Gå till innehåll
fredag 18 april 2025

acateon

Medlemmar
  • Innehålls Antal

    80
  • Gick med

  • Besökte senast

Allt postat av acateon

  1. Lite det jag var inne på... Skapade faktiskt ett garantiärende mot tillverkaren som var helt oförstående och tyckte att det var inom specifikation med alla värden. Får väl kriga på. Stämmer att jag har två regulatorer, och jag har bytt mellan dem men med samma resultat, dvs undermålig effekt.
  2. Tack för svaren. kör med en Victron MPPT och inget spänningsfall att tala om mellan panel och regulatorn. Men det kanske är så att man får räkna med usel verkningsgrad i mitt fall men jag tror fasen den inte orkar över 40% av teoretisk effekt. Lägger in två bilder som visar den fasta och en vikbar 150W på sprayhooden som referens från en vecka i juli. Båda slåss med att ha bommen som skuggar ibland.
  3. Hallå på er! Jag har en 120 W panel på rufftaket som jag misstänker är kass. Dock visar den "rätt" värden i form av volttal men effekten är extremt dålig. Tror att panelen som max varit uppe i hälften av max angiven specifikation när solen står högt och är oskuggad. Panelen är av flexibel typ. Hur upplever ni andra med paneler på rufftaket/luckgaraget. Hur stor effekt av panels max får ni ut?
  4. AGM kan allt ligga på 13 och strax däröver vilospänning. Det beror på typ/konstruktion… Bifogar exempel från min bank, veckor utan laddning med fyra grader plus ute. Är start och bogpropeller jag refererar till, förbrukarbanken är litium så glöm dem. Jag hade om jag vore TS gjort ett belastningstest efter att ha fulladdat batterierna med en ”riktig” laddare. Observerat vilospänning utan last och där efter dragit ur X antal ampere via högförbrukare, låtit batterierna vila och kontrollerat om volttalet är var de bör vara efter att ha laddat ur antalet procent mot mängden amperetimmar som dragits ur. För att identifiera ett mindre välmående batteri görs detta mot varje separat batteri i banken.
  5. Läste igenom allt och ser inte att någon gett rådet om att faktiskt utvärdera det jag nämner i mitt inlägg. Av histogrammet från sommaren (om batterierna inte nyttjats mellan dagarna) en märklig profil. En 75W panel skall klara av att med lätthet kunna gå över till absorb med endast självurladdning som nallat mot baken… Tail eller något av batterierna i banken drar ur de andra. I min värld är något tokigt. Nåväl, each to their own.
  6. Har inte lusläst alla svaren så jag hoppas att det inte blir goddag yxskaft men: Kontrollera att du inte har ett stort spänningsfall mellan panelerna och regulator. Dvs, laddar regulatorn med rimlig effekt en solig dag? Att gå över från bulk, till absorb eller float är också en inställningsfråga. I Victron kan de vara rätt från början, men dubbelkolla ändå att de är enligt specifikation med din batterityp och bankstorlek. I vyn "Expert Mode" kan du ändra vid vilket volttal du skall byta laddningstyp (absorb/float) och även hur lång absorb innan den faller över till float. Exempel på vyn "Expert Mode" Kommer du någon sin upp i rätt volttal för att absorb-tiden börjar räknas ner?
  7. Blev med ny båt till säsongen och nu är bommen bra mycket högre upp än min tidigare båt. Nuvarande har stackpack med dragkedja som går hela vägen men för att dra ihop den vid masten så behöver jag klättra upp två maststeg och kroka i dragkedjan samtidigt som man håller om masten med en arm. Är det någon som har en bättre lösning för hur man kan dra ihop dragkedjan smidigt utan att behöva klättra och vara akrobat? Måste jag investera i ny stackpack?
  8. Hallå och tack för svaret. men det är inte det finansiella som jag funderar över i det här läget. Är medveten om att kostnaderna ökar i alla avseenden. Det är de praktiska procedurerna i gästhamnar. Fungerar det att spontant hitta plats i flesta fall eller är det modus operandi att förannonsera sitt besök? Är det bara långsides och akter mot brygga (på eget ankare i fören/bottenlina) eller kan man ligga på platser med boj i akten eller till och med Y-bom som tillåter bredare/längre båtar? Vore kul att höra erfarenheter från dem som navigerar våra vatten med båt i ovan storleksordning och som kan ärligt ventilera presumtiva nackdelar.
  9. Tidigare seglat 34 fotare under många år men funderar på att uppgradera ”rejält” storleksmässigt av flera skäl, men det som eventuellt talar emot är tillgängligheten. Ni som har erfarenhet av båtar i den storleksklassen, hur begränsad blir man med att hitta plats i gästhamnar (västkusten primärt). Är det värt att gå ner något i storlek för att det minimerar krångel med att hitta lämplig plats? Vart går i så fall gränsen för att längd och bredd ställer till det? Naturhamnar föredrar jag svajankring så det bör väl endast påverkas minimalt.
