Gå till innehåll
lördag 21 december 2024

Anjens

Medlemmar
  • Innehålls Antal

    81
  • Gick med

  • Besökte senast

Allt postat av Anjens

  1. Enig - ser ut som oljestickan till kompressorn.
  2. Vet ej. Det läcker inte och jag har inte bytt de 5 säsonger vi ägt båten. Bra att veta dock. Det fungerar som sagt helt problemfritt, men jag blev fundersam efter att ha sett denna video och hur han snurrade ratten med en finger vid ca 8:50 min. Samma storlek på ratten skulle jag säga, möjligen är min lite större.
  3. Bra tips, tack. Jag ska känna efter nästa gång. Hydraulisk hela vägen.
  4. Styrningen är egentligen helt problemfri och det svänger jämt och smidigt från ändläge till ändläge. Inte är det tungt att styra båten heller och det går att snurra ratten med handflatan i bästa ”truckar” stil. Men jämfört med videos där ratten kan snurras med ett löst pekfinger krävs mer kraft. Jag vet det är på gränsen till att fråga ”hur långt är ett snöre”, men undrar hur mycket kraft ni som har samma eller liknande motor/drev upplever? Krävs det ett fröken-finger, en handflata, ett tumgrepp eller två stadiga händer på ratten? Alternativ input från ni som har erfarenhet från både äldre och helt nya båtar och vet om det bara är så att kraftigare servostyrning blivit dagens standard. Servostyrningen är tät och det finns olja i både ratten och i reservoaren, men oklart om servo-pumpen blivit trött över åren.
  5. Trots att jag har Press & Son blir jag nästa nyfiken på detta. Det tar säkert tid att bygga ställningen första gången och den passar bara för just för den modellen, men det kan bli en fin timpenning och en minst lika enkel uppsättning följande säsongerna. Det är klart mindre riskfyllt att jonglera pvc-rör över gelcoat och vindrutor än alu-rör. Besparingen används lämpligt till att köpa en tung presenning (600 gr/kvm).
  6. Jag kan varmt rekommendera båtbockar, typ Siggebocken som jag snickrat en egen version av. Båten står på två i aktern och en lägre under kölen något fram för mittskepps. Landsättning tar 2-3 minuter max. Som alla trebenta står den stadigt med vikten bra fördelat och utan behov (eller möjlighet) att justera stöden. I mina ögon den klart enklaste och bästa lösningen för en motorbåt av vår typ och storlek.
  7. En bra MPPT inställning gör att BMS endast blir ett sista skydd för cellerna. Håller med om att 1-3 bör sänkas med 0,1-0,2V. Men varför inte öka 7 Boost reconnect till ex 13,4V? Då kommer laddningen igång igen så fort batteriet börjar användas och inte först när batteriet är nästan tomt (jag har själv Victron, så ursäkta om Epever fungerar annorlunda). Jag har tagit intryck av Andy från Off-grid garage: https://off-grid-garage.com/my-settings/.
  8. https://svenskasjo.se/konsumentinformation-raymarine-aterkallar-autopiloter/?link_id=b27d6e85-4c36-4613-83f6-0e04ab6f6d4a Kan denna återkallelse Från Raymarine vara relevant?
  9. Svårt att avgöra om den laddar rätt eller fel utan att veta vad SmartSolar är inställt på att göra. Vilken batterityp har du valt eller vilken spänning har du själv angivet för ”absortion” och ”float” jämfört med bifogade bilden? Om den är inställd på 13,0V i absorption och batteriet har en spänning på ca 13V finns det ingen avsättning för några ytterligare ampere (ström) enligt programmeringen.
  10. Så BRA att du berättar upplösningen på problemet! 9 av 10 som ber om hjälp gör inte det. Både kvalificerade svar och självsäkra ”killgissningar” framstår då som möjliga lösningar och ingen blir egentligen klokare. Egentligen ganska otacksamt att inte göra som du - heder till dig!
  11. Om möjligt undersök med indikatorklocka om både inre och yttre axel är raka. Böjda axler lär ge obalans och risk att packningarna ej håller tätt. Det ser ut som du har (hade) alu-propellrar och de tar mer av smällen än rostfri stål propeller.
  12. Generellt är Victrons standardinställningar absolut OK. Men såklart förutsätter programmeringen att du vet vilken typ av batteri du ska ladda (ex AGM, gel, vanligt våtbatteri, lithium). Victrons hemsida är bra, men här är ett alternativ som visar vägen till justeringar i Victron appen: https://youtu.be/T7BcQ0-NvWI?t=591. Eller denna mer utförliga: https://www.youtube.com/watch?v=aPB4NiOAZIo
