Gå till innehåll
fredag 22 november 2024

Promod

Medlemmar
  • Innehålls Antal

    120
  • Gick med

  • Besökte senast

Allt postat av Promod

  1. Drevsäck funkar bra om man vill köra motorn på land, men till konservering är det diss från mig. Går åt onödigt mycket glykol. Jag använder med spolmuff med slang kopplad till en dunk som jag ställer på badbryggan.
  2. Hej, Googla bilder med sökord "mercruiser 5.0 mpi fuel pump" så borde du få flera skisser på var/hur den sitter och hur den ser ut.
  3. Delar din uppfattning om Baylinern, vi har varit supernöjda med vår 285:a. Vi är inne på tredje säsongen och har peppar-peppar haft ett problemfritt båtägande med mycket nöje. Av de bobåtar som jag har erfarenhet av är en favorit Forbina. Den jag har mest erfarenhet av är 10000 efterföljare Forbina 35 Fly, med drev. Skulle jag byta båt i dagsläget skulle en sådan ligga mycket bra till.
  4. Vi använde en Weber Q1000 under midsommarhelgen och var väldigt nöjda med den, den lilla tuben på 450 g ska räcka till 4 tim grillning på full effekt.
  5. Håller med, även s.k. mirakelsvamp/fläcksuddare brukar funka bra.
  6. Instämmer med tidigare inlägg, i följande manual på sid 17-20 hittar du bra guidelines: User Manual
  7. Tipsar om en båtrelaterad vlog som jag fastnade vid häromveckan, den har funnits ett tag så många av er kanske redan kollat in den. Det är en kapten som lägger upp videos från den superyacht som han arbetar på. Tyckte speciellt om avsnitten där båten genomgår en omfattande 10 års genomgång på ett italienskt varv. Länk: Super Yacht Captain
  8. Helt normalt, viktigast är att linan får ett visst fall ned från spelet till uppsamlingsplatsen.
  9. Blev en ny trimsändare som skarvades på befintliga kablar. Efter kalibrering visar instrumentet rätt igen.
  10. Jag har en bit lina med en karbin som jag sätter fast ankaret med i ankarrullen under färd.
  11. Jag gjorde hela båten ordentligt under hösten 2016 när jag köpte båten. Alla löstagbara textiler tvättades hemma men eftersom jänkarbåtarna har heltäckningsmatta invändigt sprayade jag allting med Vanish-lösning som fick dra några minuter innan jag sedan dammsög med en möbeltvätt-dammsugare. Känslan av att se en brun-gråaktig matta bli helt beige är otroligt tillfredsställande Efterföljande säsonger har jag bara kört med möbeltvätten utan att förbehandla om det inte varit smutsfläckar, brukar ställa in en avfuktare efteråt för att få bort fukten. Jag tycker inte att jag har någon "husvagnslukt" alls i båten även om jag kliver in efter att den legat oanvänd under några veckor.
  12. Jag har en sådan, det var det jag använde
  13. Jag köpte den större modellen för att använda inne i en bil som min dotter köpt som luktade rök. Det var ett tag sedan nu men jag har för mig att vi körde under 3 separata nätter men med några dagars mellanrum. Det var väldigt effektivt och all unken, instängd, röklukt försvann. I båten har jag använt den vid några tillfällen mer som förebyggande, jag har inte haft några problem med lukt i båten. Kan bero på att jag våtdammsög alla fasta textilier efter att dränkt in dem i Vanish-blandning efter att jag köpt båten.
  14. Jag vet att många föredrar polyester och jag håller med om att det är mer lättjobbat och dessutom billigare. Finns massor av bra instruktionsvideor om det, bl.a. denna i flera delar Skulle du välja att använda Epoxi så finns det en väldigt bra instruktionsvideo i flera delar här. Lycka till!
  15. Har inte UV och RO två olika ändamål, där UV renar och RO avsaltar. Så ligger man i sötvatten borde UV vara tillräckligt men ligger man i saltvatten behöver man även RO?