  10. Om du gärna vill ha steget sittande där, se om du kan hitta ett digitalt och gjort för ett större arbetsområde i temperatur så borde det väl inte vara några problem. När vi kör stora PA med steg i flight case så blir det rätt varmt och gott i en stack utan att det är några problem.
  11. Det låter som normal drift när den är igång. Låter som om om kopplingen inte släpper fullständigt. Eller går även styrenheten trögare än normalt under drift (högre strömförbrukning)? Vilken drivenhet är det de gäller?
  12. Aldrig pillat med en sådan själv utan bara sprungit på information så det blir vilt killgissande här. Det bör sitta en separat matning utöver +/- som slår till eller frikopplar drivenheten. Det låter som om det är den som inte fungerar och du drar runt din linjära drivenheten när du vrider på ratten. Leta upp kopplingsschema och kolla hur kopplingen styrs och se så den får matning. Alternativt koppla förbi styrenheten för att få kopplingen att röra sig. Kan vara ett trött relä till kopplingen som kanske är enkelt att byta.
  13. Inte för den riggtypen ni har men ändå många bra och generella tips: https://youtu.be/kT4Ix5b7t0g
  14. Menade inte specifikt att göra nummer två utan nedskräpning generellt. Med bilden menar du att det inte är några människor på västkustens öar och därav avsaknad av hukande individer eller att alla är hemma och förstoppade vid tillfället bilden togs? Om du tänker att det är brist på en grön pläd som får avfallet att landa mjukt så finns det gott om skrymslen att gömma sig på läsidorna av öarna där växtligheten har lättare att överleva. Bilden ser ut att ha en annan riktning. Sen är det också att föredra av den (för det mesta) västliga vinden inte rimmar så bra med att inte kissa i motvind.
  15. Är detta ett stockholmsfenomen? Nog för att man kan hitta skräp på västkusten men det låter ju helt sjukt att folk skiter hej vilt på öarna och skräpar ner. Någon som konfronterat idioterna? Annars vore det på plats med ett envarsgripande. Gärna på någon som sitter och skiter olämpligt. Armlås på någon som ligger på mage med brallorna nere och en otorkad stjärt. Perfekt för Instagram-kontot ovan. 😉
  16. Finns en ny version av klass B som har möjlighet att sända bland annat destination samt att den inte prioriteras ner i ais-trafiken (slottar) mot den tidigare generationen B. Kan minnas galet dock...
  17. Den bussen man ser på bilden ser inte ut att vara för nmea 2000 iaf. Vad är det för andra kablar/givare som går in i den? Går även tankgivaren in i bussen? står det något fabrikat eller dylikt på bussen?
  18. beror väl på vilken ECDIS man använder och vilka inställningar man kör på vektoriseringen? ställer man in rendering efter zoom-nivå som passar inom/utomskärs-navigering så tycker jag personligen att det är oslagbart med att få rätt mängd information snabbt. Men visst, justerar man inte det är det risk att man får för mycket eller för lite info mot raster diton.
  19. Svårt att tolka av bara bilderna men det var sitta en A/D omvandlare till något protokoll som din plotter pratar (nmea 0183/2000 eller sealtalkng) Har det fungerat med någon plotter tidigare? Går kabeln raka vägen in i plottern?
  20. Yes. https://strumpanpaaventyr.blogg.se De plastade sin befintliga sprayhood. Finns under förberedelser någonstans.
  21. Sparkar liv i min gamla tråd från förra säsongen. Nu har jag testat att köra spelet med att bara hämta hem ankare och kätting ifrån backen, så lasten är väl inte helt rättvis mot ett verkligt scenario. Resultatet är att spelet ligger på 90 ampere när kättingen/ankare tas in. Är detta "normalt för ett spel på 1000W"? Som referens säger manualen att working load är 140kg med 130 amp, max working load på 420 kg och max pull på 930kg. Man får väl förmoda att max working load gör att det blir bra mkt mer än 130 amp?
  22. Tack för alla svar och funderingar. Klart jag hade kunnat ringa en riggverkstad men det är roligare att vara telefonskygg och lite på främlingar på internet. Jag hitta en lastgammal broschyr som kanske kan ge er med lite koll en bättre uppfattning. Tänker att om den är specad för att kunna gå med självslående fock så bord det väl inte vara möjligt att ha samtidigt som ett babystag?
  23. Laddar upp en bild som kanske visar riggen lite bättre men utan att ha koll på exakt vad som menas med främre undervant så är det ett vantpar som är infästa framför masten.. Tänker på 2000-tals Oceanis-båtarna med masthead, de saknar babystag från varvet. Vet dock inte hur de är riggade i övrigt men man har inte läst direkt om mängder med franska båtar med inverterade master eller masthaveri?
  24. Är en Aphrodite 34 som det gäller. Det är svepta spridare och båten har som ni noterat plats för travare för självslående fock... Själva vantskruven är av annan variant kan nämnas också till babystaget, så man kan lossa/sätta ann utan att behöva verktyg. Det kanske betyder att man skall nyttja det vid olika förhållanden? Bifogar en bild på en systerbåt som inte har babystaget riggat
×
×
  • Skapa nytt...