Gå till innehåll
fredag 18 oktober 2024

theboat

Medlemmar
  • Innehålls Antal

    74
  • Gick med

  • Besökte senast

Allt postat av theboat

  1. Hallå där, jag skulle behöva laga en liten skada ovanför vattenlinjen och undrar om någon vet vart jag kan få tag på en nyans som matchar originalet och vad den i så fall heter eller har för färgkod? Tacksam för alla tips som leder till att jag hittar rätt.
  2. Hej, Jag befinner mig i tankarna av att installera en flödesmätare i motorbåten för att kunna hålla koll på bensinförbrukningen. Vad finns det för olika alternativ? Hittar just nu bara ett par sensorer för lowrance och garmin instrument. skulle helst av allt vilja ha en separat mätare som man kan ersätta ett av de befintliga (52mm Ø) mätarna med i instrumenteringen.
  3. Jag bankade tillbaka min (suzuki 9hk) med två vanliga hammare, det funkade hur bra som helst. finns dock en chans att den spricker.
  4. Hej, Funderar på att köpa ett par nya propellrar till våren och har fått syn på Signature four by 4. Undrar om någon har testat dessa och kan dela med sig om sina erfarenheter. De ska ersätta mina mercury original propellrar som sitter på en sea ray 260 sundancer. Jag blir lite fundersam med tanke på att paret kostar ca 8000kr när andra märken kostar ca 10000kr st.
  5. Jag var faktiskt inne på en liknande lösning själv Tänkte först göra an form i gips sen försöka få till ett block i betong eller något. Skulle säkert inte funka men kul att vi var inne på nästan samma bana. Jag ska bara hamra ut en jätte liten del av kanten på bladet och tänkte först försöka få tag på ett block med rätt stigning för att slå emot. men det är så litet så jag kan nog improvisera. Tack för inlägget =)
  6. Hallå där, Finns det någon som vet vart man kan få tag på pitch block för reparation av propellerblad?
  7. Tack för svaret, men du tror att jag behöver gå igenom pluggarna på nytt? jag har nämligen konserverat motorn och då kommer all glykol rinna ut. Brukar hålen kunna täppas igen så pass att det inte rinner ut något vatten alls?
  8. Hallå där, Tänkte höra mig för lite i forumet om dränering av en mercruiser 5.7 EFI (2001). Första gången jag gör detta och jag vill bara säkerställa att jag har hittat alla dräneringspluggar då det ser annorlunda ut i manualen. Jag har totalt hittat och plockat bort 6st blåa plastpluggar, man skulle kunna säga tre på varje sida. Styrbord: 1st under limpan, 1st under en y-koppling för knacksenssorn samt 1st på vattenpumpen framtill. Babord: 1st på limpan, 1 st på bränslekylaren samt 1st på blocket. Jag började med de lättåtkompliga pluggarna som satt på limporna samt vattenpumpen vilket medförde en hel del vatten som rann ut. Det som gör att jag blir fundersam är när jag tog bort pluggarna på blocket babord sida samt ykopplingen styrbord sida för då rann det inte ut vatten alls. OBS att jag redan hade plockat bort pluggarna för bägge limpor. Har jag missat något eller ska man tömma blocket på annat vis? Någon som har erfarenhet av att dränera just en sån motor som jag har? Kom gärna med så mycket info som möjligt så att jag kan förebygga att något fryser sönder i vinter. Tack på förhand!
  9. Hej! Jag har gått och funderat på en sak angående konservering av innombordare, främst mercruiser då jag inte har erfarenhet av anrda tillverkare. Borde det inte fungera med att plocka bort termostaten och låta glykolen cirkulera från början istället för att ktills temperaturen gått upp och termostaten öppnat sig? Teoretiskt sätt bör glykolen cirkulera runt hela motorn då eller tänker jag fel? Vore tacksam om vi kunde hålla oss till frågan och inte alternativa sätt att konservera på.
  10. Man ska aldrig köpa en båt utan att ha kikat på den och framförallt provkört den även om det är en etablerad firma. Jag har personligen haft en tvist med en av stockholms största båtfirmor som varit oärliga. Det är bättre att vänta i så fall på nästa båt om den blir såld än att köpa en problembåt. Det är både roligare och billigare. Det är högeffektsmotorer som får stå ut med mycket, inte värt risken.
  11. Ctek marin-serien funkar utmärkt och är väldigt tysta, de är även utrustade med ett nattläge som gör den helt tyst. Att såga av pulpiten på den båten är inte att rekommendera då den blir på tok för "fladdrig".
  12. Jag har haft erfarenhet av en stor men i min mening oseriös båtfirma här i stockholm. Det är tillräckligt svårt att få de att ta ansvar när något inte överensetämmer med vad som bestämts vid köp vilket bara kan bli värre med en utländsk firma. Leta ny båt.
  13. max 150000kr, går att ställa in på sin internet bank.