  16. När jag hör skillsmässobåt får jag upp en bild där den som styr skriker instruktioner och förväntar sig att någon skall kompensera bristande manövreringsfärdigheter genom att ta emot på ett par ställen samtidigt. Jag tror det handlar mycket om att träna och ha som målsättning att man kan hantera båten helt på egen hand.
  17. Liten uppdatering. Efter lite felsökning genom att plocka bort givaren och vrida är jag ganska säker på att det är indikatorplattan som är utsliten. Kortsluter jag stiften går mätaren helt i botten och annars står mätaren i toppläget. Jag tolkar det som att kablar och mätare fungerar. Köper ny trimsändare och återkommer med resultat
  18. Nej, har egentligen inte börjat felsöka alls ännu. Men det låter som ett bra förslag på nästa steg
  19. I slutet på förra säsongen började mätaren som visar drevets (Bravo 3) läge krångla. Mätaren visade mellan lägena helt upp eller neutralt och när jag körde ned drevet max så gick mätaren aldrig nedanför neutralt läge. Nu har jag haft fullt fokus på installation av bogpropeller men med två veckor kvar till sjösättning börjar det bli dags att kika på detta. Plockade isär och rengjorde trimsändaren inuti med en förhoppning om att det skulle göra någon skillnad. Men nu hoppar mätaren till översta läget när jag vrider på tändningen och rör sig knappt när jag hissar upp eller ned drevet. Vad tror ni, har svårt att avgöra om trimsändaren är i ett sådant skick att den behöver bytas ut, samtliga instrument byttes inför 2018 säsongen så jag tror inte att det är mätaren krånglar. Bifogar lite bilder. Alla tips och erfarenheter är välkomna, tack på förhand.
  20. Jag har testat den större modellen Jonisator och provat både i bil, båt och hem. I första hand för att ta bort lukter, har inte haft något synligt mögel i båten vad jag vet. Men jag har varit nöjd med resultatet.
  21. Finns Jonisator i två olika storlekar att köpa på Kjell & Co som gör jobbet.
  22. Min oro att det skulle vara problematisk att få tillbaks tanken visade sig vara obefogad. Efter att jag konstaterat att slangarna var i väldigt bra skick även på insidan bestämde jag mig för att behålla dem om möjligt. Kanske hade den låga temperaturen i mars en viss påverkan på slangarna när jag skulle ta bort dem. Med värmepistol och ett tunt lager sikaflex på rörmynningarna gled slangarna på hur enkelt som helst
  23. Ja, min tanke var att jag ville flytta nedåt eller framåt, ännu hellre både och. Men inne i båten tar det stopp, verkar vara dubbelbottnad. Jag får klura på om jag kan såga upp ytterligare inifrån så jag får den rätt placerad. Har sett installationer på liknande båtar men då verkar de kommit åt ända ned till skrovbotten även på insidan. Jag får undersöka om det är riskfritt att såga upp ytterligare
  24. Ett axplock av bogpropellrar från marinan
  25. Nu tänkte jag installera en bogpropeller och skulle uppskatta lite råd och synpunkter på placeringen. Jag valde att gå upp i storlek på bogpropellern och kommer därför behöva montera ett 150 mm rör. Förutom att placeringen skall vara så långt fram som möjligt har jag förstått att placeringen i mitt fall behöver uppfylla följande: Vara ovanför vattenytan när båten planar Sitta minst rördiametern under vattenlinjen, 150 mm i mitt fall Rörlängd mellan 2-4 gånger rördiametern d.v.s. 30-60 cm En halv rördiameter från ”kölen” Det skall vara möjligt att komma åt runt hela röret på insidan för plastningen Jag har markerat upp på båten men känner mig inte helt nöjd med placeringen, därav detta inlägg. På bilden nedan framgår markeringen på skrovet, andra bilden visar A, B, C markeringar på insidan (A är mot fören). Det är ungefär så långt ned jag kan gå innan röret skulle ta i den plana delen invändigt. Vad säger ni, när jag gick runt på marinan idag ser jag att de allra flesta bogpropellrar sitter längre ned.
×
×
  • Skapa nytt...