Gå till innehåll
fredag 17 januari 2025

johan_sjobjorn

Medlemmar
  • Innehålls Antal

    937
  • Gick med

  • Besökte senast

  • Dagar Vunna

    2

Allt postat av johan_sjobjorn

  1. hej, överväger att lyfta av min Honda bf 100 och ställa inomhus under vintern. det jag inte har komma på är hur jag demonterar reglage wire på ett smidigt sätt, ser inte riktigt hur det går till. Hade väntat mig nån typ av clips eller liknade. nån som har koll?
  2. Inte 100 på det men den Hawk jag har saknar steglitser vilket jag verkligen tycker gör att den går mjukt i vattnet. Sen är den ganska lång i vattenlinjen också . Så det är skillnader jag skulle tippa är förändringar från det äldre skrovet
  3. Har en Silver Hawk som mäter 5.70 , dvs senaste modellen. Älskar verkligen den båten. De går normalt för ca 300’ -350’ på våren men har sett annonser ner till 250’ här under hösten. För det priset skulle jag säga att man gör en bra affär även om det ligger över din budget.
  4. Det blir nog en lösning med vagga där jag ställer den på riggen, vaggan gör lösningen tippsäker. Nu måste jag bara lista ut hur man kopplar bort växelwire och övriga anslutningar på ett enkelt sätt. Det känns som det svåra i det hela men det beror kansken på att jag inte gjort detta tidigare.
  5. Jag har funderat på att hänga av min motor och ha i garaget i vinter. Tänkte då skaffa en verkstadslyft som har kan rulla fram till garageporten. Först tänkte jag hänga av den på en motorbock, men kom sen på att varför inte bara ta av drevet och sen ställa ner den på golvet. Den måste ju inte hänga på en bock tänker jag ?
  6. Storleksmässigt är du nog på rätt spår. Men två familjer kan ju vara allt från 6-10 pers. Vissa modeller har plast på insidan vilket för de mer ombonande. Kanske mer rätt för sol och bad. Har själv en Silver Hawk BR som är grym till 1 familj. Men om det är 8-10 pers du skall ha i båten är det nog nästa steg upp i storlek som gäller. Dvs 7-8 meter samt 250-300 hk. Dvs stor skillnad i pris beroende på hur många som faktiskt kommer åka med båten
  7. Antar att du redan kollat men om det är fel stigning på propellern så är det ju helt naturligt att den inte orkar upp till maxvarv under last. Innan jag la mer pengar på motorn skulle jag göra en komptest för att säkerställa att det inte är det som är problemet.
  8. Finns ett klipp på youtube om just detta ämnen. Svaret där är att impellern får viss snörning även när slang är inkopplad på sköljuttaget men vid längre körning eller på högre varvtal bör man köra muff. Det bör även finns en rek i instruktionsboken om detta kan man tycka.
  9. Vet inget specifikt om denna modell men tänker att utombordare normalt håller ihop x timmar eller tills korrosion gjort sitt. Vilket vatten den gått i och var den förvarats är därför också viktigt. Så en 20 år gammal motor kan vara ”slut” trots sparsam användning pga tiden tand helt enkelt m. Kan såklart ticka på i 20 år till med rätt underhåll men det är nog åldern och sånt man inte ser jag vara mest orolig för. Varvskött kan innebära vadsom om du frågar mig men i bästa fall service enligt service schema.
  10. Jag monterade en qvicksilver q4 (samma som spitfire x4) 13x17 som är en 4 bladig stålpropp på min Silver Hawk med en Honda 100hp. Passade även på att höja motorn. Org. propp var en 19 tums 3 bladig alu. , med den gör båten 34 kn. Med q4 har jag fått upp den i dryga 36 kn och detta med full tank. Jag tappade alltså inte fart trots 4 blad, finns nog mer att hämta med en 3 bladig stålpropp men jag gillar det grymma greppet som Q4:an ger. Kan rekommenderas beroende på vilka egenskaper du söker.
  11. Ja vill minnas att det krävdes rejält med el för det systemet. Dessutom är det långt ifrån gratis. Vill man ändå ha något sådant borde man på en båt med en större inombordsmotor kunna koppla på en jetpump via ett kraftuttag. Sen grova slangar och reglerventiler. Då borde man ha tryck grejorna så det räcker och blir över.
