Gå till innehåll
måndag 27 januari 2025

chripopper

Medlemmar
  • Innehålls Antal

    10
  • Gick med

  • Besökte senast

Anseende bland gemenskapen

0 Neutral

Om chripopper

  • Placering
    Kadett
  1. Nej jag har tyvärr ingen bild nu då den är vinterförvarad en bit hemifrån. Ska dit och börja slipa ftamöver nån dag så då ska jag försöka kolla upp vad det är och fota! Jag är osäker om det är nån färg under, isåfall gelcoat. Vad tänkte du med färgen? Om man kör epoxy så fäster väl det på både 1 och 2-kompfärg, samt renslipat, eller?
  2. Kollade på hemsidan lite snabbt igår, men kollade noggrannare idag och hittade även manualen: https://www.google.se/url?sa=t&source=web&rct=j&url=http://www.nilsmalmgren.se/Datablad/TDS%20S%20NM%20Boeldspaerr%20FS%20023.pdf&ved=2ahUKEwj58cHRnYPZAhXH6KQKHX-jBvkQFjAAegQIDxAB&usg=AOvVaw1hvJpUQBoAzRbQc_JsDMVU Superbra tips! Ca 2200 för 5.3kg, borde räcka två varv på min båt! Ska kontakta dom imorgon
  3. Det ska tydligen vara epoxy i primern också? Enligt lefant så gick det att köra enbart deras primer iaf! Justja det tänkte jag inte på! Jag måste kolla vad jag fyllde skadorna med! Det var nåt slags spackel iaf, blev osäker nu om det var epoxy.... Jag kanske får köra på den dyra t-coat ändå. Framförallt så kändes enklast, och blir förmodligen bäst resultat också...
  4. Jag vet inte vad den gröna färgen är faktiskt, men när jag har googlat på båtmodellen har jag sett att dom ser likadana ut i usa, så jag antog att det är från fabrik. Det är bara ett tunt lager typ. Jag har pratat med lefant idag och dom rekommenderade ett lager med epoxiprimer och två lager med t-coat (fd tiger coat). Primern ska kunna fästas även direkt mot glasfibern om man skulle slipa bort all färg. Enklast var att låta varje varv genomhärda helt, för att sedan rugga upp ytan och lägga på nästa lager. Man kan också måla "vått på vått" men det är svårare att avgöra när det är dags för nästa varv, samt att härdningen kan vara olika långt gången på olika delar av båten, om man har ojämn temperatur (som jag kommer att ha då jag värmer med byggfläkt i båten). Enligt lefants hemsida är min botten 21m2, då skulle jag behöva 7 burkar för 2 varv färg, vilket kostar 3500. Plus typ 700 för biltemas primer. Över 4000kr kändes ändå lite mkt på en gammal båtbotten. Inte billigaste färgen!! Såg att biltema har 1kg gelcoat-burkar och parafin så man kan blanda ihop en topcoat för typ 250kr/kg. Ingen aning dock hur många varv man ska lägga med det, när den är övermålningsbar osv... Alternativ 3 är att köra enbart biltemas epoxyprimer och nöja sig med det. Borde vara bättre än topcoat iaf.
  5. Ja det är jag inte orolig för nu, är inte så brydd om plastpest, jag tror inte jag får det oavsett vad jag gör. Får jag det så fixar jag det då. Jag vill bara måla för att den gröna färgen som är på botten går upp typ 1dm ovanför vattenlinjen, och det är så jävla fult, tror t.o.m att båten skulle bli mycket mer lättsåld om jag målade över det. Det var också rätt många småjack på skrovet som jag fixat, ser inte bra ut ur försäljningssynpunkt det heller, med en massa vita fläckar. Därför vill jag måla. Plus att jag hellre är ute och bygger på nåt än att sitta och glo på tv på kvällarna Jag vill bara veta vad jag ska måla med, för att det ska bli så enkelt och underhållsfritt som möjligt.
  6. Happ nu hittade jag en som använt tiger coat som lossnade vid tvätt: http://racerocruiser.blogspot.se/2016/10/lefant-tiger-coat-efter-en-sommar.html?m=1 Skapar ju viss oro för min del, men eftersom det bara är ett yttre lager som lossnade så låter det ju troligt att det är fel på appliceringen. Är det någon här som har provat tiger coat med lyckat resultat? Annats får jag väl testa topcoat...
  7. Såå nu tror jag att jag har två alternativ kvar i denna djungel: 1. "Tiger coat" epoxyfärg Med eller utan primer beroende på vad lefors säger. 2 lager med denna utan primer borde ändå vara oändligt mycket bättre än skicket som botten är i nu, och säkert bättre än från fabrik, så länge den sitter fast.. Frågan är hur den klarar UV-ljus då en del av färgen blir ovanför vattenlinjen? Kanske man kan måla den lilla biten ovanför vattenlinjen med 2-komp färg? Fäster det på epoxyt? 2. Topcoat Det enda negativa med denna är vad jag förstår att den inte är lika tät som epoxy, och därmed större risk för plastpest. Hur stor risken är verkar ingen veta, vad jag hittat så finns bara lekmannagissnigar inom detta område. Denna borde förstås vara mjukare än epoxy? Större risk för skador/lackbortfall vid upptagning på trailer? Hur många varv är lämpligt?
  8. Ja men det var ett bra tips att ha med sig! Det har jag aldrig tänkt på att man kan göra
  9. Det var förmodligen påkört stenar så det var gropar från det, fyllde i med plastic padding, epoxyfiller tror jag den hette? Skulle då vara till det ändåmålet! Ärligt talat vet jag inte vad det är för färg på nu, det är en four winns och den har nån grönaktig färg som även syns ovanför vattenlinjen, sjukt fult! Jasså så man kan köra enbart topcoat? Antar att det är det som sitter där från fabrik också? Eller kan man ha epoxyprimer under topcoaten? Hur många varv topcoat bör man ha? Den såg ju jätteintressant ut, särskilt om man kan lägga den 2 varv direkt utan primer. Lite dyr men med så få varv och om man slipper primer blir det väl billigare i slutändan. Nån som har en aning om hur mycket färg som kan gå åt per varv på en 20-fotare? Har dock läst att epoxy inte tål UV och gulnar, kommer denna att göra det om jag målar vitt?
  10. Hej! Har hängt här och läst runt och äntligen tagit mig för att registrera mig! Jag har en gammal daycruiser som jag tänkte renovera botten/vattenlinjen på, då den ser tråkig ut med ful färg och har en del skador från diverse incidenter. Skadorna är fixade så nu återstår slipning och målning. Båtern har ingen bottenfärg och jag vill inte heller ha det då den går i insjöar utan några växtangrepp. Jag vill att det ska bli funktionsdugligt (vattentätt?) och se snyggt ut, samt vara så underhållsfritt som möjligt. Vill inte behöva bottenmåla varje år. Båten är sjösatt hela somrarna. Så nu är frågan vad jag ska använda för färg(er). Vad jag förstått så "måste" man vattentäta skrovet och då är det epoxi som gäller. Jag har sett att biltema har en epoxiprimer men antar att jag måste ha något på den? Men då tänker jag också att botten nu är orörd sen tillverkning och har inte fått böldpest på snart 30 år, så hur viktigt är det med epoxy som vissa hävdar? Vissa har pratat om topcoat om man inte vill ha bottenfärg, funkar det på en epoxyprimer? Så frågan är väl egentligen: 1. Epoxyprimer eller annat? 2. Vad ska jag ha på primern?
×
×
  • Skapa nytt...