Gå till innehåll
måndag 14 april 2025

Hybro

Silvermedlem
  • Innehålls Antal

    4 068
  • Gick med

  • Besökte senast

  • Dagar Vunna

    40

Hybro senast vann den dag 13 April

Hybro hade det mest gillade innehållet!

Anseende bland gemenskapen

1 188 Expert

Om Hybro

  • Placering
    Hedersmedlem

Senaste Profilbesöken

Blocket med senaste besökare är inaktiverat och visas inte för andra besökare.

  1. Speciellt detta med de första vårturerna... Drar hemmåt först i kväll. Ska bara hem o hämta nya vovven, så drar jag ut igen om några dagar.
  2. Glad för moden navigations utrustning, när jag ska över sjön.
  3. Om det varit min båt hade jag sjösatt, och skrapat mm till hösten. Då blir det både uppblött och sen torkat skrov inför nästa vår. Båten sjunker inte p g a detta.
  4. Det lilla jag haft, har jag rivit bort med skrapor. Dock inget de sista åren.
  5. Salt- eller sötvatten, som båten kommer att gå i, är väl första frågan? Och nog tycker jag att all påväxt först ska bort oavsett hur resten av bottenmålningen kommer att bli. Sen är väl frågan om man ska köra nåt modernt program efter t ex blästring, spackling mm på en såpass gammal båt. Min båt från 79 fick förre ägaren levererad blästrad, spacklad och nedslipad, klar för bottenfärg. Nu la han på nån färg från industrin på orten. Det blev inte bra, fick jag erfara när jag köpte båten 20 år senare. Mängder av färgsläpp och blåsor. Som jag skrapade bort varje höst och målade vid varje år, med fina märken på expoxi. Blev det något bättre? Nä! Skulle kanske blästrat ned allt igen och gjort om allt. Men så blev det inte. Fortsatte med ovan i 15 år. En dag fick jag färg Tikkurila RM 40, av en båtgranne, som rollade sin båt. Gjorde en testyta på 1 m2. Där fanns inte en enda blåsa vid höstens upptagning, med överallt annars, så som tidigare. Skrapade som vanlig de blåsor som kommit under sommaren. Fick torka ut tills våren. Målade hela botten med färgen ovan. Nu har det gått 4 år, med endast typ tio blåsor. - Nu vet jag inte om detta är en färg för dig o din båt. Men den funkar för mig och är förhållandevis mycket billig. Till min gamla båt. Färgen är framtagen för undervattenskonstruktioner. Alltså kan vara ett alternativ. Men det kanske behövs ytterligare nån färg ytterst för att hindra påväxt. Det har inte jag. Min båt går i Vänern. Visst det kanske kunde göra några tiondels knop på maxfart om jag la ned stort arbete på att få skrovet spegelblankt under vattenytan. Men nu tävlar jag inte, och har aldrig haft bråttom...
  6. Tredje natten blir det nu här på Västra Sööa, norra Vänern. Fick på seglen i dag. Härligt i skärgården så här tidigt. Inga skränande turister.
  7. Varför inte ringa Garmin Support och få förstahandsinformation? Jag fick inom ett år från köp även Hydrographica, om jag minns rätt gratis. Detta var för fyra år sedan. Kanhända Hydrographica nu följer med. I vart fall är just detta med 2-meters djupkurvor mycket bra för mig som seglar i Vänern. Mycket nöjd med supporten.
  8. Ok. Laddar med ett gäng starköl.
  9. Det sket sig att lägga upp fler bilder här. La dem i min tråd enligt ovan på maskinisten.net
  10. Finns en hel del användbart i tråden jag länkade till, som jag fått till under åren 😁 Grabbräcke, peke, badbrygga mm mm. Kollar vilket gastryck min dämpare om några dagar.
  11. Det grövre röret upp mot bommen. Gasfjäderns stång upp mot bommen, alltså gasfjädern inuti Rodkickens båda rör. I det nedre mindre rf-röret är det borrat några hål för att kunna låsa Rodkicken i ett högsta översta läget för bommen i t ex hamn. I valfritt hål placeras en skruv, uppifrån och ned. Skruven har ett borrat hål. I hålet en tunn lina som hindrar att skruven försvinner. Skruven låser kicken i ett högt läge, och så drar man ned bommen med skottaljan ( som är fäst som vanligt i bommen) Då blir det stumt o bra i hamn.
  12. https://www.maskinisten.net/viewtopic.php?p=3617851&hilit=Rod#p3617851 Två rostfria rör... Liten beg styrled till en Yamaha snöskoter. Fäste nedertill på baksidan av masten. Talja för att spänna åt rodkicken. Lina ned tillskotlås. Fler bilder närmaste dagarna.
  13. Utan glasfiber blir det dålig hållfasthet. Och polyester med tillhörande härdare behöver inte kontakt med luft för att härda. Glasfibern ska vara för polyester. Varför inte plasta in en ubalk ev vinkeljärn av rostfritt? Så långt som de får plats. Se till att borra hål för dragöglan och montera denna innan du plastar.
  14. Finns manualer på nätet. Såg också nån renoveringssats, tätningar och impeller, samt en sprint. Då tänker jag som så att sprinten kan vara en brytpinne som ska gå av ifall pumpen frusit, en impellervinge lossnat och kilt fast o s v. Allt för att rädda det som driver axeln.
  15. Är ju en fyrtaktare. En gnista vartannat varv. Så plocka ur stiftet, lägg det mot gods och veva på med fart. Vad händer då?
×
×
  • Skapa nytt...