Jocoi
Medlemmar-
Innehålls Antal
20 -
Gick med
-
Besökte senast
Innehållstyp
Nyheter
Kustkort
Forum
Bloggar
Galleri
Butiken
Köp&Sälj
Allt postat av Jocoi
-
Minor är finfina...har själv en 750. Hade också föreslagit det om det inte fanns ett krav på 25knop och 1l/nm.
-
Jag hade nog valt en TG i ditt fall. Rätt skönt att ha en hytt ändå om det blir väderomslag eller när man går över en stökig fjärd. Om du väljer TG 7200 så finns det gott om plats för torrstuv o även sittplatser för alla inombords.
-
Du har i stort rätt....däremot är alla båtar deplacerande men vissa är gjorda för att gå i deplacementfart (snipor och andra långsamtgående båtar) dvs med hela undervattenskrovet under ytan, i motsats till planande....och halvplanande är någonstans mitt i mellan. Rospiggen 28 och Caravelle 33 är också snipor, dvs spetsgattad akter. Det här med att snipor skulle vara obekväma i hög sjö håller jag inte alls med om. Det beror alldeles på vad man tycker är obekvämt, snipans stora rullningsamplituder med låga accelerationer, eller den planande båtens stampning med höga accelerationer. Jag föredrar (och grejerna som sitter fast i båten) snipans lugna rullande....Men är man obekväm med stora rullningsutslag så kan en snipa upplevas osäker/läskig i sidsjö. Enda anledningen att jag valt en halvplanande båt är att jag ibland vill ta mig fram lite snabbare än 7-8knop.
- 48 svar
-
- 1
-
Tycker nog att det finns många motorbåtar som ska klara detta...visst kan det vara stökig sjö därute, men jag skulle dock inte ha några problem att ta t.ex en Swemax 690 (har dock aldrig åkt en sån) om jag litade på motorn och att allt satt fast ordentligt. Oavsett vilken båt du har, ska man ju alltid ta hänsyn till vädret....det är inte god sjömanskap att ge sig ut i ytterskärgården om man vet att det ska blåsa kuling eller mer med en båt i denna storlek. Jag brukar sällan oroa mig för att båten är tillräckligt sjöduglig när jag är ute i stökigt väder, utan snarare att motorn ska lägga av (segelbåt/motorseglare en fördel) eller att man inte ska hitta en trygg natthamn. Däremot skulle jag inte välja en segelbåt/motorseglare på grund av det. Blir rätt opraktiskt med en köl som sticker ca 1,5m också i den grynniga skärgården. Halvplanande alt. snipa och rak axel skulle jag välja. Finns ju inget som hindrar dig att åka i deplacementfart med god bränsleekonomi heller med en halvplanande, de gånger du inte har bråttom eller det blåser i....
- 48 svar
-
- 1
-
Rospiggen 28 klarar alla uppställda krav, utom marschfart.
- 48 svar
-
- 1
-
När jag tittade efter en sjöduglig fiske/familjebåt så föll valet på en minor 750 (minor 770 likadan men är något längre), med en tamd31p diesel, värmare, bogprop m.m. Marsch 17-18knop, max 23 knop. Många som kör yrkesmässigt har Minor som taxibåt, fiskebåt m.m. Vanlig skärgårdspendlare om man bor lite längre ut i ytterskärgården också. Dock svår att få in i din budget (kolla på minor 700 eller 800 isåfall), drar dryga litern distansen och man sover inte bekvämt med 4 pers men det går.
- 48 svar
-
- 1
-
Nu syftade jag inte specifikt på ditt fall utan mer generellt. Det finns ju en hel del 80-tals utombordare som fortfarande är i drift och min erfarenhet är att de allra flesta gör minimalt med service (byter växelhusolja och eventuellt stift ibland) och ändå är merparten av felen bränslerelaterade (skulle man bara köra lite med alkylatbensin innan upptagning tror jag att de felen skulle minska drastiskt). Tror fortfarande inte att en modern direktinsprutad motor skulle överleva 40 år med samma omilda behandling.
-
Man kan ju inte skylla på förgasaren för att man har skit i bränslet...däremot ställer vi orimliga krav på våra ibland 40-åriga motorer där det enda underhållet som vanligtvis görs är att byta växelhusolja. Gammal bensin står kvar i förgasaren varje år, sen blir man förvånad över att den blir igensatt. Skulle säga att de gamla förgasarmotorerna är mer driftsäkra än motsvarande moderna direktinsprutade. Hur tror du en direktinsprutad motor skulle funka efter 40 år utan service? Prova t.ex att meka med en direktinsprutad motor själv. Däremot är ju 4-takt och direktinsprutade 2-taktare överlägsna ur miljösynpunkt, men att 2-takts förgasarmotorer skulle vara en dålig konstruktion köper jag inte. De allra flesta av den sorten lever ju fortfarande och de flesta byts ut av andra skäl (bränsleekonomi/miljö).
- 6 svar
-
- 1
-
Svårt att säga, men förmodligen inga jätteskillnader i liter/nm... Vet ju inte hur ansträngd ekonomi du har, men välj ett varvtal där båten går lätt och bekvämt i rådande förhållanden och med lite marginal till maxvarv. Om du har otur innebär det att båten drar ett par liter extra (totalt), men du bör ju ändå tanka så du har lite marginal.
