Gå till innehåll
fredag 03 januari 2025

LilleNo

Medlemmar
  • Innehålls Antal

    39
  • Gick med

  • Besökte senast

Allt postat av LilleNo

  1. Nu har jag mätt och kollat lite mer. Jag har matning fram till den röda elektronikboxen, men även på utgående matning från samma box mäter jag 12V. Den röda elektronikboxen sitter på en svart box som jag förmodar är en växelriktare + annat. Denna svarta box sitter direkt på kompressorn och erhåller alltså 12V, men inget händer. Jag har direktkopplat mot den svarta boxen, samt byglar C & T, utan resultat. Jag ringde Thermoprodukter i Kalmar och de sa åt mig att skicka över både den röda och den svarta boxen.
  2. Mitt 3år gamla Isotherm CR49 ASU har lagt av helt, när jag mäter spänningen på droppsäkringshållaren så finns spänning (har testat att byta säkringar) - men allt är svart (panel, kylskåpsbelysning). Jag vill minnas att kylskåpsbelysningen tändes oberoende av om kylskåpet startats vid ASU-panelen (auto, man, off) eller ej. Men nu lyser inte ens kylskåpsbelysningen. Tidigare har kylskåpet varit lite grinigt att starta vid två, max tre tillfällen totalt (trots fulladdade batterier). Men efter att jag startat motorn eller kopplat på landström har det hoppat igång (vet ej om detta varit avgörande) och sedan fungerat helt normalt under batteridrift. Jag har uteslutande kört kylskåpet i ASU/auto-läget och jag här lagt märke till att det uppfört sig lite hysteriskt när solcellen matat på bra i kombination med fulladdade batterier (kompressorn växlar mellan låg/högeffektsläge fram & tillbaka). Jag har läst om detta fenomen i efterhand här och förstått att flera väljer att köra sina ASU-kylskåp i manuellt driftläge för att förhindra detta växlande. Har någon nått tips på vad som kan fela eller vad som behöver åtgärdas?
  3. ***********LÖST*********** ☺️ Testade multimetern mot nytt 9V batteri: ~12V Bytte batteri och gjorde om: 9.22V Mätte gamla batteriet som satt i multimetern: 5.02V sensmoral: mät klart & gör klart på plats i båten innan man åker hem med hjärnspöken. Tack för hjälpen alla!
  4. Det låter troligt & betryggande isf, lite fånigt dock att "jaga upp" er alla i tråden för en så löjligt enkel sak som batteribyte i multimetern. Tog för givet att den visade rätt och hade för mig att jag bytt batteri i den (vilket jag troligen tänkt göra, men ej gjort). Jag utgick direkt ifrån att jag kopplat fel någonstans..
  5. Bra tips från alla i tråden! Multimetern är en enkel UNI-T och jag vill minnas att jag ganska nyligen bytt batteri i den. Det var den jag mätte solcellspanelen + allt annat med. Solcellspanelen är en nyinköpt Sunwind 80W: https://www.sunwind.se/product/show/?id=1096&Solpanel-SW-80W Jag trodde att jag tagit med mig multimetern hem från båten, men icke. Får testmäta & byta batteri i den i veckan, samt se över allt batterikablage (det börjar bli så mycket kablar bara). Det är ju två tidigare ägare som hållit på med elsystemet innan mig, men det tycks vara ok gjort.
  6. Det där låter intressant, kan du vidareutveckla det där med att spänningen avviker från batterispänningen om solcell/regulator inte är direktkopplat? Kan nämna att solcellen laddar förbrukarbanken (osäker på startbatteriet) även när huvudbrytarna är frånslagna. Dock har jag inte satt mig in i hur det är kopplat.
  7. Halloj igen, Ursäkta om jag var otydliga i mitt inlägg; alla de tre ombordvarande instrumenten visade omkring ~14V (med 0,1V missvisning sinsemellan) när jag mätte upp ~17V polspänning direkt på de två förbrukarbatterierna som då var helt inkopplade (innan jag kopplade in det tredje) med allt batterikablage (ingen bruten krets). Det var i slutet av uppladdningsfasen, BM-1 visade på 96% laddning. Solcellen gav då ~27V (mätt på Phocos-regulatorns ingång) När jag mätte direkt på batteripolerna var allt batterikablage inkopplat, inkl. minusplinten som sammanför startbatteri och förbrukningsbatteri 1 & 2 (skiljerelät ligger kopplat på startbatteriets pluspol och frånskiljer mot förbrukningsbanken batteri 1). Funderade ett tag på möjlig seriekoppling, men den ända förändring jag gjort var då att koppla in BM-1 (på förbrukningsbanken) och 17V låter inte som ett värde som isf skulle uppnås i ett batterisystem som ligger på ~14V utan någon förbrukare inkopplad. Jag har ännu inte hunnit testa mätinstrumentet, men jag fick intrycket att det uppförde sig korrekt - det gav iaf konsekventa värden när jag mätte. Jag ska luska vidare, återkommer i tråden...
