heimlaga
Medlemmar-
Innehålls Antal
325 -
Gick med
-
Besökte senast
-
Dagar Vunna
4
Innehållstyp
Nyheter
Kustkort
Forum
Bloggar
Galleri
Butiken
Köp&Sälj
Allt postat av heimlaga
-
I så fall borde hon med bilen och han med båten enkelt ha kunnat bevisa genom vittnen att de normalt använder egendomen själva. Jag skulle inte ha något problem att få fram 30 sinsemellan oberoende vittnen på vilken bil och vilken båt och vilken traktor och vilken traktorkärra jag äger och använder.
-
Normalt vänder tillverkarna stefapackningarna bakpå naven med läppen inåt så de skall hålla kvar fettet i navet. När man vänder läppen utåt håller den vatten och skit ute ur navet i alla fall någotsånär. Har man då en fastskruvad eller fastspänd navkopp på utsidan med smörjnippa i kan man pressa in fett där och så pressas det yttersta fetter ut under läppen på stefapackningen. Fördelen är att när det är för mycket fett i navet pressar överskottet ut när man kör. Nackdelen är att man måste smörja regelbundet eftersom navet hela tiden förlorar litet fett. Problemet är hur du skall klara av bromsarna....... här i trakten har de flesta inga bromsar på båtkärrorna eftersom det normala är att sjösätta med traktor. Att få överskottsfett och saltvatten i bromstrumman är inte så bra för bromseffekten.
- 14 svar
-
- 2
-
Där har du en poäng. Det finns en del sådana masonitfasader från 40-50-talet som hänger kvar än i dag även om de nu är vid slutet på sin tekniska livslängd. Sedan finns det faktiskt olika slags Masonit så som Hybro säger. Det finns eller åtminstone fanns sådan som var oljehärdad på båda sidorna och den lär vara betydligt hållbarare. Kanske masonitdäck är en riktigt bra ide om man kan få tag på en bättre kvalitet.
-
Det är inget problem att sjösätta en mindre snipa på ramp. Så gör nästan alla här i trakten. Så gjorde jag med min 22 fots träsnipa när jag hade denDet gäller bara att ha ett tillräckligt kraftigt dragfordon. De flesta använder någon gammal traktor. Och förståss en ramp med vettigt vattendjup för aktern sjunker ju lågt då man drar upp fören på kärran. En sak att tänka på är att du måste backa ut så långt det någonsin går. Naven skall vara precis ovanför vattenytan. Vissa djupa tunga snipor går inte att få på kärran om man inte backar ned naven under vattenytan. Då gäller det att ha smörjnippor utanpå naven och bakframvända stefapackningar bakpå naven så man får pressa dem fulla med smörjfett före man backar ut och så pressa in ännu mer så vattnet pressas ut när du är uppe igen.
- 14 svar
-
- 1
-
Sånt där förekommer ju hela tiden. Man har fört ett lass stockar till sågen och far hem med traktorn och hämtar nästa kärra medan den första står kvar vid sågen. Man har egendom i hyrt utrymme. I mitt fall en kipphyvel inhyrd i tröskhuset vid en ödegård i byn och hela snickeriet med all utrustning i en hyrd lokal. Eller traktorn parkerad på andras mark över natten medan ett arbete pågår. Gör ni inte sådant i Sverige? Det låter ju för jävligt om det inte duger att bevisa sitt ägande med kvitton och vittnen.
- 38 svar
-
- 1
-
Till saken hör att jag brukar reparera träbåtar som bisyssla men jag vill inte riktigt kalla mig båtbyggare för jag har aldrig byggt en båt från början till slut.
-
Välkommen till forumet! Masonit är inte speciellt väderbeständigt men tack vare att båten stod i båthus tycks det ha hållit likväl. Var det gjort så kanske det går att göra det igen Jag skulle annars föreslå bumullsduk. En tid fanns det vinylduk att köpa som däckbeklädnad men den visade sig vara omöjlig att få tät i skarven och där under ruttnade träet när fukten som kom in inte kunde torka. Var försiktig med att blanda in epoxy eller polyester och glasfibermatta på en gammal träbåt. Jag vet att det är modernt men min erfarenhet är att inplastat trä ruttnar snabbt.
