skippeer
Medlemmar-
Innehålls Antal
1 405 -
Gick med
-
Besökte senast
-
Dagar Vunna
4
Innehållstyp
Nyheter
Kustkort
Forum
Bloggar
Galleri
Butiken
Köp&Sälj
Allt postat av skippeer
-
Nu är jag inte påläst på de senaste lagarna men förr var det väl praxis att köper man en gammal bil, båt eller hus som har 10-30 år på nacken för man vara beredd på att det kan finnas "åldersrelaterade" problem. Är man SXK medlem har Hugo Tiberg tidigare kunnat bistå med sin professors kunskap. Nu är det kanske någon ny SXK jurist, troligen Johan Westman. Är infon på den här web sidan inaktuell? https://d-jur.se/rattsomraden/tvist/batjuridik-hjalp-av-jurist/stamma-saljare-av-bat-privatperson-anlita-jurist/ Upp till 10 minuter kostnadsfritt hos firman ovan.
-
Hej Tore Positivt överraskad att färgen verkar sitta kvar, hur gjorde du med slipning, grundfärg och bottenfärg? Intresserad av fabrikat mm mtp kommande förberedelser. Skall ta av hub från den raka axeln och ta hem de 3 bladen för rengöring och diskussion med propellerfirma. Okulärt verkar proppen klarat sig utan korrosion, har du ändrat din användning av landström eller bytt bryggplats?
-
Fruktansvärt oväder i Valencia regionen. Båten står på land norr om Valencia och söder om Barcelona. Stålställning och 4 lastband från knapar ner i betongen så skrovet står nog stabilt. (Sitter kapade plastflaskor som skydd mot gnagare som kan klättra ombord via lastbanden.) Håller tummarna att vintertäckningen pallar för vindarna. Suddig bild tagen från taket på marinans receptionsbyggnad bort mot varvet, gott tecken att båtarna står rakt upp (alla har masten kvar på land). Meteorologerna varnade 2-3 dagar i förväg pga DANA, myndigheter verkar ha delvis blåst faran över för tidigt. Vi är hemma i Svedala för sambon behöver jobba så vi hör bara från seglarbekanta att det varit blåsigt men hanterbart att svaja i skyddade bukter typ runt Cartagena (bra bit söder om Torrevieja/Valencia).
- 4 svar
-
- 1
-
Solpanelen finns det en manual till https://www.clasohlson.com/medias/sys_master/9542805192734.pdf Regulatorn är svårare att identifiera
-
Du kan använda sökfunktionen för att lista äldre inlägg (9 sidor med inlägg) medans du väntar på svar på din fråga. Finns säkert några aktuella kloka tips från båtar med Iveco som trillar in de närmaste dagarna. Har själv ingen erfarenhet av Iveco
-
I år var vi ute 5 månader med pensionärsbåten och låg till 95% i hamn med landström. Vi har Victron 3600 W skyddstrafo så det borde väl inte bli galvaniska strömmar eller? I år använder jag 2 extra minusbrytare till inombordaren och till bogpropellern utöver plusbrytare till motorn. För att slippa havstulpaner på FOF propellern har jag ingen zink anod på propellern. Zink anod på bogpropellern VP QL BP600. All övrig el kopplat fast till gemensam kopplingslist för minus. Jag hade blivit varnad för kalkrikt vatten längs Spanska kusten så jag har brutit spänningen till varmvattenberedaren mha brytare, misstänker att eventuell skyddsjord är intakt varmvattenberedare - isolations/skyddstrafon. Till min förvåning hade Coppercoat bottenfärg skadats runt den sintrade jordplattan, haft båten sedan 2017 och detta var ett nytt beteende. Det som sitter kvar på den sintrade plattan är något maskliknande djur som ger samma problem som havstulpaner. Vi har ingen SSB radio så den sintrade plattan är lite overkill i mina ögon. När jag letade läckage på tryckvattnet fann jag under durken i en stuv en kopplingspunkt för gul/gröna kablar som jag misstänker är kopplade till den sintrade plattan. I motorrummet ligger det en lös gul/grön kabel vilken ej är ansluten till motorn vilket stämmer överens med Volvo Penta installations manual (om jag minns rätt). Kommer att följa upp vart kablarna går nästa gång jag är i båten men jag behöver hjälp med "facit", hur det bör vara kopplat. Finns det något ombord på en segelbåt som behöver jordas i havet när jag har isolations/skyddstrafo?