-
Gällande det blöta stiftet (hör antagligen inte ihop med den läckande förgasaren, men kan absolut hänga ihop med den dåliga gången...), har du ordentlig gnista till det stiftet (jämför med andra cylindern)? Antar att du bytt stift? Prova först att byta plats på stiften för att se om det har med stiftet att göra, blir det ändå blött så skulle jag byta tändkabeln.
-
Det ska inte rinna ut om flottören sluter tätt som den ska. Har du testat så att flottörnålen verkligen sluter tätt? Om du har plockat ut förgasaren brukar det gå att blåsa i i bränsleslangsanslutningen till förgasaren samtidigt som du lyfter flottören, då ska det bli tätt. Har du bytt/kontrollerat packningen till flottörhuset?
-
Kan inte svara på frågan rörande aktuella sladdar....men prio 1 måste ju vara att få igång motorn och med samma kabeldragning har den ju funkat tidigare. Vad jag förstår så får du ju startmotorn att gå och jag antar att du har gnista på stiften? Vad får dig att tro att motorn blir sur, blöta stift? Torka rent rent stiften och starta med startgas i cylindrarna, tänder den då men lägger av så får du ju antagligen inte fram bränsle. Ta loss förgasaren och rengör grundligt, blås ur alla kanaler m.m.
-
Tåliga polykarbonatrutor som inte gulnar https://www.stocksundet.se/category/polykarbonatskivor Om den också ska vara reptålig kan du lyxa till det med Lexan Margard https://www.stocksundet.se/category/lexan-margard-saphir-makrolon-ar
-
Oförbränt bränsle i avgaserna har alltid gamla 2-takts förgasarmotorer...så mycket som 20-30% av den totala förbrukningen. Så det lilla spill av bränsle som ditt haveri lett till är bara en bråkdel av vad en frisk gammal 2-taktare spyr ut under sin livstid. Men som sagt, byt bränsleslang, skulle inte det lösa problemet, plocka ner förgasaren.
- 73 svar
-
- 1
-
Om du inte har några läckage mellan tank och förgasare, så börja med att kolla så inte flottören i förgasaren har hängt sig....då flödar förgasaren.
-
Det var en sån frånskiljare jag syftade på i tillägg till relät, men du hann före...
-
Ok, det var så jag hade tänkt att tillämpa det...Den enda farhågan jag hade då var att jag får 2 parallellkopplade batterier med väldigt olika status (på sikt urladdning av det fulla batteriet till det tomma), men det borde såklart inte hända under det korta startförloppet.... Dvs att jag ligger kvar i läge 1+2 och sen inte har någon kräm kvar att starta med? Får väl fundera ut nån lösning för att inte glömma att slå över till enbart förbrukningsbatteriet, så får jag kanske installera ett skiljerelä till nästa säsong. Skulle dock ändå vilja ha en huvudströmbrytare utöver detta som från avskiljer relät manuellt helt och hållet när båten ligger länge.
-
Hej! Har en huvudströmbrytare liknande denna i min Minor 750. https://www.watski.se/Batterifranskiljare-11bXS?utm_source=kelkoose&utm_medium=cpc&utm_campaign=kelkooclick&utm_term=Batterifrånskiljare+140mm Jag kan således välja mellan batteri 1, 2 eller 1+2. Jag är dock osäker på om jag kan växla mellan lägena under gång... (för ovanstående produkt ska ju det vara möjligt, men vågar inte chansa med min). Förstår isåfall inte hur det ska funka i praktiken. Jag vill ju såklart bara använda förbrukningsbatteriet (2) när jag ligger still och sen starta med ett fulladdat startbatteri (1), men sen vill jag ju ladda båda så då måste jag ju antingen slå över till 1+2 under drift (om det är riskfritt) alternativt slå av motorn efter ett tag och slå om till 1+2 och starta från båda. Om jag startar från 1+2 från början (dvs med ett fullt batteri och ett halvtomt parallellt), finns det någon risk för urladdning från det fulla till det halvtomma även fast det bara är under ett kort ögonblick vid start? I teorin borde ett fullt och ett halvfullt batteri i läge 1+2 (säg 80Ah + 40Ah) ge mer startström än bara ett fullt, eller? Tack på förhand! Mvh //Johan
-
tror jag har kommit på vad det är....kylvattenslingan till gångvärmen. Ventilerna bör alltså stå öppna för att få någon värme till systemet.
-
Hej! I samband med byte av impeller så råkade jag komma åt 2 blåa kranar som sitter på termostathuset på min tamd31p. Då jag blev osäker på i vilket läge dessa skulle stå (öppen eller stängd) så försökte jag ta reda på vad de har för funktion men kan inte hitta det. Kan någon hjälpa mig att identifiera detta? Har sökt med i verkstadshandböcker, manualer m.m men kan inte hitta det någonstans. http://forumbilder.se/I5CMK/f5bafc7b-3c30-4f7b-b25c-f9a1ae868848