  8. Kopplade in en NASA BM-1 på min förbrukarbank, samt kompletterade denna med ett ytterligare batteri (summa totalt 3 x 75Ah, samt 1 x 75Ah start kopplat med skiljerelä). I samma veva bytte jag ut min gamla 40W solcellspanel till en större 80W-panel. Alla instrument ombord (NASA BM-1, Silva Logg, analog batterimätare) på båten visar rimliga & samstämmiga värden för spänningen vid laddning från solcell (regulator Phocos CML 10), men med multimeter mätt på batteripolerna visade det ~16,7 V - 17V. Tänkte först att jag mätt fel eller att multimetern mäter fel då de övriga instrumenten är samstämmiga. Sedan blev jag lite fundersam; har jag kopplat fel? Är något batteri defekt? Solcellsregulatorn (Phocos CML 10 skall inte kunna ge så hög utspänning som 17V, utan max ligger på 14,5V).
  9. Flaggar tråden (så jag hittar den)
  10. Ja, jag är en "sucker" för blankt trä. Jag har lackat teakmöblerna här hemma med Benarolja & tycker att det blev jättebra (typ "inglasat" trä). Tänkte lite måttfullt med friktionspulver, som dessutom är ganska så finkornigt. Bara så att den värsta halkan dämpas. Så går tankarna iaf.
  11. Jag tänkte slipa teaken i min sittbrunn & lägga på flera lager Benar-olja, samt ev. avsluta med ett sista lager där jag blandar i friktionspulver. Misstänker att jag får lägga på ett nytt friktionsskikt varje säsong för att det inte ska bli halt.
  12. Detta var på norra sidan, kommer inte ihåg något segelnummer. Endast att han hade toppluva & heltäckande klädsel, seglarvästen utanpå vindjackan, seglandes en blå Maxi 77, medan jag satt i shorts + t-shirt i solskenet. Så nu har jag lärt mig att alla Maxi-seglare är överklädda paragraf-ridande strebrar.. ;D
  13. Jo, det har hunnits med ett par ofrivilliga gippar (dock sällan dramatiska). I synnerhet när jag försöker att saxa seglen och vinden varit turbulent pga påverkan av land, byar mm.
  14. Var hittar man reservdelar till gamla Lewmar-skotvagnar? (sthlm, norra sidan) Har sett att vissa har delrin & torson-kulor - dock inga sidostycken, men Lewmars nuvarande skotsystem ser ju inte likadana ut som mitt (troligtvis från 1985). Är det de vanliga butikerna (SeaSea,Watski, Erlandssons, Hjertmanns)?
  15. Jag siktade säl vid Kolfatet (Gällnö) igår, den låg vid ytan & tycktes hålla på med en fisk. Den dök antingen pga mig (kom på gummibåt i full fart) eller att en fiskmås blev för närgången. Kul att se, första gången för mig.
  16. Jag var lite otydlig, det handlar om storskotet (antar att det inte gör någon skillnad). Min självgående fockskena har flyttbara stopp, som jag kan styra från sittbrunnen. Dessa använder jag på det sättet ni beskriver.
  17. Focken är sydd med 4 horisontella lattor som sitter monterade. Det är ett relativt nytt Boding-segel som sitter på en Plastimo-rulle. När det vibrerar tycks hela förstagsprofilen skaka runt den inre förstagswiren. Ska testa snörpen och bra att jag fick min "teori" bekräftad ang. skothorns-hålen. Genua rör sig/svajar lite mer förlåtande när jag går högt, men jag har tänkt att eftersom focken kan skotas in (skotvinkeln, med skotskenan) mer så är den lämpligare för kryss.
  18. Bytte till den självslående rullfocken när jag skulle kryssa hem idag, då jag tänkte gå högre mot vind än vad genuan tillåter. Men när jag närmare mig 30grader (börjar säkert redan vid 40 grader) mot vinden börjar focken vibrera/pumpa, nästan som självsvängning och slutar inte förrän jag faller av ordentligt. Irriterande vibrationer som påverkar hela riggen. Riggen är ordentligt ansatt (partialrigg) och akterstaget sträckt. Testar att spänna skotet hårdare och flytta in skotpunkten, men inget tycks hjälpa. Börjar fundera på om de olika hålen i skothornet kan påverka (likt skotpunkten hos en genua). Den har slentrianmässigt varit fastsatt i mitten (av fem stycken fästhål). Är jag ute & cyklar, har ni några tips?
  19. LilleNo

