kontaktytan mellan skrov och list. Det lär ska tåla vatten och vara relativt starkt och flexibelt. Måste man göra om det var femte år så är det nog inte hela världen.
  2. Min stävlist var uppenbarligen monterad med skruvar som gick hela vägen genom laminatet med klickar tätmassa enbart runt skruvarna på utsidan. Det verkade inget vidare, men frågan är hur man ska återmontera? Tänker spackla från insidan och använda kortare skruvar. På utsidan funderar jag på att lägga tätmassa eller butyltejp på hela kontaktytan, eller kanske göra en permanent montering med epoxispackel. Några tips?
  3. Det har jag också funderat över. Lite nu och då under vintern har det varit som en stor våt fläck på kölen som precis följer barlastens konturer på min Misil. Har nog med de märkliga temperaturväxlingarna att göra -min gissning är kondens då blyt lagrat värme och temperaturen sjunkit.
  4. Som sagt, mycket irrelevant och osakligt på fb. Jag vet inte varför, man skulle ju tycka att det borde vara tvärtom då man inte är anonym. Jag vet inte hur många gamla trådar från det här forumet jag hittat och haft stor hjälp av under åren då jag googlat efter lösningar till olika båtrelaterade problem. Stort tack till alla här som tar sig tid att skriva utförliga svar och dela med sej av sin kunskap!
  5. Om det är i hörnen är det väl bara att applicera nytt lim och trycka fast igen. Har det blivit blåsor, stick ett litet hål och injicera lim. Till det första alternativet finns kontaktlim på sprayburk som är ganska händigt. Glesande skarvar fylls ut med sikaflex eller någon annan byggmassa på tub.
  6. När vi ändå talar om bets. Var kan man köpa lämpliga pigment att blanda i rå linolja? Vad händer om man häller i Herdins? Dvs. vad är det i betspulver som avgör vad det ska blandas med?
  7. Hälften så gammal som min båt och i betydligt bättre skick.
  8. Har inte tänkt på det förr men en tavla att rita på skulle kunna vara riktigt bra ombord. Men då skulle jag skära ut och limma upp en sån här på ett skott istället! https://www.ikea.com/se/sv/p/klaetta-sjaelvhaeftande-dekoration-griffeltavla-20329440/
  9. Tack för tipset, värt att fundera på! Var köper man såna där karosseribrickor?
  10. Efter 45 år börjar vinylmattorna i ruffen på min segelbåt ha gjort sitt. Att limma dit nya tänker jag inte försöka mig på, istället kommer skrovsidorna att kläs med träribb och övriga (icke-isolerade) ytor spacklas och målas. Men taket velar jag fortfarande över. Jag skulle gärna montera skivor. IF-båtarna byggdes ju i tiderna med masonitskivor i taket och de brukar väl ha åldrats relativt värdigt jämfört med vinyl. Är det någon som vet hur de är monterade? Är det på stringers med luftspalt emellan? Hur ventileras hålrummet? Eller är de fastskruvade i sandwich-däcket? Hur undviks då kondensation mellan skivan och laminatet? Min plan i nuläget är att limma fast tvärsgånde träribbor i taket, kanske med halvmeters avstånd och skruva fast skivor med skarvarna på ribborna. Skarvarna och skruvskallarna täcks av trälister. Skivorna är tunn plywood, kanske med urfrästa spår som efterliknar panel och såklart vitlackade. Balsan i däcket isolerar tillräckligt bra och öppningar i kanterna tillåter luften att cirkulera. Kablar kan dras i taket. Tankar och åsikter välkomna!
  11. Är man redo att köpa specialverktyg, så absolut. Andy på boatworkstoday använder en sån där ofta och till många olika saker i sina videor. https://m.youtube.com/watch?v=czaoO6Y4bsM
  12. Jag brukar också använda lamellskiva på vinkelslip, men alltid som sista utväg. Det dammar ner varje centimeter av båten. Nylonborste på borrmaskin fungerar bra för att rengöra men arbetar sig även förvånadsvärt snabbt genom glasfiber om man håller den stilla för länge. Kanske ett alternativ till stålborste. Karbidplatta till fein måste jag prova. Hade för mig att de var allt för grova.
  13. När jag installerar ny vattentank i vår blir det nog plast. Jag nådde den slutsatsen helt enkelt genom att väga fördelarna mot nackdelarna. Det blir billigare, enklare och lättare gentemot rostfritt. Men vad gäller kökstillbehör använder jag rostfritt, trä och porslin. Det är knappt något besvär alls gentemot plast.
  14. Det handlar inte bara om 'när' man dör, eller ens hur man gör det. Om man är vad man äter så gäller det även för spårämnen man får i sig med maten. Ta hormonstörande Bisfenol A som exempel. Jag är på samma spår som bhemac och gör vad jag kan för att vara på den säkra sidan. Inom rimliga gränser förstås. Det värsta är säkert det som man inte ens är medveten om.
×
×
  • Skapa nytt...