-
Innehålls Antal
50 -
Gick med
-
Besökte senast
Innehållstyp
Nyheter
Kustkort
Forum
Bloggar
Galleri
Butiken
Köp&Sälj
Allt postat av Guding
-
Tog nåt jag hade hemma. Det blev PTFE-smörjmedel från Biltema. https://www.biltema.se/bilvard/smorjmedel/fetter/smorjmedel-med-ptfe-400-ml-2000044476
-
Fick tag i en wiresmörjare hos Forsellmotor.se. Funkade inte helt som täntk eftersom wirarna på min Suzukimotor har en slags "förlängningsrör" som inte är täta mot wirehöljet. Det löstes dock genom att sätta buntband på befintliga gummitätningar för att få dem att täta ordentligt. Själva wiresmörjaren tätade väldigt bra mot förlängningsröret. Gaswiren funkade klockrent och jag fick igenom smörjmedel så det rann ut uppe vid gasreglaget. Växelwiren var lite svårare att få tät men jag fick nog i en hel del smörja i wiren där med. Upplever det som att gasreglaget fungerar betydligt smidigare efter smörjning.
- 5 svar
-
- 1
-
Har tidigare använt wiresmörjare av den typ som säljs på t.ex. Biltema men de funkar inte på gas/växelwirarna till utombordare. Hittade den här videon där man använder en annan typ av wiresmörjare som verkar funka: Motion Pro V3. Är det någon som provat den och kan komma med ett omdöme? Video: https://www.youtube.com/watch?v=IoXD8OZeJig Kan köpas t.ex här: https://www.forsellmotor.se/nyinkomna-produkter/motion-pro-cable-luber-v3
-
På Suzuki så visar den med utslag på varvräknaren och en lampa hur många timmar motorn gått när man slår på tändningen. Finns det ingen liknande funktion på Mercury?
-
Har programmerat upp några handhållna Kina-apparater som jaktradio och passade på att lägga in alla marina VHF kanaler (några är samma för jakt och marin). Använde då dator för programmeringen. Lämplig kabel och gratisprogramvaran Chirp så löser du det. Duplexkanalerna programmeras med grundfrekvens och offset på de apparaterna (Baufeng) Här finns mer info om din apparat: http://www.popular-hifi.com/shack/qyt_kt7900d/index.html#bj218 Men som nån redan skrivit så är inte de här apparaterna godkända så om jag minns rätt måste man ha amatörradiocertifikat för att använda dem om man ska göra rätt. Skickar med en CSV fil (kommaseparerad) som du kan kika i hur jag la in kanalerna. Baufeng jakt och marinkanaler.csv
-
Määtarna fungerar med helt olika principer. Loggen är ju en trycklogg, medan varvräknaren får sin signal från motorns ECU. Vill man vara noggrann kan man ju koppla upp datorn mot motorns diagnostikuttag och få ett tämligen exakt varvtal, men jag har inte dragit fram någon kabel från motorn så det blir lite halvpyssligt att göra det under gång. Klart bättre än tidigare i allafall så man kanske ska nöja sig såhär.
-
Finns en produkt som heter Pissoff i djuraffärerna. Den här har jag annars använt med framgång på kläder som fått mögel/källarlukt: https://www.clasohlson.com/se/Luktborttagare-Yocoair/p/34-259
- 10 svar
-
- 1
-
Kolla den här så kan du själv ganska enkelt mäta stigningen på den rostfria propellern: https://sites.google.com/site/thepropellerhub/simple-pitch-measuring
-
Då var båten i sjön för säsongen och en ny 3x14x21 propeller monterad enligt rekommendation från Propellertrim. Det är också originalpropellern för motorn. Maxfarten ökade från 33 till 35 knop och maxvarvtalet sjönk från 5800 RPM till 5600 RPM, med två personer i båten, samma som när jag mätte tidigare. Slip i maxfart är nu 7%. Mätte tyvärr inte i marchfart. Det får bli nästa gång. Fortfarande något över rekommenderat maxvarv som är 4500-5500 RPM, men frågan är om man inte ska nöja sig där ändå? Jag tänker att med 6 personer i båten kommer varvet att gå ner lite. Eller vinner man på att gå upp ett snäpp i stigning?
-
Har en likadan som jaktradio. Funkar utmärkt. Jag bor bredvid en farled där det är mycket trafik med större fartyg och ibland slår jag på kanal 16 på kvällarna för att se om det händer något.
