Gå till innehåll
måndag 27 januari 2025

tomeriksen

Medlemmar
  • Innehålls Antal

    92
  • Gick med

  • Besökte senast

  • Dagar Vunna

    1

Allt postat av tomeriksen

  1. Låter ändå en hel del på tomgång… Untitled.mov
  2. Tjena alla mekarstjärnor! Vattenpumpen på denna VP AQ131 låter som en skrattmås. Dags att byta eller går den att serva? 03302166-3CBE-4E62-9FBB-E78F8FD17A0F.mov Tom
  3. Byta avgaslimpa är en perfekt introduktionsmekarkurs för nybörjare. Men inget man gör innan man lokaliserat felet. Men som @Gelis inträffar det när innerväggarna i limpan rostat sönder. Det kan man inspektera genom att dra av svanhalsen (gummibälgen) på limpan, köra in en mobil och filma. Så här såg min ut… I mitten ligger en skiljevägg, den är bortrostad på denna. Skiljeväggen delar upp cylindrarna så att de som ligger längs ifrån varandra i tändordning delar kammare (1&4; 2&3), När väggen rostat bort uppstår baksug inne i limpan. Blandar man då in lite saltvatten idet hela blir det rostigtvärre. Aluminiumet offrar sig tills ett hål uppstår, se inringat. Inte stort, men det hörs! Om du ska köpa limpa, köp den här på drevdelar.se. Undvik den som Hansen säljer "Sierra". Den saknar skiljevägg. Skräp!
  4. Fråga: ska man ställa in tändningen enligt handboken, eller det som får motorn att gå bäst på tomgång? Enligt manualen ska tändningen på min VP AQ131 (B230 rödblock) ligga på 6°BTDC vid tomgång. Alltså tända stiftet 6° innan cylindern når toppen. När jag vrider fördelaren för att landa på 6 grader tappar jag 200 rpm på tomgången. Runt 11° verkar tomgången må bäst. Vid 4200 varv har tändningen flyttat sig till ≈35° i båda fallen.
  5. Kan det inte vara något vajerfel? Förmodligen inte, men enkelt att kolla. Kryp ner och kolla att vajern til backslaget gör det den ska när man drar i gasreglaget. Be någon annan dra i spaken. Starta inte motorn!
  6. Ja jag har ett nytt lager. Det gamla är nednött. Axeln glappar.
  7. Tjena! Med Victron skiljerelä menar du ett ceryx-relä eller hur? Då ska du koppla ihop så här: SUPERVIKTIGT att se till att du har åtminstånde EN HUVUDSÄKRING mellan batterierna. I mitt fall har du två. Huvudbrytaren lägger du efter relät. Då kommer landel eller solceller att ladda startbatteriet även om du stängt av huvudbrytarna. Lycka till!
  8. Genialt! Fettet har ingenstans att ta vägen, letar sig in under bussningen och trycker den uppåt. Men…det är ganska många mikrometer spel mellan bussning och axel. Fettet tar den vägen istället. Ska testa att linda lite gängtejp…
  9. Smart att trycksätta med trädgårdsslang! Då kan du vara trygg med att du inte har ngn läcka fram till pump. Men känn att huset blir kallt ändå. Det är en bra rutin att lägga sig till med, speciellt vid sjösättning. Blir den inte kall kan du ha råkat ut för en annan klassiker: att den halvmåneformade kilen halkat ur när du satte i impellern. VP har nämligen konstruerat pumphuset så att kilen får plats mellan impeller och innerväggen (japp, locket går att få på). Har hänt undertecknad (noob). Är kilen out of action står impellern still och motorn kokar på nolltid. Kolla det!
  10. Bra svar! Och om man inte har en m18-tapp till hands? Rätt svåra att få tag på...
  11. Av erfarenhet har jag fått lära mig att verkligen se till att det ursprungliga problemet (med brickan) fortfarande inte är problemet: När du kör motorn skall pumphuset snabbt bli kallt av passerande vatten. Blir det inte det drar den inte vatten, då har du sannolikt ett ett luftläckage, förmodligen på det inkommande röret till pumphuset. Har du kollat det? BTW: Även om INGEN kan mer om VP 80-talsmotorer än @sanktanna, så tror jag inte på stopp i limpan. Då skulle ju värmeväxlaren gå sprängfull och med läckage av vatten från plastdetaljer som sil etc.
  12. Hallå alla hemmamekare av den smartare slaget! Jag behöver kloka råd på hur jag "lyfter" den här bussningen ur locket till mitt pumphus (VP AQ131). Den sitter försänkt i hålet, och det finns inget att greppa tag i nere i hålet. Just det: Jag är inte så road av att trasha locket, eller sarga bussningen utan att den lossnar. Ser fram emot alla tips! Tom
  13. Kan bara sitta på ett sätt! Läcker det inte när du kör så funkar det. Det viktigaste är ett packningar verkligen hamnar rätt.Så kontrollera bara att pumpen blir kall av passerande vatten. Blir den inte det har du en luftläcka på det nedre röret. Skruva upp, se till att packningen "slottar" in i pumphuset och skruva på plats. BTW, kändes axeln väldigt glapp när nu bytte packning? Då har du samma problem som jag. Det är kopparbussningen som är slut och pumphuset kommer fortsätta läcka. I början håller packboxen emot, men efter ett par timmar kommer droppet tillbaka.
