Gå till innehåll
måndag 03 februari 2025

Hybro

Silvermedlem
  • Innehålls Antal

    3 986
  • Gick med

  • Besökte senast

  • Dagar Vunna

    38

Allt postat av Hybro

  1. Du få la Googla lite.... Garanterat prisvärt
  2. Sköta toabestyren enklare när man är ute på öppet vatten.
  3. När du ändå kommer att Tigga RF? så varför inte lägga ut två horisontella kraftiga järn, typ 10 mm längst upp, gärna med en förstyvning på 2 cm på ena sidan. En förut och en akterut, under däck? Som du även plastar in. Blir så mycket starkare. I vilket fall, så är det bäst att förstärka även på andra sidan, ifall det blåser vindar från det hållet nån gång. Rf är rätt mjukt, men om man lägger en typ vinkelrät förstärkning på låt säga 20 mm vinkelrätt, så blir det så mycket formstabilare. Är inte alls bra när det börjar röra sig.... Då luckras infästningen med plast upp.
  4. Körde QRP, telegrafi 2W uteffekt, en gång i tiden. Hade fin kontakt med en Australiensare under ca 10 minuter. Däremot sällan med andra strax bortom horisonten.
  5. "Om det är tanken som läcker" skrev jag.
  6. Och det är tanken som läcker? Trycksatt med luft och kollat med såpvatten? Jag tänker som så att den bensin du nu hittade, kanske låg i skrovet sen tidigare slangläckage. Jag skulle nog kolla tanken än en gång... om läck. - Alltså att Tigga en tank som innehållit bensin, behöver speciell omtanke. Även om den varit tömd under lång tid. Rejält farligt! Fylla med vatten och ev läcka längst upp innan svetsning, kan ju eventuellt vara gångbart. Föreligger explosions risk!!
  7. Hade en snipa och en dukklädd kajak för 40 år sedan. Klädde med typ lakansväv av bomull som stiftades fast med kopparnubb, så som det var från början. Målade först med spännlack och sedan nån tunn oljefärg. Kajaken i mörkröd ton. Blandade in metallflake i tunn ofärgad lack som sista lager på kajaken. Blev snyggt. På snipan blev det sen väl inoljade kantlister på tufftsket, som dolde bl a nubbarna.
  8. Vete tusan varför. Moderator får jobba.
  9. Livet som pensionär sen dryga 62, strax 70 år fyllda. Man hoppas att det blir några säsonger till på sjön. Ja, jag längtar... Köpte min Cumulus 2007. Legat ute på Vänern typ 70 nätter varje säsong. Knöte fast mig eller ankrat på åtminstonde 145 platser. Ja, givetvis fler återkommande.
  10. Ser ut som om du skruvat ihop delarna. Bör ju bli så mycket hållfastare om du får det helsvetsat.
  11. Alltså, mellan båtarna när de ligger på anvisad plats behövs minst 50 cm, kanske t o m mer, inte i vattenlinjen utan verkligen mellan båtarna. Då är detta med ordentliga fendrar mellan egna båten och bommar.
  12. Jag kanske fattar fel? Men: Nåt grannarna kanske kommer att reagera på om du lägger i en båt som bredast är bredare än avståndet mellan bommarna. Du kanske själv skulle reagera om grannen har en båt som maxar t ex 40 cm över avståndet mellan bommarna på var sida? Vad gör Du då? Ber grannen skaffa annan båtplats, eller köper ut dem, om möjlighet finns? Om du har gott ställt så är det väl bara att varje säsong betala de skador just din båt åstadkommer på grannarnas båt. Men lyssna med dem först om det är o k. Kan bli ordentligt dyrt annars. Gissningsvis har båtklubben eller innehavaren av bryggor mm info vad som man har att rätta sig efter.
  13. Åker till båten i morgon och startar upp den för sista gången i år... Kör tills avgaskröken blir med fingrarna ohållbar. Har glykolblandat vatten i hela systemet, även i vattensamlaren. Startar värmaren. 4 månader kvar till sjösättning i Vänern. Snittar 70 övernattningar på sjön per säsong. Loggat drygt 140 övernattnings platser i Vänern. Kan bli några nya.
  14. Gammal tråd.... Men, men... Jag använder typ järnsåg som jag noterar med upp och nedvänt blad. Hänger sågen s a s nedåt. Går lugnt och fint. Lossnar inte lägret så såga ett spår 30 - 40 grader från det första. - Pressar i nya lagret med en pressgängad stång, två muttrar och två fyrkanbrickor, från BT. Ett skyddande rör på gängorna inuti lagret. Kortare än själva lagret.
  15. Ett krångel dyker då förmodligen upp. Rodret måste flyttas åt sidan, såpass att det går att dra ur axel. Axeln som måste lossas inne i båten. Ta det försiktigt och ta bort eventuella grader på axeln där den är fäst mot axelkopplingen, annars kan du riva sönder tätningen. Absolut inte mitt för tätningen, då blir det läck. Och om typ lagerhållaren med lager går att ta bort, så bör den hamna på samma ställe igen, så slipa inte ur allt runt om. Tvivlar på att denna lagerhållare sitter ihop med axelröret/axeltrumman. Men väl mitt för, vilket är viktigt. Annars kommer axeln att slå i axelröret invändigt. Är osäker på om propelleraxeln måste plockas bort. Bäst o enklast bör väl bli om bara lagerhållare kan dras bakåt. Och sen s a s bäddas fast på rätt plats igen, efter ev lagerbyte. Så bänd lite på axelhållaren. Kanske t o m sitter fäst på plats med en skruv eller två under spackel o annat.
