Gå till innehåll
måndag 20 januari 2025

cdomp

Medlemmar
  • Innehålls Antal

    17
  • Gick med

  • Besökte senast

Anseende bland gemenskapen

0 Neutral

Om cdomp

  • Placering
    Kadett

Mina båtar

  • Båtens namn
    Sunwind 26

Senaste Profilbesöken

Blocket med senaste besökare är inaktiverat och visas inte för andra besökare.

  1. Nej det rök inte men jag tyckte att det var lite som hårt gummi att borra i. Möjligtvis att det skulle härdat ännu längre eller att mitt blandningsförhållande inte var perfekt. Men precis som du säger så när det kallnade så kändes det väldigt stelt igen. Mitt hål var inte så stort så jag fick aldrig något överhettningsproblem.
  2. Ja det gör det nog. Ska testa det på ett annat ställe. Nu hade jag sika till hands så det får duga nu. Det är inte utsatt för solljus eller direkt väta så man kan ju hopps på att det håller helt okay 🙌
  3. Hej tänkte bara meddela hur det gick. Jag borrade genom överdelen av däcket och kärnan. Men inte igenom undre laminatet. Krafsade ut cellplast-kärnan med en insexnyckel och fyllde det med biltema laminerings-epoxi. Sedan efter det härdat några dagar borrade jag igenom hela däcket i min epoxi plugg så jag gjorde ett hål rakt igenom där jag drog kabeln. Kletade i sikaflex runt kabeln och i hålet och sedan dubbelhäftande tejp för att fästa solpanelen som då täcker hålet för genomföringen igenom däck. Jag är medveten om att sikaflex inte håller för evigt och att det kan läcka där men i och med att panelen täcker över det samt sikaflex runt och i hålet så känns det ganska hållbart. På bilderna ser ni hur det såg ut inan jag satte fast panelen. Nu är allt kopplat och batteriet laddas av panelen via regulatorn. Pretty dang spiffy som en youtube-diy-boatfixer ("sail life" på youtube)skulle säga.
  4. Haha nej du har nog rätt. Det går nog åt mycket mindre. Tänkte mer om man borrar ett hål.. ser till att gröpa ur enligt L-metoden som den kanske kallas för att få bort lite core-material och sen fyller ut och efter härdning borrar i epoxi-pluggen så går det iaf åt lite mer än pytte pytte lite. Ska bli skoj att sätta tänderna i mitt projekt. Måste bara bli lite varmare ute. Missade helgens båtfixarväder pga familjeåttaganden nämligen. 🙂
  5. asså jag är helt överväldigad @Caribic410 Dina antingen jobbar du med kemikalier eller så lyssnade du extra noga på kemilektionen i skolan 🙂 Tack för massa bra info. Ska läsa på lite mer. Har epoxi glasfiber byggt en windsurfingbräda när ja va yngre vilket var en bra lärdom, blev alldeles för tung och vissa partier härdade lite långsamt så jag förstår lite iaf innebörden om man har fel blandförhållanden för epoxi. Jag kan verkligen tänka mig hitta alternativ då jag bara ska se till att täta ett enda genomföringshål på ovansidan däcket så att köpa massa epoxi dyrt för ett enda hål kan ibland kännas lite överflödigt. Men visst att fylla ut ett hålrum väl kanske behöver nån deciliter eller två.
  6. bhemac tack för tips , du har alltid bra svar på tal här på forumet. Alla sätt fungerar nog hyffsat bra och det kan ju va rätt snyggt att gömma kabeln helt under panelen. Men lintotts idee är ju inte heller dum. Iof läcka kan det göra över allt. Måste bara täta det om det nu är rakt genom rufftaket eller igenom enkellaminat.
  7. Den kommer ut precis som lintott visar på bilderna.