  14. Har själv en AQ131D. Det låter som att det pyser mellan avgaslimpa och topplock. Saltvatten och värme får avgaslimpan att rosta rejält. Inget konstigt med det. Tyvärr leder det till att topplocket, som är gjort av aluminium, offrar sig. Efter ett tag uppstår en läcka i topplocket som gör att mer och mer avgaser puffar ut. Ofta uppstår detta på 4:e cylindern, speciellt på raka axlar när motorn lutar. Då skvalpar det ofta upp vatten mot 4:ans cylinder. Så kolla den bakersta cylindern. När du kör på tomgång kommer du känna ett tydligt puff mot handsken (osmart att vara barhänt) Hör av dig detta är felet så kan jag vägleda dig mer! Tom
  15. Den verkar vara tillbaka i lager! Iaf klarlacken. https://www.biltema.se/bat/batvard/batfarger/travard/2-komponents-polyuretanlack-1-liter-2000023245?gad_source=1&gbraid=0AAAAADowiYhjQKhEr-4YwWZHJBG2zgyHm&gclid=CjwKCAjw9IayBhBJEiwAVuc3fpa60Zv2diqTVFzpaOe_S-p7DXcWAvTVgraFbOi7JuoE3jMvZ7Q33RoC5bcQAvD_BwE
  16. Jag har skruvat lock! 1300:- istället för 100:-. Som bonus gick ena skruven av och sitter nu för evigt fast i hållaren. Igår lossade jag på fördelaren och kund konstatera att den var rätt sladdrig. Mycket spel mellan axel och kropp. Detta är inte fallet när den är fastskruvad. Men jag inser att det inte behövs mycket för att starta "svarven"
  17. Kör på! Woodskin ger bra grepp. Inte lika bra som obehandlat, men inte lågt därifrån. Vill du ha extra grepp så strunta i att slipa ner efter första lagret. Teaken reser sig lite, det ger extra struktur. Tom
  18. Håller med @Makro. Woodskin är lite segare och håller bättre. Lackfernissor som epifanes mm "spacklar" ut ytan som tjejernas foundation och ger ett mer polerat intryck – men slits fort och blir så klart såphalt! Woodskin sugs liksom in och ger en mer träaktig yta. Bättre fäste, och konstigt nog, mer slitstarkt.
  19. Undvik helst rostfritt! Det funkar nämligen inte alls i fuktiga, syrefria miljöer (som en planka). Spiken kommer att vittra sönder inifrån. Använd alltid mässingskruv! För ytterligare fördjupning i ämnet, googla "crevice corrosion wooden boat"
  20. Jag har bensinare men skulle verkligen gasa på med diesel. Inget kul att sitta på en 400 liters molotovcocktail.
  21. Ärligt talat så har du rätt! Och det är inte jag som säger det utan Charles Sterling på Sterling batteries: https://youtube.com/clip/UgkxklFvRIdkazD41WlDKimUNuFLKpbQ1YEe?si=O6iV_wKtKs6EgFyi "A leisure battery is a starter battery with a fancy sticker on the top." "This is not my opinion - we are an engineering company. We test, and destroy batteries on a regular basis. Plus, the proof is on the battery label" Jag har 4 likadana CCA-batterier. 1 för start, 3 för förbrukare. Bogpropeller 2kW: Jag skulle lägga bogisen på förbrukarsidan. Enligt instruktionsboken så att säga. Du vinner alltid på att hålla startmotorsidan så enkel som möjligt. Börjar plottern att checka ut får du kanske tänka om. Men börja så. Lycka till!
  22. Kort svar: nej Kolla efter AQ125, den har samma värmeväxlare. Kanske finns det fler modeller som bygger på samma lösning, men det ör den jag känner till. AQ131, 151 och 171 har en betydligt enklare konstruktion med färre delar. Men matningen av glykol och färskvatten ser helt olika ut, Kommer inte att funka. Hoppas du lyckas laga den…
  23. @Spectre32 Noterar att laddarens temperatursensor ligger på batteriet. Exemplariskt! Då tror jag vi kan utesluta laddaren. Sensorn gör så att CTEK-laddaren stänger av när det blir för varmt. Det låter som att en cell har kortslutit. Kolla med voltmätare enligt @ingemars instruktioner.
  24. Jag har en inombordare, en VP AQ131 (Volvo rödblock). När jag startade motorn efter ett motorlyft hörde jag ett tickande ljud som kom framtill på motorn. Sen dog den. När jag öppnade fördelarlocket hittade jag repor på 2.a cylinderns kontakt, samt en del kopparspån inne i dosan. Rotorn hade lyfts från fördelarrotorns spår och satt löst. Den snurrade alltså inte. Locket ser annars helt felfritt ut. Jag har två motorer och har kunnat jämföra. Det verkar inte bättre än att antingen axleln hamnat fel eller att fördelarkroppen fått sig en kyss. Är det någon som varit med om något liknande?
×
×
  • Skapa nytt...