Gå till innehåll
söndag 03 november 2024

Pistvakten

Medlemmar
  • Innehålls Antal

    45
  • Gick med

  • Besökte senast

Allt postat av Pistvakten

  1. Nu åter i stugan efter bl a 2 veckors segling runt vår kust, och då välkomnar vardagen mig. Jag har inte riktigt förmått fördjupa mig i Guestsons tips om läsning men passerade idag den verkstad som ifjol gav mig tips om tändspolen. De var ny personal/verksamhet där nu och han föreslog att "statorn"... Ingen tid där dock att ta emot motorn de närmsta veckorna och då är jag åter på annan ort. Jag ska försöka hitta CDIs guide men kan alltså statorn vara en orsak? Sådan har jag aldrig sett på en utombordare bara vid ungdomens trevande bilmekande...
  2. Stort tack för snabbt svar. Jag ska googla och kolla. Jag spelade ifjol in motorgången under färd och båtmotormekanikern sa att det orsakades av tändspolen vilket jag köpte (av honom). Men utan fullödig felsökning alltså. Motorn går nu ändå (med lite gas) på land men jag kan inte avgöra om den nu bara går på en cylinder eller två, men jag ser ju via tändningsprovare bara gnista på ena. Ifjol på båten med befintliga tändspolar gick den varierat på en eller två cylindrar med åtföljande ryckig gång. Det finns ingen sannolikhet att det är det noderna bränslet som är orsaken?
  3. Ny sommar i stugan med påminda motorproblem och återupptagna lagningsförsök... Jag hoppas ni finns kvar som stöd... 😳 Nu har jag ingen gnista alls på den cylinder där jag bytt tändspole (se bild), iaf inte med tändningsprovaren. Jag har utöver bytt tändspole, dessutom: - kontrollerat elektrodavstånder (1,0 mm) - skiftat tändstiften, - hällt bränsle direkt i cylindern utan gnista, men fortfarande kvarstår samma fel på just den undre cylindern. Jag ser ju av fjolårsbeskrivningen att gnista då fanns men var ojämn. Ska jag byta tillbaka till den ursprungliga tändspolen och testa igen..Eller ska som (jag tror) den engelska tändspoleinstruktion säger under "Troubleshoooting" (se bild), testa att byta plats på spolarnas stift i inkommande anslutning...?
  4. Tack för svar. Jag är 30 mil från båten och minns faktiskt inte men tror att knackar både för tilt- och trimmomentet... Jag ska till stugan till veckan en sväng och ska prova smörja då. Och dubbelkolls exakt när det knackar. Upplevde att det inte lät, iaf mindre, på land (i torrhet) vilket känns märkligt då motorn då är "tyngre".
  5. Min Honda 115hk 4-takt vill knacka när den tiltas upp och ner, dock inte nämnvärt uppe på land(?) utan framförallt i vattbet. Vad kan det bero på?
  6. Tändstriftsprovaren var slut på hemorten men fanns igår på stugorten. Testade idag och mycket riktigt så försvinner gnistan på ena cylindern emellanåt. Det innebär alltså att den kombinerade tändkabeln/-spolen behöver bytas ut?
  7. Nu tillbaka i stugan och premiärtur med 2-hästaren på båt. Lovande lättstartad med lite choke och iväg på först Start sedan Snabb. Dock omgående svajig i varvet och jag får köra med ett steg ute på choken men hela 5oden vara beredd att snabbt öka choken till max men sedan snabbt tillbaka till "steg 1" för att hålla igång motorn. Någon gång åt andra hållet och därmed utan choke, men snart vill motorn åter ha lite choke... Jag kör alltså nu på alkylatbränsle men kan det fortfarande vara avlagringar i bränslesystemet som.orsakar den ojämna gången?
  8. I dessa tider när vanligt bränsle (iaf 95 oktan) orsakar trilskande avlagringar i utombordares bränslesystem som hindrar gång, har jag förstått att man ska köra sista gången inför vinterlagring med alkylatbränsle. Alternativt bara köra.med alkylatbränsle (+ olja). Men kan man vinterlagra tömd bensin i en reservdunk och återanvända nästa säsong, eller måste (5-6 mån) gammalt bränsle kasseras? Det känns både miljömässigt och ekonomiskt fel att kassera om det går att åter bruka. Och är det bara utombordare som drabbas av detta? T ex gräsklippare står ju också orörda hela vintern men där har jag aldrig upplevt eller hört am samma problem.
