Niklasokarlsson
Medlemmar-
Innehålls Antal
20 -
Gick med
-
Besökte senast
Innehållstyp
Nyheter
Kustkort
Forum
Bloggar
Galleri
Butiken
Köp&Sälj
Allt postat av Niklasokarlsson
-
Ett alternativ kan ju vara att kontakta en båtförmedling och lyssna av vad de kan erbjuda för alternativ. Om inte annat får du säkert råd och tips på hur dom tänker kring ett försäljningsuppdrag. Kostar givetvis en slant men kan ju vara värt så du hamnar relativt rätt ☺
-
Jag förstår inte varför någon gör affärer där... Ett besök i somras o jag sätter inte min fot på bygget igen. Om man vill köpa en potent båt som företaget rekommenderar att man kan vara upp till 20 personer i, så finns det bla en båt i 8 meters klassen till salu. Blir mörkrädd när man ser deras annonser: "kom ner och bjud på denna potenta disel motorbåt ,från ca 86 missa inte nu tömmer vi , vinterpris 249900kr vår pris 349000kr en fin vårpresent till familjen kraftig disel maskin vattenskidor .eller 20 personer i båten inga problem .lite vårpyssel ,så åker ni trevligt i sommar, en flytande somarstuga" När man läser annonser från företaget så blinkar det en och annan varningslampa. ☺
-
Försäkringsbolagen frågar normaltsett om effekten, inte vikten. Överskrids den gränsen är det ofta mycket svårt att skaffa försäkring. Oavsett hur du gör bör du se upp med stöld av motorn. Stäm du av med försäkringsbolaget innan köp av motor att det är ok, så du inte hamnar i en situation där du inte kan försäkra din nya motor för stöld. Mvh Niklas
-
Ett problem är ju att du kraftigt överstiger tillåtna storlek på motorn. Akterspegeln är inte anpassad för de krafter/ vikter som den utsätts för och risken är stor för ett haveri... Du utsätter dig också för risken att inte lyckats få försäkra din båt eftersom tillverkaren rekommenderar högst 60 hk. Mao ord ingen ersättning för stöld, ansvarssskada om du orsakar skador i tex hamn, sjöskada m.m. Stöldbegärlig motor med ny 4 taktare? Trist att bli utan ersättning vid stöld... Kan bli svårare att sälja båten om motorn är för stor pga försäkringssituationen. O andra sidan så verkar du ju redan idag ha för stor motor så du har kanske bra kontakt med ditt försäkringsbolag eller så har du kanske båten oförsäkrad?
-
Blev för oss en större båt i juli och det blev 21 nätter i båten. Tidigare har vi endast haft styrpulpet. Inga längre resor utan vi utforskade områden kring vår nya hemmahamn. Strax under 300 liter gick det åt och vi trivdes mycket bra, trots väder o vind myste familjen i båten.
-
Jag tackar för alla svar och ska kolla nästa gång jag kommer till båten.
-
Den studsade på liknande sätt, inte hela tiden utan under ett par sekunder vid flera tillfällen. Dåliga kontakt på kablar eller vad var felet på länken?
-
Hej Jag skulle gärna vilja få hjälp med trolig orsak till att varvmätaren "fladdrar" vid jämn marchfart 23-25 knop, en mercruiser 5,7 98, renoverad 2013 sitter på en 25 fots Dc. Varvmätaren låg relativt högt upplevde jag vid provkörning. Mätaren fick ibland fnatt och studsade upp över 5 även 6000 rpm. Vid något tillfälle var den nästintill på 7000 utan att motorljudet förändrades. Båten var i övrigt i gott skick. Finns det några förslag på vad felet kan vara? Alfa one drev, minns ej stigningen just nu. Tacksam för hjälp // Niklas Någon som kan
-
Hej Hittade en gammal tråd, finns väldigt lite information om båtmärket Renken. Vi funderar på att slå till på en Renken 255 midcabin med nyrenoverad mercrusier 5,7 Finns det någon som har några erfarenheter eller allmäna råd om detta fabrikat och modell? Årsmodell 98 Jag är mycket tacksam för alla råd 8)
-
Var din båt ifrån tidigt 80 tal? Båten har jag tänkt att använda i Tämnaren som är en mycket stor fast grund sjö. Sjön kan blåsa upp mycket fort och då blir det väldigt gropig sjö fast det är kanske bara ca 3-4 dm höjdskilnad på dyningarna. Klarar båten det bra? Hej Jag tyckte inte om när det blev lite sjö. Båten gick ok vid små vågor tog sig igenom bra, men jag blev som förare mycket blöt pga att jag satt längst ner i hörnet och kom vågorna snett fick jag ofta en dusch eftersom båten är så låg. Bra båt för pengarna, men kanske inte rätt val om man inte gillar att bli blöt. 8) Vår båt var nog sent 70 tal eller tidigt 80. Minns ej exakt.
-
Hej Har haft en pioner 14 med 35 HK, vår första båt. Motorn var lite speciell och gick sådär på tomgång. Max 19 knop och gick mkt bra runt 14-15. Lite törstig dock... Jag hade en styrpulpet och förarplatsen var inte något positivt för min del, trångt och mycket nära motorn så man hörde aldrig något under färd. Stort minus var att det fanns inga vidare fästen när vi skulle lägga till vilket irriterade mig ordentligt. Vi målade om var då den var gräsligt sliten, blev oerhört bra. I övrigt så gick den bra. Vi gillar inte fart utan trivdes gott med 15 knop. Kändes ok att köra bland öarna. Ett stort minus är de låga friborden om det blir lite öppet vatten eller sjö från sidan. Jag som förare blev ofta mycket blöt. Kanonbra båt och traila så överlag var jag nöjd med båten med tanke på ålder/pris Hoppas jag var till någon hjälp i dina frågor.
