-
Innehålls Antal
24 -
Gick med
-
Besökte senast
Innehållstyp
Nyheter
Kustkort
Forum
Bloggar
Galleri
Butiken
Köp&Sälj
Allt postat av Dahlstrom
-
tack Bhemac det ska jag göra!
-
Hej kära ni och tack för alla svar! Jag tog till min stackars 20 kronors kniv från Jula och följde ditt förslag Thallatha! Det var mycket riktigt mässing/koppar filtret var gjort av. Det såg ut som det var täckt av plast, men det var kanske alla lager av färg som bildat ett yttre lager på 2 mm? Hon ska i på måndag så jag vågar inte pilla för mycket, Hade jag haft en vecka till hade jag försökt skruva av henne. Jag hade velat byta genomföringen, men men.. Den tidigare ägaren menade att systemet skulle fungera hur bra som helst.. VI får väl se.. Ska prova tipset med kranen, att vrida på det efter sjösättning med en hink klar.. så får vi se vad som följer med! Jag har sagt det förr och jag säger det igen.. Jag uppskattar all er hjälp, och jag tycker det är en väldigt fin anda på det här forumet. Maringuiden med dess medlemmar är kanon!
-
Tack Lintott! Jag tror mitt Mount Everest är att lyckas posta en bild på detta forum. En vacker dag! Jag drar fram skrapan imorgon och kikar efter, postar en uppföljning!
-
Jag har försökt ladda upp bilder via mobilen, avancerad editor, jag blir fan förbannad över hur svårt det ska vara. NI får stå ut med mina sketna länkar, hehe.. http://imgur.com/a/EjWjs och här ser ni min gamla profil/ sailing Blue note
-
Brukade se säl när jag fiskade vid slottet, inte varje gång men gott varannan.
-
Tack för svar @rejas Ja, båtvärlden verkar rätt traditionsbunden. Jag skulle vilja se fler rosa/lila/limegröna båtar. Det är mycket vitt/rött/blått men skulle önska mig en silvrig familjeseglare, finns säkert en bra anledning till att det är som det är, kanske billigare färg? Det vore kul att tuffa omkring på sjön och mötas av regnbågens alla färger, och ja, inredda i björk. Kan tycka att mörka inslag i inredningen är snyggt, men det finns för mycket av det så jag antar att måttet blivit rågat. Nästa båt jag ska riva ut inredningen kommer få ett ljusare ansiktslyft.. Och jag måste kolla upp färgstarka alternativ till det yttre.
-
Vad är grejen med båtinredning (trädetaljer) som alltid ska bära murrig engelsk kulör? Jag är ny i båtsvängen men tycker varenda båt jag ser ser likadan ut invändigt! Är det av tradition eller funktion det ser ut på detta vis? Vart är de ljusa träslagen/färgerna? Jag vill se björk, mer ask eller ljus ek/lönn. Jag står inte ut! De mörka träslagen äter upp rummet, gör det mindre och förfular det. Visst om det är mörk mahogny/ek, det köper jag, men oftast är det någon billig brun sörja till brun fanér/Lidl-färg jag ser! AHHH! Beror det på att jag är en fattiglapp som enbart är på jakt efter 70,80-tals båtar som jag har denna uppfattning? Kanske tillverkas båtar idag lika gärna i ljus som mörk interiör? Snälla säg att det är så, annars så vet jag inte vad...
-
@happysix, tack för länkarna!
-
@Bhemac, Vad bra, då har vi alternativ! Hoppas hamnarna har öppnat för säsongen!
-
@Flipperskeppare, Okej, kan man räkna med två veckors restid från Sthlm till Malmö? Tänker mig att minst ett par dagar går bort i hamn p.g.a. blåst?
-
Dags att uppdatera tråden med en ny frågeställning! Vi planerar att resa i mitten på april och utgå antingen från Stockholm eller Skåne. Vad rekommenderar ni? Vi föredrar Stockholms-resan men undrar om den är praktiskt genomförbar? Hur klarar sig en Albin25a längst Sveriges östkust i mitten på april? Skulle ni föredra att sätta båten på hjul och rulla ner den till HBG eller liknande och utgå därifrån?
-
Tycker det är jäkligt smart och ansvarsfullt att betänka sånt innan avfärd. Självklart inget måste, antagligen kommer ni inte stöta på en björn ens om ni aktivt söker dem, men att handla preventivt skadar inte. Om man förberett sig mentalt för olika typer av scenarier skulle jag tro att man får ut mer av resan. Skulle ni mot förmodan stöta på en björn räcker säkert ett varningsskott för att den ska lägga benen på ryggen. Har du funderat på att hyra beväpnad guide istället? Piratfrågan är väldigt intressant, hoppas någon med empirisk erfarenhet skriver några rader!
