Gå till innehåll
onsdag 27 november 2024

Tristan_301

Medlemmar
  • Innehålls Antal

    67
  • Gick med

  • Besökte senast

  • Dagar Vunna

    1

Allt postat av Tristan_301

  1. Man får transportera 60 liter brandfarlig vätska, tex bensin eller diesel, utan att det krävs något speciellt. Så där är gränsen.
  2. I min förförra båt installerade jag Dometics septitank. Jag tyckte det var smidigt med de förinstallerade anslutningarna, samt den extra ventilen som öppnade sig vid behov när man sugtömmer. Tyckte att den kändes snäppet bättre i utförande än andra tankar jag valde mellan, jag var nöjd med den. Jag monterade pumpen för sjötömmning ovanför tanken, just för att det inte ska stå några fekalier kvar i slangen efter att man tömt tanken. Inte så mycket för luktens skull, mer för att man kanske behöver demontera slangen i framtiden och då är det trevligare om den åtminstone inte är fylld med fekalier. Använde det trycksatta färskvattnet till spolning, då min toalett saknade pump för spolvatten utan bara hade en ventil som öppnade när man spolade. Sika eller motsvarande på slanganslutningarna var inget jag använde, i mina öron låter det som överkurs. Med dubbla slangklämmor borde det vara tätt även för gaser tycker jag. Min installation fungerade bra och var luktfri de åren jag hade båten kvar.
  3. Jag tycker att det är en bra lösning med V-stöttor som du har ritat. Speciellt om du gör dem demonterbara och kompletterar med ställbara stöttor som du ritat in. Då kan man ta bort de skrymmande V-stöttorna ifall man behöver göra något arbete på botten.
  4. Efter att ha tagit upp något hundratal båtar som har mer eller mindre väl anpassade vagnar (hemgjorda som köpta) på båtklubben så tycker jag att det är tre saker som är viktiga på en vagn/kärra som används vid upptagning på ramp. 1. Styrning i fören, på min kärra har jag ett rör som sticker upp några decimeter ovanför däcket som jag binder båten vid. Det gör att båten blir centrerad på kärran i fören och att båten hamnar rätt i längdled på kärran. Dessutom så förhindrar det båten att glida av kärran när man drar upp den. 2. Alla stöd för botten som används vid upptagningen skall vara fasta. Om det är något som är justerbart och ledat så kan man vara säker på att något viker sig åt fel håll i samband med upptagningen. 3. Sidostöd längre akterut för att centrera båten på vagnen i akterkant. Även här har jag ett rör svetsat som sticker upp ovan däcket när båten flyter ovanpå kärran. Demonterbart för att inte vara i vägen när man polerar. Om vagnen/kärran är utformad på ovanstående vis så är det mycket enkelt att ta upp den vid en ramp. På vår båtklubb har vi brygga längs med rampen, så om en person är ombord för att fästa båten till kärran och en person står på bryggan och drar lätt i aktertampen så båten vilar mot sidostöttan så hamnar båten perfekt på kärran varje gång. På bilden syns hur jag fäster båten i fören. På din vagn krävs lite kreativitet för att få till något liknande, jag antar att fören sticker en bra bit framför själva vagnen.
  5. Sök på Youtube efter "Sailing SV Taipan", de seglar i medelhavet sedan några år och brukar redovisa sina månatliga kostnader.
  6. Jag har aldrig meckat med en sådan V6 som du har, men ryckte nyligen av en topp på min V8, där går topplocksskruvarna ner i vattenkanalen men inte genom avgaskanalen vad jag kan minnas. Gör dem det på V6'an eftersom det kan läcka avgaser ut i kylvätskan? Eller finns det någon annan anledning till att topplocksskruvarna var boven i dramat som jag missar?
  7. I mitt fall så har jag turen att ha ett motorrum med gott om plats för att mecka, så det var snart gjort att riva bort topp och insug. Däremot baxnar man över Volvo Pentas priser på reservdelar.. Insugspackning kostar 1800kr, inte billigt i alla fall.
  8. Har du gjort kompressionsprov på motorn? Jag tyckte också att det lät som att min motor spikade, ljudet kom vid belastning från ett par tusen varv och uppåt. Tystnade när man slog av, precis som spikningar brukar göra. Det visade sig att en toppackning hade gått sönder och att det läckte mellan två cylindrar. Bara en ide om vad som kan ge ett liknande ljud.
  9. När jag hade träbåt med rak axel och en oflexibel koppling så skruvade man isär vid upptagning, sen satte man ihop axelkopplingen efter att båten svällt ihop på våren och kollade linjeringen. Den stämde varje år, så även om trä är ett levande material så är det nog mer hur mycket motorkuddarna sjunker ihop som ger behov av att justera linjeringen.
  10. Jag har använt Biltemas gastub av typen du visar på bild till min lilla Weber i många år (många olika burkar) och det har fungerat utmärkt. Om inte Magma av någon outgrundlig anledning har sin egen gänga/infästning måste det vara något fel på den gastub du fått.
  11. Om drevet är ompackat förra året bör du kunna få jobbet gjort på nytt utan kostnad. Jag hade mitt drev inlämnat på renovering, hösten efter det så tyckte jag att oljan var lite väl grå. Lämnade tillbaka drevet till firman som gjort jobbet, de bytte tätningar vid propelleraxeln igen och mumlade något om att de måste haft en dålig dag när de satte ihop mitt drev första gången. Jag fick ny olja och nya anoder monterat som kompensation för att jag fick demontera drevet en gång till. Efter det var det tätt så länge jag hade båten kvar.