-
Jag får börja lyfta på fötterna när jag hasar mig fram alltså... 8) Tankar som for runt var bla just när luckan är ställd öppen och jag nosar runt och tittar i motorrum efter tankning och ev sträcker mig efter oljesticka m.m Då håller jag ju inte i något, så det inte smäller när luckan står öppen utan att jag håller i den. Tackar för många av de tips du kom med!
-
Jag har haft sturpulpet och är i begrepp att in förskaffa en båt på 7-8 m sannolikt bensin. Jag läser med intresse vad ni skriver och blir aningen fundersam till till de risker jag kommer att utsätta mig för. Jag har den senaste tiden, sedan i vintras - märkt när jag kör sambons bil att i princip varenda gång så får jag en stöt när ja nuddar bilens handtag. Aldrig på min bil men händer i bland att jag får en stöt när jag tar i dörrhantag. Jag antar att klädseln jag har skapar dessa förutsättningar? Har tankat styrpulpet i några år och aldrig haft mågra problem med stötar, men nu kommer de varje gång jag tar i bilen. min sambo får aldrig en stöt. Mina funderingar går nu till när jag ska tanka/kontrollera motorum på båten. Jag verkar ju skapa förutsättningar för en ordentlig smäll om detta fortsätter? Någon som tror sig ha svaret på varför jag får stötar men inte sambon? O framförallt, vad bör jag konkret tänka på vid tankning / inspektion av motorrum? (Jag är inte oerhört insatt i ämnet så ni skriver till en somär rätt ny på området) Mvh Niklas
-
Skulle vara intressant att höra från fler båtägare till 7- 8 meters båtar med v8 motorer och flödesmätare, vad förbrukningen ligger på vid 5-7knop och vid marchfart.
-
Ok, jag tackar för en hel del input. Av någon anledning så mindes jag fel om deplacment fart o förbrukning och kanske får revidera båtval eller kanske fundera på om bobåt passar oss bättre. Det blir nog mestadels att vi åker med låg fart. Har tittat på ett tiotal olika utflyktsmål och de ligger i spannet om 7- 25 nm enkel väg och ser gärna att båtresan inte genomförs i 24 knop alla gånger... Stort tack, lite klokare letar jag vidare 8)
-
Tänkte att jag aktiverar en gammal tråd och hoppas jag kan få lite råd. Vi är småbarnsfamilj (2 vuxna 2 små barn) och funderar på att skaffa större båt. (Enbart haft styrpulpet med 70 tals två takt) Har länge haft förkärlek till Sea ray.Vår budget ger oss utrymme till max 150-180 000 kr och jag förstår tanken att man ska ha större båt än man tänkt, men får prioritera. . Vår båt kommer att ligga ca 10 mil ifrån vårt boende på orust.. Flera helger och någon/några veckor på sommaren. Båda vuxna i familjen uppakattar sjölivet 8) Har läst en mängd trådar men känner att jag inte riktigt fått svar. Vi tittar på båtar med v8. 5,7 eller 7,4 förgasare. Har vi tur kanske efi tillåts i budgeten. Jag funderar en del på båtåkandet. Vill ha möjligheten att köra fort (ca 25 knop) men vi var tidigare mkt nöjda med -12-15 knop) men tror mig uppskatta deplacement fart kring 5-6 större delen av tiden. Vi gillar båtåkandet men har bla hyrt snipa och inte riktigt gillat den typen av båt. Har inte riktigt fått klart för mig om en förgasarmotor dricker samma vid 5-6 som 25 knop på en sea ray 250 från år 90? Utbytesmotor, ny sköld, bravo 3. Är det skadligt för bensinmotorn att ligga på tomgång större delen av tiden? Har förstått att nya dieselmotorer klarar det utmärkt men det är för mkt pengar för oss. (Är väl införstådd med tidigare trådar om total kostnad för båtägandet så är bränslet inte viktigaste) Men vill gärna få lite råd om hur låga farter påverkar livslängd/drift på v8... Hoppas någon vänlig själ vill skriva några ord som kan göra oss lite klokare i vårt val av båt. Mvh Niklas
-
Du bör kontakta försäkringsbolaget innan inköp. i många fall är det teckningsförbud då motorstyrkan är större än vad tillverkaren godkänner. M.a.o. ingen ersättning för sjöskada, stöld ansvar m.m Det skulle kanske vara obehagligt att lägga till i hamn utan ansvarsförsäkring? Uppstår det en skada på grannbåten så kan det bli dyrt. . .
-
En annan faktor att väga in är stöldrisken. Idag är det stora bekymmer med stölder direkt ur maskiner eller slangning ur tank. (Oftast diselmotorer) Så väljer man att bunkra upp så bör man också väga in att det är extremt stöldbegärligt och kan vara mycket svårt att skydda sig mot detta.
-
Hej Länsförsäkringar (kan se olika ut beroende på vilket Länsbolag man tillhör) Motorn ska vara fastlåst med godkänt lås. Länsförsäkringar Skaraborg lämnar 10% i rabatt om man vid vinterförvaringen följer aktsamhetskraven: Båten är förvarad inomhus i låst utrymme. Motor/drev förvaras inlåst. Finns även andra skadeförebyggande rabatter, ovannämnda är ny för 2014. // Niklas