-
BMV712 mäter SOC och det går att styra laddningsregulatorer mha reläutgång. I somras funderade jag på att låta BMV712 strypa generatorn (Balmar regulatorn) om SOC var över tex 90%. Mitt LFP system går att koppla bort och strömförsörjning sker mha "nätladdare/IP43" som inte laddar när man bor i båten vid bryggan.
-
Miljön är en global angelägenhet. En av de första kända miljökämparna tvättade skjortor i prädd för att visa på kemikalieblandningen i den produkten, Björn Gillberg, han räknade på Gretas bilfärd i USA efter sin seglats och kom fram till att det var i princip ingen skillnad om hon åkte i en elbil eller i en miljödieselbil. Intressant eller hur! Orsaken är att i USA produceras elen av väldigt lite med vattenkraft/kärnkraft utan de använder kol, olja och gas i otroliga mängder. Nyttan med eldrift försvinner till stor del om elen kommer från gas och kolkraftverk, kom ihåg att europas elnät är ihopkopplade. Tror det var Jan Blomgren som sa att kolkraftverk står för 60% av Europas totala elkraft, jättesmart att lägga ned KK i tex Sverige och Tyskland. Nyttan att bygga om eller investera i nyeldrivna båtar kan bli svåra att räkna hem. Dessutom krävs ombyggnad av hamnarnas elsystem som idag i vissa fall är nedsäkrade till 6A/230V. Business caset för eldrivna båtar är intressant att se, hur många sparade gram CO2/kSek?
-
På det här YT klippet verkar Navionics sjökort vara bäst Har gamla ST60 instrument som jag tänker använda så länge de fungerar. Radar Dom RD418HD, lagad för 2 år sedan i Frankrike.
-
Att investera i rätt ankringsgrejer är små utgifter jämfört med kostnaderna om ankaret släpper och det blir skrovskador. Finns mycket att läsa på nätet men det gäller att vara källkritisk, SXK litar jag på. Speciellt om det är Annika & Björn som författat dokumentet https://sxk.se/batteknik/tekniska-artiklar/ankring-fortojning/ankring-fakta-och-erfarenheter
-
Vi har 2 st Raymarine MFD C90W kartplottrar där gummitätningen runt ”muspekaren” nu är trasig både vid navbordet och pedestalen. Finns 3D prIntade tätningar att köpa men plottrarna är gamla, långsamma, SW buggar mm så nu planerar jag byte. Har HD digital radardom med kabelanslutning, ST60 instrument samt autopilot och VHF från Raymarine så det blir bäst att nya plottrar har samma fabrikat. Element eller Axiom till en segelbåt? Element har ej stöd för kabelansluten radardom ==>> Axiom stödjer kabelansluten radar. Vid pedistalen tänkte jag mig Axiom touch only + separat knappsats (pris knappsats nästan 5 000 kr) pga plottern sitter framför Solimar ratten och med knappsats på pedestalen slipper jag sträcka mig igenom rattens ekrar med skaderisk vid autopilotsegling. Vid navbordet räcker det med en Axiom touch only utan knappar. Q1 Axiom+ 9 är mindre än C90W och Raymarine säljer ej passande adapter. Finns adapter till 9” Pro men den plottern är grovt 10 000 kr dyrare. Några tips på alternativ adapterram som täcker glappet för Axiom+ 9? Q2 Val av kartsystem Navionics eller Lighthouse sjökort? Tänkte vara ute i god tid avseende val av prylar och slå till när vårens båtmässor är. Har någon tips om adapterram för Axiom+ 9 som täcker glappet? Några erfarenheter med de olika sjökortsystemen? Alltid bra att bolla tankar.
-
Vi har genom åren haft Bruce, CQR, Delta och idag Rocna Vulcan på helt olika båtar och i olika vatten så en jämförelse går inte rent tekniskt att göra och dessutom är minnet kort. Innan vi köpte Vulcan ankaret kollade jag in bla Steves YT videos. ==>> Varför välja något annat än senaste 3:dje generationens ankare om vikt och säkerhet är viktigt? Ett modernt ankare förväntas bla kunna sätta sig igen efter en vindkantring om det finns vingelutrymme i viken. Priset för nytt ankare är försvarbart mtp vad reperationer kostar. Vi låg på svaj i 30 timmar och kände oss trygga med fästet, 2:andra morgonen hade vinden ökat och ankaret släppt. Draggade 1 Nm på slät botten på 4-6 m djup och Vulcan ankaret tog inte, troligen dyig botten. (Hade ute 8mm kätting 5 ggr djupet.) Nu sätter vi alltid ankarlarm, även i bleke 😉 Köpte i våras Ultra ankar ring som ankartyngd som vi använt ibland för att bla minska på svajradien i populära vikar.