  13. Olja eller inte på teak är en smaksak. Men har man börjat att olja måste man fortsätta om man inte väljer att slipa trä rent (en gång till). Dessutom finns risk att ytan blir flammig om inte slitaget på oljan är jämn. För vissa blot en kär påminnelse om att det är dags för lite omsorg till båten, för andra början på ett dåligt samvete. Om du inte är säker på oljat teak är det du vill ha kan du ju börja med att tvätta med gul såpa för att få bort smuts, använda boracol för att få bort och förebygga svart mögel och sedan slipa tills du tycker ytan är så jämn som du vill ha den. Kom ihåg att tvätta med mjuk borste och på tvärs av fibrerna. Annars får du tillbaka de fårar du nu har. Om Hallberg-Rassy har något förtroende i denna fråga kan jag upplysa att de rekommenderar att endast tvätta försiktigt och förbygga mögel med boracol. Den grå ytan blir då enhällig och tålig. HRs manual sidan 40. Använd även sökfunktionen här på sidan. Så får du en uppfattning om vilka för- och nackdelar som prioriteras.
  14. Består den begränsade manöverförmåga som trollingfiskaren upplever till stor del är pga dålig planering eller att man frivilligt väljer att bringa sig i en situation som medför nedsatt manöverförmåga? Jag tänker att sjöfartsreglarna avser beskriva att exempelvis vissa (yrkes)fiskeredskap ovillkorligt medför nedsatt manöverförmåga och att exempelvis vissa (hobby)fiskeredskap inte gör det. Den skicklige hobbyfiskaren kan manövrera sina 20 trollingspön, medan novisen kanske bör nöja sig med 5 för att inte få nedsatt manöverförmåga. Ingen kan väl försvara att 2-3 trollingspö skulle kvalificera för 1 knops hastighet och nedsatt manöverförmåga? Utgångspunkten måste naturligtvis vara att ingen klok, trevlig och ansvarstagande (hobby)skeppare försätter sig i en dålig sitts på andras bekostnad. Sedan föreställer jag mig att det inte är ovanligt att fiska av ett område genom att köra fram och tillbaka. Med andra ord förekommer frivilliga manövrar och förutsatt att det inte är en foilande kappseglingsracer som duckar upp så finns sannolikt tid ”för motor att väja för segel” om bara viljan är där. Eventuell hastighetsökning är kanske inte bra för fiskelyckan den tid det tar att säkra tydlighet på sjön, men att prioritera fiskelyckan genom (påtagen) nedsatt manöverförmåga och acceptans av minskad sjösäkerhet/trevnad är både dumt och egoistiskt. Att trollingsfiska utan nödvändig manöverförmåga i trånga sund och vatten är lika dåligt omdöme som att envist vilja kryssa maximalt (=nedsatt manöverförmåga) i samma vatten. Hur bra det än är för fiskelyckan eller seglar-egot. Jag skulle i alla fall ha svårt att tycka synd om endera om de fick närkontakt med varandra.
  15. Stjärna i kanten för återkoppling med lösningen! 👍 Många trådskapare verkar antingen inte att hitta en lösning eller går sorglösa vidare tills de behöver hjälp igen. 🥱
  16. Det där kan inte vara normalt och att det finns en magnet i skruven är inte för att lösa ett problem, men för att varna för ett problem. Jag skulle konsultera en båtmek innan något skär sig tvärt. Att betala för en inspektion nu måste vara klokare, billigare och säkrare än att hoppas det inte skär sig när du är på sjön.
  17. Jag skulle välja en 30A laddare med en utgång och koppla den på förbrukningsbatteriet (2 x 95Ah) med skiljerelä till startbatteriet. Även generatorn skulle jag koppla till förbrukningsbatteriet, men startmotorn naturligtvis till startbatteriet. Jag baserar detta på denna artikel som jag tror du kan ha nytta av: https://marinehowto.com/automatic-charging-relays/
  18. Bra reflektion, men i detta fall är det en gammal brygga från militärens tid. Inga hus på ön, men enligt uppgift fundamenten från kanonerna.