  8. Tack för bilder o inspiration. Jag är också inne på att hitta ett alternativt sätt att leda ner den för att slippa epoxy o sånt och har precis som du tänkt på att dra ner den på samma ställe just för det förmodligen är enkellaminat och att vattenavrinning genom att den sitter i vinkel blir rätt fördelaktig. Kul att se just exempel på platt kabel.
  9. Ja i det här fallet så tänkte jag om det nu är möjligt att dölja hålet under den flexibla solpanelen som är tänkt att fästas ovanför(rakt på däck) så solljus kommer nog inte vara problemet för genomföringen. Men jag måste nog mäta lite för att placera den. Men ändå. Grundfrågan var vilket typ av epoxi jag skulle använda för att täta hålet så att fukt inte tränger ut i kärnan. För ren epoxi är väl lite väl tunnflytande eller? tänkte att man kanske bör förtjocka/armera den eller? Någon som vet om det finns risk att epoxi smälter skumkärnan ?
  10. Bör ja köpa epoxi och filler och blanda själv för att täta en genomföring för kabel i däcket ( fuktskydda skumkärnan i rufftak) eller kan man köra med biltemas typ epoxispackel? Ska dra igenom en kabel och ska fylla igen hålet och borra igenom sen för att kunna dra en kabel.
  11. Hej . Jag har köpt en solcell (sunbeam 50w) med en platt kabel som kommer ut under solcellen. Vad hade ni gjort med kabeln? tänker på hur ni hade dragit ner den igenom däcket. Jag har inte kollat än men antar att det är en sandwich typ av däck som jag måste borra igenom och fylla med epoxy för att fuktskydda kärnan. Men till min fråga som jag klurar på. Många paneler har ju en kabel som kommer ut på ovansidan så man måste typ leda kabeln till en genomföring någonstans och täta den med nån snygg kabelgenomföring. Men på min så kommer kabeln ut solcellen så en fundering jag har är om man kan borra genomföringen precis under solcellen och dölja genomföringen och lägga sikaflex runt om som tätning. Låter det helt knasigt eller borde jag kanske dra ut kabeln vid sidan och leda ner den igenom en "riktig" däcksgenomföring för kabel?
  12. Tja alla seglare. Jag har en fråga om rorkultslås roderlås roderbroms (kärt barn har många namn) Har nämligen en sådan här Nyckelhåls-beslag i sidan av sittbrunnen. Rorkultsförlängaren jag har nu sedan ja köpte båten är bara en vanlig pinne men jag skulle vilja ha någon anordning att låsa rodret som en roderbroms. Min fundering är att köpa en teleskop rorkultsförlängare som passar i mitt nyckelhålsbeslag men jag kan inte hitta sådana rorkultsfärlängare någon stans? Funkade dom inte bra eller varför hittar jag inga sådana. Alternativt är att köpa typ Aronowitsch & Lyth roderbroms men då måste ja borra o ha mig. Några tips?
  13. Tack för alla tips och kommentarer. Min tanke är att visst funkar det med en tamp men det kändes lite provisoriskt. Samtidigt så sliter den inte i närheten så mkt på öglan på infästningen i rullen som en tamp för. En Soft schackel låter ju som en lite proffsigare lösning då den förmodligen blir lättare att få upp i slutet av säsongen. Fick bända upp den senast med en skruvmejsel då knopen satt sig så hårt.
  14. Hej jag har en liten fråga vad ni tycker om det. Se på min bild som mitt försegel är fastsatt i halshornet. Många verkar ju ha en schackel i nåt slags rostfritt. Eller är en vanlig tamp som här bättre. Alla tips välkomna. Viken typ av schackel isf? eller några tips på vilken knop man ska använda?
  15. Propellerbladen är ofta balanserade tillsammans. Därför är dom nummererade 1-2-3 . Nu har du en 2 bladig men kan du fått en smäll på nåt av bladen så det blivit obalans. Annars skulle jag också gissa på att kuggarna kommit fel.
×
×
  • Skapa nytt...