-
Innehålls Antal
28 -
Gick med
-
Besökte senast
Innehållstyp
Nyheter
Kustkort
Forum
Bloggar
Galleri
Butiken
Köp&Sälj
Allt postat av _Frippe_
-
Tack för det svaret, jag hoppas du har rätt.
-
Var nere och tittade till min båt igår och upptäckte då lite vad jag misstänker är kylvätska under motorn. Jag har en Ryds 23 DC med en Mercruiser 4.3 MPI med slutet kylsystem. Det märkliga är att vätskan som läckt ut är enligt min teori både lite från det slutna systemet (den röda) och lite från sjövattendelen (den gröna). Jag vinterkonserverade genom att köra en längre stund med spolmuff runt drevet samt en slang från sjövattenintaget under båten ner i en balja med 50/50 blandad propylenglykol (grön). Det är inga mängder vätska men jag blir ändå orolig, det borde väl inte läcka ut något alls? Se bifogade bilder.
-
Har en båt med en Mercruiser 4.3 och ett Alpha Gen II drev. Min båtklubb rekommenderar att man monterar bort drevet över vintern och det har varit någon stöld tidigare av drev. Jag har funderat på om det finns något bra lås så man slipper demonteringen och förvaring av drevet varje år. Har bara hittat denna hittills: http://www.mcgard.com/index.php/marine/outboard-motor-locks(samma typ som låsbult för fälgar). Tror ni det stoppar en tjuv från att stjäla drevet eller är det bara en falsk trygghet?
-
Det är vad jag misstänker också. Alternativ att man drällt med bensin e!ler sprit till köket om det kan påverka nåtningen. Hur som helst, jag har börjat ta bort den dåliga nåtningen men hoppades först kunna hålla det till vissa delar. Det är ett ganska stort jobb att byta allt och som småbarnsförälder hade jag hoppats på mer båtåka än underhåll i sommar....
-
Jag har teak på trappsteg ner i sittbrunen och på durken på min Ryds 23 dc. Upptäckte vid vårrustningen att nåtningen på översta fotsteget och en fläck på durken var kladdig/geggig. Nu skulle jag fixa det och ser då att det är samma problem på fler ställen. Vid värme/solljus blir nåtningen fuktig på vissa ställen och drar man med fingret över den så får man med sig kladdig nåtmassa. Värst var översta fotsteget som låg öppet för solen när jag jobbade med det idag. Där var nåtningen i stort sett flytande när jag tog bort den. Vad kan ha orsakat detta? Köpte båten i augusti så jag har inte mer historik än så själv...
-
Den bifogade bilden kom inte med. Försöker igen.
-
På min Ryds 23DC sitter en orginalmonterad badbrygga. När jag står på den ser jag att fästet i mitten mot båten sviktar lite. Det är inte i infästningen mot båten utan precis utanför, i staget mot bryggan. Jag skulle vilja dra åt det men förstår inte hur det går till. Jag tror badbryggan är från Båtsystem och när jag tittade på en monteringsanvisning från dem ser det ut som att det sitter en bult där som går att spänna men för att komma åt den måste fästet i båten skruvas bort. Stämmer det? Någon med erfarenhet av samma typ av badbrygga?
-
Menyn visas genom att dra från vänster kant på skärmen och in mot mitten. Där hittar du också favoriterna.
-
Jag köpte en NOA A-ställning på 9 meter till min Ryds 23 DC för några veckor sedan. Var tvungen att komplettera den med fästen i pulpit på benparet som ska stå på fördäck eftersom det inte finns någon reling eller liknande att vila benen mot. Jag misstänker att du kommer att få samma problem med en däckställning, men det är alltså lätt löst. Jag valde A-ställning framför däckställning mest för att jag var osäker på hur jag skulle fästa däckställning en i akter. Ska den sitta i badbryggan tror jag benen är för korta. Sen tycker jag det känns bra att inte allt tryck hamnar på pulpiten heller. Jag valde 9 meters ffa för att den hade längre A-ben, så att man får upp överliggaren ordentligt (min båt står på ganska höga bockar).
- 6 svar
-
- 1
-
Det är en låda till varje batteri. Dom står på varsin sida i motorrummet.
-
Osäker på exakt modell men det är Tudor Marinebatterier på 80 Ah. Dom har en lite luftslang på sidan så jag antar att det inte är gel? Frågan är som sagt om jag ska bemöda mig att koppla ihop båda batterierna med någon form av T-koppling till den externa luftslangen eller bara låta det vara. Det kan väl inte bli något knas om man kopplar ihop två batteriets avluftning till en slang?
-
Det är en bensinare. Mercruiser 4.3 MPI.
-
Fel i rubriken... Luftning menar jag såklart (damn you auto correct)
-
Mina batterier står i motorrummet (en Ryds 23 DC). Idag upptäckte jag att det finns en extern avluftningsslang för batteri som går ner i motorrummet. Hur gör jag när det står två batterier där men det bara finns en slang? Sätter man dit en T-koppling och kopplar in båda batterierna? Det verkar inte ha funnits tidigare utan åtminstone det ena batteriets luftslang har bara gått ut i motorrummet. Eller spelar det ingen roll att den gör det.
-
Nej det vet jag faktiskt inte, har bara gått på vad jag läst mig till på forum. Ska se om jag kan få tag på en multimeter och mäta upp det. Sen återstår huvudfrågan, att hitta vad som drar ur batterierna. Tror fortfarande på Sonichuben eftersom den är nyinkopplad, men tvivlar ändå lite eftersom det drar ur relativt snabbt...
