Gå till innehåll
lördag 18 januari 2025

liinden

Medlemmar
  • Innehålls Antal

    67
  • Gick med

  • Besökte senast

Allt postat av liinden

  1. Hur bör ett kombinerat färskvattensystem bestående av manuella fotpumpar och tryckvatten installeras för att fungera optimalt? Ska vattentanken förses med två (eller flera) stigarrör, eller splittas slangen från ett stigarrör via en t-splitt till tryckvattenpump och fotpump(ar)? Det jag far efter här är om tryckvattenpumpen kommer suga torrt i slangarna till fotpumparna så att det blir en massa luft där...
  2. För första gången ska jag byta distansmaterial och göra reparationer. Jag har sågat upp däcket och tar bort ruttet balsa och ersätter nu med divinycell. Detta kanske är en superenkel fråga när man gjort det en gång, men hur ska jag gå tillväga i kanterna? Jag har lämnat en bit av däcket att kunna plasta mot och gröpt ur under så det inte finns något distansmaterial kvar (det som är orange tejp på i bilden!). Jag kan ju inte göra en bit stor nog då hålet är för litet för en enda bit. Ska jag: Skära ut bitar och limma in under den delen av däcket som är under tejpbitarna och sen ta en stor bit divinycell till resten? Dela divinycellskivan på annat vis och skarva i mitten? Göra små slitsar i skivan så den går att böja och försöka göra en bit som passar in under alla kanter?
  3. Dags för nästa steg i båtrenoveringen! Utbyte av ruttet balsaträ! Det blir en spännande grej jag aldrig gjort innan! Var tusan får man tag på nytt balsaträ i trakterna runt Göteborg? Vid googling får jag bara träffar hos olika hobbyaffärer, Panduro, Matton etc. Köper man balsa i stora skivor eller brädvis och "pusslar" ihop det?
  4. 30 hk Penta är mer eller mindre plug and play. 40hk finns inte där. Bara hos Yanmar jag kan få 40hk. Om man bestämmer sig för att 30hk är allt man behöver är Penta klart enklast att installera då hålbilderna passar på allt.
  5. Ingen motortillverkare har Balmar som standard vad jag vet! Det får man köpa till själv om man gillar Balmar och deras fina externa regulatorer. Jag har Sterling Pro Alt C med Lithium på förbrukarbank och AGM på start idag.
  6. Jag har saildrive. Har kontaktat Beta, men de erbjuder ej hybrid på saildrive. Endast på rak axel. Annars en bra idé med hybrid. Gällande motström går det ju åt fler hk innan man når skrovfart. Det handlar inte om att gå snabbare, utan att att kunna gå i några knop i en kanal med 5 knops motström. Att ligga i 1 knop på full gas är hopplöst.
  7. Har du någon tanke vad båten behöver med information jag gav ovan? 🙂
  8. 1. Det är nog mer vridet som är dåligt. Det är direkt farligt att backa i en trång hamn under stark sidovind för när båten ska gå från back till fram går det så många sekunder innan den bygger upp manöverfart att man inte är på samma plats längre. 2. Det går med lite modifikationer få in rätt stora motorer så det är inte problemet här, även om noll modifikationer är lättare. 3. Det är en bra fråga jag ej kan bedöma. 4. Jag tror inte det, men jag kan leva med mellanskillnaden till ett nytt drev. Det är inte en jättepeng i totalkalkylen av motorbyte. 5. Jag vill helst ha en Yanmar, men det verkar så krångligt med att få en adapter så att jag bara kan lyfta in den. Kunde inte ens få ett fast pris på vad det kostar att svetsa adapterfästen. 6. Helt klart en möjlig nackdel med VP, men kommer jag råka ut för det under de kommande åren jag äger båten eller kommer nästa ägare slita sitt hår? 7. Det är väldigt smidigt motorrum i SY34-båtar så det mesta går nog bra! 8. Möjligt! 9. VP tar ju extra för allt utom varvräknare så det är ett litet minus. 1400kr per extra instrument man önskar. Jag vill ha minst tempinstrument som tillval. 10. Den kan få vara Yanmar-grå också! Jag valde bort Lombardini bara för sin externa kamrem, känns mer riskabelt. 11. OH ja! Ska göra allt utom lyftet i själv! Men jag vill inte krångla med att det inte passar, därför verkade VP intressant. 2500kr så får jag en adaper som passar direkt från md11 => ny maskin. 12. Jag kan få hjälp av den lokala marinan på varvsplan. Köper jag av dem så vill jag att den services ska ingå i motorpriset. 13. Jag tror Yanmar är bäst. VP är nog hyfsat, men Yanmar tror jag är bäst. Man kan hoppas att allt jag behöver är olje/filterbyten under min tur med en helt ny maskin!
  9. Generatorn är samma, 115A, fast det spelar inte så stor roll. Har LifePo4 batterier och solceller till så laddning är aldrig ett problem, har fulla batterier i stort sett alltid.
  10. Jag skulle behöva era tankar här. Min gamla MD11 har precis åkt ur båten till förmån för något modernare inför nästa sommars seglats till Medelhavet. Jag har en segelbåt, Sweden Yachts 34, på 6 ton olastad. Nu funderar jag på hur stark maskin jag ska välja. Jag hade funderat på att sätta in 40hk, men Penta har visst tagit bort sin 40hk-maskin. Är det vansinne att sätta in en D2-50? Det är antingen D1-30 eller D2-50 som finns att välja på. Priserna är mycket nära varandra med höstkampanjerna så det spelar inte så stor roll vilken jag väljer för plånboken. Jag skulle kunna gå på Yanmar också, men installationen verkar smidigare/billigare med Pentas motorbäddsadaptrar. 2500kr så passar det perfekt direkt utan modifikationer.