- 67 svar
-
- 1
-
-
Hej Är själv jägare och att skjuta en nalle är problematiskt. Ett tips som jag tycker du ska ta till dig är att bekanta dig med bössa samt målskjuta i god tid innan avresa. Kommer ni använda öppna riktmedel så se till att öva på det och inte bara med kikare. Används cylinderrepeter/halvauto eller slugs? Ta reda på det och träna efter dom premisserna. Ska man hårdra är dom ända säkra skottet mot en attackerande björn i huvudet eller ryggen om du vill ha knall-fall eftersom bogen blir svår att träffa mellan frambenen vid bröstet. Man brukar jämföra en attackerande björn som springer mot dig med att träffa en studsande tennisboll i 40-50 km/h m.a.o. jäkligt svårt att träffa hjärnan. Du ska ha flyt och träffa rätt. Vid dålig träff kan du antingen ha tur och skrämma iväg björnen eller ha otur och reta upp den ytterligare, och du får kanske bara iväg ett skott innan den är över dig, det går !SATANS! snabbt när den väl bestämt sig för att attackera. Mina erfarenheter baserar på brunbjörn, isbjörnen beter sig lite annorlunda men är väldigt nyckfull och nyfiken och betraktar ibland människor som byte. Ser du den på håll/ att ni är flera beväpnade är ni lite säkrare, men då ska ni skaffa er erfarenhet, att skjuta på rörliga mål är svårt! Jag ska tillägga att många erfarna jägare undviker jakt på björn eftersom det ställer sådana krav på jägaren och ett slarvigt skott kan sluta i katastrof. Många väljer nog att chansa vid dylika tillfällen och hyra ett vapen på plats med begränsad vapenvana från lumpen tidigare i sina liv. Det är ju ett alternativ, men glöm inte människor som inte äger vapenvana kan vara minst lika farliga som potentiella isbjörnar, både sett ur själva prickskyttet och säker vapenhantering. Skytte kan vara jäkligt roligt så se till att öva upp dig innan avresa! Det är dessutom en färskvara så flera år utdaterade erfarenheter väger inte särskilt tungt. P.s. nu utgår jag från att du inte redan känner dig trygg med vapen i hand vilket du säkert gör, men för andra som läser kan det då vara en informativ text. Lycka till!
- 67 svar
-
- 1
-
-
Kul med diskussion! Det är lärorikt att se er argumentera för och emot olika båttyper. Tack vare det har vi fått upp ögonen för båtens olika delar, vad för konsekvens placering av motor, interiör och köl har för inverkan på båtens egenskaper. Under årens lopp har man tydligen konstruerat på en och två sjödugliga båtar! Efter alla era tips har vi begränsat valet till en motorbåt. Segelbåt får bli ett senare köp, mycket beroende på att i är rätt färska hela gänget. Hellre får vi lära oss båtlivet i etapper istället för att ta oss vatten över huvudet. I valet mellan inom eller utombordare verkar det inte finnas varken rätt eller fel, men överlag lutar det åt en nyare inombordare. Om jag förstår det rätt, från alla era lysande tips, är det viktigaste att motorn är fräsch, resten löser sig mer eller mindre? Jag kontaktade Göran bakom sidan albin25.com, han förtydligade och underströk vikten av detta, nyare pålitlig motor vid långresor av den kaliber vi planerar. Det blir en sjuhelsikes massa mil på främmande vatten! Uttern verkar vara en trevlig båt, och med rätt, lite modernare och mindre törstig motor kan det vara ett alternativ. Albin 25an verkar vara det bästa valet för en färsking OM vi kommer över rätt båt till rätt pris. Resan med flera års planering går i stöpet om motorn tackar för sig mitt på en kanal med kostsamma reparationer som följd. Jag ska erkänna att en stålbåt lockar, att dessutom holländarna, som har mycket erfarenhet av kanaler, vurmar för stål säger ju något om materialvalet. Dock skulle vi kunna åka på en rejäl beta om vi gör inköpet nere på kontinenten. Tål att tänkas på. Sammantaget får vi väl ha en påse pengar redo, ge oss ut i djungeln, känna och klämma på olika modeller i god tid innan det börjar vankas avfärd och ha era råd i åtanke. Om man för enkelhetens skull visualiserar Albin 25 som utgångspunkt vad gäller "idealbåt" för vår resa, kan vi försiktigt närma oss liknande modeller och finna vår gyllene medelväg. Kanske en myra, kanske en utter, vi får se, man verkar kunna fynda med lite tur och timing. Vi är ju som sagt glada amatörer, väl i båten lär vi oss båtliv. Vad vi uppskattar MYCKET innan vi sitter och guppar är vilken bas vi ska investera i. Er responsen har varit fantastisk, bättre än vi vågat hoppats innan vi hittade maringuiden.se. Skriv gärna mer om ni får lust, men vill tacka er redan nu som ansträngt er med erfarenhet och tankar!