-
Biltema, Clas Ohlson och Kjell & co har alla en produkt som kallas etikettborttagare / Label off. Jag har alltid en burk hemma. Funkar fantastiskt bra till att ta bort limklet från tejp och dekaler.
-
Ditt resonemang stämmer med att jag får 32% slip i marchfart och 22% slip i fullfart.
-
Det är en Suzukimotor vi pratar om här, och varvräknarsignalen (som går till ett Suzuki originalinstrument) kommer från ECUn, och ECUn i sin tur räknar pulser från vevaxelgivaren, inte frekvens på generatorn. Det framgår också av bild i mitt första inlägg att jag mätt hastigheten med GPS. Det är naturligtvis möjligt att varvräknaren visar fel. Jag har diagnostikutrustning så jag kan koppla upp dator mot motorn och få ut exakt varvtal från ECUn, men nu är båten undanställd för vinterförvaring så det få jag kontrollera nästa säsong. Vad jag kan läsa mig till så ligger slip normalt mellan 10-30%. Räknar man på 4200 RPM så får man som du säger idealt 31 knop, och med uppmätt hastighet av 21 knop så blir det ca 32% slip. Det låter rimligt i mina öron att man får ett rätt högt slip om man valt att gå ned till 13" propeller på en motor som är designad för 14". Bladytan måste minska en hel del.
-
Tack för tips! Båten är redan på vinterförvaring, men jag behöver lång mental startsträcka för såna här saker så det passar bra!
-
Då börjar dimmorna klarna lite. Jobbade lite med märkningen på propellern igår och konstaterar att det står 13x23-K, och inte 28 som jag läst det som tidigare. Gjorde även en snabb mätning enligt länken tidigare och det stämde bra med 23" stigning. Att diametern är 13" framgår av bilden nedan. Då kan man undra varför någon har valt att montera en 13" propeller på en motor som är byggd för 14"? Kanske är det så att man läst fel någonstans. DF90 2001-2008 är en 2.0 litersmotor med rekommenderad propeller 14x21, medan DF90A 2009- är en 1.5 litersmotor med rekommenderad propeller 13x23. Kanske har någon läst en rekommendation för DF90A och köpt en sån propeller, fast det här är en DF90 motor. Jag tror det börjar luta åt att införskaffa en ny 14" propeller från någon firma med bytesrätt så jag kan testa ut rätt stigning för min båt. Synpunkter kring det här med diameter mottages gärna! Som jag har förstått det så är motorn/växelhuset konstruerade för en viss diameter på propeller och den ska man hålla sig till. Vill man ändra något så gör man det med stigningen.
-
Det här var ju strålande enkelt! https://sites.google.com/site/thepropellerhub/simple-pitch-measuring Här ska mätas!
-
Tackar för engagemanget! Utväxlingen är 2.59 på denna motor. Räknade just lite själv och kommer fram till 39% slip vilket inte verkar rimligt. Om det är originalpropellern med 21" stigning så stämmer det bättre, då blir det 15% slip i fullfart. Propellern är märkt 13x28, men jag ska kontrollmäta den. Diametern är inga konstigheter, men det kan bli knepigt att mäta stigningen, men kanske går om jag sätter upp den i en svarv och måttar lite. Återkommer i ärendet!
-
Tack för länken ska kolla den tråden! Nej jag får inget larm från motorn. Övervarningsskyddet kickar in vid 6500 RPM på denna motor. Bild ur verkstadshandboken:
-
Ohoj seglarvänner! Nu är första säsongen med vår nya båt över och jag funderar lite kring förändringar/förbättringar inför nästa säsong. En sådan fundering rör propellervalet på båten. Nuvarande läge: Ideal 525CS styrpulpetbåt ca 500kg. Suzuki DF90 -08 fyrtaktsmotor ca 190kg. 43 liter bränsletank. Sedvanlig utrusting som tampar, dragg och extra bensin, kanske 60 kg totalt. Oftast två personer i båten. Toppfart lastad enligt ovan ca 33 knop @ 5800 RPM. Rekommenderat maxvarv 4500-5500 RPM från verkstadshandboken. Marchfart ca 21knop @ 4200 RPM, lagom fart med stabil planing Nuvarande propeller 3 blad 13"x28" (original propeller för motorn 3 blad 14"x21") Fråga: Varför har tidigare ägare valt att gå ned till 13" propeller? Önskat läge: Tycker jag ligger lite högt på maxvarvet. Är inte ute efter toppfart utan vill ha stabil gång i marchfart med hyfsad bränsleekonomi, men vill fortfarande kunna köra båten med sex personer i utan problem. Skulle kunna tänka mig att gå upp i stigning, men 13" propellrar finns väl knappast i högre stigning än 28" ? Det finns tumregler typ som att 1" ökad stigning ger minus 200 RPM, men har inte hittat motsvarande för diameter? Var ska jag lägga mig om jag väjer en 14" propeller istället? Om jag väljer en 4-bladig propeller, vad ger det för fördelar/nackdelar? Är det inte aktuellt för en 90 hp motor? Ös på med tankar och förslag!