-
Du får ett totalt sett betydligt bekymmersfriare båtägande med totalt sett mindre arbetsinsats om du lyfter ur den gamla motorn och plockar isär den och antingen borrar cylindrarna eller byter cylinderfoder beroende på hur den är byggd, sätter in nya kolvar och kolvringar och kolvtappar pch kolvtappsbussningar och ventiler och oljepump och spridare. Slipar vevaxeln till undermått om det behövs. Helt enkelt en vanlig motorrenoverng. Jag gjorde en sådan genomgång på traktormotorn för två år sedan och räknat i problem och arbetstid och krångel var det grovt räknat samma tid som gick åt som skulle gå åt på din föreslagna ombyggnad av Monarken. Till saken hör att jag är timmerman och snickare och aldrig hade helrenoverat en motor förr. Jag fick litet konsulthjälp av en kamrat och av min farbror och så lämnade jag bort bearbetningsarbetet och spridarinställandet till en motorverkstad. Resten var bara vanligt arbete. Efter det har den gamla motorn varit bekymmersfri. Vill du ha det enkelt och välfungerande skall du inte sätta en massa tid på att skapa en båt som inte fungerar ordentligt i vattnet.
- 22 svar
-
- 2
-
Jag har hört sägas att ju fortare man tar ut en nylaminerad båt i kylan destu större är risken att den får böldpest på undervattensskrovet när den blir gammal. Stämmer det?
-
Absolut. Jag tog nu bara ett dåligt valt slumpexempel. Här är en lättdriven deplacementsnipa med hygglig komfort: https://www.findit.fi/sv/1934912.htm Tar man bort bärplanet skall den där gå bra i 7 knop med en 20hästarsmotor. Halvplanarna du länkade till kräver betydligt större motorer.
-
Monark 670 är för kort och bred för att gå bra i vattnet i deplacementfart. Den djupa och breda gaveln drar upp mycket virvlar så det krävs mycket motorkraft samtidigt som den har för mycket bärighet och får fören att dyka i vågorna på ett både farligt och obehagligt vis. Samtidigt som den lilla propellern på en mindre snurra tappar greppet i vattnet och du har svårt att komma någonstans. Deplacementskrov och planande skrov är två helt skilda saker. Helt olika formade för olika ändamål. Som en motorcykel och min Massey-Ferguson 165. Det finns ingen motorcykel som fungerar något vidare att spänna för en plog eller ett 5 tons vedlass som skall ut ur skogen. Att köra långresor med en äldre långsamtgående och skakig traktor blir ganska slitsamt det vet jag av erfarenhet. De är gjorda för olika saker. Min rekommendation är att du antingen håller fast vid den motorn och installationen som du har eller köper ett annat skrov som går bra i deplacementfart. Här är ett exempel på en mycket välformad och prisvärd deplacementbåt som är till salu just nu. Marschfart kring 6 knop med 8-15 hästars motor: https://www.findit.fi/sv/2040080.htm Extremt sjöduglig i deplacementfart.
- 22 svar
-
- 2
-
Som finländsk medborgare med finländsk adress och telefonnummer är jag inte berättigad att skriva på men jag håller med dig Mackey. Jag anser att Öresund borde stängas så att endast fartyg som har klarat en ordentlig säkerhetsgranskning får fortsätta om de har mer än några kubikmeter olja ombord. Oberoende av nationalitet. Det är ju lika för alla så ryssarna har ingenting att gnälla om. Dels skulle det bli omöjligt för diverse oljelastade rostholkar att trafikera och dels skulle det bidra till att kväva Putinregimen i Ryssland och få ett slut på kriget. Försöker de forcera spärren skall fartygen uppbringas och säljas till högstbjudande skrothandlare och pengarna går till en fond för minröjning och miljösanering i Svarta havet efter kriget. Annars är jag skeptisk till Greenpeace som ofta går ett steg för långt och gör dumheter av en god sak. Den här gången håller jag med dem fullt ut.
- 18 svar
-
- 1
-
Hade du inte redan gjort det för flera dagar sedan? Den gick inte att öppna trots många försök.