  9. Som sagt, Pioner 8 har ett utrymme i aktern (se bild) och där fyra skruvfästen för en akterrulle så att man kan rulla båten genom att ensam lyfta i fören och på så vis rulla båten framåt/bakåt på marken/botten utan att skrapa botten. Alla Poiner 8 verkar inte ha detta utförande men vissa. Sådan rulle sökes.
  10. Öööö... Nu var det inte vagnen frågan hällde... Men båtvagnen används till tre olika jollar så den är inte skräddarsydd för någon men "funkar för mig".
  11. Jag har en gammal Flipperjolme som sett sina bästa dagar men duger för latmanssegling fina dagar. Ett problem är dock att den tar in vatten någonstans som jag fått tömma via akterdyvikan var gång. Jag har plastat i centrbprdstrumman Nedre del där det var lite nött men det fortsätter läcka in. T o m på land (efter regn) märkte jag nyss... Jag trodde annars att det kunde vara Elvströmslänsarna som var otäta. Nu börjar jag tro att det är läckage under den gamla trälisten i sittbrunnen där mastfot, skot och burkan sitter. Trälisten är i sig i dåligt skick men kanske också plasten under är den? Någon med erfarenhet? Jag ska vid tillfälle lossa listen som i vilket fall måste bytas utmed då blir det ett definitivt uppehåll i seglingen, även om den an änds sällan.
  12. Salig mors lilla Pioner 8 har övertagits men jag skulle gärna vilja ha den akterrulle som underlättar ensam sjösättning och upptagning. Har googlat men hittar ingen info. Råkar någon ha sådan och/eller veta?
  13. Efter ett par tre dagliga snapsar direkt i cylindern som fått gosa till sig någon timma innan startförsök, så startade(!) motorn igår och gick tills jag började testa tomgångsviljan lite för mycket. Skulle i sen timma igår ut och testa verklig funktion men blev då påmind om vad förra ägaren sa till min kusin som donerade motron till mig. "Det är bara att byt brytpinnen och köra." Mycket riktigt, jag kom inte ur fläcken och brytpinnen var av. Fanns inte på hyllan så två är beställda. Nästa stugbesök så blir det åka av...
  14. Lite trevligt att vara i gott sällskap men framförallt om vi kan lösa gemensamma problem ... 😉 Jag fyller själv på med dagens inhämtade signaler då jag besökte två båtverkstäder som fick lyssna på video med motorgången inspelad under 1 dryg minut. Båda bedömde de det vara bränsleorsakat och inte tändsystemet. Jag ska prova att byta ut bränslet till alkylat, och möjligen testa annan tankslang, om det inte funkar måste nog bränslesystemet rengöras och sådan för mig svårberäknad insats lär nog få ske efter säsong mtp allt annat som pockar på... För övrigt gav dagen också att modellens tändkablar sitter ihop med individuella tändspolar som kostar ca 520:-/st. Tar gärna del av ytterligare kloka tips. 😃
  15. Fotade nu tändkablarna på motorn som är ett lite osynat område för min del. Tändkablarna går inte att enkelt byta ut utan verkar sitta fast i var sin, kan det vara tändspole? Byter man då både kabel och enhet? Går det att först felsöka för att begränsa ingreppet?
  16. Ok. Tanken, filtret och bränslekranen nu rengjorda så det rinner en fin stråle ur öppnad kran. Även första bränsleslangen är rengjord, möjligen väl gammal och hård. Jag satte nya slangklämmor för att inte det ska tjuvdra in luft och ställa till det. Provade sedan med nytt alkylatbensin men motorn vill fortfarande inte starta annat än med en pyts innanför tändstiftet. Så bara att fortsätta längs processen, men där är jag rudis... Finns någon elegant video som visar hur förgasaren lossas, rengörs och återmonteras, gärna på likartad motor?
  17. Aha, tänkte inte på det... Det ska jag prova så snart dagsprogrammet medger. Tack!
