Gå till innehåll
måndag 20 januari 2025

kajakpaddlaren

Medlemmar
  • Innehålls Antal

    6
  • Gick med

  • Besökte senast

  • Dagar Vunna

    1

kajakpaddlaren senast vann den dag 22 September 2019

kajakpaddlaren hade det mest gillade innehållet!

Anseende bland gemenskapen

3 Neutral

Om kajakpaddlaren

  • Placering
    Kadett

Senaste Profilbesöken

Blocket med senaste besökare är inaktiverat och visas inte för andra besökare.

  1. Fortsatte mitt sökande om vad som hände den 6 september 1977 och kontaktade flygmuseet Aeroseum på Säve med fråga om de hade dokumentation om olika räddningsuppdrag med helikopter från 2:a helikopterdivisionen. Men tyvärr har de inte någon, det finns sannolikt på Krigsarkivet. Men den som svarade skrev, att nu hade jag tur, för han själv hade varit 2:e pilot vid uppdraget och minns det mycket väl. Han har nu också berättat om räddningsoperationen på telefon för mig. Larm inkom att någon sett nödraketer utanför Onsala. Helikopterbesättningen om fyra man satt i beredskap och var i luften inom 5 minuter en en HKP 4, Vertol med anropssignal Y72. Min kontakt var då helt nyutbildad på helikoptertypen och det var hans första räddningsuppdrag. Strax efter start såg de också nödraketer. Det blåste ordentlig storm från sydväst men sikten var mycket god. På den tiden fanns inte ytbärgare som kunde vinschas ned från helikoptern, utan en lina med räddningssele vinschades ned. Denna blåste i stormen rakt bakåt och besättningen hade stora svårigheter att flyga så räddningsselen kunde nås av de nödställda, som stod uppe på styrhytten. Det tog 50 minuter innan alla fem var uppe i helikoptern. En av de nödställda var en ung pojke som var Prao på fartyget och han hade endast pyjamas på sig. Besättningen hade flytvästar på sig, men fick inte med sig några tillhörigheter. Kaptenen hade dock loggboken instoppad innanför sin skjorta. Efter räddningen, när de satt samlade på Säve sa han ”Aldrig mer sjön”. Helikopterpiloten som jag varit i kontakt med är idag pensionerad, har sedan varit med om 40-50 skarpa räddningsuppdrag, men detta var ett av de svåraste. I sitt vardagsrum har han ett foto taget dagen efter med helikoptern ovanför vraket. Någon eller några dagar senare bröts fartyget sönder. Förmodar att akterdelen ligger i vattnet invid klipporna. Kanske finns det dykare som dykt där och kan berätta? Fartyget hade kommit ur kurs och gått för långt österut när det gick på grund. De hade gått så hårt på att stenklipporna slagit stora hål på skrovet och stack upp inne i lastrummet. Västkustens Örlogsbas tilldelade senare alla i helikopterns besättning medalj för föredömlig räddningsinsats för denna räddning. Helikoptern Y72 finns idag utställd i Aeroseums samlingar på Säve. Tack alla för hjälp med rätt datum för förlisningen, som möjliggjort för mig att söka mer uppgifter.
  2. Beklagar att jag missade att årtalet var 1977, alltså artiklen publicerades 8 september 1977. Tack för förslaget om Säve, skall forska i vad som finns därifrån, har en del kontakter inom Svensk Flyghistoria.
  3. Hallandsposten har den 8 september en artikel på förstasidan med rubrik "Strömavbrott och sjöräddning i stormdrabbade Halland. Inledningsvis handlar den om strömavbrott, men på fortsättning sida 8 finns ett avsnitt om sjöräddning. Här ett klipp om det avsnittet. Tack för all hjälp Sven-Erik
  4. Ett STORTTack Ove-T. och alla för hjälpen. Skall så snart jag hinner forska i några dagstidningar om händelsen. Återkommer med det jag finner, men det kan ta någon vecka.
  5. Tack för engagemang. Patrik Lennartsson, professionell naturfotograf och författare till bl.a. boken Halländska öar, som kom ut 2005 har i boken ett uppslag om öarna och vraket. Jag har talat med honom och i den research han gjorde, så fick han fram att fartyget skulle ha gått på grund i en storm redan på 1960-talet, vilket han också skriver i boken. Han hade också talat med en pensionerad kustbevakare, som berättade, att när han kom ut till vraket morgonen efter, så hade kustborna redan varit där och plundrat medicinskåp mm. I boken finns några foton från 2001-2004 och man kan konstatera, som sigge_1 också visar, att tiden tagit hårt på det. Jag har också på nätet försökt finna något om förlisningen utan att lyckas finna något. Har även sökt i Hallandspostens digitala arkiv utan träff. Kan någon sjöräddningsstation ha någon liggare där det är noterat?
  6. Besökte igår Rönöarna och är intresserad att få veta mer om det vrak som ligger uppe på Yttre Rön. Enligt uppgift skall det vara ett danskt handelsfartyg med namnet Siwal, lastat med ståltackor som förliste i svår storm på 1960-talet. Vet någon mer exakt när det hände, hur gick det för besättningen osv.
×
×
  • Skapa nytt...