    Skotvagn kaputt

    När jag seglade hem idag så börjar min skotvagn (Lewmar) att kärva och ut ramlar lite plastkulor (mindes att jag sett dessa vid ett tidigare tillfälle utan att då förstå vad det var), för att slutligen kärva ihop totalt. En sidoplåt av plast på sidan av skotvagnen hade spruckit och nu ramlade de kvarvarande "kullagerkulorna" ut. (sidoplåten hade nog spruckit pga att det saknades ändgummi påsen änden av skotskenan) Gav upp seglandet då jag inte visste hur mycket som var trasigt (risk att skotvagn lossnar från skena etc) och gick in i hemmahamn för motor. Plockade av skotvagnen och synade den samt skenan lite snabbt, vissa hack & småskador på båda som är gamla i lätt oxiderad aluminium (strävt/trögt). Ska jag gå lös lite med en fil + smärgelduk/motsvarande på vagn & skena, samt köpa nya kullagerkulor i plast. Eller bör man köpa nytt?
  20. Skönt att höra att man inte är ensam om att stöta på "strebrar" därute ;-) Än så länge kan jag bara räkna till en sådan seglare (i alla andra fall överaskas jag ständigt av hjälpsamhet & trevligt bemötande). Min historia (ett par veckor sedan): Möter två båtar i rymlig farled som ligger efter varandra med viss förskjutning. Jag går som mötande på motsatt parallell kurs med vinden in från babord (jag skall väja). Första båten - inga problem när jag håller höger & möter honom, samt vinkar. Nästa båt ligger på en kurs närmare min egen, så jag faller av lite åt höger - bort från hans kurs. Han tycks börja "vingla" lite på kursen så jag faller av ytterligare åt höger. När han sedan återigen styr in på kollisionskurs mot mig (med vilje förmodar jag då vi hela tiden kunnat se varandra), faller jag återigen av (nu för tredje gången). Nu börjar det bli nära och ögonkontakten bryts pga hans segel och vi passerar varandra med ett par meters marginal samtidigt som han muttrar något. Efter mötet återgår han till sin ursprungliga kurs som han höll innan jag började falla av. Suck, det kändes som att han prompt skulle försätta mig i en situation där han kunde hävda sin rätt till väg om han så jagade upp mig på land.
  21. Finns det något värde i gamla/halvgamla segel? Sitter på en segelgarderob med totalt 8st segel, varav en spinnaker, 4st genua (lättvind, "race", vanlig, genua 2) samt 2st storsegel & en st-fock. Känner inte att jag kommer att använda alla, saknar dock en gennaker (tror jag), eftersom jag främst seglar själv med barn eller en annan vuxen.
  22. Nu var det snarast den gammalmodiga batterilösningen jag avsåg Solceller är ju bra, i synnerhet när man är så begränsad med bly/syra-teknik. Men för de med motorer & generatorer så ser jag det som ett komplement som inte skulle behövas med bättre batteriteknik. Om bara Litiumlösningarna kunde komma ner i pris..
  23. 4. Byta ut till ett modernare Litiumbaserat energilagringssystem, modern/kraftfull generator + skippa solceller helt. Lämna stenålderstekniken bakom sig och aldrig titta tillbaka