-
Båda batterierna är helt nya. Vi trodde först det var som nämndes ovan att batterierna var dåliga. Jag får nog ta dit någon som hjälper med felsökning, äger ingen tångamperemeter. Min plan framöver är att allt bryta strömmen helt i hamn, köra på 1 eller 2 när man ligger ute och vill ha ström och 1+2 när jag kör för att ladda båda batterierna.
-
Har precis köpt en ny (begagnad) båt (Ryds 23 DC) och något drar ur mina två 75 Ah batterier på knappt två veckor. Båten har en brytare med 1, 2, 1+2 och off viud batterierna och den har stått på 1+2 hela tiden eftersom tidigare ägare kört så. Jag kommer nog att slå av den i hamn i framtiden, men gjorde inte det första veckan vilket gjorde att jag hittade problemet. I efterhand har jag fått reda på att GPS och Sonichub (Lowrance ljudanläggning) nyss är utbytta pga stöld. Jag ser på Sonichuben att det lyser en grön lampa även när tändningen är avslagen och jag lämnar båten (utan att bryta strömmen på huvudbrytaren). Kan det vara så att Sonichuben drar ur två 75 Ah batterier på mindre än två veckor eller måste det vara något annat som också drar ström? En relaterad fråga är att jag har en brytare vid säkringarna som sitter vid knä/fötter på förarsidan. Den brytaren verkar dock inte ha någon funktion för allt funkar oavsett hur den står. Är det normalt eftersom den andra brytaren sitter i motorrummet vid batterierna eller kan den vara orsaken till problemet?
-
Tack för svar. Skönt att höra att det inte är något specifikt problem på min båt. Vet du vad Ryds gjort om man haft problemet med läckande genomföring? Det låter ju lite farligt om det börjar läcka eftersom hålet ligger under vattenytan...
-
Här är även en bild på hur den ligger i vattnet. Ligger den för lågt med aktern av någon anledning?
-
Har precis köpt en Ryds 23 DC 2011 och upptäckte nu när jag tog upp ankaret att det står 10-15 cm vatten i botten på boxen. Först trodde jag länsen var igenpluggad och försökte skopa ur vattnet men efter en kort stund insåg jag att jag fyllde på i samma kar...dvs länsen ligger strax under vattenytan och sjövatten rann in i samma takt som jag skopade ur. Jag inser att aktern ligger lägre när jag står på badbryggan och för att se hur mycket skillnad det gjorde tejpade jag fast mobilen ovanför boxen och tryckte på rec. På denna filmsnutt syns vattennivån när jag står på badbryggan, kliver i båten och sedan upp på bryggan och går tillbaka. Det står alltså vatten i boxen även när jag inte står på badbryggan, men då bara nere i den djupa delen av boxen. Är detta verkligen normalt? Var säger ni andra som har samma båt? Har ni samma problem?
-
Jag letar ny (begagnad) båt och har börjat titta på Askeladden Voyager 705. Jag har då noterat att den finns med tre olika Mercruiser motorer, 4.3 MPI, 5.0 MPI och 350 Magnum MPI. Någon med erfarenhet som vill rekommendera vilken man bör välja? Jag gissar att 5.0 kan vara att föredra framför 4.3 för att motorn ska slippa jobba lika hårt, men räcker 4.3 också för båten? Nu har jag även sett en med den större 350 Magnum MPI, kommer den göra att förbrukningen skjuter iväg eller håller den sig nere för att man kan marcha på lägre varv? Finns det andra för eller nackdelar med respektive modell?
-
Ja och eftersom dagsturer med sol & bad på öar i Mälaren är det största användningsområdet så håller jag mig gärna till en nordisk daycruiser av just den anledningen. Jag har sett att Askeladden och Uttern har fina solbäddar under kapellet som verkar gå bra att övernatta på en natt i alla fall. Någon som vet hur det är med en Ryds 23DC? Jag tycker inte att den solbädden verkar bli en fullängds "säng" (dvs minst 1,90).
-
Bra input mrlavin. Det är ju viktigare att den är välservad än att den gått få timmar och kanske få timmar snarare är ett problem. Där ska jag tänka om.
-
Ja egentligen ska man väl gå upp lite till i storlek och köpa en båt med midcabin om man vill ha bra övernattningsmöjligheter. Men menar du att 645 Beetle har längre kojer än en Ryds 23DC? Askeladden är väl ca 80 cm kortare totalt.
-
Jag tittar på att byta ut min Ryds 515 GTX till en större daycruiser med möjlighet att övernatta någon enstaka natt och ffa möjlighet för vår dotter (>1 år) att komma undan solen på sommaren. Jag har snöat in på Uttern D68, ev D66, Ryds 23DC eller kanske en Askeladden Beetle 645. Jag håller även lite koll på de amerikanska varianterna, då ffa för att man kan få en lite större båt för samma peng. Jag vill inte ha en för gammal båt, helst max 10 år och ca 200-300 gångtimmar. Budget, max ca 300.000. Jag har varit inne i D68an och upplevde den som fin men tyvärr med väldigt kort koj vilken gjorde att jag som är 1,90 knappt kan sova med någon annan där. Dock verkar den ha en fin solbädd under kapellet som jag kan utnyttja de få gånger vi kommer övernatta. Ryds 23DC har större kojer. D66 och Beetle har jag inte sett "live" ännu. Vad har ni för erfarenheter av båtarna ovan?