-
Innehålls Antal
4 419 -
Gick med
-
Besökte senast
-
Dagar Vunna
6
Innehållstyp
Nyheter
Kustkort
Forum
Bloggar
Galleri
Butiken
Köp&Sälj
Allt postat av Thallatha
-
Jag var med i tre båtforum för länge sen. I två av dem tunnade aktiviteten ut så mycket att de till slut blev ointresanta.
-
Nästan elegantare. https://www.youtube.com/watch?v=kiv0fxFcV3I
- 1 svar
-
- 1
-
Jag talade med en kille som har anknyting till Smögens Marin - där anläggningen låg. Han påstod att det inte hade varit en enda båt som tvättat under de år som anläggningen funnits. Funderade på att tvätta min båt - som legat i sjön över vintern. Sen fick inte båten va målad med giftfärg om man skulle få tvätta, så båttvätt är ändå inget alternativ för oss vinterliggare. Skall båttvättar fungera, så får det nog drivas i klubbregi - där kraven på vinst inte är det primära.
-
Det finns ett gammalt uttryck - kanske lokalt:"En bra båt fendrar sig själv"
- 40 svar
-
- 3
-
Vad hade du för ytmatta tidigare? Att limma på glasfiberväv, avsedd att limmas på väggarna inne i ett hus, utanpå ny toapcoat och dessutom med kontaktlim, samt därefter måla över det hela med ny toapcoat - det tror jag inte på. Skall man måla - oavsett vad - skall man ha en bra yta under. Dvs man måste slipa och spackla först och måla sen. Underarbetet är alltid det viktigaste för att få ett bra resultat - och det som många tycker att det är det tråkigaste. Hade en arbetskompis som alltid sa;"Det finns en sak som är värre än arbete - onödigt arbete" Dvs man gör nåt som inte blir bra och man måste göra om. Själv skulle jag föredra att slipa till så att ytan blir skaplig slät och klä med en ytmatta. Snyggare och minskar risken för kondens. Båten har ju tydligen varit klädd med matta tidigare. Den som gjorde det var bara en människa han med. Det som är besvärligt tar bara lite längre tid och man måste tänka igenom och ha en plan - även för detaljer. https://thallatha.blogspot.com/2010/04/super-marina.html
-
På två av de fem båtarna med en inombords diesel jag haft, fungerade metoden alldeles utmärkt. Till en av båtarna följde det också med en trästicka med markeringar för var 10;e liter, när jag köpte den. En alldeles utmärkt metod. På de tre andra har tanken suttit så placerad att en sticka var/är praktiskt omöjligt. På min nuvarande båt är slangen för bränslepåfyllnad ca 2,5 mer lång och går i ett stort S, samt avslutas med en 90 graders böj. Så vad som är praktiskt och bäst beror ju lite på........
-
Jag gjorde så en gång när min tank var tom - efter rengöring - att jag fyllde på tanken med reservdunkar, så att jag visste hur mycket bränsle det fanns vid markeringen för 1/4 tank (min tankmätare har markering för 1/4, 1/2, 3/4 tank) Min tank är V-bottnad och 1/4 tank är ca 25 liter. Full tank rymmer 160 liter.
-
Det skulle funka för mig, men inte för mobilkranen som när han har sjösatt vår klubbs 50 båtar åker över till grannklubben för ytterligare 50 båtar. Även detta ditt ganska tramsiga inlägg, visar ju att du inte har fårmåga att uppfatta andemeningen med det jag skrev. På den tiden jag hade träbåt kunde man faktist ha en båt hängades i en hamnkran i några dar. Träbåtar som läckte lite mindre kunde man förtöja mellan två kajer eller bryggor som låg i ca 90 graders vinkel.
-
Att båten har stått för länge på land är vi överens om men det är ju som det är då TS nyligen köpt båten. Det som kan och bör göras är ju att impregnera med stora mängder linolja/terpentin för att återfukta virket i båten. Att bibehålla fukt med att ha blöta trasmattor i båten funkar ju om man gör som du att ha den på land på sommaren när det är plusgrader. Själv brukar jag förfukta sista veckan före sjösättning med blöta vikta tidningar mellan spanten. Då hinner hon svälla och är kontrollerbart tät när mobilkranen kommer. Enligt en av gubbarna på klubben bör detta helst göras med "Göteborgs Handels och Sjöfartstidning" men det funkar även med "Dagens Nyheter" har det visat sig. Ibland undrar man hur det står till med läsförståelsen. Jag har ingen träbåt som står på land under sommaren. Jag hade träbåtar några år under 1960-talet. Idag har jag plastbåtar, varav en ligger i sjön hela året. På den tiden man hade träbåtar, brukade man i samband med vårutrustningen, lägga trasmattor som man dränte och höll blöta under några dar innan sjösättningen. Att du vill slå mot mig med med en ganska dum inställning, det är ditt problem och inget som hjälper till i sakfrågan.
-
Jag vet en del om Granit, men mest i form av badklippor då många somrar tillbringats i Lysekil eftersom min far växte upp i staden. Vad jag menade med mina citationstecken " " var att stävskenor inte är till för att hålla ihop båtar utan att det förmodligen är något annat i konstruktionen som brustit. Jag vet också en hel del om granit. I båtsammanhang i form av grund och öar att lägga till vid. Nej - stävskenor är inte tillför att hålla ihop båten, utan för att skydda mot skav. Det absolut farligaste för en träbåt är att stå för länge på land. Trät torkar ut och båten kommer att läcka som ett såll - när den sjösätts. Ett klassiskt sätt att minska läkaget var att lägga på trasmattor på insidan och hålla dem blöta medans båten står på land. Då svällde trät och båten blev tätt. Ett alternativ är ju att sjösätta och låta båten hänga i kranen - tills den tätnat. I vår jäktade tid är det väl ingen som har tid med det. Det finns säkert forum som är inriktat på träbåtar. Några som kan det med träbåtar är http://allmogebatar.se/wp/ och det finns fler. http://www.trabatsakuten.nu/
-
"Prydnadsdetalj" handla det väl knappast om. Har du aldrig hört talas om det materialet som alla öar norr om Gullmarn består av - Granit. På andra ställen längs Sveriges kuster finns andra bergarter. Stävskenor skyddar träet från att nötas vid kontakt med dessa bergarter.