  11. Typ 4st motorer samtidigt om man tar den största! Bara den allra minsta som man inte kan göra detta med.
  12. Jag hade tänkt lyfta ur motorn med båten i vatten. Använda mastkranen. Är det oklokt även om jag pallar upp drevet med reglar?
  13. I helgen är det dags! Motorn ska ut ur båten! Modellern är ju relativt vanligt så jag misstänker att det finns en del kunskap här, tips mottages tacksamt. Vad bör man tänka på när man delar motor från drev? Bultar loss, sen, ska motorn dras rakt bakåt eller lägger man lite lyft på den med kranen och sedan särar drev från motor?
  14. Det låter fantastiskt! Jag har ett stort tomt garage att jobba i så utrymme finns! Har du några bilder från ert jobb? Jag tror jag förstår metoden, men vore kul att se lite från det! Är inne på att göra ett däck under vintern och sen montera i april/maj!
  15. Sparkar liv i min gamla tråd, för nu är det dags att ta tag i det här! Din metod låter intressant! Gjorde du det även över ett svängande däck, eller var det bara moduler till sittbrunnen?
  16. Jag har en läckande avgaskrök, det har rostat ett litet hål i den och det droppar nån droppe här och där. Jag är i farten att byta motor så jag har inte brytt mig om att fixa det direkt, stänger sjövattenintaget mellan gångerna. Av en händelse såg jag någon som fått sina cylindrar vattenfyllda pga sönderrostad krök. Hur ligger det till där egentligen? Blir det hävertverkan om kröken har ett hål? Kanske måste köpa en ny krök ändå trots att maskinen ska ut i vinter, vill ju inte knäcka vevstaken nu så jag tvingas ta upp båten redan i augusti för motorbyte...
  17. Är det någon som känner till om det finns regelverk för att färdas på Europas kanalvägar som kräver dokumentation på båtens vikt och motorstyrka att visa upp för myndigheter? Jag har en 6 tons segelbåt och tänkte byta ut en gammal MD11 på 23 hk mot en ny 30 hk maskin, men när jag pratade med en motorfirma sa han att jag kanske borde satsa på 40hk för att få komma in. Jag förstår att det kan vara mycket motström och att det är praktiskt med starka maskiner så man håller lite hastighet, men är det ett regelkrav?
  18. Yes, inga hard feelings Nu vet du ju att den ska användas på långsegling och inte för att släppas ut i din favoritvik. Jag har sugtömmning två bryggor bort på väg ut/in från hemmahamn så det är inga problem. Har du något bra att flika in i sakfrågan?
  19. Båten är utrustad med båda lösningarna, och jag ämnar att behålla det så för långfärd. Att man inte ska släppa ut avfall direkt i sjön är en icke-diskussion, så det behöver vi inte djupdyka i idag! Har du bara sugtömning på din C32, eller har du mulltoa etc?
  20. Har sett att Jabasco säljer sånna. Kanske är värt de extra hundralapparna från de utan skydd. Tror min nya eltoa som ligger och väntar på installation har knivblad i tömmningsdelen. Har du inte redan en brytare på plussidan som öppnar/sluter kretsen för att aktivera pumpen när du vill tömma? Eller funkar denna pump på nått annat vis?
  21. Jag har funderingar på vilken pumptyp jag ska välja för utpumpning av septitank. Just nu har jag en manuell diafragmapump. Den läcker, och även innan den läckte vätska så gav den odör på toaletten. Jag ska nu ersätta pumpen med en elektrisk. Jag kan välja på en elektrisk impellerpump med knivblad, eller en elektrisk diafragmapump. Vad hade/har ni valt? Diafragmapumpen är ju torrkörningssäker och effektiv, men jag är rädd att diafragmapumpen ska avge odör givet erfarenheten av den manuella...
  22. Vad finns det för produkter man kan ha med sig för tillfälliga lagningar av packningar? Scenario: du är ute en fin sommarvecka och seglar. Plötsligt ger en packning i motorn upp och det börjar droppa olja. Drop, drop, drop. Finns det något man kan lägga utanpå där metall möter metall som en tillfällig packning? Någon slags motor-sika som torkar och fungerar som en tillfällig lösning tills man är hemma några dagar senare och kan plocka isär delarna och ordna en ny packning?
  23. Dags att montera kopparplåt under båten á la Båttekniks lösning. Ni som har den lösningen här, kan man få några bilder på hur ni gjort era genomföringar (utsida/insida)? Tycker alltid att det är lite otryggt att skapa nya hål i skrovet som det kan läcka in genom. Kör ni bara bultar, en bricka och lite sika som när man monterar peke?
  24. Möjligt att jag har vant mig in i något onödigt beteende, men det känns bättre att dra av huvudbrytaren innan man åker hem, även om allt är avsäkrat. Har gjort så i båda mina båtar. Med ett helt nytt elsystem kanske det känns tryggare med andra beteenden... I min skiss är i alla fall 95% av alla förbrukare placerade så batterifrånskiljaren kan bryta dem. Det är bara det som inte får stängas av som är innan. Men det går ju att placera den tidigare också och inte använda den, man får dra fram en kabel till en åtkomlig yta och sen tillbaka, istället för som nu ta det "på vägen" fram till DC-panelen.
×
×
  • Skapa nytt...