Hybro
Silvermedlem-
Innehålls Antal
3 943 -
Gick med
-
Besökte senast
-
Dagar Vunna
37
Innehållstyp
Nyheter
Kustkort
Forum
Bloggar
Galleri
Butiken
Köp&Sälj
Allt postat av Hybro
-
Om jag vetat detta i sommar... Sålde min elmotor för billig peng.
-
Är drevet eller backslaget kvar? Är även detta i så fall vattenkylt?
-
Ännu bättre om glykolen efter några urtömningar och påfyllningar får stå kvar.
-
Hur tänker man här gällande spänningsfall? Antar att TS utgår från den spänning och ström som solcellen levererar och vad som ett batteri laddas med. Den effekt förlust som uppträder i kablage, beroende av spänningsfall kan väl ändock inte kompenseras av t ex MPPT? Måste vara ett tankefel.
-
Den där nippel. Är den i skruvad i ytterväggen på godset. Eller är nippel lång, så den tätar längre in, alltså gängad i gods längre in? Hur stänger du igen så att inte motorolja kommer ut genom nippeln? Är vattnet blandat med olja?
-
Haft någon mina byglar monterade med Monel i mer än 10 år. Funkar säkert 20 till...
-
TS får la följa tåtarna...
- 40 svar
-
- 1
-
När motorn går, blir det lättare. Först kopplar jag bara den högra slangen från kylvattenpumpen (med impeller) till botten på stora dunken. Startar motorn. Stänger av när blåfärgad glykolvatten kommer ut med avgaserna. Hänger upp en hink under avgasröret. Lossar original kylvattenslan som går mellan termostathuset och inloppet till avgassystemet. Pluggar inloppet. Kopplar vänstra slangen från termostathuset och ned i dunken. Startar motorn som nu kyls och häller det blåfärgade vattnet som kom ur avgasröret i stora dunken. Ungefär gång per månad startar jag båten och kör såpass länge attjag inte kan hålla handen på motorns avgasknä. Ca 5 minuter.
-
Man kan ju fundera på hur du får in glykolblandat vatten (se blandningsanvisning på glykolflaskan) i motorn alla kylkanaler o s v, nu när motorn inte går. Jag skulle troligen plocka ur både impeller och termostat. På min motor sitter det en slang mellan avgasknäet/avgaskröken och termostathuset. Den slangen skulle jag lossa vid termostathuset och koppla en typ tre meters trädgårdsslang på samma ställe. Ned i en hink med glykolblandat vatten ovanpå båten. Öppna kylvattenintaget i skrovet, som är kopplad till vattenpumpen, nu utan impeller. Så gäller det bara att få vattnet att flyga genom slang och motor. Stäng igen vatten intaget innan all glykol tar slut i hinken ovan motorn. Om bakslaget är vattenkylt så rinner glykol även igen detta och frostskyddar. Sug inte i slangarna. Glykol är giftigt! Använd en sån där handjagad pump för slangar. Ska se om jag hittar bild. .
-
Kylvattnet från motorn brukar föras in i avgassystemet strax efter topplocket i ett s k knä, samma funktion som ett grenrör. Tanken är bl a att kyla avgasslangen med kylvatten från motorn. På slangen brukar sitta nåt som de flesta tror är en ljuddämpare. Volymen på denna är så stor att det vatten som inte förs ut av avgaserna ur slangen, när motorn stannas ska rymmas i burken/vattensamlaren. Så när man stänger av motorn finns i systemet flera liter vatten, som fryser vintertid. Och frostspränger slang och vattensamlaren. Man kan inte utan vidare hälla i glykolblandat vatten i avgassystemet. Vatten kommer då att rinna bakvägen förbi avgasventilerna och ner i vevhuset. Hade motorn fungerat så hade det varit enkelt och riskfritt att köra i glykolblandat vatten. Men som det är nu, när motorn inte går, blir det enklare att lossa vattensamlaren eller på lägsta punkten av slangen och tömma ur allt vatten. - Vissa båtar har ingen vattensamlaren, men en avgasslang med en större böj på innan den går ut genom skrovet. Kallas svanhals. Likväl finns det vatten i slangen. Vore det min sak hade jag lossat avgaskröken eller slangen från avgaskröken, för att garanterat inte få in vatten i motorn. Därefter tömt avgassystemet enligt ovan.
