Utöver det uppenbara, dvs att ta ned segel och koppla ur all viktigt elektronik kan man faktiskt lära sig att läsa av himlen långt innan det dyker upp en vägg med spöregn, åska och hårda vindbyar.
Åska uppstår oftast på eftermiddagen under sommarhalvåret runt femtiden efter tillräckligt med konvektion över land. (Kommer det in en kallfront en varm sommardag så kan man räkna med att det kommer spöregn och eventuellt åska.).
Ser man såna här moln https://www.metoffice.gov.uk/binaries/content/gallery/metofficegovuk/hero-images/weather/cloud/castellanus-cloud.jpg (som kallas för "Castellanus" eftersom de liknar torn på gamla medeltida fort) vid lunchtid så kan man räkna med att de växer till sig till cumulonimbusmoln (syns också på samma bild fast mycket större längst bak). Detta ger några timmars förvarning så att man kan planera att hamna i skydd i någon naturhamn eller liknande.
En annan viktigt sak är att de kraftigaste urladdningarna inte sker direkt under "städet" som bildas av ett stort cb moln men istället under den överhängade platån (som ligger på cirka 12km höjd, syns bra på den här bilden https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/3/3a/A_Classic_Anvil_Cloud_Over_Europe.jpg Så även fast själva "väggen" med spöregn passerat så är faran garanterat inte över, detta brukar överraska folk som sedan tolkar det som om "att blixten kom från ingenstans/klar himmel". CB moln brukar luta åt det hållet det blåser vilket också kan hjälpa en lite med planering om man hamnar i vägen.