-
Jävlar i min låda vilket pris! Har kontaktat säljaren så får vi se vad han säger. Tack för tipset @Minego! @Happysix, kul länk, slukade allt med hull och hår! @Lintott, då håller vi oss nog till välkända märken och modeller då vi är färska och lätt skulle kunna gå på en nitlott och köpa någon luffarbåt. Tack för tipsen
- 60 svar
-
- 1
-
-
@Nilsnobbing, toppen! Låter inspirerande och lärorikt. Jäklar vad synd att man ska ha en sådan bit till närmsta välsorterade bibliotek. Kommer komma hem med en hel trave böcker. Lasse-L, Svenska kryssarklubben får undersökas närmare. Tack för tipset
-
@nilsnobbing, det var mig en läckerbit till båt! Du råkar inte komma ihåg vad boken heter?
-
@Bhemac, vi var lite sugna på att midi-kanalen, men vi tar oss säkert vatten över huvudet om vi skulle göra det idag. Det får skjutas till jag blivit gammal och vis, och törstig på sydländskt vin. Motorvägarna låter rentav trista efter alla berättelser vi läst. Får nog planera rutten så man slipper se dom mer än nödvändigt. Pråmarna ger mig magont, men jag kanske överreagerar? @happysix länkar såg fina ut, kanske skulle man bjuda hem en sådan båt och köra hem den för finjusteringar innan den stora resan? @Johan66smart, ja Vegan är fortfarande aktuell. Det vore trevligt att vinterförvara båten i Europa och varje år upptäcka en ny del av kanalsystemet. Vägen till svarta havet och vidare ut vore helt klart att föredra med en segelbåt. Med mer kött på benen kommer resan säkert ändra form många gånger innan vi gjort slag i sak och köpt båten. Vi planerar inköpet sensommar/höst 2016 för att kasta loss 2017. Det känns väldigt långt bort just nu, men att vara ute i god tid skadar aldrig!
-
@Minego, Jo många forum och hemsidor blir det. Bra idé att kontakta personerna bakom hemsidorna! Albin25.com blir dom första jag försöker ta personlig kontakt med via mail. @Twister550, Du tänker utanför vår box, smart! Ja, vad ska vi med mast till när vi inte tänker segla? Öppnas en hel massa yta utan mast, yta som kan behövas när vi vill vara ifred . @Beeblebronx, hemsidan du länkade till är perfekt! Tänk vad internet underlättar ibland. Nästa helg ska jag låna boken "från sluss till sluss" som @Marrexxx tipsade om. Hittar jag något matnyttigt ser jag till att posta det här.
-
@Johan & Nils, tack för era synpunkter! Som med allt annat i livet verkar det inte finnas något perfekt val (spec. med begränsad plånbok). Allt för high chaparall vill vi inte ha när vi ska sova och pråmar bränner förbi men samtidigt vill vi röra oss i mer svårtillgängliga vatten där inte vilken båt som helst tar sig in. Det blir väl som vanligt en kompromiss vi får nöja oss med. Vegan har ju sjyst djup men skiljer ändå 50cm jämfört med en liknande motorbåt. Masten kanske är jobbigare att ha med än vad jag kan föreställa mig framför datorn? Det är ert tycke och tänk som delvis kommer forma vår resa, och varje persons åsikt tar oss närmare ett slutgiltigt val. Ni är kanon som bemödar er skriva!
-
Perfekt, nu är den reserverad på biblioteket. Är den en tiopoängare blir det till att beställa ett eget exemplar. Tack för tipset!
- 60 svar
-
- 1
-
-
@Johan66smart, ja det var marginell skillnad. Och kör man mot förmodan fast får man knyta bekantskap med sin omgivning vilket kan vidga vårt socialnät. @Minego, haha, groggveranda... där fick jag lära mig ett nytt ord. Okej, att det finns en marknad är ju toppen. Vill göra många vänder med båten, men en vacker dag vill man nog uppgradera eller köpa egen båt. Då är det bra att kunna avyttra den i Svedala till ett hyfsat pris. Jag funderade på nederbörden och vad vi bör vänta oss för skala av regn. Får forska i kanalområden och söka upp torrare områden. Det är sant som du säger, det blir en sju helsikes massa timmar i samma båt! Så mycket tid orkar man inte ens umgås med sig själv, så då får vi hålla utkik efter rymliga båtar. Vi tänkte att perioden 25 mars - 25 juni blir bra men det beror mycket på vad klimatet har i sitt sköte. Råder istid får man skjuta upp avresan med 1 eller 2 veckor. Ponera att vi befinner oss i en mindre trafikerad kanal ute på den franska landsbygden. Törs man då lämna båten för dagsutflykter om man lägger till längst, låt oss säga en äng? Eller är sporadiska utflykter förunnat dom stunder man lagt till i bevakad hamn?
