Gå till innehåll
fredag 03 januari 2025

segelbagaren

Medlemmar
  • Innehålls Antal

    229
  • Gick med

  • Besökte senast

  • Dagar Vunna

    1

Allt postat av segelbagaren

  1. Har du några konkreta tips om specifika viltkameror lämpliga för (även) detta ändamål? Gärna inte allt för dyra. 🙂
  2. Nu blir det rena förolämpningar. Totalt meningslöst att diskutera med dig. Lycka till med dina papperskort.
  3. Nu växlar du över till att bara tala om det estetiska och har fortfarande inte lyckats presentera ett enda fall där info saknas i Eniros sjökort. Dessutom passar du på att vara otrevlig. Ganska pinsam argumentation. Faktum kvarstår. Eniro på sjön saknar inget som finns i sjöfartsverkets papperskort.
  4. Som sagt: Kom gärna med konkreta exempel. Ett grund som saknas? En grynna som saknas?
  5. Den baserar sig på Sjöfartsverket man allt visas inte förrän man zoomar. Och varför skulle det göra det? Du får annars gärna komma med exempel på vad som saknas när man zoomar in.
  6. Har man inte alltid en atomdriven ubåt som eskort när man är ute på segeltur?
  7. Eniros utan Hydrographica har exakt samma info som Sjöfartsverkets papperskort. Vare sig mer eller mindre. Med Hydrigraphica får man samma innehåll som i Hydrographicas papperskort.
  8. Lek eller allvar? Jag hade nog inte velat få reda på detta. Det är trots allt rovdjur med bytesdjur i en storlek som inte ligger för långt från människan.
  9. På flytande båtmässan så visade Arcona en modell med fabriksinstallerad elmotor (och dieselgenerator). Kommer inte ihåg storleken men definitivt mindre är 15 meter. Men jag håller med dig om att det är totalt oförsvarligt med en ombyggnad av en 30.000 Kr båt. Precis som en tidigare skribent är inne på så tror jag dock inte att ett totalt dieselförbud ligger i närzonen. Särskilt inte biodiesel.
  10. Vad menar du med riktigt stora båtar?
  11. En av metoderna de använder är att ha sönder isflaket som sälen sitter på i förekommande fall. Därefter ramlar sälen i vattnet och kan lätt infångas och ätas upp. Kanske nästan samma metodik de försöker sig på här i brist på isflak på dessa breddgrader.
  12. Sannolikt snabbare är vad en "påfyllning" tar... 😀
  13. Stena skickade ut ett infoblad om att om man bara höll sig borta från södra skärgården så skulle vi nog kunna samsas på havet... Idag säger Försvarsmakten att om man inte har 2 m vatten under kölen så får man skylla sig själv (fast annorlunda formulerat). Vilka segelbåtar har 2 m under kölen i naturhamn eller ens i någon av GREFAB-hamnarna för den delen?
  14. Det var nåt i den vägen jag tänkte. Nuvarande flaska sitter inte fast fast den borde det enligt reglerna. Men det finns inga fästen från fabrik i gasolfacket vilket det ju borde göra. Finns det någon på forumet som faktiskt har flaskorna på höjden?
  15. Har ett gasolfack som har plats på höjden för två st 2 kg gasolflaskor. Funderar på om detta är OK ur säkerhetssynpunkt. Man kan ju t ex ha en tunn skiva emellan så det inte är metall mot metall. Någon som kan bringa klarhet i detta?
  16. Går rätt bra att hålla tummen över summern tills motorn startat. Man vill ju att det skall höras om det går ett larm under gång och då är det ju bra med en stark signal.
  17. Nja, det är på sugsidan så varmvatten är det aldrig frågan om. Orginalslangen är någon form av vit 19 mm spiralarmerad slang. Dock c:a 20 cm för kort. Därav frågan. Närmaste jag kan hitta är spiralarmerad "vattenslang" i Watskisortimentet. Den behöver på intet sätt vara sugcertifierad (vad det nu är) men bättre än dagens helt oarmerade (20 cm förlängning) som både viker sig och sugs ihop. Helst skall det inte smaka plast heller. Tack för alla svar.
  18. Hur skall man tänka där? Sugslang skall väl vara ganska styv typ med stålspiral med finns det såna som är dricksvattengodkända?
  19. Vilken absurd situation som har uppstått. Varefter åren går så har folk äldre och äldre sjökort för ingen vill uppdatera.
  20. Detta är kraven för att få utbilda. Inte några överdrivna svårigheter. Inga särskilda kriterier heller för godkännande... Juridiska personer kan ansöka om att bli godkända utbildningsanordnare. En utbildningsanordnare som vill utbilda vattenskoterförare ska uppfylla de krav som finns i Transportstyrelsens föreskrifter om utbildning för vattenskoter och godkännas av Transportstyrelsen. Några av kraven: inte vara försatt i konkurs, utsett en person som utbildningsansvarig, tillräckliga resurser för att bedriva utbildning, fastställda och dokumenterade rutiner för att bedriva utbildning Därefter får utbildningsanordnaren börja utbilda vattenskoterförare och registrera godkända kursdeltagare i Transportstyrelsens e-tjänst. Godkända kursdeltagare kommer därefter kunna ansöka om ett förarbevis för vattenskoter via Transportstyrelsens hemsida.
  21. Det är väl 300 för det digitala förarbeviset och sen 200 för plastkortet? Det fick jag betala i alla fall.
  22. Man skall tänka på att även om olika typer av färgborttagningsmedel inte kanske påverkar laminerings-epoxi och liknande så påverkar den vanlig epoxi-grundfärg. Förut påstod tillverkarna att den inte gjorde detta men det har de slutat med i de flesta fall.
  23. När kommer detta elände till västkusten? Gäller ju att uppdatera alldeles innan.
  24. Gamla sjökort blir hårdvaluta. Kanske också uppstår det en marknad för plotterspår och rutter? Framför allt så lär väl nyrekryteringen till båtlivet stanna upp. Men som vanligt så trycker myndigheterna till småfolket som på sin höjd skriver litet i nåt forum men annars knyter handen i fickan. Att man jävlas med Hydrografica för att kväva en "konkurrent" visar väl på maktarrogans om något.
×
×
  • Skapa nytt...