-
Jag håller fast vid min tidigare åsikt om eldrift. För att det skall vara möjligt att köra på elektricitet så blir det automatiskt en fråga om extremt lättdrivna deplacementsnipor av den sorten som byggdes under perioden 1925-1960 när motorerna var små och bränslet ansågs dyrt samtidigt som folk accepterade att puttra fram i mellan 3 och 7 knop. I många fall utrustade med hjälpsegel för att spara bränsle och minska rullningen på långa turer i lämpligt väder. En 23-fotare bör kunna klara sig med 8 och 12 hästar och en 19fotare för kunna klara sig med mellan 3 och 6 hästar. Då landar dieselförbrukningen på någon eller några deciliter sjömilen med en inombordsmotor på rak axel. Som man kan byta ut mot elmotor så snart det finns förnuftiga lösningar att tillgå för ett rimligt pris vilket inte finns i dag. Oberoende om det blir eldrift eller någon annan energiform i slutändan så är det i den riktningen vi måste gå för att kunna fortsätta köra motorbåt i en tid med energibrist och global uppvärmning och stigande bränslepriser vad än vi kör på.
-
Den mahognyn som finns att köpa i dag är inte vattentålig i vårt klimat. När man började använda mahogny i båtar var det i länder som England och Frankrike och Nederländerna där det aldrig fryser ordentligt på vintern. I alla fall inte vid kusten. Därför gjorde det inte så mycket att mahogny förvandlas till flis om den fryser när den är våt. Man använde mahogny från Mellanamerika, i första hand Honduras och Kuba där det växte mahogny som inte suger upp speciellt mycket vatten. Nu är den mahognyn antingen utrotad eller fridlyst överallt. Det lilla som kommer ut på marknaden är olagligt hugget av kriminella gäng. I stället har man börjat använda afrikansk mahogny som suger vatten som en svamp och står ganska dåligt mot röta om man inte dränker den fullständigt i rå linolja. Jag brukar föreslå ek som inredningsmaterial utomhus i finbåtar. Där det inte duger med furu eller gran. Gällande kryssfaner (plywood) så finns det sorter som tål att användas utomhus i båt men de sorterna är inte billiga. De vanliga billigare sorterna med ädelträyta har kärna av något billigt trä som suger vatten som en svamp och ruttnar medan man är på matpaus. Ädelträytan på de billigare sorterna är ofta kring 0,5mm tjock och tål varken väder eller stötar.
-
Det var stora ord från dig wildeside........ kommer din åsikt att stå fast när bomberna börjar falla här hemma? I vilket skede börjar det angå dig? Jag har varit antimilitarist och fredsaktivist sedan jag började förstå någonting i 8årsåldern men ny 35 år senare är jag tvungen att inse att det här hotet inte går att hantera på något annat rimligt vis än med militär och civil beredskap, och god sammanhållning med våra allierade vilket innefattar Ukraina och i synnerhet det ukrainska folket som är minst lika förbannade på korruptionen och kriminaliteten som vi är. Om Ukraina faller får vi först en enorm flyktingvåg. En rimlig gissning är att minst 20 miljoner människor då kommer in i EU och måste fördelas på olika länder. Man kan ju gissa att Sveriges kvot hamnar någonstans kring en miljon och Finlands kring en halvmiljon. Som behöver födas och klädas och hysas och ordnas arbete åt. Sedan blir det massmord och etnisk rensning på de som är kvar i Ukraina. Det torde hålla den ryska militären fullt upptagen i ett år eller så. Sedan kommer nästa invasion i nästa land i Europa. Och nästa. Och nästa. Sannolikt går Kina med i kriget i det skedet när de ser att Ryssland vinner. Så håller de på tills någon stoppar dem eller tills Atlanten kommer emot. Om den ryska invasionen drivs tillbaka faller sannolikt putinregimen varefter vi kan försöka skapa fred och försoning med de demokratiska krafterna i Ryssland samtidigt som Kina får bråttom att byta sida och demokratisera och låtsas som att de aldrig hade någon allians med Ryssland. Din plan tycks gå ut på att befästa Sverige och stärka ert försvar tills ni ensamma kan stå emot den förenade Ryskkinesisknordkoreanska militären och försörja er själva utan tillförsel utifrån i minst 10 år. Klarar ni det? Jag är inte så säker.......