-
@Happysix, Johansson-båten var en riktig läckerbit. Vi har inte övervägt att köpa båten utanför Sverige, men det kan ju bli aktuellt om det verkar löna sig. Stålbåtar ska jag undersöka närmare! Alla länkar ska vi gå igenom i lugnan ro och överväga för och nackdelar, tack för alla exempel! @Bhemac, jag spanade in en blå Albin 25a som såg förträfflig ut. Att @Pentax också rekommenderar den är ju kul. Tyvärr måste vi hålla oss under 80000kr för att resan ska bli av men det verkar ju finnas gott om båtar i den klassen vilket skänker hopp! @Minego, den båten ser väldigt fin ut, och vi skulle säkert kunna hitta något under 80-ribban om vi letar lite. Intressant att Holländarna gillar stålkonstruktion. Nu har jag inte spanat speciellt efter det men är vi Svenskar lika sålda på det materialet till båtar? Jag måste fråga er stålbåts-fantaster om den inte drar mycket soppa? Blir den inte väldigt tung? Eller kompenseras det med jämn och fin gång när man väl kommer upp i några knop? @Nilsnobbing, vad spännande att du funderat på något liknande! Hittills har ingen sågat idéen vilket jag tolkar som att den är genomförbar. Jo, plast är ju mer praktiskt. Träbåt kanske förblir en dröm. Jag är särskilt svag för patinerade organiska material men det kanske får bli ett senare kapitel i livet. @Kalman, wow! Det blir till att skriva ut din post och placera den i resefoldern. Allt du beskriver är guld värt. Att du inte tror på Snipan blir ett litet mentalt bakslag men det ska vara trevligt att resa, det är semester och ju mindre gungande desto bättre! Hur hög får båten vara för att passera under broar i Frankrikes mer rurala områden? Kanalintyget blir ett nöje att ta. Ett väldigt konkret steg närmare södra breddgrader, vårsol och fransoser som skäller på oss! @Johan66smart, tänk – du läste mina tankar. Segelbåt är ju ett alternativ och så länge vi håller oss i djupare partier går det nog utmärkt. Men jag måste fråga: Tror du inte det blir lite väl tight när vi ska in i mindre kanaler där inte lika stora båtar går?
-
Hej alla goa! Jag vill be er kunnigt sjöfolk om en rad råd och jag garanterar att varenda svar kommer uppskattas till tusen. Det är såhär att vi gått med en rad idéer om kanalhäng, sträckan Stockholm - Lejonbukten, där vänder vi tillbaka igen. Vi kommer ha 3 månader på oss tur-retur. Jag har seglat en del men mina kunskaper är ytterst begränsade. Vi är nu sugna på en motorbåt. Därför följer nu frågor som jag hoppas att ni kan hjälpa mig slå hål på eller låta passera som genomförbara. Inledningsvis börjar vi med båten. Vi planerar en besättning på sammanlagt 3-4 personer. Vi är inte fina i kanten och räds inte trängsel, men fyra sovplatser ska det finnas. Vi vill ha en soppasnål båt som orkar 7-8 knop. Snipor tycker vi är spännande och även fast vi inte ägt träbåtar tidigare (och är medvetna om det extra arbete det medför) vore det kul att glida med stil i kanalerna. Plast som material vore passabelt men trä är trevligast. Vi funderar på inombordare driven med diesel, men det är bara en fundering. Bör vi lita på en begagnad inombordare när vi reser så pass långväga? Har hört att det kan bli jäkla kostsamt och krångligt om den behöver repareras. Vi är glada amatörer men har greppat ord som flat, v-formad och rundbottnade skrov. Eftersom vi kommer passera hav och inte bara håller oss till insjö och kanal måste båten fixa både och. Vår budget är begränsad och båten får max kosta 80 papp. Blir det några kronor över är vi bara glada. Vi vill ta oss i sakta mak och uppleva våren i Europa. Vi tänkte hålla oss till mindre trafikerade kanaler så gott det går. För natten vore det trevligt om man kunde lägga sig längst kanalkanterna och då är frågan om rundbotten gör vaggandet obekvämt när man sover (jag har hört att dom rullar mer än andra bottnar). Rekommenderar ni en båt med stödsegel till en rullande snipa? Och slutligen: Är det hela en god ide eller kommer det begränsade utrymmet ge oss klaustrofobi och utslag? Kan man göra klokare resor med samma budget/båt/tidsperiod? Ingen av oss har gjort en längre resa över flera veckor i båt men vi är både envisa och inspirerade av drömmen. Bör vi tänka om gällande båttyp? Ja, för tillfället är vi fåtöljfilosofer, men ut på äventyr ska vi och detta verkar spännande.