- 28 svar
-
- 2
-
Balmar har gjort sig kända för sina generatorer och laddningsregulatorer. Supporten har fallerat efter jag köpt deras prylar och nu ser jag ett mönster. CDI Electronics acquired Balmar, a leader in high power DC charging systems for the boating industry. Recently acquired by Dometic, CDI Electronics of Huntsville, Alabama has been a leading provider of alternators, ignition systems products, battery monitoring systems and other technology for the boating industry for more than 30 years. Dometic har säkert finansiella muskler så på sikt kan Balmar kanske få ett nytt liv med förbättrade produkter för idag ligger de efter på utvecklingssidan. Tar nog lite tid innan supporten av Balmar produkter fungerar igen. För 2 år sedan startades det en FaceBook grupp, Rod Collins är en tung deltagare i gruppen. Om jag skulle köpa prylar idag hade Wakespeed WS500 eller Arco Zeus varit intressanta som laddningsregulatorer. Generator helst med externa dioder för att få bort stor mängd med värme.
-
Igår låg vi på eget ankare och jag spolade fock och stor med tanken att få vinden förifrån. Närmsta tiden ostabilt väder och osäkerhet avseende verkliga vindar baserat på 4 månaders segling i området (styrka och riktning har haft dålig matchning mot prognos). I marinan som vi idag ligger i hade jag ingen vetskap om vädersträck för bryggplatsen. Efter nattens blixtoväder med mycket regn och starka vindarnblev det soligt några timmar och svag vind, luftfuktighet runt RH 50%. Vilken skillnad det blev på torktid av det största rullseglet, genuan, lite fukt just nu under täcklocken för snörplinorna till kjol och akterlik.
-
Segelvård är enklare när man kan ta hem seglen i bilen, svårare vid längesegling i främmande hamnar. Plan B är att lägga seglen luftigt i förpiken ihop med fuktmätare och köra avfuktaren några dygn och se utvcklingen. Lite åskvärme 25 grader känns som 32 enligt Weatherpro, 75-80% relativ fuktighet, regn och åska ikväll. Ostabilt väder i området så det gäller att passa på nu när det är på gränsen till okej väder. Närmsta 10 dagarna är regn prognostiserat titt som tätt.
-
Efter en saltrik segelsommar är det dax att ta ned seglen inför vinterns vila. Hemmavid spenderade vi ofta en helg på Vrångö och spolade av seglen på deras stora trädäck. Nu längeseglar vi och behöver spola bort salt mm med seglen hissade och sedan torka i snällt väder upphissade i masten. Snabbläst Gransegels tips vid ”hösttvätt”. Tänkte använda mina fuktmätare Tramex Skipper (äldre modell utan bluetooth) och Biltemas fuktmätare för första gången på segel, verkar som att Biltemas instrumentet mäter bäst på djupet 20-30 mm. UV skyddet på flera lager segelduk (60-70% fuktighet mätt med BT är för högt) och lattfickorna torkar långsamt. Tramex Skipper Plus har ett Range 3 för ”ytfukt”, manualen säger att det läget är bra inför målning. Ger utslag vid mätning på segelduk på fock & storsegel och på UV skyddet i akterkant på rullfocken däremot får jag inget utslag vid mätning på rullstorens flik med UV skydd. Har någon en bra tumregel när seglen anses tillräckligt torra? Tråkigt att till våren komma till mögliga segel efter en vinter 300 mil från Svedala.
-
När vi valde pensionärsbåt valde vi en segelbåt under 12 m mtp hamnavgifter och skatter när man vistas lång tid i vissa länder i Medelhavet. Skrovet målat med miljövänlig Coppercoat mtp att det på en del varv inte är tillåtet med eget arbete tex bottenmålning och liten miljöpåverkan. Medlem i JRSK, OSK och SXK Medelhav för att förkovra oss. Kolla in hamnavgifter tex i Balearerna för en tänkt båtstorlek i Navily. Gammal tumregel är att årlig driftkostnad blir i snitt 10% av inköpspriset.
- 25 svar
-
- 1
-
Visst känns det bättre om någon kunde använda den, misstänker att det som @anuba skrev om Holland stämmer även i där jag är dvs standard med click-on. Kan fråga i båtbutiken som jag skall besöka för Campingaz inköp.
-
Tack för tipsen, tror inte Biltema har butiker där jag sakta guppar omkring så det blir originalet för grillen dvs Campingaz click-on.