- 9 svar
-
- 4
-
Wildeside. Jag tycker du skall ta upp det där med Putin och oligarkerna i Moskva. Att vi inte får vara i fred. Att skälla på visselblåsaren nyttar ingenting till nu när det börjar bli allmänt känt att deras planer sträcker sig betydligt längre västerut. För mig som finländsk medborgare bosatt i Finland är frågan mer eller mindre existentiell. Om de inte blir stoppade i Ukraina är risken stor att de kommer hit.
- 9 svar
-
- 1
-
Företaget Suomi-Soffa som ständigt hade "slutförsäljning" i flera år också i nygrundade butiker blev så många gånger anmälda att myndigheterna till slut reagerade och tvingade dem att lägga ner verksamheten. Tydligen är man lagligen tvungen att lägga ner efter slutförsäljning i Finland. Ägarna protesterade givetvis högljutt men enligt myndigheterna var det klart fall. Efter slutförsäljning följer nedläggning.
-
Wyrth har en kallgalvaniseringsfärg som heter Zink 300. Den har jag använt med mycket gott resultat för att bättra på smärre rostfläckar på en varmförzinkad släpkärra. Jag slipade först bort rosten med stålborsttrissa på vinkelslipmaskinen. Fälgarna ser så bra ut så dem skulle jag lämna in på sandblästring och målning i stället för att köpa nya. Billiga 13tums fälgar som säljs för kärror är vanligen så uselt målade att man borde börja med att sandblästra och måla dem direkt när de är nya. Sedan kan du sätta på nya däck. Eller begagnade om du hittar. Här i trakten är det alldeles normalt att lämna in sina plåtfälgar på blästring och ommålning.
- 1 svar
-
- 1
-
Faderullan har en bra lösning tycker jag
- 3 svar
-
- 1
-
Varför gick det då men inte nu? Jag anar samma fenomen som med stora skor. Det finns ingen skohandlare i den här delen av Finland som har storlekarna 47 och 48 i lager. Ytterst få som överhuvudtaget vill beställa hem fastän det ju är köparen sm tar risken om de inte passar. De bara säger att man måste nöja sig med nummer 45 som är det största i sortimentet. Även när man rent fysiskt inte kan pressa ner fötterna i dem. Samtidigt finns det ganska många karlar med fötter i den storleken och när någon handlare någon gång tar in sådana skor säljer de slut på några timmar när ryktet går och alla storfotade karlar inom 100 kilometers radie kommer och vill köpa. Min hypotes är att sortimenten i dag bestäms av partihandlare som bestämmer vad som skall säljas helt oberoende av vad som går att sälja. De gör sina beslut utgående från vilka varor som går enkelt att köpa in i färdigt hopplockade sortiment till ett lågt pris. Helt utan hänsyn till vad kunderna vill köpa. Själva affären är ändå ett franschiseföretag så det är franshisetagaren som tar den ekonomiska smällen både av uteblivna köp och osäljbara varor. Medan kedjan vinner på att köpa in ett färdigt ihopplockat sortiment som kan dumpas över på franschisetagaren.
- 64 svar
-
- 1
-
Fast nu har det ju gått så långt att en betydande del av varorna inte finns att köpa varken hos den stora handelskedjan eller på nätet eftersom alla dessa ständigt krymper sina sortiment. I stället blir det styckevis specialtillverkning och hundratals timmar som går åt till att leta efter material på de mest udda vägar. Då är det faktiskt betydligt billigare att betala några kronor mer ät en gammaldags handlare. Förutsatt att man räknar att tid har ett värde.