  12. Det finns ett system (minns ej namnet) där du har en liten vattenjet centralt placerad i båten och sedan slangar till för och akter. Samma motor kan alltså driva både för och aktern. En fördel är att man klarar av installationen själv. Oklart hur bra den är i praktiken.
  13. Tackar , kommer köra med 98 mot slutet av säsongen , 95 lär jag köra upp ganska snart så den står inte i tanken så länge. Skall prova att höja lite och ser om det blir skillnad. Dock har jag inte low water pickup som du har på din pro xs maskin så min går inte att köra så högt utan att riskera dra luft i vattenintaget. Har noterat att motorn ”brölar” betydligt mer nu när den sitter högre. Antar att det beror på att avgaserna vis propellern är mkt närmare ytan nu.
  14. Hej igen, Jag kunde inte få upp motorn längre pga låset så jag har monterat en 6 tums manuell jackplate. Jag justerade så att toppen av kav- plattan var precis synlig och ovanför vattenytan. Det kändes som båten gick lättare i alla lägen men toppfarten var oförändrat på 34kn vid 5800 rpm. Det kan bero på att jag kör motorn på 95 oktan och att den behöver 98 för att ge de sista. Maxvarv skall vara 6300. Vad gäller propeller så är utbudet tyvärr lite begränsat till 4.25 tums växelhus, så de varianter du nämner ovan passar tyvärr inte. Quckisilver Q4 (samma som Spitfire x7) var en av de vassare som passar min motor men om ni har tips på andra vassa 3-bladiga propellrar kan passa vore jag tacksam. Gällande höjden; Kan jag förvänta mig någon större skillnad om jag höjder motorn än mer så kav plattan går helt fritt över vattenytan? Går det att manövrera normalt med motorn så högt hissad ?
  15. Om det endast går trögt åt en hållet så finns en s.k trimfena som du kan justera för att balansera detta. Bör stå i manualen. Om det är hela styrningen som är trög kan det som skrivs ovan påverkas hur motor är trimmad men jag hade personligen nog velat ha hydraulisk styrning på en 140hp motor
  16. Kan instämma, har precis skaffat en Silver Hawk BR som är aningen mindre (5,7m) än nämnda Yamarin Cross men i princip samma typ av design. Det är ett bra koncept som är smidigt, bränslesnål och går fint och tyst i sjön. Även lätt nog att dra på trailer vilket underlättar vid ev. vinterförvaring samt avspolning av skrovet under säsongen (kan därför undslippa att bottenmåla)
  17. Jag gjorde nyligen samma övning, först helt rent. Sen epoxyprimer, därefter 2 lager t-coat. Har du möjlighet att ha skrovskyddsduk eller ta upp den med trailer då och då för avspolning lär det funka även på västkusten.
  18. Jag skulle tyvärr säga att det är tömma tank och rengöra bränslesystem/ förgasare (+ byta filter m.m) och sen i med färsk bensin och köra.
  19. Väcker denna tråd 🙂 Efter lite projekt med att få till bottenfinish så har jag äntligen varit ute och testat. Nya propellern är en Quicksilver Q4 med 17" stigning. Båten gick väldigt fint med denna, greppet är helt enormt och man kan svänga rejält utan att trimma ner. Det fick även att trimma ut väldigt mycket. Resultat: 35 knop vid 6000 rpm (WOT) Förbrukning vid 29kn, 0,7 L/nm Last vid testtillgället; 1 vuxen, ett barn, 4/5 tank, 2-4 m/s vind, lungn sjö. Iaktageler och funderingar: Slip: När jag kalkylerar på slip visar det sig att det endast är 1.6% vid WOT. Jag tänker att eftersom propellern har lite cup så är inte 17" stigning riktigt korrekt, om jag räknar på att den har 18" verklig stigning. Då blir det mer rimliga ca 6,5% slip. Stigning: Eftersom jag ligger nära motorns maxvarv (6200) så är stigningen nog välavvägd eftersom jag kommer åka med mer last och i grövre sjö och vindförhållanden än vid testet. Hole shot: Propellern greppar rakt igenom, inga tendenser till ventilation. Det går snabbt att komma upp i plan men det sker helt genom motorns vrid. Här kan det finnas potential eftersom propellern har solida PVS pluggar, funderar på att göra små hål i dessa och se om jag kan få motorn spinna upp lite snabbare för att få mer kräm i början av accelerationen. Några erfarenheter kring detta? Gångläge; Då proppen greppar kan jag timma mycket innan