Fortsatte mitt sökande om vad som hände den 6 september 1977 och kontaktade flygmuseet Aeroseum på Säve med fråga om de hade dokumentation om olika räddningsuppdrag med helikopter från 2:a helikopterdivisionen. Men tyvärr har de inte någon, det finns sannolikt på Krigsarkivet. Men den som svarade skrev, att nu hade jag tur, för han själv hade varit 2:e pilot vid uppdraget och minns det mycket väl. Han har nu också berättat om räddningsoperationen på telefon för mig. Larm inkom att någon sett nödraketer utanför Onsala. Helikopterbesättningen om fyra man satt i beredskap och var i luften inom 5 minuter en en HKP 4, Vertol med anropssignal Y72. Min kontakt var då helt nyutbildad på helikoptertypen och det var hans första räddningsuppdrag. Strax efter start såg de också nödraketer. Det blåste ordentlig storm från sydväst men sikten var mycket god. På den tiden fanns inte ytbärgare som kunde vinschas ned från helikoptern, utan en lina med räddningssele vinschades ned. Denna blåste i stormen rakt bakåt och besättningen hade stora svårigheter att flyga så räddningsselen kunde nås av de nödställda, som stod uppe på styrhytten. Det tog 50 minuter innan alla fem var uppe i helikoptern. En av de nödställda var en ung pojke som var Prao på fartyget och han hade endast pyjamas på sig. Besättningen hade flytvästar på sig, men fick inte med sig några tillhörigheter. Kaptenen hade dock loggboken instoppad innanför sin skjorta. Efter räddningen, när de satt samlade på Säve sa han ”Aldrig mer sjön”. Helikopterpiloten som jag varit i kontakt med är idag pensionerad, har sedan varit med om 40-50 skarpa räddningsuppdrag, men detta var ett av de svåraste. I sitt vardagsrum har han ett foto taget dagen efter med helikoptern ovanför vraket. Någon eller några dagar senare bröts fartyget sönder. Förmodar att akterdelen ligger i vattnet invid klipporna. Kanske finns det dykare som dykt där och kan berätta?
Fartyget hade kommit ur kurs och gått för långt österut när det gick på grund. De hade gått så hårt på att stenklipporna slagit stora hål på skrovet och stack upp inne i lastrummet.
Västkustens Örlogsbas tilldelade senare alla i helikopterns besättning medalj för föredömlig räddningsinsats för denna räddning.
Helikoptern Y72 finns idag utställd i Aeroseums samlingar på Säve.
Tack alla för hjälp med rätt datum för förlisningen, som möjliggjort för mig att söka mer uppgifter.