-
Gör en mätning till för säkerhets skull. Mätinstrumentets Pluskabel på batteriets pluspol. Mätinstrumenets minuskabeln mot topplocket på motorn. Gör en kort glödning. Vad visar instrumentet?
-
Oavsett så borde det vara ca 12 V. Du har m a o ett spänningsfall mellan batteri och glödstift. Dålig kontakt i nyckelbrytare, kabelskor, polskor på batteri, glödindikator mm. Sätt Voltmeterns minussladd på minuspolen. Mät batterispänningen på pluspolen när du glöder. Rätt värde är dryga 12 V. Nu följer leken Följa John, i jakten på spänningsfallet. Flytta sladden från pluspolen steg för steg all närmre glödstiften. Mät under tiden du gör en kort glödning. Leta dig fram stegvis till glödstiften. Vart får du en spänning på 8 V i stället för 12 V?
-
Ditt mätresultat. Gällde det ett glödstift?
- 40 svar
-
- 1
-
R = U / I Ohms lag. R är således 3.2 ohm D v s nära nog kortslutning.
- 40 svar
-
- 1
-
Kabelarean har stor betydelse vid strömförsörjning av förbrukare av större ström. T ex startmotor. Bogpropeller och ankarspel. Nåt mer? De senare kräver även lika area på minussidan. Har svårt att tro att en båtägare med fullutrustning snålar in på detta. Pengar för uppdatering finns så klart?
-
Tur att det är fullmåne nu. Månsdscykel. Ej att förväxla med menstruationscykel 😊
- 40 svar
-
- 1
-
Har startat nån diesel genom att med en startkablel från batteriets pluspol, koppla spänning direkt på ett glödstift. Nån föredrar väl att säga ström i stället för spänning. Är stiftet helt så flyter ström...
-
Häng på en tångamperemeter på glödstiftens elanslutning, så indikerar den om det flyter ström Större eller mindre, beroende på batterispänning, kablage, elektriska anslutningar och startreläkontakter, en en enda kraftig strömbrytare.
-
Vid varm väderlek och varmt vatten, kan det gå att få sån fart på motorn att glödningen och motorn kommer igång på ren kompression. Min diesel har inget glödstift. Skillnaden mellan Otto- och Dieselmotorn.
-
Seriekoppling. Om det så vore har glödstiften ingen elektrisk kontakt med toppen på motorn. D v s två anslutningar på varje glödstift. Endast 3 Volt över varje stift.... vid 12 volts system och fyra stift. Funkar nog inte. Dessutom om det blir avbrott i ett glödstift, så kommer inget annat heller att glöda. Går s a s inte att starta. Har aldrig sett seriekopplade glödstift. Vid parallellkoppling går det en strömkabel till varje stift, som bara har en anslutning. Jordningen / minus sker i toppen och blocket, dit batteriets minuskabeln är kopplad. Varje stift får batterispänning. Avbrott i ett stift. Då startar motorn till att börja med på tre stift. Av kompressionen vid normalt varvtal på motorn, så hettas även det felande stiftet upp till glödning, liksom för de andra tre.
-
Fyllde du på spolarvätskan i bilen eller vad? Vilken risk? Att motorn fryser sönder, eller vad?
- 11 svar
-
- 1
-
Kommer ihåg när jag skulle köpa reparations material till min jolle inköpt på Hjertmans, två år tidigare. Jaha, vilken båt gäller det? Visade kvittot. - Ok, en Seventy C! Blir ju lite rädd när de inte ens vet vad de säljer. - La ned projektet och köpte på nätet, från England. Samma mankemang, när jag köpte plotter och framåtseende ekolod, Garmin. Inte kunde man se det som säljaren lovade. Blev ekonomisk kompensation, vilket jag kan hylla Hjertmans Sundsvall för😁 I stället för att ta upp båten på en slip, plast igen, avinstallera, resor o s v. Kostnad ca 30 000 kr. Gäller att veta vad man säljer. Visst det funkar bra nu, men inte så som det utlovades. .
-
Rita av ytterkanten på en pappskiva, runt om masttoppen. Knalla i väg till ett Industriprogram på nåt Gymnasium. De klipper till en skiva i t ex 3 mm Aluminium, eller rostfritt och svetsar på en t ex 4 cm kant runt om. Det går även att slitsa kanten runt om, typ var 5:e cm och vika upp. Blir mindre svetsandet. Kul jobb för nån elev. Borra 3 hål i masttopp och plåten. Skruva fast med rostfria skruvar i gängade hål. Vart bor Du någonstans?