Gå till innehåll
söndag 13 april 2025

ABC

Medlemmar
  • Innehålls Antal

    858
  • Gick med

  • Besökte senast

  • Dagar Vunna

    5

ABC senast vann den dag 20 Augusti 2022

ABC hade det mest gillade innehållet!

Anseende bland gemenskapen

487 Expert

1 följare

Om ABC

  • Placering
    Konteramiral

Senaste Profilbesöken

3 312 profilvisningar
  1. Samma pris, 399 kronor på Bauhaus. För Micron Superior 2,5 liter tar Bauhaus 1195 kronor och Hjertmans 1489 kronor på sin "rea". Ordinarie pris sägs vara 1665 kronor 🙄
  2. Om den bara är 1,5 år gammal hade jag krävt en ny av dom på garantin. Oavsett om jag hade använt den eller inte. Om inte du bara haft otur utan kvalitén verkligen är så usel och tillräckligt många kräver nya, så tvingas dom förhoppningsvis till att satsa på bättre kvalitet för framtida kunder.
  3. Tycker att du ska ta bort dom svarta pilarna på minusledningarna. Om det är strömmen som avses så går den från plus till minus, men som du ritat går den till både plus och minus. Blir lite förvirrande och ser även lite oproffsigt ut.
  4. Att hävda att allemansrätten gäller på kajer inne i stan är nog lika framgångsrikt som att hävda att allemansrätten skulle gälla på Stockholms stads bilparkeringar...
  5. Med en sådan har du kombinerad terminering och droppkabelanslutning. Det fungerar.
  6. Alla NMEA-2k nätverk måste ha två och endast två termineringar. Dom belastar nätverket så att signalnivåerna blir korrekta och förhindrar reflektioner från nätverkets ändar. Har du en oanvänd T-koppling så kan du lämna den så, du får inte sätta dit en tredje terminator. I din andra figur så saknas termineringar och det är inte ok. Du får inte placera instrument där utan då måste du använda dig av T-kopplingar. Sätter du instrument där har du ju inga termineringar alls. Slutligen, Actisense har en specialkabel där man slipper bygga nätet själv. Dock för max fyra enheter. Och om det verkligen blir billigare än att sätta ihop nätverket själv får du fundera på. 1.380 kronor låter väldigt mycket för ett litet nätverk. Och om du längre fram kommer på att du behöver fler än fyra enheter så får du ta bort den kabeln och börja om med att bygga ett eget nätverk. Edit: såg att Lintott var snabbare
  7. Det är likt det dom flesta av oss har. Men gå hellre på en (eller fler) Orion XS än på TR. XS har visserligen lite problem med störningar på VHF (se separat tråd om detta), men den har *mycket* mindre förlusteffekt, dvs blir inte glödhet, och man kan konfigurera laddströmmen efter vad generatorn klarar.
  8. Det kan väl vara så att den strömmen solpanelerna kan lämna nu under midvintern inte räcker till för att ladda batterierna fullt? Vad har du för batterier? Vad säger laddaren om ström och spänning från solcell resp. spänning på batterierna?
  9. Jag tror snarare att vägen framåt skulle vara att det fanns små, batteridrivna, vattentäta AIS-sändare som kanotister och andra små flytetyg kunde ha. Då skulle nog många skaffa en av ren självbevarelsedrift. Man skulle inte ens behöva registrera dom, utan dom skulle kunna ha ett standardiserat, gemensamt MMSI-nummer som betyder just kanot eller liknande, och för att spara batteri behöver dom inte heller ha speciellt lång räckvidd, kanske bara någon M eller så. Den skulle till och med kunna ha ett MOB-alarm om kanotisten skulle hamna i sjönöd. Kanotuthyrningar skulle till och med kunna låna ut sådana när man hyr kanot.
  10. Men jämför inte med Biltemas startkablar. Enligt @sajjen är detta aluminiumkabel som är kopparpläterad. Jämför priset på vanlig kopparkabel med förtennad kopparkabel. Många av oss har vanlig kopparkabel i båten och visst fungerar det. Den ärgar väl med tiden men om det är om 5 år eller 15 eller 25 får man väl se...
  11. Jag har testat med ferriter och det verkar fungera. Har dock inte använt radion på gränsen till dess räckvidd med motor på (har segelbåt). Såg att en butik i Nederländerna till och med varnar för detta: Do NOT use on ships with a VHF radio, the EMC emissions of this device are close to the allowed limit and prevent channel 16 from working properly! Victron har fem års begränsad garanti vilket man åtminstone kan försöka använda sig av om dom skulle komma ut med en förbättrad version om det nu skulle visa sig att ferriterna inte löser problemet helt.
  12. Tänk på att Skyllermarks levebröd är att sälja kopparkabel.
  13. Priset på startkitet 19,340 kronor, är absurt. Köper du batterierna löst hos dom kostar dom 4,295 kr styck och en Orion 12/30 (som du antagligen inte vill ha) 3,400 kronor, alltså totalt 11,990 kronor. Lägger du på 1800 kronor så får du en Orion XS 50A i stället. Och ändrar dom på priset på batterierna till 8000 kronor styck som dom hävdar att dom borde kosta, så hade åtminstone jag valt ett annat batteri eller gått till en annan butik. Dom batterierna är inte speciella på något sätt.
  14. Du kommer ju inte att kunna justera laddspänningen på ett bra sätt med en omvandlare, den är ju satt på 24V vilket ju vore samma som att ladda ditt nuvarande litiumbatteri med bara 12,0 Volt. Blir inte så mycket med den laddningen alltså. Har du otur (beror på design) så kommer omvandlaren att gå sönder när den får högre spänning på utgången än vad den själv ger. Förutom detta så vill ju laddaren även kunna mäta spänningen över batteriet. Det går ju inte eftersom den bara ser spänningen till omvandlaren och inte hur det ser ut på andra sidan.
  15. Du kan räkna på spänningsfallet t.ex i spänningsfallskalkylatorn. Men för att sammanfatta så räcker det bra med 4mm2 eller till och med mindre. Räknar du med att i medeltal få ut halva effekten (60W/18V till regulatorn) så får du för 10 meter 4mm2 kabel ett spänningsfall på 0.3 Volt vilket betyder en förlusteffekt på 0.3V * 3.3A = 1 Watt. Kvar 59W till din regulator. En 6mm2 kabel skulle ge 0.2V spänningsfall besparingen blir minimal men en tråkigare kabel att hantera.
×
×
  • Skapa nytt...