den börjar tappa, dock är noslyftet vid trim begränsat. Här tänker jag att lite set-back via en jackplate skulle bidra positivt, frågan är hur mycket. Monteringshöjd V.g se bilder på "spray" efter båten i olika hastisigheter (20,25,35 knop). Vid de högre hastigheterna blir det lite mer v-formad spray, det beror troligen på högre trimvinkel. Just nu är kavitantionsplattan i princip "flush" med skrovet nederdelm kanske någon millimenter över. När man kör ser man dock inte denna tydligt som på videon som @AlfaAlfa delande. Så jag antar att det finns utrymme att höja lite, särskilt i kombo med set-back? Just nu sitter motorn på näst högsta hålet, det går dock inte att höja mer p.g.a. av motorlåset. En jackplate skulle lösa saken men jag antar att det inte riktigt funka med motorlås på en sådan. V.g se bilder på spray i olika hastigheter 20knop
  20. Jag skulle tro att jämförelsen mellan 1 och två motorer kommer variera per båt, d.v.s olika skrov, vikter och viktfördelning m.m. Två motorer är vanligare i utlandet där dels båtarna är byggda för hav och är därmed större, har djup V-botten och väger många ton. Det finns också krav i vissa länder att båten måste ha två motorer för få korrekt klassning (Offshore). På en stor båt, låt säga över 25 fot hade jag gärna haft två maskiner men jag hade inte väntat mig bättre ekonomi från ett sånt val. Däremot en massa andra fördelar som två motorer ger.
  21. Har tagit beslut, det blir t-coat för att få en slät yta. Begränsar det dock till undersidan så det blir slipning och polering av akterspegeln istället. Att slipa hela botten hade blivit för mycket jobb och resultatet blir troligen inte lika bra som våtsliptad T-coat. Ruggade ytan och den blev genast slätare, så jag behöver inte så mkt "utfylland" egentligen. Primer och t-coaten borde gör jobbet fint. Får hoppas att T-coaten tål livet på en trailer hyfsat.
  22. Jag skall prova slipa på en begräsad yta och se hur snabbt det går. Börjar på p150 och stegar upp p500. Går det hyfsat fortsätter jag så. Kör Mirka Gold papper som skall vara bra för aluminium, såklart slipar jag med maskin kopplad till dammsugare. Att måla tex. t-coat innebär iallafall 3 lager om man skall grunda. Det arbetet tar nog minst samma lika mkt tid som att men resultatet blir troligen slätare än p500. Återkommer med mina erfarenheter.
  23. Ja har övervägt det, ytan som är nu har grym vidhäftning för både smuts eller färg.. Problemet är att jag helst irke vill ha nån färg. Drar jag på epoxy kommer den sitta som berget på detta. Troligen är slipnig ungefär lika stor rarbetsinsats som att måla några lager tiger coat med allt som ingår i den processen. Skall fundera
  24. Hejsan, Jag har våtsandblästrat bort ett dåligt bottenfärgsjobb på min alu båt. Nu är ytan ren från färg, jag kom tom åt att få bort färgen från svetsfogar och dylikt. Nu är ytan dock sträv, motsvarar ca känslan på ett 150 slippapper. (Se bild) Min fråga är om jag skall lägga tid på att slipa den slät? Oklart om denna sträva yta kommer bromsa mig i vattnet, Vidare funderar jag på om alla porer kommer dra åt såg smuts som är svårt att få bort.. Att slipa allt till en slät yta är dock mkt jobb. Blir det slipning tänkte jag isåfall stega mig upp från 320 papper och till ca 800 eller 1000 papper. (Våtslipning för att kyla materialet). Några råd kring detta ?
  25. Om vi utgår från att alla båtar och motorer är lika frächa så håller jag med föregående talare om att 130hk nog är lite klent i den båten. MEN! Om båten mest skall användas för lugn semesteråkning (läs full last), dvs mestadels framfart i låga farter 5-12 kn så är nog diesel bästa alternativet. Du kan montera en propeller på dieselbåten som optimerar för just dessa farter samt ha rejäla trimplan som hjälper dig plana enklare. Kör du mest krypfart så kommer dieseln gå mkt snålare, dessutom slipper du bensinångor i båten. Har själv haft ett antal bensin inombordare men har nu utombordare. Blir det inombordare igen blir det helt klart en diesel.
×
×
  • Skapa nytt...