- 27 svar
-
- 1
-
Vari Ligger besparingen? Svernsk tull och Moms!?
-
Det var en kille som i detalj beskrev ur han gick till väga när han gjorde ett liknande jobb som du funderar på, steg för steg och med en massa bilder. Ett mycket fint arbete. En tråd på Fender. Jag trordet var denna tråden. http://forum.hamnen.se/forum/båtlivet/projekt-på-båten/18296-bygga-en-ny-badbrygga Tyvärr får jag inte upp bildern, men du kan kanske kontakta Fendern om duär intreserad. Det händer ju även ibland att man inte kan se bilder i gamla trådar, även här på MarinGuiden, men Stavhammar brukar fixa det.
-
Egentligen inget vettigt att tillföra, men medan jag läste frågan dök två ord upp i min hjärna. "Elektrisk aktersnurra"
-
Men den planar inte Å andra sidan klarar sig Raol i flera år på den mängden bränsle, som du gör av med på en timme. 😉
-
Om man lagar med gelcoatspackel, så gäller det ju att vattenslipa med allt finare slippapper i omgångar, och sen rubbing och vax för att det skall bli blankt. Finaste slippappertsom jag har och brukar använda är K1400 - det finns finare. Abralon är ju nåt som man kan köra över hela skrovet efteråt. Ett bättre alternativ än att rolla övermed toapcoat, är att måla med tex. Double Coat http://www.de-ijssel-coatings.se/ Det finns fler fabrikat. Hur länge gelcoatspacklet du laggt på måste härda vet jag inte. International säger 5 veckor och BILTEMA har sagt 15 Veckor.
-
Har du nån bild på hur det ser ut idag - så även en Bohusläning begriper.
-
Då är det ju värre för mig. Jag har en som väger 3 100 kg.
-
Nix. Det nitas inget vid utrustningskajen, däremot låg båtarna väldigt länge där. 90° är det, kolla hur det ser ut på gamla varv där man nitade. Om båten ligger 90 grader från stapelbädden så kan det ju vara av praktiska skäl. Förr låg väl stapelbäddarna vinkelrät mot stranden. Skulle man bygga en kaj var det väl praktiskt att bygga den längs med stranden , dvs 90 grader mot stapelbädden. Det behöver ju inte va krångligare än så. Bara en tanke från en totalt ovetande. 🤢
-
Finns det inet sen sån anläggning i Lysekil!?
-
Det är väl inga starka magnetfält det handlar om. Första gången jag råkade ut för problem var me den Autohelm 2000 med lös styrenhet i vilken fluxtgatekompassen satt. Styrenheten satt på skottet till ruffen i sittbrunnen. Höll på att bygga om invändigt och hängde en högtalare precis på insidanstyrenheten. Efter ett besök på en badholme dörjde jag på vägen hem. Frugan satt alldeles vid autopilotens styrenhet. Vi skulle gå ien vid bågeoch jag bad frugan trycka på -10 med jämna mellanrum. Precis när vi var mitt för en ö bad jag henne trycka -10 igen. Båten girade helt oväntat 90 grader. Rätade upp båten och la den på tänkt kurs - rakt nordlig. Tryckte -10 och samma gir upprepades. En reparatör påstod att jordens magnetfält var svagast i den riktningen och det var därför högtalaren slog ut jordens magnetfält. Två båtar senare hade jag en större autopilot med lös flukgatekompass. Den placerade jag under durken intill masten. Båten hade jag köpt i Kåge - norr om Skellefteå - eftersomjag hade en seglats på ca 1000 distansminuter framför mig hade jag med mig en verktygslåda sprängfylld med vektyg. Denna fanns ett bra ställe att förvara. Kilad bakom ett ben tillbordet i salongen. Det var nästan rakt över fluktgatekompassen. Precis samma sak hände att båten helt plötslig ändrade kurs 90 grader vid en mindre kursändring. Men då fattade jag ganska snabbt vad det var som orsakade detta. Vektygslådan fick en annan plasering, såvar problemet löst.
-
Det beror väl på hur du får till bästa slanglösningen, var du placera däcksbeslager. Blir det på den sidan det är svårast att lägga till med, så får du antingen dra slangen över båten eller lära dig lägga till med "fel sida".
-
Ett är då säkert. Nåt magnetiskt intill kompassen till Autopiloten, kan få intresanta konsekveser. Jag har råkat ut för det två gånger å två olika båtar: När jag kom på vad det var, såg jag till att föremålet i fråga - första gången en högtalare och andra gången en stor verktygslåda full med verktyg - kom bort från kompassen, så att det inte påverkade den längre.
-
Jag tänkte att han kanske hade en extra kort mast. Det var nog en standard båt med mastlängd 8,5 meter. Det var en fiffig gubbe. Hade hittat på många smarta lösningar för att klara av att segla båten. Var i och för sig inte så ofta ute och seglade, men var väldigt ofta i båten.
-
Han kanske inte hade så hög mast Nackdelen med en backspegel är att den förminskar verkligheten. Blir nog bättre med vanligt spegelglas. Som jag skrev från början, hade han en Maxi 68