-
Servade motorn i helgen (Suzuki DF90 -08): oljor, filter, bränslefilter, tändstift. Ny motor för mig och jag har inte servicehistoriken så lika bra att ta rubbet. Tänkte jag skulle kolla offeranoderna i toppen. Ganska smart konstruktion. Locket sitter med två M6 skruvar, men när man tagit ur dem kan man gänga i två M7x1 skruvar för att trycka ut locket. Gäller att man har såna bara, jag hade liggande eftersom de används då man byter kamrem på Alfa Romeos 20TS motor. Hornbach har M7x1 eller så kan man vända sig till närmsta Volvohandlare och köpa reservdelsnummer VO 982781 "Flänsskruv". Offeranoderna hade nog aldrig blivit rengjorda sen motorn var ny så det var på tiden. Den nedre var rätt dålig så jag byter nog båda till våren. Har du inte kollat till anoderna på din motor så rekommenderar jag att du gör det. Två M7x1 som "avdragare" Mycket oxid Oxid även på anoden Anoden rengjord.
- 1 svar
-
- 1
-
Så där! Då var man igång med det! Fick tag i Suzukis program av en tidigare version, köpte kontaktstycken på Aliexpress och grävde fram ett KKL interface jag hade liggande. Funkar kanon! Det går även att exportera data i CSV form så man kan ta in det i ett kalkylark om man vill det. Har inte utforska loggningen så mycket än. Det får bli nästa säsong. Funderar på att dra fram en kabel till pulpeten så blir det lite enklare att kolla under gång.
- 2 svar
-
- 1
-
Lite off-topic men anknyter till ursprungsämnet: Jag har vid flera tillfällen konstaterat att billiga 12V --> 5V adaptrar för laddning av mobiltelefoner i cig-uttag stör ut radiomottagning i bil. Kan ju vara nåt att tänka på om man felsöker dålig radiomottagning.
- 96 svar
-
- 1
-
Anekdot: Svärfars tyckte generatorn segelbåten laddade dåligt och tog in någon "båt-el-expert" som rådde honom att köpa en större generator. Saken var den att generatorn hade skiljedioder från en tidigare installation med en spänningsavkännande laddregulator som hade brunnit och ersatts av en standardregulator, och en manuell omkopplare mellan start- och förbrukarbatteri. Skiljedioderna tog ca 0,7V av laddspänningen, men eftersom laddströmen i batterier inte är linjär mot spänningen så är en kvalificerad gissning att han fick ungefär halva laddströmmen, mot om han hade tagit bort skiljedioderna. Laddströmmen var iallfall inte i närheten av generatorns kapacitet, det mätte jag med tångamperemeter. Jag lyckades aldrig övertyga honom om att det var dioderna som var boven, eftersom han inte var så elkunnig själv och hade ju pratat med en "expert". Om jag minns rätt så byttes generatorn till en större av "experten", men han flyttade också över dioderna så det bliv inte ett dugg bättre. Slut anekdot. Det är ju lite klent med information i ursprungsinlägget, men är det en nyköpt båt där man inte vet status så skulle ju skiljedioder kunna vara en anledning till att man får en spänning någonstans i den härad som TS skriver.
-
Material är en sak. Kvalitet något annat. Biltemas slang höll inte en säsong på min motorcykel. Därav frågan.
-
Lånar tråden lite. Jag behöver byta bränsleslangar från fasta tanken i min båt. Har tidigare dåliga erfarenheter av billiga slangar i bilar. Vilka fabrikat på slang håller hög kvalitet? Vill inte sätta dit något skit.