  12. Jag har en Axiom RV med Lighthouse 4 komma någonting. Liter per timme visar jag på plottern redan, men jag tänkte att den som vet farten och får den momentana förbrukningen från motorn skulle kunna göra uträkningen så att jag slipper huvudräkna varje gång jag ändrar farten (och därmed förbrukningen).
  13. Bytte ut den Garmin som satt i båten mot en Raymarine Axiom, är van vid den så jag gillar den bättre helt enkelt. Har en VP 5,7 GXI som är ansluten via en Foxmarine box till NMEA 2000 nätverket, får upp motordata i plottern inklusive bränsleflöde lite/timme. Men jag vill hellre visa liter/sjömil, men lyckas inte få till det. Någon annan som lyckats och kan peka mig i rätt riktning?
  14. Om motorn inte orkar varva ur så kan det vara värt att kolla så att du har någrlunda rätt stigning på propellern, så du inte står där i vår med en nyrenoverad motor som fortfarande inte orkar varva som den skall.
  15. Det är ingen MD4, eller som den heter på Mercedesspråk OM636. Avgaslimpan sitter på fel sida av toppen. Men jag går bet på vad det är för motor tyvärr.
  16. Jag tänker att de tar ännu mera plats inne i båten än koventionella fendrar gör, med tanke på att det måste finnas någon form av mekanik som matar ut dem och någon form av tryckluftssytem för att fylla på dem. Att slangen dubblerar även som upphängning ser jag inget stort problem med, man kan ju göra armerade slangar som tål mycket stryk. Nu vet jag inte vad du har för båt, men jag ser det mer som något för yachter än för en båt runt 26 fot som min är. På en yacht så får man ju en annan vinst då de gigantiska fendrar som krävs där är rätt tunga, skönt för besättningen att slippa släpa runt på dem.
  17. Misstänker att du har motorn i mitten på båten, typ under doghouse eller delvis åtminstone. Jag brukar inte åka med båten med kapellet uppe, om det inte råkar regna. Ett av skälen till det är att jag tycker att det blir tystare, en del av motorljudet verkar försvinna upp i luften istället för att stanna kvar under kapellet. Kanske bara placebo, har aldrig mätt ljudnivån om det verkligen är skillnad med kapellet upp eller nedfällt. Ett annat skäl är att det är krångligare att komma ur båten med kapellet uppe, fäller man ner det så är det mycket enklare/snabbare att ta sig upp på båten vilket man ofta behöver göra vid tilläggning. Bara ett par synpunkter (oombedda) förutom det rent estetiska, som kan vara värda att fundera på innan en eventuell ombyggnad. 🙂
  18. Redan förra sommaren skrev man om KBV's nya utrustning för att kontrollera/ta prover på diesel, men har inte läst någonstans om någon som blivit kontrollerad. Förhoppningsvis så har de viktigare arbetsuppgifter än att kontrollera färgen på dieseln i fritidsbåtars tankar.
  19. Ett större bibliotek kan också vara ett alternativ. På stadsbiblioteket i Eskilstuna (där jag bor) har de hela årgångar av äldre tidningar man kan låna, det har jag gjort några gånger när jag varit intresserad av ett gammalt båttest.
  20. Hur kan man bli skadad av fred? I min värld är fred normaltillståndet och krig något man ska helt undvika, jag menar vad för ett krig för gott med sig?
  21. Så länge det är massivt trä så är receptet att skrapa/slipa bort gammal lack för att börja om med ny ytbehandling. Det finns inte så många genvägar att ta om man vill få ett bra resultat, att bara lokalt bättra brukar sällan ge ett resultat man är riktigt nöjd med. Din durk ser ut att vara plywood, i princip gäller samma sak där men man får vara försiktig så att man inte slipar igenom yttersta skiktet av trä. Vad gäller ytbehandlingen så vill jag slå ett slag för International Woodskin. Ger en sidenmatt yta och är betydligt mindre jobb att lägga på, då det inte kräver några mellanslipningar och det krävs färre lager än fernissa. Min erfarenhet är att fernissa sällan sitter länge på teak, antar att det beror på att det är ett så fett träslag. Jag lade på Woodskin på min badbrygga och durk i båten för ett par år sedan och är nöjd med hur det håller.
  22. Om jollen är byggd i plywood så är det inte själva plywooden som behöver åtgärdas, såvida den inte är rutten. Plywood är genom att det är tunna träskikt som är ihoplimmade helt dött och sväller/krymper inte med fuktighet. En frisk båt byggd i plywood ska inte läcka en droppe när man sjösätter den på våren. Så, dina läckage sitter antagligen i skarvarna mellan plywoodskivorna. Svårt att se hur de är utförda på dina bilder, men jag tänker att det kanske inte är mer jobb att se över/limma om dem än att plasta jollen. Säkert billigare i alla fall, plast/epoxi är inte gratis även om det inte går åt några stora mängder till din lilla båt.
  23. Är de felfria så är de lättsålda på Blocket, om du inte vill ha en uppsättning med dig i reserv i båten.
  24. Jag köpte också Solas och fick samma problem med trimfenan som du fick, en bågfil löste problemet för min del. Jag har inte saknat den. Vad jag däremot skulle fundera på är om man verkligen skall åka med olika propellrar på de SB resp BB drev, det funkar säkert utmärkt. Men det är garanterat skillnad på den verkliga stigningen, du får väl experimentera med att köra en motor i taget på ett givet varvtal och se om du märker någon fartskillnad.
  25. Vad står det på etiketten, det är inte så bra att volymen står där?
×
×
  • Skapa nytt...