-
Allvar. Lägg till polyesterharts, gelcoat, glasfibermatta, och relingslist av gummi, och vattenfast plywood, och reservdelar till båtmotorer och kompasser och bomullsduk för däck och plexiglas och kapellduk. De föll bort av misstag från min lista över vad båttillbehörsbutikerna inte vill sälja. Sedan funderar du på vad som är kvar och som behövs till en båt och som inte växer i skogen så finns i stort sett bara flytvästar, bottenproppar, och båtmotorer och zinkanoder och bottenfärg och länspumpar kvar på listan. Båtmotorer anses vara för dyra att ha i lager så kvar i sortimentet blir flytvästar, bottenproppar och zinkanoder och bottenfärg och länspumpar. Det är inte mycket att driva affär på. Sortimentet skulle rymmas på en liten hylla hemma i ägarens garage. Därutöver fyller de upp med krimskrams som inte har någonting med båtar att göra. Saken är den att så gott som allt som gäller båtar är sällanköpsvaror som du kallar det. För 20-30 år sedan hade båttillbehörsaffärerna säkert 10 gånger mer varor i lager än nu. Varor som inte fanns i lager beställdes hem från importören eller direkt från tillverkaren. Man frågade av handlaren som gick och rotade i sina pärmar tills han hittade rätt telefonnummer och så bara beställde han hem. Varor fanns att tillgå. Varför kunde Petsmo Andelshandel med ett kundunderlag på cirka 500 personer bland dem två deltidsbåtbyggare och mindre än 100 båtägare lagerhålla sådana båttillbehör som i dag inte finns att köpa i hela Finland och med ett par veckors varsel beställa hem sådant som är svårt att få tag på i Europa och världen?
-
Mitt stora problem med tillbehörsbutikerna är att de har gott om krimskrams och dekorationer medan det kan vara nästan omöjligt att få tag på basvaror för båtbyggande och båtunderhåll. -Flat varmförzinkad båtspik. Finns inte överhuvudtaget att köpa för pengar någonstans -Varmförzinkad klippspik. Mycket svår att hitta ens på nätet annat än som restlager i udda storlekar som säljs styckevis för heminredning. -Bumullsvadd i remsor att lägga mellan borden. Finns inte att köpa för pengar. Man får köpa vadd för annat ändamål i små hushållsförpackningar och riva till remsor. -Bronsskruv. Måste beställas från Tyskland. -Kopparnit. Går lyckligtvis att beställa från Kuopion Veneveistäjät. Annars skulle det bli Tysklandsbeställning där också. -Mässingspropeller. De flesta verkar inte veta vad det är men det finns en som kan beställa hem för ett hutlöst pris. De övriga bara frågar efter märke och årsmodell på utombordaren och börjar babbla om ombyggnad till utombordare när man säger att det är rak axel. -Syrafast propelleraxel i metervara. De vet inte vad det är men går att beställa genom en bekants metallbearbetningsföretag. -Packbox. De vet inte vad det är. -Talgband. De vet inte vad det är. -Ettans tätmedel. Slutsålt överallt och nästa parti kommer kanske nästa år eller året efter. Lyckligtvis går det att koka eget av tjära och bivax. -Babbits till hylslager. De vet inte vad det är. Går att beställa från Danmark men säljs inte till privatpersoner. Lyckligtvis hittade jag 45 kilo babbitstackor på skroten. -Syrafast köljärn i metervara och annat syrafast material. Enda sättet att få tag på det är genom bekanta i något företag i metallbranschen som kan lägga till det på någon materialbeställning som de gör. Om man inte hittar någonting på skroten. -Block och vantskruvar och andra riggtillbehör. Finns något enstaka block kvar osålt men annars slutsålt för åratal sedan och ingen vill beställa mer. -Linor i metervara. Ofta slutsålt halva året. -Åror av fungerande kvalitet. Finns inte. Bara krokiga klena men likväl klumpiga leksaksåror som inte går att ro med. -Resorsinol-fenol-lim. De vet inte vad det är. Importören säljer bara i 20-litersdunk till limträindustrin. Seibert Aero i Tyskland säljer Aerodux 185 i litersburk men frakten blir dyr. -Skeppsbeck. De vet inte vad det är. Man får koka sitt eget av tjära. -Tjära. De vet inte vad det är men det säljs i målfärgsaffärer. -Det samma gäller linolja både kokt och rå. Vad i helvete är det för fel på de där pellejönsarna?
- 64 svar
-
- 2