  16. När jag plockar ur Cutlesslager, så tar jag ur hela propelleraxeln först sen trär jag in ett bågfilsblad och monterar bladet s a s upp och ned i bågfilsverktyget. Så är det bara att fila/såga ett spår längs genom Cutlesslagrets hylsa, utåt, av gummi och mässing. Då lossnar lagret. Mitt lager sitter dock på en separat lagerbock mellan skrov o propeller. När jag monterade lagret använde jag press- gängad stång, med lite mindre ytterdiameter än propelleraxeln. Två muttrar och två fyrkanbrickor. Bara att skruva åt så åker lagret in i bocken. Allt detta bygger på att lagerbocken nu sitter löst och gå att plocka bort. Så kan du använda mitt sätt ovan. Så man kan väl säga att det är en fördel om lagerbocken nu råkar sitta löst😉
  17. Detta går säkert att fixa. Den massa som släppt i kanterna på hållaren för det vattensmorda lagret har egentligen inte till uppgift att täta. Så kratsat ur ordentligt och gjut fast med epoxi och glasfiberklipp eller remsor. Brukar använda modellera för att inte epoxi och annat ska rinna ur innan det härdat. Fyller och baddar in ordentligt med början nerifrån. På med modellera, bygg på uppåt, följ på med mer modellera o s v. Gul pil visar vattenintaget (finns på båda sidor) för smörjning av Cutlesslager. Blå pilar visar hur vatten ska strömma in i lagret. Själva propelleraxeln löper inuti ett rör med något större dimension än ytterdiametern på axel. Detta röret är fastplastat i skrovet. Tätning för inträngande vatten sitter inuti båten fastsatt på ovan nämnda rör. Alltså behöver det inte vara tätt alls på utsidan. Men viktigt att lagerhållaren sitter fast utan att glappa. En fråga. Sitter lagerhållaren löst nu, på så vis att den går att skjuta bakåt mot propellern? I så fall om axeln glappar i sidled i lagret så kan man passa på att byta detta. Innebär då att propellern måste lossas. Jag har bilder på hur jag gjorde mig en propelleravdragare. Men efter det eventuella bytet så ska allt på plats igen, exakt samma plats innan plastning. Lagerhållaren tar upp krafter bara i sidled. Men sitter ursprungligen så att propelleraxeln hamnar mitt i axeltrumman / axelröret. Detta med roderstöttan är enklare att fixa. Fixa en bild från insidan av båten, där propelleraxeln kommer in, och hur den är kopplad till backslaget. Som synes har inte lagerhållaren flyttat sig bakåt.
  18. Kollade på första bilden igen. Lite oskarp, så det är svårt att se. Sitter hylsan fast? Eller kan du vicka och/eller snurra den? Kanske t o m rycka propellern åt sidorna, upp och ned? Har hylsan åkt ur helt och hållet? Om den sitter s a s lös och är typ 10 cm lång, så är det ett vattensmort stödlager som lossnat och flyttat sig bakåt mot propellern på axeln. Det är allvarligt för då har axel ingen fungerande lagring längst bak, utan kommer att kasta i sidled. Sådant lager behöver oftast ha ett inlopp för vatten i framkant, vad jag vet. Det är s a s vattensmort. Vanligvis sitter en axeltrumma in i båten, i ditt fall från framkant lagret genom kölen in mot backslaget. Och på axeltrummans framkant sitter en axeltätning av nåt slag som hindrar sjövatten att komma in. Propelleraxeln får inte komma i kontakt med axeltrumman. Ska ligga centrerad på inuti båten i trumman och även längst bak. Längst bak styrt just av det som jag tolkar på bilden, som vattensmort lager. I framänden justeras läget oftast med justering av motortassarna om man har en stum axelkoppming. Men det är en annan historia... Går att googla. Exempel på axellager.
  19. Och rätt typ av matta beroende på om du väljer epoxi eller polyester.
  20. Jag tror du får dela allt i två "skador" varav den första är mer kritisk. 1. Ser ut som att lagret/axelhylsans infästning mot skrovet är skadat. Kan medföra direkt vatteninträngning om skadan är djup. Detta lär vara prio ett att åtgärda. Det ut som om lagret/axelhylsan flyttat sig bakåt minst 5 cm! Kan det vara så, ska du nog inte sjösätta utan åtgärd. Bör absolut kollas. 2. Denna skada leder inte till vatteninträngning vad jag kan bedöma. Däremot sämre stabilitet av rodrets nedre infästning. - Så vill man ha det stabilt och förbättra skydd mot vatteninträngning så blir det att slipa bort allt som är skadat och ordna bra fäste för laminering med bl a glasfiber mattor. Duger inte alls med att kleta på t ex polyester, epoxi eller annat tätjox vilket du tydligen försökt med. Bara för att nämna det så är det glasfiber som ger styrkan i ett förband om det appliceras och fästs mot t ex glasfiber på ett bra sätt. Personligen tror jag att båten haft en ordentlig grundkänning. Finns det märken på propellern? Ger propellern vibrationer i skrovet under gång?
×
×
  • Skapa nytt...