  24. Det låter rimligt, det vore kanske en ide att kunna tvinga kylskåpet att vara kvar i energisparläge t ex till em/kväll. Jag brukar låta båten ligga kopplad till landström med kylskåpet igång kvällen innan jag ska ut, sedan försöker jag att stoppa in så mycket fryst mat som möjligt för att maximera tiden tills att kylskåpet måste gå upp i högenergiläge för att ladda kylbanken/ASU:n. Isotherm skriver så här i deras Tips-pdf: http://www.thermoprodukter.se/templates/group.asp?GroupGuid=216 "Känner skillnad på olika energikällor: Då båtmotorn går finns det ”obegränsad” tillgång på elenergi, men enbart under kort tid, 5-10 minuter då man kör in eller ut ur hamnen. Då vräker Isotherm ASU på för fullt, för att helt utnyttja detta kortvariga energitillskott. Om det däremot är solceller eller ett landströmsaggregat, som står för energitillskottet, är det ofta med mer begränsad kapacitet, men i gengäld under längre tid. Isotherm ASU känner skillnaden och låter kompressorn (kompressorerna TWIN) gå just vid sådant varvtal, att alltid batterierna och övriga förbrukare får i första hand, men laddar istället kyl- magasinet mer långsamt och utan att det blir alltför kallt i boxen/skåpet. Men om t.ex. solcellerna skuggas under en tid, så lugnar Isotherm ner sig och sänker sitt varvtal i motsvarande grad." Frågan är hur "intelligent" deras automatik är. Jo det låter i grunden sunt, då går man ju mer direkt på orsaken (energibrist) ist för att jaga symptom (laddkarikastik). Jag har dock lite bryderier om var jag ska placera en ytterligare panel, vill undvika en NOA-pinne i aktern på pushpit. Sneglar lite på er som kör med utrullbara paneler, jag får suga på den ett tag... Haha, ja jo jag gör nog detsamma. Fast jag önskar nästan att säljaren låtit den gamla gasolkylen sitta kvar i båten när jag tog över den. Fatta hur många Ah jag hade haft att förfoga över då..
  25. Har haft liknande problem nyligen. Setup: 1 75Ah startbatteri i en bank (tillkopplat skiljerelä antar jag, svart kub som det står Bosch på) 2 st 80Ah förbrukningsbatterier i en bank Isotherm ASU kylskåp 40W solcellspanel (kopplad via Phocos CML) För två veckor sedan bytte jag ut alla tre batterierna i min båt (1 start & 2 förbruknings i varsin bank), kapaciteten för förbrukningssidan var halvvissen redan förra säsongen tyckte jag (klarade inte 3 dygn vid brygga utan motor men med strålande solsken rakt in i en 40W-solpanel). Det blev ett lite hastigt byte, så jag hann inte läsa på vilken batteriteknik som var lämpligast, utan bytte till 3st 75Ah fritidsbatterier som tålde lite fler laddcykler. Strax innan bytet klarade minne gamla batterier inte av att överleva natten endast matandes ASU-kylsköpet (inga andra förbrukare igång), utan kylskåpets batterivakt slog till kl 5 på morgonen och Phocosregulatorn började pipa/varna om helt urladdade batterier (röd diod). Då hade förbrukningsbatterierna varit "fulladdade" (80% eller hur bra laddning man nu uppnår med min utrustning) av solcellspanelen under föregående dag. De följande mornarna innan larmet & frånkopplingen skedde kunde jag höra hur kylskåpet gång på gång slog till för att sedan slå av pga under spänning. Jag fick börja att slå av kylskåpet innan sängdags på kvällen & vänta med att starta det på morgonen + dra igång motorn i ngn timme. Då ledsnade jag och bytte alla tre batterierna inför nästa 2 veckors seglats. Överväger nu om jag dessutom ska lägga pengar på ett sådant där 12V/12V laddkit från Ctek (laddare + batterimonitor typ "Nasa BM-1"), i hopp om att en bättre laddning när man är till sjöss kan ge fler Ah & skonsammare urladdning ur batterierna (inte lika lätt att råka djupurladda fulladdade batterier).
×
×
  • Skapa nytt...