-
Livets hårda skola suger kraft. Tack för info om 2 olika standards för små butanbehållare. Magma grillarna har click-on fäste vilket jag i min naivitet trodde var den enda standarden. Hade varit bra med tydligare skyltning i butikerna. Admin får gärna korrigera min rubrik. När det gäller 2, 3, 11 kg mfl storlekar känner jag till vad som fungerar utanför Sveriges gränser. Kör med blå Campingaz 3 kg. Har bytt flaskor i Skottland, Danmark, Holland, Frankrike, Portugal och Spanien. Om EU vill åstadkomma något positivt vore det att standardisera alla dessa lokala gasolkopplingar. Grovleken på sanden i sandlådorna kan Bryssel släppa 😉
-
Tog fram skjutmåttet och mätte, Campingaz behållarens runda ”mittpuck”:har diametern 10mm. Biltemas ”mittpuck” har diametern 10.5mm vilket förklarar motståndet. Biltemas mittpuck har små fina gängor troligen för fastsättning av gasolkranen som bygger ca 0.5mm. Magma använder en gul klämring som trycks ovanpå behållarens topp och sedan sätter man på gasolkranen och vrider 0.4 varv. Känner inte för att slipa bort gängorna på Biltemas behållaren mtp riskerna utan det blir recyclestationen i nästa marina 🥴
-
@raol tack för ditt engagemang och skissen. Senare versioner av Balmar generatorer har 2 fläktar inbyggda, en blåser in luft på baksidan/diodsidan och en blåser in från remsidan/framsidan. Luften kommer tydligen ut runt om. Elektriska fläktar på mitten / runt om förbättrar ventilationen på tomgång. Har märkt att Xt 170 blir övervarm om jag kör på 1700 RPM och sedan drar ned till 1000 RPM med hög laddning vid båda varvtalen, min tolkning är att de inbyggda mekaniska fläktarna pumpar betydligt mindre med luft vid lägre varvtal men värmeförlusterna är ungefär lika höga (bra laddning även vid lägre varvtal). Rod Collins och Nigel Calder uppskattar värme förlusterna till 40-50%, blir mycket värme vid 80-90 A laddning. Drömmen är att kunna få ut 120 A. Efter byte till en längre slang har jag lyckats få den elektriska motorrumsfläkten att blåsa på diodsidan med bättre effekt, slangen slutar några cm från generatorns baksida/diodsida. Lite bekymrad över risken för alu slangen skall få kontakt med poler på startmotorn och generatorn, lindat silvertejp på utsatta ställen. # # # För att skydda generatorn sitter det en temp givare skruvad fast på utsidan på diodsidan. Regulatorn drar ned laddningen vid 100 Celsius enligt rek. från Rod Collins för att få långt generatorliv. Motorns utsida, där man fyller på glykolvattnet/sötvattensidan, håller ca 100 grader efter jag kört motorn en stund och det är nära där generatorn sitter. 36 grader håller skrovet vid sittbrunnen (utegivare i handskfacket), Medelhavet håller 28 grader i juli-augusti, ca 4 m lång luftslang från aktern via skrovsidan till motorn i salongsgolvet, gissar att inblåst luft är runt 36 grader. Display på MC 618 visar bla generator temp. BMV712 visar hur regulatorn stryper laddningen när 100 grader uppnås, lite kul att se hur regulatorn testar sig fram till en balans uppnås.
- 19 svar
-
- 1
-
Av snålhet köpte jag för några år sedan Biltema 450 gr butangasbehållare, art nr #17-614, till min Magma grill. Igår tog ”original gasolbehållaren” slut mitt under grillningen, inga problem jag har en oanvänd butangasol behållare… Går inte att få på Magma ventilen på Biltemas butanburk även med mildare våld. Verkar vara olika diametrar på fästet, diffar kanske 1 mm.
-
Det jag inte förstått är var den svala luften finns i motorrummet som skall flyttas mha PC fläkt? Några tips? Bakom den tighta inredningen går det idag 2 st 90 mm slangar, en tilluft motorrum mha fläkt och en till dieselvärmaren. Luften hämtas från utrymmet vid roderstocken. Funderar på att bygga om så att dieselvärmaren värmer upp luft från salongen och använda 90mm slangen till ventilation av motorn. Motorn kan få en 90 mm slang ut och en in.
-
Ni som tänker installera kraftfulla generatorer och vill begränsa värmen i motorrummet kan överväga att flytta dioderna till utanför motorrummet. @Laurin26 har du några bilder som inspiration för oss fegisar med ombyggnad 😉
- 6 svar
-
- 1