  19. Här om dagen letade vi naturhamn med skydd för nattens sydliga vindar. I yttre Roslagen finns en fin liten ö med en skyddad vik och vi tänkte den skulle vara perfekt för natten. När vi närmade inloppet till viken (öppningen är väl ca 25-30m) såg vi att det redan fanns en liten motorbåt och att herr och fru båtägare stod på den lilla bryggan vid inloppet. Min fru, som stod i fören, så vänligt ”Hej! Kommer vi och stör?” Till vår förvåning var svaret ”Ja! Våra vänner kommer med en stor båt och de ska lägga här vid bryggan. Skärgården är stor!” Min frus kommentar om att vi inte ville störa, men kanske kunde ligga på andra sidan viken fick ett tråkigt svar om att de var där först och att ”skärgården är stor”. ”Har ni tips på ett annat ställe?” försökte min diplomatiska fru och fick svaret ”skärgården är stor!” Jag sa att ”skärgården är fri!” och att enligt sidan där vi läst om ön (MarinWiki) skulle uppe emot 10 båtar kunna få plats. ”Kanske nere i Stockholm, men inte här!” Under tiden hade vi drivit närmare och nästan förbi det otrevliga paret (han stod på bryggan och slog en käpp i näven som konstapel Klang eller Kling) vilket resulterade i ett skarpt ifrågasättande om vi tänkte gå längre in i viken. Jag sa att han borde skämmas, vilket han tyckte var min uppgift, innan vi lämnade ön för att hitta annan hamn. Vem ska skämmas: vi som kunde tänka oss att ligga på andra sidan viken 30-40 m bort eller paret som avvisade oss? Kan man paxa en ö eller en vik?
  20. Lite osäker på vad du menar. På vår -05:ar är det ingen skumplast under den lucka som finns precis utanför toaletten/strax innanför skjutdörren. Under vår lucka är det bara kölsvinet med kranen till toan.
  21. “Är något värd att göra, är det värd att göra rätt!” Du missar följande positiva effekter jmf med Volvos instruktion: Värmen från motorn ökar oxalsyrans renande effekt Cirkulationen från motorn sköljer bort oxalsyran som ”verkat klart” och blivit passiv pga kalk mm Det är oklart om du lyckas att fylla, tömma och rensa alla delar av motorn utan aktiv cirkulation under reningsprocessen
  22. Om man har dykcertifikat! Alla med certifikat vet att det är inte mellan 20 meter och 15 meter djup det är riktigt farligt, det är mellan 5 meter och 0 meter. När luften plötsligt tar slut i den vidriga lilla flaskan gäller det att bevara lugnet och stiga till ytan på rätt sätt (inte hålla andan!!). Det ankare man inte kan nå med fridykning är inte värd att nå med hjälp av sådan utrustning. Lägg pengarna på ett nytt ankare i stället! Möjligen att det kan vara av visst värde för att dyka 1 meter till en propeller intrasslat i en lina. Men bara möjligen!
  23. Hur långt fram som är möjligt beror oftast på skrovvinkeln. Justeringsblocket klarar max 20 gr vinkel på ett normal tjockt skrov om jag inte missminner mig. Sedan vill man undvika att kölen inte skuggar för mycket, helst inte alls, för sonarn och det betyder att man vill montera så nära kölen/centerlinjen som möjligt. Samtidigt är det ju synd om en sten nära land ”duttar” på sonarn pga svall eller vindskiftning. Den sitter ju mer skyddat längre bak där det oftast är djupare. Jag skulle prioritera: lodrätt montering (viktigt, max 5 gr lutning i längdriktning), bäst möjliga ”utsikt” i sidled under kölen och långt fram. I den ordningen. Jag tror att man i displayen kan göra en justering så att 0 m är båtens för.
  24. Jag undrar om det verkligen är nödvändigt att få ut sista droppen ur systemet med tryckluft eller sug. Jag pratade för ett par år sedan med en mycket trevlig representant på Thermoprodukter i Kalmar eftersom jag lyckats frostskada min gamla Isotemp vv-beredare. Jag vill minnas att han sa att risken för frostsprängning är liten så länge tanken är ”en bra bit under halv tom”. Jag hade däremot inte koll på hur backventilen/övertrycksventilen fungerade och hade därför inte alls tömt tanken, så vattnet expanderade så mycket att luckan till elpatronen deformerades med läckage till följd. Alla andra komponenter som vattentank och ledningar är ju i plast och så länge vattenpumpen inte förmår pumpa ut mer vatten, blandare lämnas öppna samt att vv-beredaren töms via övertrycksventilen har mitt system klarat åtminstone -20 gr utan jag har noterat skada.
  25. Jag byggde tre träbockar med inspiration från Siggebocken (http://siggebocken.se). Hur enkelt som helst att ställa båten på land och den står hur stabilt som helst. Titta gärna på detta reportage från Hamnen.se (https://www.hamnen.se/kunskap/palla-och-stoetta-din-bat-raett-experten-tipsar/).
×
×
  • Skapa nytt...