  14. Hej, Jag har en sea ray 260 sundancer med en mercruiser 5,7l efi och bravo 3. I dagsläget sitter det mercury marine proppar på i rostfritt med 22P i stigning, Jag undrar om det finns någon där ute som testat proppar med högre stigning på samma båt/drivlina alternativt snarlika båtar? Jag undrar om det blir för höga påfrestningar för motorn att köra proppar med högre stigning tex 30p och om det finns andra nackdelar för motorn/drevet när det är en så pass stor och tung båt som ska förflyttas på. All info och erfarenheter uppskattas.
  15. Besiktningsmän dömmer ut en motor som är äldre än 5 år i princip och kollar bara båtens skick. Mitt tips till er är att ta båten på en relativt lång åktur (minst 20 min) där ni låter motorn jobba ordentligt för att kunna se om den överhettas. sedan stänger ni av motorn och kontrollerar att den är lättstartad även när den är som varmast. Kontrollera att växlarna går i lätt även när motorn är avstängd och att drevet ser helt och fint ut. Kontrollera att motorn inte dör när växeln läggs i (bra tomgång) och att den går direkt ner till tomgångsvarvtalet när växelspaken ligger i idle. Lycka till
  16. Tjena, Din motor behöver inte vara slutkörd, jag har haft exakt samma problem med komp och värmebildning. En motor som har gått varm behöver inte bytas ut utan går att repareras till en billig peng om man kan skruva själv. Det behöver inte ens vara fel på motorn bara för att du saknar komp i en eller flera cylindrar utan det kan vara så enkelt att det är topplockspackningen som är slut. I värsta fall kan även topparna ha tagit stryk av värmen och blivit skeva men det går att skicka iväg de på planing och det är betydligt billigare att reparera bägge topparna än att köpa ett nytt. Mercruisern är en otroligt lättmeckad motor speciellt om du nu har förgasare istället för insprut och det finns väldigt bra verkstadsmanualer som du tom kan ladda ner från nätet gratis. Hade jag varit du så skulle jag forska lite kring detta, om du nu ändå ska köpa en ny motor så kan du lika gärna skruva isär motorn fram till kolvarna och kolla hur den egentligen mår. För mig kostade det 8k för att renovera topparna och en hel packningssats (toppar, ventillock, limpor/knän osv) och nu går motorn "PEPPAR PEPPAR" bättre än någonsin.
  17. Jag tror inte att du har så mycket att oroa dig för, jag har själv glömt/struntat i att dra upp motorn under perioder och inget har hänt. Dessutom ligge ju drevet på min stora båt alltid i vattnet och varför skulle det vara annorlunda från en utombordare.
  18. Hej! Jag har tre stycken nya batterier två 105ah (varav ett gel) och ett 80ah som jag vill använda mig uttav som förbrukningsbatterier i motorbåten. Jag vet att man egentligen ska enbart parallellkoppla identiska batterier och undrar därför hur jag ska lösa detta på bästa sätt utan att förstöra batterierna. Jag vill till varje pris slippa gå ner i motorrummet för att flytta på huvudströmskablarna. Är det ok att i alla fall parallellkoppla de två 105ah batterierna? Erfarenheter? Finns det någon automatisk krets man kan köpa som slår vidare över till nästa batteri vid spänningsfall men som ändå klarar av att ladda alla batterier?
  19. Hallå, Befinner oss på möja i skrivande stund och behöver verkligen fylla vattentanken med färskvatten. Någon som vet vart man kan göra detta i närheten?
  20. Nej du märker i regel inte att limpor/knän börjar bli dåliga på motortemperaturen Det vanligaste sättet att märka det är att man får vatten i motorn vilket ofta slutar med motorras eller att kolvar rostar fast i cylindrarna Så har du ingen aning om skick eller när dessa byttes så ta isär och kontrollera. Utsidan kan se ut som ny medans insidan är helt slut Det gjode jag i alla fall, motorn blev varm vid ca 3500 rpm drog ner, åkte hem och under felsökningens gång såg jag att ena limpan var rostig och nästa igentäpt i ena kanalen. Det hindrar ju flödet och tempen går upp.
  21. Hej, Jag har nu gått och klurat ett tag på hur det är tänkt att man ska låsa motorbåtar vars låsöglor sitter långt ner som på min sea ray. finns inte en chans att jag når den från bryggan eller ybomen. Hur gör ni andra?
  22. jag har en sea ray sundancer 260 -01 med en mercruiser 5,7L EFI. Den planar väldigt fort och har en marchfart på ca 23-27knop. 3500-4000 rpm. Jag brukar trimma upp drevet ett hack (i mätaren) från lägsta läget direkt efter planing ibland något mer och då går hon som en dröm! Du märker nog om det är dags att byta limpor genom att hålla koll på tempmätare. Kolla även termostaten och impellern om du inte vet att de har bytts ut nyligen. Speciellt om båten har gått i saltvatten.
  23. Många bra tips! Jag tackar och kommer prova mig fram till det som fungear bäst.
  24. Hallå, finns det någon där ute som har bra tips på rengöring av kappellrutor??
×
×
  • Skapa nytt...