  18. Tack för tipsen. VIsst känns bränslesilen/-filtret vara nästa steg. Det står t o m i den föredömligt bevarade instruktionsboken hur man rengör bränslefiltret, men väl knapphändigt... (se bild). Kan du möjligen minnas vad textens "skruva ut" (kranen) innebär? Är kranen gängad i sin hane in i tanken (den högra bilden)? Jag tycker att den bara snurrar och vill ogärna bryta sönder något, men undrar om det inte ska dras rakt ut? Och var sitter själva filtret man uppmanas byta ut? Kranen är ju så liten. Bifogar bild på min verkliga motors dito.
  19. Ok. Görs det enklast(!) genom att hålla lossat tändstift mot olika gods och se om gnistan i vissa lägen uteblir? Och givetvis testa båda. Eller ska man låna säkert fungerande och passande kablar från annan motor och se om problemet försvinner? Behöver tändkablarna vara av viss längd, dvs samma som de befintliga?
  20. Vår trotjänare som varit i vår ägo sedan den köptes ny 1979, och felfri i alla år, har tidvis börjat gå på bara en cylinder då och då. Om något mönster kan skönjas är det möjligen att första minuterna kan gå som vanligt men sedan ökar frekvensen av ojämn gång. Jag har kollat att: - gnista finns på båda tändstiften (iaf då jag kontrollerade) - bränslefiltret är inte igensatt utan ser rent ut (men är grovt, finns finare också? Jag kör på 95 oktan och ska nu när tanken är nästan tom fylla på med alkylatbränsle som sägs kunna lösa hindrande avlagringar i bränslesystemet. Har några tips på vad andra åtgärder kan vara?
  21. Övertog igår en gammal Johnson 2 hk från gissningsvis 80-talet. Det har sannolikt inte körts på några år, har okända personlighetsdrag och vill inte starta. Motorn vill inte tända alls när jag drar, oavsett hur mkt eller lite jag chokar, men motorn startar om jag häller bränsle direkt i cylindern i tändstiftshålet och går i kanske 2 sek innan den stannar. Jag har kollat att: - tändstiftets elektrodavstånd är enligt instruktionsboken "0,76" mm med föreskrivet tändstift. - synlig gnista finns när jag drar (vet iofs inte hur i detalj det ska gnistra) - bränsle kommer förbi bränslekranen som sägs sitta efter bränslefiltret. I droppform. - tändstiftet ser lite vått ut när jag dragit utan lyckad start. Det verkar alltså komma fram bensin. Jag lyckades inte lossa bänslefiltret men det kom som sagt bränsledropp, räcker det? Jag bytte dock ut bränslet till alkylatbränsle som sägs lösa ev "proppar" som modernt bränsle kan orsaka. Har någon ett tips? Tacksam för alla uppslag. Vi har en Evinrude 9.9 från 1979 sedan ny och den har egentligen gått felfritt i alla år, så jag är lite bortskämd men har faktiskt nu ett fel beskrivet i separat tråd.
  22. Nu har jag provat dra ny kabel från annan strömkälla men det blir egentligen samma kabellängd ändå. Och plottern slocknar fortfarande. Måste jag därmed dra en grövre kabel för att minska spänningsfallet? Plottern verkar väldigt känslig för spänningsfall...
  23. Tack för mycket snabbt svar. 👍 Är det någonstans i lilla elcentralen jag bör undvika att hämta ström om jag vill minimera risken för spänningsfall till plottern? Och är orsaken till att bränslemätaren får spänningsfall att det är långa ledningar dit...? Jag är bara civilingenjör i väg- och vattenbyggnad så jag försöker använda all logik jag kan uppbringa för att lösa vardagens allsköns teknikproblematik...😊
  24. Ett lurigt men säkert enkelt problem för den kunnige... I båten jag har är det så att plottern slocknar tvärt när jag slår på lanternorna (de används extra sällan då jag har båten i midnattssolen Norrbotten). Jag ser att strömmen till plotter är hämtad från en kontakt på bränslemätaren, oklart vilken. Kan det vara så att just denna strömförande kontakt får ett spänningsfall när lanternorna slår på vilket gör att plottern slocknar? Jag ska försöka dra fram en separat strömkabel från den lilla "elcentralen" jag aldrig öppnat upp och inte vet hur den ser ut, vilket borde vara lösningen (eller?), men det skulle som alltid vara kul att veta orsaken till rådande fenomen. Tacksam för svar på både problemorsaken och tänkt lösning. 😀
×
×
  • Skapa nytt...